Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 14:47 - Панелките - Саниране или смърт!
Автор: valsodar Категория: Бизнес   
Прочетен: 3783 Коментари: 7 Гласове:
15

Последна промяна: 24.11.2011 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Бях преди месеци на една среща организиране между Слатинската община, министерски чиновници отговорни по проекта за санирането на сградите и домоуправителите на сградите в района - честно казано мина далеч под очакванията на тези, които се бяха събрали да получат повече яснота . 
 Целият проект, е всъщност една хранилка за бюрокрацията и строителната мафия. 
Защо мисля така ли?  Ето защо: 

1. За финансиране може да участва единствено сдружение на всички собственици в цялата сграда, а не само такова за един отделен вход. Знаете, колко е трудно всички живущи в един вход да се обединят около една обща идея, а сега си представете цял един блок с 5-6 входа накуп как го прави. Естествено е тези, които са си дали парите за външна изолация и подмяна на дограмата, да не искат да дават отново. Както и да не искат, тези които нямат доходи за това. 

2. Задължителна вноска от около 500-600 лв на апартамент, само за да кандидатстваш по проекта, без гаранция, че ще го одобрят. Така наречената вноска - ангажимент за сериозни намерения.
 В смисъл че, ако ти пратят екип за обследване и той ти препоръча мерки, които не искаш да изпълниш, автоматично отпадаш като кандидат и второ, ако има нанесени конструктивни изменения по сградата, застрашаващи сигурността й ( съборени носещи стени и колони, усвоени тераси ) - пак отпадаш. 
 Да, ама тия пари си ги вече дал и ти ги взима държавата, нали? Нищо, че после финансиране за саниране ще видиш през крив макарон! При това, все ощя няма никаква яснота за това дали банките въпросното финансиране ще го правят под формата на ипотека и какво се случва с тези, които няма да могат да върнат парите на банките?!!

3. Оказа се, че тия които сами са си санирали фасадата с топлоизолация ще санират отново, защото масово се е санирало с термоизолационни панели с дебелина 6см, а стандарта бил с по-дебелите от 10см. Така че и те ще плащат отново, за още един ред изолация. 

4. Никой не пое отговорност, за това, как ще се укрепят самите сгради на местата за свръзка между панелите! Което вълнува най-много живущите в тях, гадаещи дали те са корозирали и ако са, как ще се подменят. Единственото, което казаха е, че ще се обследват със специална апаратура, с която няма да се налага къртене на местата на сглобките. 

5. Минава си обследващата комисия ( за София екипите се броят на пръсти, т.е. за обследването на всички сгради ще са нужни поне 10 години ), след което те ще ти класифицират сградата като ниво на енергийна ефективност и ти дават предписания да я повишиш, без да ги интересува искаш или не да сменяш дограмата на целият вход, щранговете за водата или котелното в мазето.  По какъв ред ще се изършва ремонта на сглобките между панелите и заменянето им с нови, отказаха да уточнят. Практиката в Източна Германия е била, целите блокове да се изнасят на квартира, докато тече пълното саниране, но за това не стана изобщо реч, т.е. цели се само фасадна козметика, без укрепване на сградите.

6. Държавата ти избира Фирмата, която ще проведе санирането, т.е. дори и ти да си намериш такава работеща на половин цена, ще си плащаш като поп, на тази която са ти избрали честните и некорумпирани държавни чиновници. Да, ЕС те финансира на 50% безвъзмездно, но ако цената на труда и материалите спекулативно е качена двойно и тройно от фирмите участващи в проекта, какво излиза в крайна сметка? Че ще платиш много повече, отколкото ако минеш без държавната помощ и намеса. 

7. Цялото финансиране по проекта е напълно недостатъчно, за да се финансират едновременно всички кандидатстващи и нуждаещи се от обновяване сгради. Конкретно за София парите от проекта ще стигнат за около десетина блока, а нуждаещите от такова са стотици.
 Как те ще се избират и дали няма да иде реч за нови корупционни схеми, никой не иска да каже! Засега върви партенката, че първият кандидатствал ще е първият одобрен, но... някой ще се върже ли на нея? 

8. Държавата открива нов щат в бюрократичният си апарат - финансов консултант. който ще трябва да "помага" на кандидатствалите по проекта - нова хранилка за роднини. 


Всичко по-горе на мен си ми говори основно едно и то е, че държавата не иска да спаси панелните сгради и да удължи животът им, редом с повишаване на комфорта в тях, а просто да вземе едни пари от европейските фондове ( 50%) и други от живущите в тях (50%), които да раздаде на правилните хора, които са си платили вече за това ( строителни фирми приближени на власта )



Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. foreigner69 - абсолютна
24.11.2011 14:51
истина................
цитирай
2. valsodar - Преди да отида на тая среща ( по молба ...
24.11.2011 15:08
Преди да отида на тая среща ( по молба на мой приятел - домоуправител в района ) имах единствено предположения, а след нея вече и убеждения, че цялата идея за саниране на панелните и сгради строени преди 93-та, се прави единствено с цел приближените до властта строителни фирми, да получат определени средства, които да компенсират загубите им от срива на имотният пазар.

Никой не пожела да отвори дума за конструктивното укрепване на сградите, което е истинският проблем пред живущите в тях - цели се основно една фасадна козметика, за да може както се парадира с магистралите, така и да се прави с панелките, санирани лично от ГЕРБ с пари от джоба на Бойко Борисов.
цитирай
3. frina - Звучи ми доста безнадеждно.
24.11.2011 15:15
Като човек, който никога не е живял в панелка (нито има изгледи да живее някога в такава), мога само да съчувствам на изправените пред подобен проблем. Толкова много е изписано относно необходимостта от мащабно разрешение на въпроса в национален план, но единствената разлика, която забелязвам е, че се увеличават гнусните "кръпки" по фасадите им в различен цвят. Те са явни резултати от повсеместното единично "спасяване" на отчаяните жители, решени да се борят за загубена кауза: да спасят строителство, което чисто технически и от събражения за безопасност вече не би трябвало да приютява хора, а да бъде взривено и заменено от ново...
цитирай
4. valsodar - В това е и идеята. Българинът е сред ...
24.11.2011 15:24
В това е и идеята.
Българинът е сред тези, притежаващи най-висок % недвижима собственост сред европейците, а една такава предразполага към известна независимост и неподчинение пред властта.
Пърият опит тя да се отнеме, бе чрез безогледната банкова кредитна експанзия, с чийто ипотеки раздавани без оглед на риска в момента прибират една голяма част от собствеността.
Вторият опит е насочен в посока на най-масовият сегмент - панелообитаващите, които ще бъдат насила изправени пред избора между това, сградата им да бъде нарочена за опасна за обитаване и съответно съборена или да кандидатстват за ипотечен кредит пред банките, за тяхното саниране ( но не и укрепване). В България близо 700 хиляди домакинства живеят в панелни сгради!
Едно чисто козметично обновяване на сградите, каквото се цели по проекта ще гони около 4-5 хил,лв на апартамент, а едно конструктивно укрепване почти десетократно в повече. Как може един човек, чийто доходи стигат да обитава най-евтиният тип строителство да си позволи такъв разход? Точно никак!
След 10-15 години ще стартира и програма за събаряне на опасните сгради, за да се освободят най-апетитните парцели за ново застрояване.
цитирай
5. atil - Без да искам разбирам малко от тая ...
24.11.2011 15:24
Без да искам разбирам малко от тая работа - санирането и топлоизолациите.Ако се изпълни както трябва ефекта е много добър и напълно си заслужава. Но тази система пак ще опорочи всичко, това отдавна трябваше да почне масово и щеше да излезе по-евтино отколкото да се събарят и да се строят нови блокове. Тази република не е държава за съжаление...Но сигурно има сгради вече ,които не стават и за саниране.
цитирай
6. valsodar - Съгласен съм изцяло с теб за каза...
24.11.2011 15:30
Съгласен съм изцяло с теб за казаното.
За пример, може да се браузне в Гугъла и да се види как са санирани панелните блокове в Източна Германия, там то е цялостно и пълно. По-никакъв начин не може да се разпознае блокът, от едно ново строителство например.
Но, там за да се направи едно подобно пълно, а не козметично-показно саниране, държавата осигурява запасен жилищен фонд, в който обитателите на санираната сграда временно се настаняват, докато тече пълното обновление и ремонт на сградата им. Няма как да се подновят конструктивните връзки между панелите, минавайки само по външната фасада, трябва да се обследват и подменят и вътрешните, за да се повиши конструктивната й устойчивост, която се е амортизирала с времето й на експлоатация.
цитирай
7. анонимен - Абе Радо, кой те мисли тебе. Ведна ...
24.11.2011 18:05
Абе Радо, кой те мисли тебе. В една държава в която полицията е пет пъти по-голяма от армията, а броя на "охранителите" е двойно колкото полицията, където издпъжката на един хрантутник-депутат е над 500 000 лева, където цялата тая пасмина не внася пукнат лев за осигурови, а се пенсионира в млада възраст с 20 брутни заплати подарък. От къде да лапат тия, а? Откъде? В България работещите в реалния сектор, които внасят данъци и осигуровки са милион и осемстотин хиляди и всички останали лежат на техния гръб.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7394007
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив