Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2010 12:47 - Я, както е зима навън...
Автор: valsodar Категория: Хоби   
Прочетен: 4372 Коментари: 13 Гласове:
9

Последна промяна: 06.02.2010 12:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Я да си споделим по една зимна рецепта, че да я почетем достойно зимата де е навън!
Тия дни пробвах една нова за мен, която ми звучеше крайно невероятна за изпълнение, но ме стъписа с окончателният си ефект и невероятните си вкусови усещания, които предизвика у мен.

 Какво ли ще ви трябва за целта?

Не много. Една тенджерка под налягане и 5-6 продукта.
А, да! И червено винце да си я полеете после.

 Та, обелват се картофки цели и се нареждат по дъното й, така че да го покрият цялото добре. Върху тях се подрежда мръвката - основно рецептата е за червени меса - свинско, телешко, патешко. Мръвката не трябва да е много дебелo нарязана, най-много един палец на височина. Слага се да направи един хубав ред върху картофките. Поръсвате си я с подправки по ваш вкус. Лично аз съм голям фен на любимото ми бяло пиперче с лимон, невероятна подправка е за почти всякакво месо!
 Малко дафинов лист, за да увенчае като с лаврово венче мръвката, а над триумфалният венец - гъбки.
 То е ясно какви, ако не си ги берете сами - култивирани печурки.
 Подпират се отгоре с легналите морковчета, а върху тях няколко малки глави лук - цели.
 Няма да забравим и чесъна, без чийто скалидки не може.
 За препоръчване е българският, че китайският е ужасно лют и смрадлив.
 Приключваме картинката с една шепа сини сливи най-отгоре.

Да, ама вода, вода колко се сипва ? - попитах аз, когато я чух за първи път рецептата.
Вода се не сипва, ама никаква! Наместо нея се изливат 200 мл олио, но аз си предпочитам зехтин, че придава по-лек и приятен вкус.

 Затваря се добе капака, слага се на огъня и се подсилва на макс.
 При първият опит да излиза пара от нея, се намаля рязко, на съвсем тих - на около 2 от 4-балната система, за тия де си карат на по-старите печки.
 Удържа се положението около 60 минути за телешко и около 40 минути за свинско.

Охлажда се леко и се изпуска парата.

Обуват се гащи на ластик, налива се виното и се почва една... не е за разправяне!



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. анонимен - гащи на ластик...
06.02.2010 18:11
Гащи на ластик - задължително на въоръжение за всяко обилно ядене - било вечеря или обяд :D
Обикновено подканям гостите дето ще ми идват, да си носят по един чифт, че и у нас ядем вкусно :)
Днес ме зарадва - обещавам да се регистрирам най-накрая, че да ми разпознаваш гласеца меден!
цитирай
2. teachme - хаха:)
06.02.2010 18:15
блог вълна стана:))) тъкмо ми спря свирката
на налягащата тенджура:) същото имам вътре, без сините сливи обаче:)
само аз обичам сладка манджа:)
поздрав на готвача:)
цитирай
3. despinida - Звучи доста вкусно,
06.02.2010 18:26
аз бих пробвала тази рецепта, но не в тенджера под налягане, а в глинения гювеч...и ще сложа мазнина на половина от препоръчаната...а до 200-те грама ще сипя чаша бяло вино...Надявам се да има главозамайващ ефект:)))
Благодаря за идеята !!!
цитирай
4. valsodar - И аз си го мислех това да го пробвам, ...
06.02.2010 18:53
И аз си го мислех това да го пробвам, във версията глинен гювеч, но може би там ще се иска малко повече време и не много силна фурна.
Предполагам, че ако ръбът на капака се запечати с тесто, пак ще се постигне сроден ефект.

А за ползваната мазнина, от няколко години съм фен на зехтина, притежава доста по-лек вкус и не накъртва на мазно, което е неприятно когато се случи.

Бялото вино е добра идея, ползвам го честно, но повече за марината.
Има едно евтино, но много добро сухо вино за целта - Керацуда. Страхотен плодов аромат, който се предава много добре и на месото.

цитирай
5. valsodar - Миленка, аз си те разпознавам бр...
06.02.2010 18:59
Миленка, аз си те разпознавам бре!

Айде, спретни си наистина една регистрация, че да разкажеш за асеновградските ти сърмички, които ги помня от кусур ти години насам!
цитирай
6. valsodar - Охо, колега :)
06.02.2010 19:01
В немската кухня има много добри рецепти за тази цел, в австрийската също.
На моето чудо майка й ми прави телешко по австрийска рецепта с целина и моркови - невероятно крехко и сочно на вкус е, а ароматът му е неземен.
Обещвам да я крадна в близко време! :)

teachme написа:
блог вълна стана:))) тъкмо ми спря свирката
на налягащата тенджура:) същото имам вътре, без сините сливи обаче:)
само аз обичам сладка манджа:)
поздрав на готвача:)

цитирай
7. teachme - ако не знаеш, да ти кажа:)
06.02.2010 22:56
само като те чете човек може да се наяде:)
сладкодумец си, ако не те мързи, пиши:)
Хм, не го знам този бял пипер...с лимон:)
цитирай
8. gothic - Нямам тенджУра под налягане, обаче ...
06.02.2010 23:17
Нямам тенджУра под налягане, обаче действам по подобен начин с гювеч. Действително става прекрасно. Не съм се сетил обаче за запечатването, нито за идейката на despinida за бялото винце
цитирай
9. valsodar - Значи, какво му пише на опаковката..
06.02.2010 23:56
Черен пипер 25%, чесън, чили, синапено семе, сол, пшенични фибри, настърган лимон.
Търгоското му име е "лимонов пипер" на Captain's
Гледам че шишенцето е пакетирано в Гърция, може и там да го правят, но го има на доста места с подправки по магазините.
Пробвах го случайно преди няколко години, придава един лек, свеж и приятно пикантен вкус.
Това е, което ми е налично към момента.
А отделно си има бял пипер с лимон, но него не съм го виждал отдавна.

Айде, пък по-нататъка може и да се спрем на още една от любимите ми - печено пиле с кестени и стафиди.
цитирай
10. despinida - Днес варих боб в гърне.
08.02.2010 20:40
Ей такова, глинено, тумбесто, с дръжка от страни и похлупак от горе:))
Искате ли да ви кажа как точно?
Сядайте и слущайте...първо боба се измива и вари в подсолена вода, докато тенджерата под налягане посвисти 15-20 минути. Боба се отцежда, изсипва се в гърнето, нарязва се една глава лук, поръсна се с джоджен, девисил, чубричка, червен пипер и да не забравим отново да сложим сол на вкус. На ред идва пушеното беконче, което нарязваме на симпатични парченца. Режем на кубчета и един морков, слагаме лъжица - две доматено пюре, една кафена чашка зехтин, вода до тясната част на гърлото, слагаме похлупака и накрая цялата тази симфония (както би казал Ути), влиза във фурната за около два часа. Включваме я на най-силната температура и отиваме да почиваме. Докато бобеца ври в гърнето, се връщам в детските спомени, когато имах зимни ваканции с много сняг, шейнички и пързалки, а след игрите премръзнали и оглядняли, ни посрещаше баба...с най-вкусния боб на света :)))
цитирай
11. valsodar - О, това ще го пробвам със сигурност
08.02.2010 20:46
Само няколко уточняващи въпроса - за колко часа го накисваш преди това и само веднъж ли се сменя водата в този случай?
цитирай
12. despinida - Когато варя боб,
08.02.2010 21:00
сменям два пъти водата, преди финалното (трето)сваряване. Предвалително накисване не правя.
Според времето, с което разполагам, по-често правя гореописаната процедура в тенджера под налягане от началото - до края.
Но когато ме застигне сантимент, основното варене го правя в гърнето:)))
ПП: Глинените съдове за готвене имат далеч по-добри качества от всички останали съвременни уреди и технологии, включително и Zepter.
цитирай
13. valsodar - За послеписа се заклевам с две ръце в правотата ти
08.02.2010 21:22
Несравними са! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7395151
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив