Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2008 23:38 - Гражданско общество ? - Някой друг път !
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2329 Коментари: 19 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днешния ден бе тест за блогосферата, като виртуален формат на гражданското общество.
Е, видя се. Такова засега няма.
 Не бих нарекъл гражданска позиция изчакването на посоката на вятъра, да се каже думата на силните, за да определиш на чия страна си.
 Това бих го нарекъл по много други начини, но определено не и като изява на лична съвест, собствен морален кодекс, а още по-малко лична гражданска позиция,  като реакция към събитията разтресли света днес.
 Някои може би си мислят все още, че иде реч за зрелищното откриване на олимпиадата в Пекин ?
 Е, успокойте се, гледайте си зрелищата по телевизията, продължавайте да се протягате удобно пред фотьойла, чудейки се с какво ли още не сте си угодили за вечерта.
 Просто днешния ден ми предостави далеч по-точна представа за блогосферата от всички постинги и в "избрани".
 Приемах, че конюнктурата движи предпочитанията, но хранех илюзията, че поне хората се опитват да мислят самостоятелно, без да се подпират на интелектуални патерици като комюникета, изявления на световни лидери или на партийните си предпочитания.
 Защото,  докато тази субективна зависимост е налице, за каква ли форма на гражданско общество може да се говори въобще ?
 За мен лично, това общество е съставено от хора вървящи поне една крачка напред пред събитията.
 Хора, отстояващи принципите на човечността и хуманността, валидни от древността до днес.
 Непримирими към всяка една форма на цензура, медийно манипулиране на истината или подправянето й с примамливи достоверни измислици.
 За мое съжаление, тези хора все още се броят на пръсти.

Да, от утре ще има много коментари за случилото се, ще има гневни и пребогати на патос изказвания , но ще се изгуби това , което считам за най-важно - личностното отношение към света.
 Отговорността да излезеш пред всички и да заявиш високо на глас твоята гледна точка, дори и да грешиш, дори и да бъдеш поруган или осмян за това, че си се осмелил да бъдеш различен и още по-зле - непредвидим в поведението си.

 Както и да е , Рим не е бил построен за един ден и не смятам да спирам до тук.
Аз ще съм тук и ще продължавам да търся.
Тези скитащи се със запален фенер през деня в ръка.
Търсещи Човека сред тълпата, жадна за скандални зрелища.
И вярвам , че ще го намеря.
Защото просто си заслужава да бъде открит.
Заради личната си уникалност на светогледа му, заради непримиримостта към към неправдата и по-детски наивната му вяра в един по-добър свят.
 Свят, който си заслужава да бъде построен.
 За да не сме повече никога свидетели, на това което се случи днес.


Тагове:   път,   общество,


Гласувай:
0



1. cucu - И нека клавиатурата
08.08.2008 23:51
бъде твоят Росинант, а пък ние ще опитаме да играем Санчо Панса.
цитирай
2. miralyub - Да де, някой все пак трябва да пише. . ...
09.08.2008 00:03
Да де, някой все пак трябва да пише...или поне да има време за това, а ние, на които времето ни е кът...ще участваме с коментари...
Пък и крайно време е в това блогово пространство да има повече сериозни постинги и теми...а не предимно сърдечни вопли и битовизми...
цитирай
3. valsodar - от Двете страни на барикадата
09.08.2008 00:56
http://tskhinval.ru/

http://osinform.ru/

http://www.os-inform.com/



цитирай
4. bloghead - Deep shit
09.08.2008 08:27
Ей това е моята позиция. Грузинският президент е олигофрен, събужда баба меца и тая като се размаха... До момента жертвите са около 1000 цивилни, дано поне руснаците имат благоразумието и успеят да се въздържат от атакуване на населени места.
цитирай
5. lelya - Виж, не може всеки да коментира в...
09.08.2008 08:42
Виж, не може всеки да коментира всичко, не е реално. Знам, че стара българса черта е да сме дървени философи и от всичко да разбираме, но аз се възпротивявам решително. Не се чувствам компетентна да коментирам международни конфликти. Е, мога да редя общи приказки, но кому е нужно? Всяка жаба трябва да си знае гьола. Не бива да упрекваш хората, че нямат гражданска позиция, за нещо което не разбират добре или нямат достатъчно информация. Иначе, естествено ми идва да кажа "война - гадост". И?
цитирай
6. lelya - А, в същност снощи писах нещо по т...
09.08.2008 08:51
А, в същност снощи писах нещо по темата като коментар и естествено бях сдъвкана, така че май наистина не бива да се обаждам. Успех.
цитирай
7. thedarkangel1977 - a kakво трябва да коментираме, а не ...
09.08.2008 09:49
a kakво трябва да коментираме,а не сме го зачепкали?
цитирай
8. valsodar - Леля :)
09.08.2008 11:09
За да осъдиш несправедливостта, избиването на цивилно население, не се иска да си политолог :))
цитирай
9. анонимен - Има и такъв момент....
09.08.2008 11:10
че няма коментари по темата просто защото хората имат много малко информация за това къде точно; защо точно сега се случва всичко. Малко знаят изобщо за този регион и същността на конфликта там.
Поздрави:)
цитирай
10. valsodar - Източници много :)
09.08.2008 11:21
На мен ми бе достатъчна само новината, че грузинската армия е навлязла в полунощ, без обявяването на военни действия, на територия за която има сключени международни мирни споразумения.
От там насетне, само съм допълвал инфото по въпроса.
Не се считам за политолог. Кой е в основата за конфликта е доста спорен въпрос и нищо чудно осетинския и грузинския народ да се окажат прости пешки във войната за енергийните ресурси на планетата и коя суперсила да сложи ръка върху тях.
Проблема в региона е заложен от един велик грузинец на име Джугашвили още преди 60 години, само е тлял до последните десетилетия , когато просто кавказкия регион експлоадира във войни.
Не съм политолог, но не съм и слепец - виждам че се провежда форма на геноцид и не мога да стоя безучастен.
За разлика от големите пудри в блогосферата изчакващи новата линия на партията, преди да определят на чия страна са в конфликта.

Моята бе ясна още със самото му начало - проследи предните ми постинги, над които се мълча.
цитирай
11. kalbotobg - Пудра ? Партия!?
09.08.2008 12:40
Имам да ти кажа господин светкавични решения . Напиши един постинг аргументиран и с факти за конфликта, не плюй по хората че не са бързаци като тебе и после се прави на отворен. И ние четеме ,гледаме и слушаме медии ама не се караме на другите че не са опищели махалата.
цитирай
12. valsodar - А, събудихте се ? А, честито ! :)))
09.08.2008 12:51
Каква по-голяма аргументация да ти намеря от случилото се ?
Или избиването на цивилно население е нещо приемливо и нормално, ако е подкрепено с нужните факти и аргументи ?
И иска ли се да потънеш в дълбока медитация и философски размисли , за да имаш готовността да се противопоставиш на един геноцид ?
Защото, как ако не геноцид може да се нарече систематизираното изтребление на цивилно население ?
Или утре, ако някой започне да обстрелва така града в който живееш, преди да му отговориш ще го помолиш да приведе своите аргументи ?

Имам някаква представа за причините за конфликтите в Кавказкия регион. Проблемите са многопластови, простиращи се столетия назад.
В случая не говоря дали войната е справедлива или не .

И така , както не оправдавам щурма на Грозни, така не мога да оправдая и щурма над Цхинвали, независимо от това , кой е бил победителя и кой победения.

Има си женевска конвенция относно воденето на военни действия, има и ясното й и изключително грубо нарушаване от страна на Грузия.
Още аргументи ?
Още факти ?

Сигурен съм, че като се консултирате , ще ми изровите от девет дола вода, колко погрешни са убежденията ми :)))
цитирай
13. kalbotobg - :)
09.08.2008 13:12
Хубаво предлагаш да напиша постинг със съдържание. "Убийци не убивайте цивилното население ". Ти спецялно замисли ли се как се е получило грузинската армия да дига кръвното на ядрена държава ? Аз си мисля ,че това беше само встъплението в един голям цирк главните актйори на които може и да не ги видим на сцената изобщо. Права е lelya казва това са игри дето се играят под масата и обикновенните хора обикновенно никога не узнават. ;)))
цитирай
14. miralyub - кой крив, кой прав. . . истината в...
09.08.2008 13:20
кой крив, кой прав...истината винаги излиза наяве, доста често тя е някъде по средата...
но е безспорно,че хора не бива да умират....каквито и да са причините за това...
цитирай
15. анонимен - idealizam
09.08.2008 16:51
bro ot idealizam trebe da mine6 kam praktiazam.sabydi li se ot mentalniq si san.ha ha.patyvaneto prodaljava
цитирай
16. usandthem - ако сериозно мислиш,
09.08.2008 18:07
че Джугашвили е ВЕЛИК грузинец,по-добре споделяй ценните си мисли на Бузлуджа-там е пълно с такива миротворци,които скачат винаги в защита на Империята.Да си жив и здрав да биеш камбаната след двадесет години,когато Пекин ще прати армията си в Сибир да "защити" "своите сънародници",които сега се заселват там,щото нали знаеш-в Сибир земя много,хора малко,а в Китай.....
цитирай
17. ivoimv - ЗАЩО , ЗАЩО ,ЗАЩО!!! ГРАЖДАНСКО КАКВО?
09.08.2008 18:39
НЕ ПРИЕМАМ ,ЧЕ СЛЕД КАТО КЪЩАТА ТИ Е МРЪСНА ,МОЖЕШ ДА КАЗВАШ НА СЪСЕДА ..МуРДАР ! да тук няма граждани ТЪРСЯТ се Алековци///Алеко Констонтинов смърт за Ганю Балкански
Смятам ,че ако сме разумни хора, може ма се организираме да уредим държавата си , така, че да ни е приятно да живеем тук и тогава да си бъбрим за другите народи нека оправим Родината .

САМО ЧЕ ИМА ХОРА ,КОИТО КРАДАТ ВРЕМЕТО ОТКРИИТЕ ГИ !!
цитирай
18. krassko - valsodar
09.08.2008 20:45
Проблемите не са от 60 г, а от почти 2 века. Още по времето на Петър първи там е имало руска армия. Но сега мирише на петрол, за това си прав. Но ако се позамислиш малко и поразровиш, ще видиш че същото става поне ощи на 10 места в света. Днес. И накрая, ако Бургаска област се обяви за Автономна република ? Няма ли да пратим танковете ?
цитирай
19. valsodar - за Бургаска не знам , но виж Кърджалийска ?
10.08.2008 11:22
за Бургаска не знам , но виж Кърджалийска има възможността да повтори казуса Косово за отцепване по етнически причини :)

Това пусто Косово пална фитила на настоящите събития и по-точно двойния международен стандарт, който бе приложен в създаването на изкуствена държава .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7412863
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив