Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2008 16:19 - Частните колекции и колекционерите им ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1816 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2008 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Опитвам си да си изградя мнение по въпроса, но явно няма да е лесно.
От една страна е неприязънта ми към мутрите и иманярите, разграбили и унищожили културното ни наследство , а от друга е уважението ми към редовите колекционери събирали цял живот ценни марки и монети с цената на много лишения.

 Може ли да се сложат под един общ знаменател или пак ще си имаме поредното делене в закона на наши и ваши ?

Натежават предпочитанията ми за радикалния подход - всички колекции от антични предмети с недоказан произход относно придобиването им ( а той почти на 100% е такъв ) да станат собственост на държавата ни, за да могат да бъдат запазени като културно наследство и за идните поколения.

 Защото ние не сме задължени за това, което имаме като наследство само към идващите след нас.
Де да беше толкова лесно ?! Задължени сме и към тези преди нас - творците на история, до чиито разпилени късчета се докосваме и се опитваме да сглобим картината на живота им.

 Щеше ли някой да знае за Панагюрското ни съкровище, ако бе плячкосано и изнесено тайно зад граница ? Щяхме ли да познаваме изобщо историята си, ако бе позволено от държавата плячкосването на историческите ни паметници ??!
  Може и да звучи твърде патетично, но не ме напуска мисълта ни, че народ който не си почита историята и не е научил уроците й , не е готов за бъдещето си и се лута изгубен в настоящето.

 С какво Гърция и Италия са нещо в повече пред нас като културно и историческо наследство ?
С почти нищо, дори ние в някои отношения си ги превъзхождаме с Варненския некропол и тракийските гробници. В нашите земи спи хилядолетна история, чакаща своя Индиана Джоунс за да се разкрие пред света, в целия си блясък и красота.

 Нима това ще е възможно, ако в ролята на откривателя са хора с багери и фадроми, които в преследване на късчета жълт метал заличават поколения история. Лишавайки ни без всякакво право от историчекото ни наследство ?

 Буда би казал да следваме средния път, Леонардо би ни посъветвал да търсим Златното сечение, а аз се питам - възможен ли е наистина компромис между интересите на държавата и частното предприемачество. Предприемачество, а не бандитизъм - нека да се прави разлика все пак !

 Защото, в днешните времена на бедност и поголовно унищожение, малцина са музеите в България разполагащи с достатъчно финансов ресурс да проучат, консервират и съхранят в безопастност културните и исторически паметници на територията си.
 И ако в тази насока , частния бизнес може да им е в помощ, - да,  тогава приветствам идеята за частни колекции !

Но нека се почне на чисто !
От този момент.
И да се счита за частна колекция , единствено тази придобита по законен път от доказан собственик на артефакта, какъвто в случая може да е само и единствено държавата ни.
 Така както държавата е собственик на природните богатства скрити в недрата на родината ни.

  А тези, които ги влече духа на Индиана Джоунс да бъдат обучавани и приобщавани към археологическите експедиции. 
 Поощрителни финансови стимули за открили исторически паметници, без да ги разрушат ( демек, копаш си с трактора, нещо блесно отдолу - спираш, известяваш си властта и си получаваш наградата ) - има такава практика в някои страни.

 А за археолозите на свободна практика ограбващи ни нагло и безогледно всеки ден и нощ ( иманярите ) , едни наистина тежки наказания в закона, съпроводени с ефективно правораздване, съизмерими с тези за грабеж в особенно тежки размери, защото размера на престъплението им нараства в прогресия с всяко едно следващо поколение лишено от досега с историята ни.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavuncho - Ех приятелю, ех мечтателю!
01.08.2008 16:40
Ако това с конфискацията се случи аз черпя!
Много навремето имаше две филателии - на "Позитано" и "Витошка". От там си купувах марки. Аз купувах на "карета", а човека на един доста известен и сега мъж - на листове. И това тогава, когато парите имаха някаква стойност.
За след това не ми се пише...
цитирай
2. valsodar - И не мен ми е трудно да го повярвам
01.08.2008 16:49
Но не ми пречи да си го желая :)

Инак, всичко пак ще си остане в сферата на популизма, как законотворците правят нужното за опазване на историческото ни богатство.

Ако наистина се интересуваха от това, то ДАНС наместо да черпи с по кафе , би се заела да проучи , кой по какъв път и откъде е придобил античните предмети в колекцията си ! :)
цитирай
3. slavuncho - Мани ги момчетата и без това сега всеки ги дърпа!
01.08.2008 16:58
То и начина, и придобиването са обществена тайна :)
цитирай
4. cucu - Тази тема
01.08.2008 17:03
е особено болна за мен. Знаете ли колко е гадно като отидеш на обект и видиш лунния пейзаж?! Но ситуацията е грозно патова.
Valsodar, поставяш сериозен проблем, а решението му?! Не, и аз не го знам. Влизам в блога ти, излизам, пак влизам и се чудя какво да кажа...
Аз съм за колекциите естествено, но тези на безкористните колекционери. Въпрос: "Има ли такива?" Ще ми се да вярвам, че да, но никак не съм убеден.
Защо антиките отиват при т. нар. колекционери - ами, много ясно, - те плащат повече. Да не говорим за организираните групи.
От друга страна действащият закон е такъв, че откритото на територията на държавата автоматически става нейна собственост, като тя ти плаща някакъв процент. Но "колекционерът" плаща повече... На кой тогава ще го продаде иманярът?!
Трябва явно да се узакони (по най-правилния начин - все има отнякъде да се поучим как) въпросът с частните колекции и колекционерите.
И... Абе...
цитирай
5. valsodar - Не е лесно наистина.. няма да е лесно
01.08.2008 17:14
Все пак живеем в държава на олигарси, където на бандитите се слага табелка "уважаван бизнесмен".

Но, ако и сега всичко се премълчи, продължи да се изчаква едно по-добро време, едни по-знаещи и можещи хора да се намесят, то когато това време настъпи просто няма да има какво да се опазва вече.

Има цели села покрай Дунава занимаващи се организирано с иманярство. Не е вина само на гладните хора, които търсят начин за оцеляване , дори и да престъпват закона. Но кражбата си е кражба, независимо от мотивите зад нея !

Само че, не може в затвора да лежат единствено те - неграмотните копачи , а "меценатите" поръчали обирите, да правят лъскави коктейли сред новопридобите си частни колекции, с ореола на "частни колекционери" .

Кой дава права на който и да е , да е собственик едноличен на националното ни богатство ?

Затова съм и по-склонен към радикалните мерки - да се забранят всички частни колекции от антични предмети представляващи част от културно-историческото ни наследство, независимо дали са унаследени или не.
Този, от който са унаследени, да не би случайно да е внука на Иван - Шишман ??!
цитирай
6. cucu - Ако това е
01.08.2008 17:17
изходът, да! Нека ги забранят!
Но това най-много да ги активизира...
цитирай
7. valsodar - Тук вече е ролята на полиция и Закон
01.08.2008 17:20
Защото , колкото и да забраняваш нещо, ако го няма страха от престъпване на забраната - то всичко е смехотворно и нелепо . Само дето тръпката е по-голяма и сладостта от греха се помни за дълго.

Никой няма да спазва законите, ако не вярва , че ще бъде заловен и наказан.
цитирай
8. cucu - Ето това е
01.08.2008 17:23
в дъното на всичко. На абсолютно всичко в неуредената ни държава. Оттук нататък - каквото и да си говорим, - пак на това ще се върнем!
Поздрави!
цитирай
9. valsodar - Те имат руини, ние също
01.08.2008 18:56
Рим има амфитеатри , виадукти , Колизеум и т.н. от римската империя насам, но няма тракийски гробници, нали ? Историята им започва от един период за който тук е имало вече установена цивилизация, която тепърва се открива за нас.
В едно отношение са крачка напред, в друго крачка назад , но ако се замислим, кои държави в Европа имат най-богатото антично наследство, то ние със сигурност сме сред тях.

Това, което най-много ни различава от тях е в начина, по който го опазваме или по-скоро в начина , по който си позволяваме да го изгубим.

И те са имали своите мародери в миналото, но трябва ли да преоткриваме топлата вода, за да осъзнаем, че историята ни няма цена ?
цитирай
10. valsodar - Ако понавлезеш малко в историята
01.08.2008 19:33
ще се изненадаш сериозно, как елините са плагиатствали от траките, а римляните на свой ред от елините.
От там насетне си вади изводите имаме ли какво да ценим по земите си или не ?! :)))
цитирай
11. valsodar - Невежеството не е оправдание :)
02.08.2008 11:45
Но за твоето невежество, не си виновен само ти - виновни сме всички ние, жертва на собствения си нихилизъм и безхаберие относно историческото ни наследство.

По нашите земи е имало средища на цивилизации с хилядолетия изпреварили тази на Рим и Елада - това, че ти не знаеш за тях или ги отричаш в невежеството не променя факта, относно тяхното съществуване.
Един много прост пример за да разбереш за какво говоря, ти както и другите, които нямате желание да се занимавате с история
"Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V - началото на ІV хил. пр.н.е. Смята се, че Варненското злато е най-старото обработено злато, намирано в Европа, причислявано към т. нар. Култура Варна."

Цивилизация отпреди 7 000 години !
На това пак ли ще му кажеш Ха-Ха ?! :)

Понякога ми става жално, като гледам колко ниско е паднало нивото на образованието, но един българин със смачкано самочувствие и без йота родолюбие е далеч по-лесен за манипулиране и вкарване в руслото на "западния" морал на поведение и реакция !

Нямах желание първоначално темата да я измествам в направление История, но при такова явно невежество, явно ще се наложи провеждането на един опреснителен курс поне на тема Орфеизъм и отражението му като философия върху културата на елините :)))
цитирай
12. valsodar - Не ми се спори за глупости с невежи
02.08.2008 20:25
Това, че не те интересува историята ни си е твой проблем, а не мой.
Всеки , който е проявил желание е имал възможността да открие това, което училището не предоставя като знания, защото ако не си забелязал все още училищата дават задължителния МИНИМУМ от знания.
Университетите ти дават основата, на която да стъпиш в разсъжденията си, а оттам насетне всичко си зависи от това дали човек иска да продължи напред или да си лежи на стари лаври.

В нета има вече предостатъчно информация относно цивилизациите населявали нашите земи и всеки , който умее да браузва може да си ги открие.
За по любознателните си има литература, а за тези които са свикнали само на книжки с картинки си има музеи.

И именно за да има какво да се показва в музеите и да не се достига до масова дебилизация на населението относно историята ни, именно затова бе написан и този пост в блога ми.

Спирам до тук - нямам намерение да си губя повече времето с олигофрении. :)))
цитирай
13. valsodar - След като си изтри коментарите, предполагам че си влязъл в нета ?
02.08.2008 20:58
Както и да е - човешко е да се греши :)
Не съм на мнение, че имаме необходимост от това да митологизираме историята си с пропагандни цели, но нека все пак да не подценяваме богатствата, чиито наследници се явяваме :)
Пребогати сме на история, друг е въпросът , че не винаги уроците на историята ни се помнят , а това е най-важното , с което може да ни помогне :))
цитирай
14. cucu - Само две думи, защото повечето станаха ненужни...
02.08.2008 21:07
Да, така е! Елините заимстват голяма част от културата си (да не кажа по-голямата) от траките. И по-скоро, не точно елините, а живеещите преди тях по тези земи ахейци, йонийци, дорийци и т. н. Да не забравяме, че когато идват по море и се заселват по тези места, те вече са обитавани от траки.
И другото - защо нямаме развита туристическа индустрия, свързана с историческото ни наследство?! Не ми се ще да ставам банален и пак да плюя комунистите, но в случая си е точно така. До 1989 г. ние развивахме тежко машиностроене, като една огромна и богата на всякакви ресурси страна - и природни, и човешки... И как ще се занимаваме с туризъм?! Та съветския турист ще отиде да разгледа заводите, нивята и другите постижения на родния социализъм!!! Кво да гледа някакви си камъни! Я по тоя повод да потопим целия тракийски град Севтополис на дъното на язовир "Копринка"! Я да взривим ей тия могили, че път ще мине оттук. Ама какви спасителни разкопки, бе?! Парите трябват за гориво на булдозерите! И за братския интернационал! Май се поотплеснах...
Лошото е, че и след това нещата продължават да са задънени, вече по по-други причини. Но ти май ги изясни по-горе.
Поздрав и не им се давай на невежите!
цитирай
15. valsodar - първа по рода си в Европа
07.08.2008 17:39
експедиция "Странджа" с ръководител Даниела Агре от Националния археологически институт откри парадна колесница на тракийски войн-аристократ, живял през първата половина от II в. Сл. Хр.

Находката е първа по рода си в Европа.

цитирай
16. cucu - Да, ама не...
07.08.2008 17:43
...е Партенона или Колизеума. Някъв си умрял кон и изгнила каруца. Кво като е единствена по рода си в Европа?!
Най-вероятно така щяха да ти отговорят на това...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7404196
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив