Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2008 21:01 - Критерии за публикуване на вашите постинги на главната страница на Blog.bg
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2082 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2009 11:20


04.07.2006 17:19 - Критерии за публикуване на вашите постинги на главната страница на Blog.bg 

Тъй като след разговори с потребители се оказа, че не на всички е ясно по какви критерии се избират публикациите, които се показват на главната страница, ще обобщим основните такива тук.

Допускат се оригинални и интересни публикации от всички блогове в blog.bg, които:

  • Отговарят на условията за ползване на blog.bg
  • са написани на български език, с кирилица.
  • имат информативно заглавие (не "1.7", "!!!!!!!!!", "..." и т.н.). В много редки случаи можете да видите изключение от това правило.
  • Предпочитат се по-дългите и съдържателни публикации, спрямо публикациите от по 2-3 изречения.

Не се допускат:
  • Публикации, които са обратното на описаното горе (т.е. публикации на latinica, без подходящо заглавие и т.н.)
  • Копи-пейст публикации (когато автора е различен от автора на блога или не може да се определи).
Също така, определено търсим текстове, снимки и видеоклипове, които са интересни за по-широк кръг от хора. Когато една тема е добра, но преценим, че няма да има такъв широк интерес (примерно дълъг и твърде задълбочен политически анализ, силно технически насочена публикации, строго научни публикации...) я публикуваме в "Избрани в категория". Това означава, че темата може да излезе на главна страница в кутията на съответната категория, а също така се вижда при директен преглед на категория (ето защо е важно да избирате категория за всеки отделен постинг).

По нашите данни това означава, че дори и само чрез "Избрани за категория" ще достигнете до добра аудитория, която при това се интересува точно от това, за което пишете. Голям процент от хората са абонирани чрез RSS за отделни категории, по което съдим за интереса към тях.

В решението за това кое да бъде на главна страница все пак има и момент на субективност, но се стараем да я намаляваме до минимум и за целта непрекъснато усъвършенстваме и уеднаквяваме критериите за това.

Всякакви коментари и предложения са добре дошли.

Екип Blog.bg



Въпрос към екипа - 
1. Защо след като откритото писмо на Славунчо, предизвика силен обществен интерес, наложихте пълно информационно затъмнение над него, а публикувахте пълни глупости сред които и една моя  (вече изтрита от мен, че и на мен ми писна да я гледам ) ?!
2. Докъде стигнахте с уеднаквяването на критериите, защото преди две седмици постоянно присвятквах теми в "избрани" и после изчезваха ? - смешно и нелепо стана някак си .



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cornflower - Защо
20.08.2008 21:42
в категория ИЗКУСТВО се ориентират творби само на cefulesteven и hristam /без да съм срещу тях/
и защо след моя реакция категорията беше премахната, за да се възстанови след месец по стария образец?
Моля ви в знак на уважение към публикуващите в блога да обявите имената на всички аминистратори и модератори!
Мисля, че е във ваша полза да направя забележка, че критерият ви относно постингите за главна страница не винаги е точен.
Препоръчвам да се вземат мерки срещу анонимните блогери с афинитет към извратеност и порнография. Мога да цитирам. Самата аз бях на път да си тръгна, тероризирана от такива.
Надявам се да вземете под внимание забележките ми, за да не се изтриват стойностни автори.
Благодаря ви!
цитирай
2. slavuncho - Causa perduta!
21.08.2008 08:14
Или по нашенски - зарежи ги!
Виждаш, че критериите са пълна глупост. Мислех си за обективни критерии, които да се използват от програмата и да класират постингите. Някой може да възрази - как машината ще оцени прозата, поезията?
Един колега - american, е дал начина в коментар към мой постинг. Бутони за гласуване - да-не, хубаво-лошо и т.н. Това като се съотнесе с посещенията в блога през деня, броя на коментарите и т.н. ще даде поносима обективност. Големият проблем е с постингите, които са различна форма на творчество - картини, стихове, проза... Наистина, някой талант може да остане неразбран от повечето блогъри и те да не гласуват положително за него. Все пак, живота показва, че който е талантлив рано или късно се налага с изкуството си.
цитирай
3. valsodar - A може би умишлено не е така Славунчо.
21.08.2008 09:06
За да има лобита, конфликти, противопоставяне и интрига в сайта ?
Ниските страсти винаги са привличали голям кръг от хора и може би на това разчитат от екипа за да си "вдигнат" посещаемостта на сайта.
Защото, ако има ясни критерии и правила, то те ще трябва да се спазват, а това явно не е в техен интерес, защото ще им се търси отговорност за безнаказаното им нарушаване.
Друго си е да си се мислиш за богоизбран и да определяш по симпатии, кое е добро и кое не.
Затова и не е случайно, че наистина значими теми, каквито бяха войната в Осетия бяха задържани на заден план, за да бъдем осведомени надлежно за дълбоките сексуални проблеми на лиричния герой.

Поздрави и ... последните за които пиша , това е екипа на Blog.bg
цитирай
4. santov - Предлагам
21.08.2008 09:51
да проверим дали ако напълним с коментари - поне двайсет, както пише в онези правила, този постинг ще влезе в избрано. Най-малкото, защото повдига интересни въпроси....
Благодаря на автора.
цитирай
5. valsodar - Искренно се съмнявам
21.08.2008 10:09
Съмнявам се и поради факта, че темите се сгорещяват изкуствено със пълен спам и лензене , нямащи отношение към тематиката на поста, от рода на :

-О-о-о-о, колко си гениален !
- А-а-ах, ама много ти благодаря !
-О-о-о-о, колко си гениален !
- А-а-ах, ама много ти благодаря !

И така дорде репликте станат достатъчни за да влезе в горещи теми :))))
А в горещи влизат само тези влезли преди това в "избрани публикации" - така че, ... не си заслужава труда да опитваме :)))
цитирай
6. minavam - Подкрепям.
21.08.2008 11:05
Подкрепям.
цитирай
7. lelya - В същност гореописаните критерии ...
21.08.2008 12:50
В същност гореописаните критерии изобщо не са критерии. Какво означава "оригинални и интересни публикации"? Искам да каже, че това е адски общо, с други думи не може да е критерий. Също така "предпочитат се по-дълги" като, че ли е измислено от зле подготвена учителка по литература. Ами да го кажат като на сина ми в училище - най-малко 100 думи (у-щето му е готино и това изискване за дължина в същност го има само по езика, който изучава, а не по литература). Според мен трябва да се помисли за сериозно допълнение в раздела "не се допускат". Не оспорвам, че така или иначи оценката ще е субективна, но публикации, в които има груби обиди, както и такива коментари са ми в повече.
цитирай
8. slavuncho - Да - нищо ново под слънцето!
21.08.2008 13:37
Разделяй и владей...
цитирай
9. анонимен - Защо?
21.08.2008 15:49
Защо този постинг не е в избрани. Той отговаря на всички изисквания. Засяга интересна тема, която интересува всички.
цитирай
10. valsodar - По простата причина
21.08.2008 15:54
че не казва нищо ново - за повече от 2 години екипа не е мръднал и йота в развитието си :)))
цитирай
11. minavam - 10. valsodar
21.08.2008 17:16
Блога не им е приоритет - занимават се и с други неща, но това не ги оправдава на фона на това което вилнее по челните страници.
цитирай
12. valsodar - Aми кое им е приоритет тогава :)
21.08.2008 17:18
Имат си специално създадени работни места за тази цел в инвесторбг, но явно... си дават парите за тоя де духа :)))
цитирай
13. minavam - 12. valsodar
21.08.2008 17:25
Ако се абстрахираме от превързаността си към Блога и помислим от гледната точка на работодател, то ги разбирам: Инвестор, Днес, Тялото, Старта, ГолБг, Ахато, Работа, неткелнера и т.н. изискват повече усилия и поддръжка, а Блога остава на задно място. За нас, като за потребителите е важно това, за което - обзалагам се - те нямат сериозен отделен екип. От там идва цялата патаклама, на мен ми е по-лесно, аз не живея тук, само минавам, но разбирам колко е неприятна цялата ситуация за редовните блогъри, чиято целева аудитория би трябвало да е приоритет на Блог.Бг. не можеш да нарочиш няколко автора за свои любимци и да ги лансираш независимо от качеството на написаното.
Апропо - предварителен преглед на мненията е добра профилактика за прочиставен на въздуха. Липсва опция за блокиране на определени никове, които да не могат да те четат, или поне да не могат да пишат глупости в блога. Щеше да е добре.
цитирай
14. valsodar - Ами, да вземат, че да си подобрят версията на първо време
21.08.2008 17:32
Могат да започнат със следното :

1. В "Избрани" за деня - да се качва статията с най-висок читателски рейтинг !
За целта към всяка една статия да има опция "Оцени".
Същия принцип на автоматичен подбор да важи и по категории.

2. Потребителската класация - "най-популярен" - пак да се води по същия начин - към всеки един потребител да има възможност за оценка на самия блогър с "+" и с "-" като за всяка една промяна в рейтинга да се иска обосновка от този , който променя.

Да се разрешават до точно определен брой гласове от блогър към блогър, за да няма спекулации и изкуствено надути рейтинги.
3. Всеки един блогър да има опция да избира кои блогъри не иска да му коментират в дневника - има и такива опции " забрани достъп за потребител" , "игнорирай" и т.н.

Колкото повече се намали участието на човешкия фактор, толкова по-обективни ще са извадките които се предоставят на челна страница - в момента те са изцяло необективни и манипулирани.
За пример - погледни категория "Изкуство" например - фаворитизацията е очевадна :)))
цитирай
15. minavam - 14. valsodar
21.08.2008 18:06
1. Искаш да кажеш в "Избрани" за деня да се качват не избраните от админите-модератори, а от регнати блогъри? Не съм съгласна, по същия начин определени постинги от определени автори ще се изстрелват в "Избрани" с некоректното гласуване, както сега се изстрелват в "горещи" с многото офф-топ. Според мен просто екипа на Инвестора трябва да подходи по-сериозно към проекта си наречен "Блог.Бг". Иначе нищо няма да се получи.

2. Без минуси. Точно чрез минусите не се намалява човешкия фактор в условията на привидната анонимност наречената "Интернет". Колко клонинга и виртуални двойници може да създаде една реална личност, само и само да сложи "минус" към всичките постинги (или просто към блога) на определен юзър? Не знам дали помниш как в един сайт закачиха банер към анкетата за нашите медецински сестри в Либия. Линка водеше към техният сайт с допитване "Виновни"-"Невинни", благодарение на нашите хакерчета можеше да се гласува със зачитане на гласа при всяко кликване. Познай какъв бе резултата на гласуването. Манипулирането на човешкото участие трябва да се изключи. DIXI.
3. за "игнора писах , съгласна.

Блог-обществото има особена привлекателност в това, че всеки блог се саморегулира: има цвят, стил, ритъм, послание. Всеки един блогър може да заформи свои кръгове от приятели/неприятели. Ако блогърите сами си регулират кои теми да излизат на челната страница - но без минуси и обясних защо - то нещата ще зависят само от блогърите. Ще настанат други драми, да, но ще е по... честно.
цитирай
16. valsodar - В общи линии съм съгласен
21.08.2008 18:47
И си мисля, че с общи усилия и идеи ще можем да намерим оптималния вариант - с минимум субективизъм, без фаворитизирането на едни за сметка на други.
Трябва да се търси варианта на естествения подбор, да се даде възможност на смислените и наистина интересни постинги да получат своето призвание, да се стимулира креативността в блогърите, за да може това място да стане приятно не само за писане, но и за четене и най-вече за диалог.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7412686
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив