Постинг
06.02.2010 12:47 -
Я, както е зима навън...
Автор: valsodar
Категория: Хоби
Прочетен: 4395 Коментари: 13 Гласове:
Последна промяна: 06.02.2010 12:59
Прочетен: 4395 Коментари: 13 Гласове:
9
Последна промяна: 06.02.2010 12:59
Я да си споделим по една зимна рецепта, че да я почетем достойно зимата де е навън!
Тия дни пробвах една нова за мен, която ми звучеше крайно невероятна за изпълнение, но ме стъписа с окончателният си ефект и невероятните си вкусови усещания, които предизвика у мен.
Какво ли ще ви трябва за целта?
Не много. Една тенджерка под налягане и 5-6 продукта.
А, да! И червено винце да си я полеете после.
Та, обелват се картофки цели и се нареждат по дъното й, така че да го покрият цялото добре. Върху тях се подрежда мръвката - основно рецептата е за червени меса - свинско, телешко, патешко. Мръвката не трябва да е много дебелo нарязана, най-много един палец на височина. Слага се да направи един хубав ред върху картофките. Поръсвате си я с подправки по ваш вкус. Лично аз съм голям фен на любимото ми бяло пиперче с лимон, невероятна подправка е за почти всякакво месо!
Малко дафинов лист, за да увенчае като с лаврово венче мръвката, а над триумфалният венец - гъбки.
То е ясно какви, ако не си ги берете сами - култивирани печурки.
Подпират се отгоре с легналите морковчета, а върху тях няколко малки глави лук - цели.
Няма да забравим и чесъна, без чийто скалидки не може.
За препоръчване е българският, че китайският е ужасно лют и смрадлив.
Приключваме картинката с една шепа сини сливи най-отгоре.
Да, ама вода, вода колко се сипва ? - попитах аз, когато я чух за първи път рецептата.
Вода се не сипва, ама никаква! Наместо нея се изливат 200 мл олио, но аз си предпочитам зехтин, че придава по-лек и приятен вкус.
Затваря се добе капака, слага се на огъня и се подсилва на макс.
При първият опит да излиза пара от нея, се намаля рязко, на съвсем тих - на около 2 от 4-балната система, за тия де си карат на по-старите печки.
Удържа се положението около 60 минути за телешко и около 40 минути за свинско.
Охлажда се леко и се изпуска парата.
Обуват се гащи на ластик, налива се виното и се почва една... не е за разправяне!
Тия дни пробвах една нова за мен, която ми звучеше крайно невероятна за изпълнение, но ме стъписа с окончателният си ефект и невероятните си вкусови усещания, които предизвика у мен.
Какво ли ще ви трябва за целта?
Не много. Една тенджерка под налягане и 5-6 продукта.
А, да! И червено винце да си я полеете после.
Та, обелват се картофки цели и се нареждат по дъното й, така че да го покрият цялото добре. Върху тях се подрежда мръвката - основно рецептата е за червени меса - свинско, телешко, патешко. Мръвката не трябва да е много дебелo нарязана, най-много един палец на височина. Слага се да направи един хубав ред върху картофките. Поръсвате си я с подправки по ваш вкус. Лично аз съм голям фен на любимото ми бяло пиперче с лимон, невероятна подправка е за почти всякакво месо!
Малко дафинов лист, за да увенчае като с лаврово венче мръвката, а над триумфалният венец - гъбки.
То е ясно какви, ако не си ги берете сами - култивирани печурки.
Подпират се отгоре с легналите морковчета, а върху тях няколко малки глави лук - цели.
Няма да забравим и чесъна, без чийто скалидки не може.
За препоръчване е българският, че китайският е ужасно лют и смрадлив.
Приключваме картинката с една шепа сини сливи най-отгоре.
Да, ама вода, вода колко се сипва ? - попитах аз, когато я чух за първи път рецептата.
Вода се не сипва, ама никаква! Наместо нея се изливат 200 мл олио, но аз си предпочитам зехтин, че придава по-лек и приятен вкус.
Затваря се добе капака, слага се на огъня и се подсилва на макс.
При първият опит да излиза пара от нея, се намаля рязко, на съвсем тих - на около 2 от 4-балната система, за тия де си карат на по-старите печки.
Удържа се положението около 60 минути за телешко и около 40 минути за свинско.
Охлажда се леко и се изпуска парата.
Обуват се гащи на ластик, налива се виното и се почва една... не е за разправяне!
Вълнообразно
1.
анонимен -
гащи на ластик...
06.02.2010 18:11
06.02.2010 18:11
Гащи на ластик - задължително на въоръжение за всяко обилно ядене - било вечеря или обяд :D
Обикновено подканям гостите дето ще ми идват, да си носят по един чифт, че и у нас ядем вкусно :)
Днес ме зарадва - обещавам да се регистрирам най-накрая, че да ми разпознаваш гласеца меден!
цитирайОбикновено подканям гостите дето ще ми идват, да си носят по един чифт, че и у нас ядем вкусно :)
Днес ме зарадва - обещавам да се регистрирам най-накрая, че да ми разпознаваш гласеца меден!
блог вълна стана:))) тъкмо ми спря свирката
на налягащата тенджура:) същото имам вътре, без сините сливи обаче:)
само аз обичам сладка манджа:)
поздрав на готвача:)
цитирайна налягащата тенджура:) същото имам вътре, без сините сливи обаче:)
само аз обичам сладка манджа:)
поздрав на готвача:)
аз бих пробвала тази рецепта, но не в тенджера под налягане, а в глинения гювеч...и ще сложа мазнина на половина от препоръчаната...а до 200-те грама ще сипя чаша бяло вино...Надявам се да има главозамайващ ефект:)))
Благодаря за идеята !!!
цитирайБлагодаря за идеята !!!
И аз си го мислех това да го пробвам, във версията глинен гювеч, но може би там ще се иска малко повече време и не много силна фурна.
Предполагам, че ако ръбът на капака се запечати с тесто, пак ще се постигне сроден ефект.
А за ползваната мазнина, от няколко години съм фен на зехтина, притежава доста по-лек вкус и не накъртва на мазно, което е неприятно когато се случи.
Бялото вино е добра идея, ползвам го честно, но повече за марината.
Има едно евтино, но много добро сухо вино за целта - Керацуда. Страхотен плодов аромат, който се предава много добре и на месото.
цитирайПредполагам, че ако ръбът на капака се запечати с тесто, пак ще се постигне сроден ефект.
А за ползваната мазнина, от няколко години съм фен на зехтина, притежава доста по-лек вкус и не накъртва на мазно, което е неприятно когато се случи.
Бялото вино е добра идея, ползвам го честно, но повече за марината.
Има едно евтино, но много добро сухо вино за целта - Керацуда. Страхотен плодов аромат, който се предава много добре и на месото.
Миленка, аз си те разпознавам бре!
Айде, спретни си наистина една регистрация, че да разкажеш за асеновградските ти сърмички, които ги помня от кусур ти години насам!
цитирайАйде, спретни си наистина една регистрация, че да разкажеш за асеновградските ти сърмички, които ги помня от кусур ти години насам!
В немската кухня има много добри рецепти за тази цел, в австрийската също.
На моето чудо майка й ми прави телешко по австрийска рецепта с целина и моркови - невероятно крехко и сочно на вкус е, а ароматът му е неземен.
Обещвам да я крадна в близко време! :)
цитирайНа моето чудо майка й ми прави телешко по австрийска рецепта с целина и моркови - невероятно крехко и сочно на вкус е, а ароматът му е неземен.
Обещвам да я крадна в близко време! :)
teachme написа:
блог вълна стана:))) тъкмо ми спря свирката
на налягащата тенджура:) същото имам вътре, без сините сливи обаче:)
само аз обичам сладка манджа:)
поздрав на готвача:)
на налягащата тенджура:) същото имам вътре, без сините сливи обаче:)
само аз обичам сладка манджа:)
поздрав на готвача:)
само като те чете човек може да се наяде:)
сладкодумец си, ако не те мързи, пиши:)
Хм, не го знам този бял пипер...с лимон:)
цитирайсладкодумец си, ако не те мързи, пиши:)
Хм, не го знам този бял пипер...с лимон:)
Нямам тенджУра под налягане, обаче действам по подобен начин с гювеч. Действително става прекрасно. Не съм се сетил обаче за запечатването, нито за идейката на despinida за бялото винце
цитирайЧерен пипер 25%, чесън, чили, синапено семе, сол, пшенични фибри, настърган лимон.
Търгоското му име е "лимонов пипер" на Captain's
Гледам че шишенцето е пакетирано в Гърция, може и там да го правят, но го има на доста места с подправки по магазините.
Пробвах го случайно преди няколко години, придава един лек, свеж и приятно пикантен вкус.
Това е, което ми е налично към момента.
А отделно си има бял пипер с лимон, но него не съм го виждал отдавна.
Айде, пък по-нататъка може и да се спрем на още една от любимите ми - печено пиле с кестени и стафиди.
цитирайТъргоското му име е "лимонов пипер" на Captain's
Гледам че шишенцето е пакетирано в Гърция, може и там да го правят, но го има на доста места с подправки по магазините.
Пробвах го случайно преди няколко години, придава един лек, свеж и приятно пикантен вкус.
Това е, което ми е налично към момента.
А отделно си има бял пипер с лимон, но него не съм го виждал отдавна.
Айде, пък по-нататъка може и да се спрем на още една от любимите ми - печено пиле с кестени и стафиди.
Ей такова, глинено, тумбесто, с дръжка от страни и похлупак от горе:))
Искате ли да ви кажа как точно?
Сядайте и слущайте...първо боба се измива и вари в подсолена вода, докато тенджерата под налягане посвисти 15-20 минути. Боба се отцежда, изсипва се в гърнето, нарязва се една глава лук, поръсна се с джоджен, девисил, чубричка, червен пипер и да не забравим отново да сложим сол на вкус. На ред идва пушеното беконче, което нарязваме на симпатични парченца. Режем на кубчета и един морков, слагаме лъжица - две доматено пюре, една кафена чашка зехтин, вода до тясната част на гърлото, слагаме похлупака и накрая цялата тази симфония (както би казал Ути), влиза във фурната за около два часа. Включваме я на най-силната температура и отиваме да почиваме. Докато бобеца ври в гърнето, се връщам в детските спомени, когато имах зимни ваканции с много сняг, шейнички и пързалки, а след игрите премръзнали и оглядняли, ни посрещаше баба...с най-вкусния боб на света :)))
цитирайИскате ли да ви кажа как точно?
Сядайте и слущайте...първо боба се измива и вари в подсолена вода, докато тенджерата под налягане посвисти 15-20 минути. Боба се отцежда, изсипва се в гърнето, нарязва се една глава лук, поръсна се с джоджен, девисил, чубричка, червен пипер и да не забравим отново да сложим сол на вкус. На ред идва пушеното беконче, което нарязваме на симпатични парченца. Режем на кубчета и един морков, слагаме лъжица - две доматено пюре, една кафена чашка зехтин, вода до тясната част на гърлото, слагаме похлупака и накрая цялата тази симфония (както би казал Ути), влиза във фурната за около два часа. Включваме я на най-силната температура и отиваме да почиваме. Докато бобеца ври в гърнето, се връщам в детските спомени, когато имах зимни ваканции с много сняг, шейнички и пързалки, а след игрите премръзнали и оглядняли, ни посрещаше баба...с най-вкусния боб на света :)))
Само няколко уточняващи въпроса - за колко часа го накисваш преди това и само веднъж ли се сменя водата в този случай?
цитирайсменям два пъти водата, преди финалното (трето)сваряване. Предвалително накисване не правя.
Според времето, с което разполагам, по-често правя гореописаната процедура в тенджера под налягане от началото - до края.
Но когато ме застигне сантимент, основното варене го правя в гърнето:)))
ПП: Глинените съдове за готвене имат далеч по-добри качества от всички останали съвременни уреди и технологии, включително и Zepter.
цитирайСпоред времето, с което разполагам, по-често правя гореописаната процедура в тенджера под налягане от началото - до края.
Но когато ме застигне сантимент, основното варене го правя в гърнето:)))
ПП: Глинените съдове за готвене имат далеч по-добри качества от всички останали съвременни уреди и технологии, включително и Zepter.
Несравними са! :)
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 27883
Блогрол
1. най-доброто до тук
2. Овчи хроники
3. Техническо прекъсване
4. Воаяж
5. Пирин
6. Любовен демон
7. Разговори с Мефистотел
8. Адвокат на Дявола
9. Лечителят
10. Весела
11. Звезден прах
12. Horror story
13. Генетичен пират
14. Аз Пенсионерът
2. Овчи хроники
3. Техническо прекъсване
4. Воаяж
5. Пирин
6. Любовен демон
7. Разговори с Мефистотел
8. Адвокат на Дявола
9. Лечителят
10. Весела
11. Звезден прах
12. Horror story
13. Генетичен пират
14. Аз Пенсионерът