Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2010 20:38 - За баницата с маслини и за едно пътешествие
Автор: valsodar Категория: Хоби   
Прочетен: 8663 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 16.06.2010 21:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Как започна всичко? Случайно и неочаквано, както винаги.
Спирайки за кратка почивка на ОМВ, на път обратно към селото ми прашнно - София, премалял от глад се заглеждам във витрината, какво да си взема за хапване, което хем да не е чиста химия, хем да не е вечен полуфабрикат, а и в крайна сметка да става и за засищане на гладът ми, освен да е задоволително вкусно.

 Гледам, измишльотина някаква - баница с маслини?
Баница, айде по-скоро баничка, ама чак пък и с маслини???!

  А аз съм човек, който не само обича баниците, но и смее да твърди за себе си, че прави майсторски поне 4-5 вида от тях, като определено не се страхувам да импровизирам и да търся нови вкусови усещания. ( Отклоних се, но така става, когато се пише на гладно, а баницата ухае на по-малко от метър от тебе, изпечена, покрита и ... да се върнем на темата, колкото и да ми е трудно все пак! )

- С маслини? И що за баница ще да е това чудо с маслини в него? - запитах се, но... в крайна сметка взех една и най-щедро я предложих на Чудото си, един вид проверка за неочаквани странични ефекти и поражения. ( Ако, все пак не знаете, как е възникнало кавалереството, точно така е започнало всичко - от здрав инстинкт за самосъхранение и трезва мисъл  присъщи на мъжете! )

- М-м-м-м, вкусно! Искаш ли да опиташ? - не закъся с реакцията.
Опитах и ... о-о-о това със сигурност ще трябва да се направи но в домашни условия, че нещо постничка им се вижда рецептата, а при мен постно няма! Животът достатъчно ни е опоскал, за да постим и ние!

 Няколко опита, всеки един следващ все по-сполучлив, възторжени отзиви от нахранените от мене ( малко и на бой взе да избива между тях за последното парче), та ето я и крайната идея, синтезирана до тук:

 Баница!

В правенето на която и да е баница няма нищо сложно!
За начинаещите силно препоръчвам о повтарянето на горното изречение до заучаването му наизуст.

В общи линии, какво ви трябва?
Не много.

image

   Така-а-а-а, какво съм сложил на масичката значи?

  Няколко яйчица, три-четири са напълно достатъчни.
Малко кисело мляко, задължително добавяно около... половината максимум да речем при разбиването на яйцата.
Сиренце - задължително!
Кори за баница - естествено! ( Препоръчвам да е с малко по-дебелички, че плънката е доста сочна и ... течна, та тънките кори дават леко фира, ако не се сгънат предварително на две, преди да се увият! )

Маслини!
Това е най-важният момент при една баница с маслини. Че то инак ще е баница, ама няма да си ходи със заглавието си. ( Това едрото в паничката са ми любимите, от ония едрите де са с големината на зарзалии, каламон, супер-маймун и так далее сортове с много месо по тях.) По маслини и цвет - товарищи нет, та за това изберете си ги по ваш вкус и предпочитание!

За по-мързеливите препоръчвам готови без костилка, а за тези дето обичат да си дялкат и кълцат - от моите!

Така-а-а, пропускам ли нещо?!

image

  Това, по-горе на картинката не е снимка на Марс или  на Луната в близък план, а така наречената къпана кора за баница в разгънат вид. Изглежда страшничко, нали?
Не й се плашете, а по-скоро се уверете, че плотът на който ще работите по нея е добре почистен, за да не се изненадате с нови вкусови усещания, незаложени по програма!

И !?

Разбили сме чевръсто яйцата, надробили сме сиренцето в тях (един пиниз, най-лесно и чисто се дроби сирене, ако е затворено в плик), маслинките са нарязани, мизерията е разчистена, кората разстлана и.... редим плънката естествено!
 Като е добре преди да се нашляпа плънката отгоре, да се цвъцне малко разтопено масълце от горе й! За по-мек вкус в горната част на небцето естествено!

image

Не се изплашихте, нали?

Е, пропуснал съм да включа в кадъра и абстрактните ми мацаници с маслиновата паста отгоре ( на първата снимка, ако се чудите какво има в двете малки кутийки, е точно това е - два вида маслинова паста, за глезотия )

image

  Ето, сега е момента да ви светна и на една любима хватка - хартията за печене.

Използвайте я!
Не й се свидете!

Единствено тя може да опази мирът в семейството ви, ако после някой друг ще трябва да мие тавата след вас!

И от приказка на приказка, и какво?

image

С предварителната подготовка вече е приключено, а жълтото дето е отгоре не е онова за което някои с болно въображение вече си мислят, а разтопеното масълце с което съм я намазал, така полезно за високите нива на холестеролът ми.

 Така де, ако ще се мре, да се мре с кеф и с размах!
А когато човек подкара нещо с кеф и с размах, се получава нещо близко до това:

image

Как е, а?
Не бягайте веднага до хладилника, за да компенсирате внезапно възникналите стомашни болки от вида на постингът ми де!
Изчакайте и последните снимки!
Един път и аз да се похваля, я!

image

От мен - приятна вечер на всички ( на гладните прочели постинга ми искрените ми извинения ), а от Котьо.. поздрав най-сърдечен.

Той кротко си подготвяше обстановката за раждането на този постинг, докато аз се суетях и клепах всичко около себе си, подгонен от мерака да си направя една баница с маслини и да ви разкажа за пътешествието си в света на кулинарията.

image


Тагове:   маслини,


Гласувай:
4



1. анонимен - Много апетитно!
16.06.2010 21:15
интересна рецепта, поднесена с много вкус и финес. Богатият снимков материал допълнително изостря апетита и ако не беше вечер, тутакси щях да хвана точилката ( защото аз си точа корите). Обаче от всичко най ми хареса последната снимка. Нали съм си котколюбителка....Благодарности за рецептата, ще я изпълня в най-скоро време!
цитирай
2. анонимен - жена
16.06.2010 21:19
Това е едно прекрасно и вкусно писание. Мммм, чак ми стана топло и уютно и чувам мъркането на котката.
цитирай
3. valsodar - И аз точех, ама пусти мързел
16.06.2010 21:21
Една от бабите ми успя приживе да ме научи как се точат кори, голям майстор си бе тя на баниците. Всеки път като се сетя за нея и до мен долита със спомена и аромата на печена баница покрита с кърпата отгоре, а редом с нея и тази на печено пиле в кесия. Две неща в които все я догонвам в годините, а тя в спомените ми, все си ме изпреварва.

Преди години се опитах да си припомня месенето и точенето... стаята заприлича на нарколаборатория. Имаше брашно и на места, за които после се чудиш, гледаш ги, почесваш се и пак се чудиш, що ще брашно и там??!

А откак излязоха и някои добри съвременни версии на точените кори, прибавяйки и факта, че все правя нещо набърже вечер след работа - не съм си правил корите сам, май повече от... мм много години насам.

Някой ден, се надявам да имам времето и за това, но това ще се случи в една далеч по-просторна кухня от настоящата ми.
цитирай
4. bven - Обичам химическите дейности -
16.06.2010 22:52
но такова нещо не бих посмяла да направя дори на опит! А иначе мирише хубаво!:):)
цитирай
5. gothic - Е евала!
17.06.2010 01:04
Е евала!
цитирай
6. mmmmmmmmm - Поздравления!:))
17.06.2010 10:16
Да ти е вкусно!:)))
цитирай
7. анонимен - Вкусно :)
17.06.2010 11:47
Радо, време е да направиш отделен блог с рецепти май, като гледам доста ще е посещаван :)
цитирай
8. valsodar - Ще направя, но нека да натрупам още опит
17.06.2010 13:12
Един път съм се опитвал да готвя нещо изцяло по готварска книга и резултатът бе до толкова печален, че си го спомням и до днес. Спомням си го по простата причина, че задължително ям от това което готвя и ако не е добре сготвено последиците ги усещам веднага по себе си.
Един много сериозен стимул да се научиш да готвиш, ако ме питаш?! :)))
Вторият сериозен стимул е, че от доста години насам все аз съм първият завърнал се от работа и ако чакам на някой друг да ме пита какво иска да ям и да ми наготви, досега да съм се класирал в ТОП10 класацията за най-кльощав негатив на сомалиец! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392170
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив