Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2011 18:15 - Клишета , клишета, клишета
Автор: valsodar Категория: Бизнес   
Прочетен: 3967 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 17.06.2011 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Или как да се научим да четем между редовете на обявите за работа: 
   1.“Предлагаме работа в млад и динамичен екип” - Какво ще рече това в превод?
 Динамичен - Първото, за което би се сетил човек е, че за предлаганата му позиция няма изработена ясна длъжностна характеристика и той постоянно ще бъде сюрпризиран с нови и нови задължения, за които не са му споменали преди да се наеме на нея, като всяко следващо не само, че няма да му бъде допълнително заплатено, но и ще се използва като повод да бъде обвинен в некомпетентност или чист мързел. 
 Думичката "екип" вкарана след динамичен следва да покаже на търсещият работа, че отива на място, където интригата е водеща и играта "прееби другарче - подмажи се на шефа" се играе отдавна и е усвоена до съвършенство. 
 Млад? Млад по-скоро в ролята на нескопосан, лошо ръководен отгоре, без ясна идея за целите които да пред него, нито за начините по които да ги постигне.
image
Хванете ли се на уловката за млад и динамичен екип, то чакайте много неприятни изненади в стила на ориенталският мениджмънт патентован в нашите географски ширини.
  2.“Вие следва да сте динамична личност” - с две думи, накъдето и да ви обърнем, вашата стойка следва да е в буква "Г" като единственият въпрос който ви се разрешава не е "А тоя път, вазелин ще има ли?", а "Кога да започна?" - Припомнете си спомените за казармата, ако имате такива, а ако ли не просто изгледайте "Редник Джейн" или подобни нему филми за да придобиете нужната мотивация и страхопочитание. 
 Няма да е зле, преди да откликнете на подобни обяви да си вземете сбогом с близките си, които рядко ще ви виждат до себе си, както и да се поинтересувате кои са най-добрите лекарства за разстроена нервна система, както и тези срещу язва на стомаха. Ще загубите немалка част от теглото си, а мъжете със сигурност и част от косата си, в процеса на оформяне на вашата идеална динамика.
image
3.“Предлагаме конкурентно възнаграждение”
 - За това, предполагам че повечето търсили работа по него се сещат какво точно означава? - Ние няма да ви платим и стотинка над това, което плаща конкуренцията ни, като със сигурност ще ви плащаме с 50% в по-малко по времето на изпитателният ви срок. Схемите за допълнително възнаграждения са така добре изчислени, че по скоро ще видите светлина през крив макарон, отколкото да го доживеете. В случай, че все пак успеете да ни изненадате с магарешкото си усърдие, ние ще ви намерим нови допълнителни задачи, в които със сигурност да се провалите.
image
  4.“Предлагаме мотивиращо възнаграждение, обвързано с крайните резултати” - т.е. ние първо ще ви подлъжем с големите си обещания, а когато дойде времето за отчитане на вашите резултати ние знаем добре как да ги омаловажим. В краен случай вие ще работите на някакъв минимален процент, но взетото срещу него ще е далеч под вашите очаквания за добра заплата.
    5.“Ние сме постоянно развиваща се компания” - Шуреят, баджанака и балдъзата намериха единствено тук възможността си за професионално развитие. Ако нямате роднински отношения с тях, в най-добрият случай ще се пенсионирате на позицията, на която сте започнали при нас, ако не ви изгоним междувременно за конфликти с тях.image
6.“Предлагаме възможност за…” - тук обикновенно се изброява това, което всъщност ще работите, но то ви се представя в една уникална и неповторима рекламна светлина
- Предлагаме възможността да сте заедно с не по-малки идиоти от вас
-Предлагаме възможноста да установите границите на вашият мазохизъм и раболепие
-Предлагаме ви възможноста за разгръщане на уменията - т.е. да дадете всичко от себе си, срещу почти нищо от наша страна
-Предлагаме ви възможноста, да ви изгърбим като магаре, а в първият момент, в който вие рухнете под тежеста - да ви уволним
-Предлагаме ви възможността да израстете като интригант, защото само тях ценим сред служителите си. 

Възможности, възможности, възможности.  Но никой не иска да каже в началото, какви всъщност са реалностите. Какво е реално постижимо от вашите очаквания към тази непозната за вас фирма?   Защото, ако позициите нагоре са заети от окопал се в траншеите на управлението й роднински състав, какви са възможностите за развитие тогава?
 Ако мениджърите над вас са явно некадърни и неспособни да ръководят, то какви ще са шансовете, целите пред екипа ви да бъдат ясно очертани, достижими и навреме изпълним. Съответно и получаването на бонуса, на който сте разчитали в мечтите си.
И в момента, в който се присетиш да попиташ за обещаните възможности, веднага ще ти се отвърне - Ние не сме обещавали! Ние само ти дадохме възможност, на която ти не можа да отговориш с постиженията си.

7.“Следва да притежавате комуникативни умения” 
- това е едно от най-загадъчните изисквания към кандидатите, превърнало се в трайно клише в почти всички обяви за работа. Какво ще рече то - Да не си мълчите като темерут или именно това да правите, изслушвайки поредната нелепа заповед на Шефа, защото понякога в такива моменти мълчанието е най-добрата форма на комуникация..?
image
Сплетничеството, интригата, загубата на работно време в празни приказки - те също ли спадат тогава към добрата форма на комуникация?
Или добра комуникативност, всъщност ще се окаже умението с много думи да не казваш нищо съществено, което би застрашило интересът ти?

8. “Следва да притежавате аналитични умения”
  - Тук няма как да не се засмее човек, защото умение за анализ притежават малцина. Да анализираш, това преди всичко е способността да преработваш така получената информация, че да виждаш случващите се събития в дълбочина и в переспектива. По какъв начин могат да бъдат проверени аналитичните ви умения по време на вашето интервю за работа, което обикновенно е в рамките само на няколко минути? С пародиен тест за интелигентност или с поставянето в хипотетична ситуация, чийто изход и на интервюиращият не е много ясен?

image

Винаги съм си мислел, че да бъдат аналитици са способни много малко хора, а при нас се оказва, че това е всенародно увеселение от рода на " Чакай да ти кажа, аз защо..."  
9.“Кандидатът следва да притежава чувство на отговорност” - Има си пък хас някой да търси безотговорни кандидати! Кажете ми къде търсят безотговорен касиер или началник склад и аз веднага отивам на работа там. Поредното глупаво клише, което иде да покаже, че на тези които ви предлагат работата изобщо не им е ясно, какво ще се иска точно от вас, а ви предоставят възможноста вие сами да се досетите. image

ПП Далеч съм от мисълта, че съм изчерпал всички клишета наложили се в обявите за работа. Не по-малко далеч съм и от тази, че всички фирми ги прилагат, набирайки своят персонал чрез обяви в Интернет. 
    Но, имам само една молба към тях - Не ни мислете за идиоти, когато публикувате обявите си!    Спрете с тези дежурни клишета! По-добре пишете по-малко в обявите си, но нека казаното да е ясно формулирано и най-вече вярно. 
  
 Защото, ако от двете страни на едно подобно съглашение няма взаимна коректност и честност, то нито ще изтрае дълго, нито ще донесе трайни ползи на страните които са го сключили.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vishnichka - Като във всяка друга област, ти какво очакваш,
17.06.2011 18:32
аз по принцип клишетата ги уважавам. Измислени са от друг, идват си с готов правопис, та се четат бързо и гладко, и са ясни за всички. Най-вече на безработните(в случая)...
цитирай
2. valsodar - Очаквам поне един HR специлист да ...
17.06.2011 18:36
Очаквам поне един HR специлист да има освен клишета и малко акъл в главата си.
Не знам на какво и от кого точно са се учили, но нивото им е далеч под посредственото.
цитирай
3. valsodar - Темата е дълга и напоителна
17.06.2011 19:12
Особенно умиление в мен предизвикват основно два въпроса:

1.Бихте ли изброили вашите силни и слаби страни? - тук номерът е да се придържаш към съветите от "Изкуството на войната" от Сун Дзъ, а именно към един от тях "Представяй винаги на врагът си силните си страни като слаби, а слабите като силни - така той никога няма да те атакува на правилното място! " - в случая започваш да изброяваш като слаби твои черти педантичност в работата ( искаш да си сигурен в качеството на свършеното, работохолизъм ( не можеш да си претупваш работата от уважение към самият себе си) и все подобни мазохистични наклонности в характера, които да отговорят на нагласите на питащият

2. Къде се виждате след 5 години? - Ако отговориш прямо, че се виждаш на Луната интервюто ще спре в същият този момент. Не по-малък шанс имаш да го прекъснеш и с отговор от рода на "Богат, щастлив, с коктейл в ръка на Бахамите" - тук целят да проверят основно дали си готов да изместиш шефа си от мястото му, така че ако наистина това влиза в намеренията ти за развитие, трябва да подчертаеш, че с него пак ще сте в добър екип, съгласно неговата нова и по-отговорна длъжност.

Има още доста хватки за заобикаляне на откровенно глупави въпроси в интервютата, задавани изцяло от хора, които нито знаят за какво изобщо са там, нито за какво точно да те питат.

Имам чувството, че днешните ни HR специалисти, са все хора които за нищо друго не са ставали, а им е била нужна диплома за висше образование. :)))
цитирай
4. valsodar - Към абсурдите можем да добавим и ...
18.06.2011 11:54
Към абсурдите можем да добавим и този за владеенето на английски език, за професии които не изискват това - примери много, като един от най-смешните бе в обява за овчар в Кипър, който явно ще трябва да може да говори на английски, за да общува правилно с овцете си?! Английската мериносова порода, явно си изисква англо-говорящ овчар. Те и затова не дават толкова вълна нашите овце, защото подходът ни към тях е грешен. :)))
Виждам, че е станало някак си престижно да заявиш как целият ти персонал владее писмено и говоримо английският език, дори и леля Мара, която чисти след работа офиса - така де, жената трябва да знае кои документи в кошчето са ценни и може да се продадат на конкуренцията :)
Последният хит, който излезе в обявите за работа е владеене на китайски език, при фирма внасяща от Китай. Без да се уточнява дали се иска официален Мандарин или диалекта на региона с който ще търгува. Това, при положение, че всички експортно ориентирани китайски фирми са с англо-говорящи служители и цялата им кореспонденция се води съответно на този бизнес език.
Невероятни куриози.
Как един каун, който не е чувал и дума на китайски, ще прецени, че ти го владееш?
цитирай
5. minchomin - Уловки за заблудени овце. Нищо, ...
18.06.2011 14:32
Уловки за заблудени овце. Нищо, човек се осъзнава цял живот. Инак, мечтаната кариера няма да се получи!
цитирай
6. valsodar - Е, то човек като походи малко по и...
18.06.2011 17:01
Е, то човек като походи малко по интервюта и започва да си ги вижда подводните камъни. Според мен проблемът е в това, че повечето фирми си търсят хора, които няма да пречат, наместо хора, които ще работят.
А за да работи един човек добре, първо трябва да му осигуриш добра среда за работа и съответната мотивация, да даде всичко най-добро от себе си.
Но.. за съжаление у нас всички робуваме на тарикатщината.
Едни се чудят как да те преметнат и да не ти платят за труда, а други се чудят как без труд да вземат пари.
цитирай
7. borjanmljakov - Страхотен анализ на немалка част от циркулиращите клишета.
21.06.2011 13:32
.
цитирай
8. valsodar - Не съм първият, който го прави - не ...
21.06.2011 17:20
Не съм първият, който го прави - не само мен са ме подразнили :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7404184
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив