Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 04:38 - Трудно е - знам :)
Автор: valsodar Категория: История   
Прочетен: 2789 Коментари: 11 Гласове:
10

Последна промяна: 31.08.2011 04:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Не знам от къде започна цялата тази дандания на тема история, но за мен тя показа само едно - хората не искат да четат!
 Искат някой да им го даде смляно, наготово и да каже - Това е Истината, аз казах!
 И са готови да го последват в невежеството си, наместо да потърсят те на свой ред истината в казаното от него.
 Трудно е да се чете.
 Изисква усилия, съсредоточаване, време. Най-вече ВРЕМЕ!
 Кой ти има днес време за четене, на фона на другите неща обсебили всекидневието му?
 Далеч по-лесно е да се присъединиш към нечий лагер и да гледаш сеира ( а нерядко и да го подклаждаш с възторжени реплики ), отколкото да седнеш и да позапълниш пропуските си.
 А пропуски има всеки.

 Преди по-малко от два века, на един учен са му стигали общо 200 прочетени книги в живота, за да изглежда компетентен и да се изказва начетено пред аудиторията му.
 Днес толкова излизат седмично. Абсурд е човек да е в течение на най-новото, какво пък остава да го обхване с ограниченият ресурс на мозъка си. Навлизаме във времето, в което не е толкова важно какво точно си чел, а колко бързо и качествено ще достигнеш до тази информация която ти е нужна. Не е далеч момента, в който цялото писмено познание ще бъде дигитализирано и достъпно за всеки нуждаещ се от отговори на въпроси, които вече са намерени от предшествениците му.
 И въпреки всичко, винаги ще си остане въпросът - А дали е така?
 А дали е така, никой няма да ти каже, поне до момента, в който няма да се изнамери машината на времето, чрез която да чуем последните думи на Христос ( коренно различни според това, в коя библия са те и чие църковно издание е тя). Какво да говорим пък за по-стари писмени източници, в които било поради погрешен препис или било поради невежество думи са били изцяло изопачавани и вадени извън контекста на казаното.

 Човек колкото повече научава - толкова повече се съмнява!



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Абсурдно е да прочетеш и да знаеш всичко...
31.08.2011 07:55
Но който е чел достатъчно /и умно/, може да отдели зърното от плявата...
цитирай
2. syrmaepon - Абсолютно съм съгласна
31.08.2011 08:17
и въпросът не е само в четенето ,но и в осмислянето и преценката на това,което си прочел.Но все пак не всички са като описаните в постта )))
цитирай
3. анонимен - Все по-важен става броя на мозъч...
31.08.2011 08:18
Все по-важен става броя на мозъчните гънки, т.е. от малък да натовариш мозъка си, примерно с висша математика или класическа философия. Иначе информация има достатъчно. По повод на тукашните учени, мога да цитирам една мисъл на Енгелс: " Това, че си учен, не означава непременно, че си и умен".
цитирай
4. valsodar - Мен лично си ме интересуваше ист...
31.08.2011 09:00
Мен лично си ме интересуваше историята на Волжка България.
Намерих си стопанската история на Петър Добрев, записките на Ибн Фадлан, сайта на българите в Татаристан ( изкуствено създадена република с цел етническо претопяване на потомците на волжките българи) и нещо много интересно, което много рядко се споменава в българската книжнина - историята за битката на Жигулевските възвишения, в която Волжка България дава достоен отпор на Чингиз Хан. Овчата битка - наречена така заради откупа който са поискали българите за всеки един пленен монгол :)
Има и една много интересна книга на един руски автор (Александър Бушков) "Русия която не беше" засягаща това как идеологията нерядко фалшифицира историята. Там има немалко глави посветени на българското участие в руската история.

Има какво да се чете стига човек да има желание за това.
Но никога не трябва да възприема прочетеното, като една окончателна истина неподлежаща на развитие.
цитирай
5. letopisec - valsodar
31.08.2011 10:00
много добре си казал нещата; покрай разни пра-пра-древни Българии и Булгарии, дори четящите исторически постове между другото, не могат да добият някаква информация, а наистина е хубаво да се съобщат някои верни исторически факти за Волжка България; че ние не знаем дори и това, което официално е в книгите за хазарите, а именно, че наследник, не казвам унищожител, а наследник на хазарските земи в Прикаспието след 11 в. са волжките българи; ал-Гарнати не е преведен на български, а човека си пише, че гр. Саксин, бл. до дн. Астрахан, е български пристанищен град през 12 в.; заради разни Дулоби и прочие пан-тюркиски глупости, и сега няма да научим нищо верно за волжките българи, а по този въпрос официозно се мълчеше до 1989 г. Лек ден.
цитирай
6. valsodar - В това е всъщност истинското удо...
31.08.2011 13:57
В това е всъщност истинското удоволствие от досегът с историята - човек научава много нови за него неща, немалко от които преобръщат из основни представите му за света, които е имал до момента.
За съжаление, това е също и науката с най-много работни хипотези, поради естеството й на дейност - фактологията на която тя може да се опре е много по-ограничена, от към гледна точка на запазени писмени и други исторически паметници.
цитирай
7. zaw12929 - За четенето- има четящи и ще има ...
31.08.2011 20:00
За четенето- има четящи и ще има
още за въпроса "А дали е така? А дали е така, никой няма да ти каже, поне до момента,..."
Аз ще Ви кажа, а и вие го знаете, няма днес в модерната епоха човек, който да побере цялото знание, но то се побира в зялото човечество и... единствен Бог има цялото знание... . Знание, информация нямат предел. Знанията обновяват. Книги се пишат, за да са актуални на епохата, за да съхраняват знание. Информацията допълват. Светът е източник на знания и информация. Всеки търси информацията, главно направление на целта му: да оцелее, да продължи рода.
Мишката търси сиренце. Има обоняние да го намери. Има зъби, да прегризе дъската на шкафа, за да си го вземе. Котката търси мишка, има обоняние, бързина, ловкост, за да я намери и хване. В един момент, когато полово узреят, котките излизат нощем, с особено пронизително мяукане се викат, харесват, съчетават, за да имат поколение. Всеки има сетива и органи, да открие и усвои храна. Или партньор! Може да сте атеист, но истината е, че: Бог е знание, което се допълва. Благодарение на знание ръководи света. Извлича познание от всичко. Неспирен процес. Търсенето на нови знания. Светът е източник на фрактална (неограничена от време, пространство ) информация.
Най различни са начините на човека, да получи информация. Ползвайки сетива: допир, гледане, опитване, чуване. Eдинствен има и друг начин- ума. Вестник: вижда не само букви и думи, а и образи в ума си. Където се допълват информация и знания.
Преди няколко века не е имало книги за мнозинството, както вие посочвате. У нас 1944 г над 40 % от хората са илитерати- неграмотни, а грамотните са учили до 4-то отделение( сегашен 4 клас) и са могли най вече само да се подписват и да четат сричайки. При това неграмотността у нас с била равна на тази в Европа и конкретно във Великобритания... По грамотност ... сме били и сега сме на световно ниво, В САЩ има над 40 милиона неграмотници- това, което тревожи е световна тенденция...и не е за гордост...

цитирай
8. atil - Някога четяхме "между ред...
31.08.2011 20:40
Някога четяхме "между редовете", имаше такъв израз ,защото често някои се опитваха да кажат истината по този начин.Ако един извънземен вземе някой ден по няколко броя на вестник "Правда" и вестник "Ню Йорк Таймс" от 1965 год. и почне по тях да изучава историята на света( нали са писменни и официални източници), не знам до какви научни изводи и заключения ще стигне!
Съмнението е винаги полезно и много ефикасна предпазна мярка.Особенно за такава материя като историята,философията,идеологиите. През последните 10-15 години преставите ми за много неща се преобърнаха с главата надолу и най-главното разбрах че, човека винаги си е бил едно и също животно и разликата във времето и вековете няма особенно значение.Образоваността и просвещението никога не са били гаранция за нищо,защото ако човека е негодяй и гад неговите знания и компетентност служат на злото. И вярата не е ганция за нищо защото може да е владика и пак да е нечестивец и лъжец...Оказава се че християнските летописци са лъгали и фашифицирали много повече от мюсюлманските т.е. оказва се че ония са по-набожни...Това го преживях най-тежко и ми умряха и последните илюзии. Историята е като всяка наука, за да се ориентираш отрано трябва да натрупаш багаж(знания) ,но не назубрени а да си схванал и осмислил процесите в различните епохи. Днешните народи са потомци на древните,нещата вообще не са толкова сложни и мистични както ги представят.Никой не се "изпарил" безследно и никой не се е появил изведнъж отнякъде(например отнякъде от изток...,те все оттам кой знае защо се появяват...).Те и икономиката нарочно я усложняват и постоянно дрънкат врели-некипели а нещата са пределно ясни от векове като топлата вода...Та и за историята така, може да се ориентира човек.Но по-добре е когато му помагат вместо да му пречат постоянно!Това обаче е свързано с характера и същноста на страната в която живеем днес.Тя създава и определя условията и жизненната среда!На мен те не ми харесват отдавна и ако имах възможност щях да ги унищожа !
цитирай
9. nikita6864 - похвално!
01.09.2011 00:39
за пореден път си в час с нещата.
как го правиш бе, Радо?? ти си мултифункционална машина захранваща се с нафта добита от нафталин!
цитирай
10. nikita6864 - ето, щом и letopisec се съгласи с теб ...
01.09.2011 00:47
а той си е авторитет, все пак не случайно за него са гласували 300 хил души в Карлово през далчената 2001г, когато Карлово беше втория по-големина град в България...
цитирай
11. gothic - Радо,
02.09.2011 08:22
с Волжка България историята е същата както с Македония. Много скрити неща, други премълчани, заметени, променени и на бял свят остава много малко истина.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392709
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив