Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2008 14:39 - Поглед в бъдещето - проклятие или благодат ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3118 Коментари: 10 Гласове:
0



 Когато човек преоткрие възможността да надзърта поне за миг било в своето бъдеще, било в това на другите, неизменно се изправя пред въпроса - Редно ли е ?

 От една страна има възможност да избегнем определени неприятни случки, като изострим вниманието си, но от друга...
 Все още не съм намерил окончателния отговор , но опасенията ми се свеждат до следното ;
1. Човек се отпуска по течението, придържа се спрямо предсказаното, не е сколонен да предприема рискове или точно обратното, с чувство за безнаказаност и предопределеност рискува неразумно.
2. При една , да речем неволно допусната погрешна прогноза за здравето, е много лесно, този на който е "пророкувана" да развие болестта по сугестивен път, а за рака по-лесно от това - здраве му кажи. Все едно неволно да натиснеш бутона за саморазрушение, после иди и спирай процеса.
3. Хората , които се пристрастяват къв врачки, гледачки и прочие , губят волята си, сами се лишават от правото си на свободен избор и се придържат сляпо към "предсказаното" затваряйки си очите за всичко друго около тях до момента на реализирането му. Така те стават все по-убедени в непогрешимостта на гадателя и все по-безволеви.
 От гледна точка на кармата, гадателя понася всички негативи които е внесъл с присъствието си, защото е лишил "клиента" си от свободния избор.
4. Голяма е възможността при по-параноично настроени особи, да се провокират конфликти с тяхното обкръжение, вменявайки им се излишни подозрения относно бъдещи събития или правейки се псевдоанализ на виновници за стари.

От друга страна, съдейки по опита си, гадаенето може да има и терапевтичен ефект.
Какво имам в предвид ?
Виждаш в човека пред себе си, че има всичките нужни качества да постигне успех в начинанието си, но просто му липсва надежда в самия себе си. Точно тук една окуражаваща дума може да свърши чудеса и този човек да постигне неща, които са били само в сферата на мечтите му.

И отново възниква въпроса - Докъде ни е позволено да се намесваме в съдбите на хората около нас ?
Морално ли е , и каква отговорност носим ние пряко за корекциите които внасяме в живота им.

Избягвам да гледам в бъдещето на хората около мен.
Искам те да са все по-уверени в себе си, да могат да преценят сами действията си и да не реват за нероден Петко безпричинно. Когато мога, гледам да ги окуража, когато предстои нещо неприятно гледам по заобиколен пт да ги подготвя да изострят вниманието си и да се подготвят психически , за да имат силите да го преживеят.
И колкото е благодат, може би точно толкова си е и проклятие възможността на надзърташ в бъдещето си.
 Куриоза на Касандра в нашенски вариант - познаваш си всичко, но не си вярваш.
 Защото е много лесно желаното да се приеме за действително, а действителното за илюзорно.
 Бъдещето е динамично с много променливи и дори и да промениш едно събитие то се самокомпенсира с други.

 Изисква се гледна точка извън тази на човека, като логика и обхват за да може да се прецизират точно и конкретно промените които искаме да нанесем в него.

 И все пак нека не забравяме, че нам е даден дара който е отказан и на ангелите - Свободния Избор !


Тагове:   благодат,


Гласувай:
0



1. merita - Михей 5:12 12. ще изтребя магиите от ...
16.05.2008 23:18
Михей 5:12 12. ще изтребя магиите от ръката ти;
и няма да имаш вече гадатели по облаци;
От мъдрата книга Библията е добре да знаем , как Бог гледа на гадателите.Той определено не одобрява , гадаенето , защото това е "дарба", която Сатана е дал на човека.Поздрав
цитирай
2. valsodar - Кой какво е дал, е малко спорен въпрос :)
17.05.2008 09:15
След като сме сътворени по негов образ и подобие в т.ч. и ангелите, сред които са и падналите е доста нелогично, друг освен него да ни е дал способностите ни.
Но както и да е , не ми се иска да изпадаме в богословски спорове и цитати по библията, ти ще цитираш едно, аз друго ( май имаше и съногадатели спасили Египет от 7 гладни години, които Бог поощряваше в гаданията им, ама да не издребняваме чак дотам ).
Друг е въпроса, че ти приемаш писаното за даденост, а аз съм запазил правото си на съмнение относно кой чул, на кого го казал, пък той какво е преразказал :)
Приемам, че си права от гледна точка на това, че човек в избора си трябва да се осланя изцяло на своите добродетели като морал, съвест и светоглед, а не на вменено му поведение спрямо прогнозирани събития :)
Има една интересна случка от живота ми потвърждаваща позицията ми, но за нея по-нататъка.
Разказва се за числата от тотото, тяхното познаване в пълния им вариант и как студената вода не помага :)
цитирай
3. rotazia - Интересно, много ми хареса, наи...
17.05.2008 09:58
Интересно , много ми хареса , наистина всичко зависи от свободата да изберем . Онзи ден , вървейки по пътя , се улових да мисля точно това ,нищо ново под слънцето .
цитирай
4. valsodar - Въпросът е интересен от етична гледна точка
17.05.2008 10:22
В смисъл получава се едно интересно противоречие, на което не може да му се даде еднозначен отговор за всички ситуации.
В смисъл - Имаш ли право да стоиш безучастен, когато можеш да предотвратиш злощастни събития и ако се намесиш, докъде точно трябва да се простира твоята намеса.
Хората сме социални животни и щем не щем сме взаимнообвързани в съдбите си, това което прави един неиминуемо се отразява на околните и ако няма морално-етични задръжки в поведението му е пагубно за всички.
Също така пагубна е нерешителността и очакването някой друг да свърши това което се изиксква от тебе.
Невидими са пътищата божии, както се казва, но човек чрез избора си израства в развитието си.
Чрез избора му и нивото на отговорност, което поема за него :)
цитирай
5. rotazia - Имам добри примери за неподража...
17.05.2008 13:12
Имам добри примери за неподражание , и като майка съм оставила порастналия ми син сам да поема отговорностите на живота си .Придържам се към принципа на поисканото добро . Ако някой е на ръба на пропастта /класически казано/, ще се спусна да го махна от там , но иначе се уча да чакам да ми поискат мнението , защото обратното е отнемане на правото на избора на друг ,въпреки че съм суперпозитивно мислеща !
цитирай
6. valsodar - С това за мнението го знам от горчив опит
17.05.2008 13:47
Много е лесно човек да попадне между шамарите, когато реши да помогне с мнението си.
Винаги в такива ситуации ми присветва една мисъл на Илф и Петров - "Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се" - , т.е. не направиш ли първата крачка да си помогнеш сам, колкото и да се напъват другите около тебе ситуацията е безнадежна.
И понякога е по-добре човек да преживее навреме някоя малка неприятна случка, след която да придобие защитен рефлекс, отколкото да го държиш под похлупак и да се случи трагедия която да опропасти живота му.
Затова си и има нужда от грешките, защото чрез тях трупаме болезнен личен опит и оптимизираме решенията си за в бъдеще.
Опитваме ли се да я караме по ръба на най-лекото съпротивление, лесно се пада зад него :)
В тая връзка, каквото сами си сторим и най-големият ни враг не може да го постигне, но нали човека е най-изобретателното животно на тема "как сами да си стъжним живота" , какво да се прави ? :)
цитирай
7. roksolana - ...
17.05.2008 22:39
Има нещо, в което съм почти сигурна.
Всеки от нас си има определена "честота на вибрациите" - включително и хората, които умеят да надникват в бъдещето. Доста приблизително и грубо сравнение - но ако сравним със спектъра на цветовете,примерно един ясновидец е "настроен на синия цвят" и вижда събитията, които са оцветени в синьо, той просто не е Господ Бог, за да знае абсолютно всичко. Ако пред човек има няколко варианта на развитие на събитията, които зависят от собствения му свободен избор /условно да ги обозначим примерно "червен", "жълт" и "син" вариант/, а той се допитва до ясновидеца, който е "на синя вълна", то той вижда и предсказва съответно "синия" вариант.

На Изток една от категоричните максими е: никога не помагай, ако изрично не са те помолили за това. В противен случай действително са намесваш в чужда карма, в "Божиите работи" - и не можеш да знаеш с какви последствия.

И още много, много, много може да се каже по темата :)
Поздрав! :)
цитирай
8. cocolina - темата е изключително интересна
19.05.2008 22:56
аз лично като погледна в кафето, и като кажа нещо, то взело, че станало..затова и не поглеждам:) Но точно това ме е навеждало на мисълта, че има и предрешени или предначертани неща, нещо което по принцип разумът обикновено отхвърля..
цитирай
9. valsodar - въпрос на нагласа и настройка
20.05.2008 18:03
То кафето е само инструмент за настройка на съзнанието ни, един вид да се концентрираме и да изчистим мисълтта си, да успокоим въображението.
И при налични условия за преносимост на данни, не е голям зор да се познае нещо.

От една страна си сърби да му кажеш на човека, пък от друга си боли, щото усещаш че повечето не трябва да се казва :)
цитирай
10. cocolina - да, защото
20.05.2008 18:46
ако знаеш, какво? И аз като тебе мисля че всеки има интуиция и може да "надникне" в общата база данни:) в някои случаи
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7394594
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив