Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2008 18:50 - Поглед от ръба
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4188 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2008 19:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 Да си сред избрани - каква чест ! Да си водач на статистика - каква почит ! Да си най, да си по, да се открояваш над простолюдието ! Високо над тях, самодоволно вглеждайки се в себе си с едва прокрадващ се страх, че може да те изместят.
   Че това , което си насътворил, всъщност може да се окаже не плод на талант, а на суетата човешка. Суета, която те кара да забравиш, какво е да си творец.  Да загърбиш нещата , които са ти били присъщи и да се стремиш, към тези които си отричал.

  И за какво е всичко това ? 
Какъв е смисълът и има ли смисъл изобщо в противоставянето на една теза срещу друга ? На търсенето на евтиния популизъм, бъркан с признанието . Признание за положен труд, творчество, блестяща идея или просто завладяващ стил.  Всичко съчетана в собствената ти уникалност и неповторимост. Не задължително за добро и не винаги харесваща се.
  Думите са магия, с тях може да сътвори почти всичко. Да пренесеш човек на места, на които не е бил, да го накараш да изпита чувства считани за чужди и да преживее неща, които не са му присъщи. Да се запита заедно с теб, да помълчи и заедно да стигнете до истината, недостижима за сам човек. 
 Думите са и проклятие, понякога се изплъзват неволно и не може да бъдат върнати назад. 
  Казват повече , отколкото си допускал, че могат, текат като река търсеща пролуки във възприятията на читателя ти, по които да преведат идеята ти, чуваствата които те владеят, завладяващи го и него, променяйки го така, както са го  сторили и с тебе.

 Противник съм на идеята за съревнование.
Не защото мога да спечеля или ме е страх да не изгубя.
 Просто не виждам смисъл да се слагат на везните съдбите , които ни движат.
 Сами по себе си може и да сме понякога объркани, лутащи се, да не намираме най-добрия начин да кажем това, що ни е на сърце и ни кара да се будим нощем, но означава ли това, че трябва да се откажем от каузата си, само защото някой не я е забелязал, оценил и не ни е потупал по рамото пред строя ?
 Да, блога може да е медията на 21-вия век. 
 Може, но не и манипулативно насочван, чрез стъкмистика и публично одобрение, правещи те подвластен на вкуса на тълпата и превиващ раболепно гръб пред богопомазаното анонимно жури.
 Защото в момента, в който станем подвластни на амбицията да сме четени, тогава губим от себе си , това, което ни е правило уникални и неповторими.
 Сливаме се с тълпата в желанието да угодим на вкуса и, мълчим когато ни иде да крещим, само и само да не засегнем някой благодетел и забравяме завинаги защо всъщност сме започнали да пишем.
 Коя е била искрата, която ни е накарала да започнем да го правим.

 
Пак се отплеснах, но... в тая посока си размишлявам от определено време насам.
 Казионността, която е образец за подражание ме смущава.
Да. има лека козметична промяна тия дни , но няма да е задълго.
 Не ми се ще пишейки да се ослушвам нервно дали написаното ще се хареса и дали разсъждавам в правилна посока. 
 Затова и вече смятам да намаля до минимум подобен род писания в този блог и да си го оставя за по-неангажиращ моабет.
 Казионен, в крак с модата, поредния петел в кокошарника.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cornflower - днес блога е залят с рибена чорба
23.08.2008 19:17
и други тъпи кулинарии, козметики и други празни -
напук на разгорещилия се дебат вчера..
смешно ми е..

иначе ти си прав, разбира се..
цитирай
2. valsodar - Радвам се , че има разнообразие
23.08.2008 19:22
дори и на разнообразие от този род се радвам, защото честно казано взе да ми се повръща от незадоволени девици и мачовци по бермуди :)
цитирай
3. анонимен - Ти просто си пиши
23.08.2008 19:42
без предварителната нагласа за "Избрани" и ще си само там. Таланта си го имаш.
цитирай
4. valsodar - Не ми е до "Избрани" болката
23.08.2008 19:55
Просто забелязвам, че съм започнал да се съобразявам повече не с това, което ми се ще да си кажа, а с това което би се възприело.
Не ми е свойствено да премислям дълго нещата преди да ги напиша - или има какво да се каже и се казва или просто се бъбри за разтоварване.

А и напоследък ми доставя много по-голямо удоволствие просто да чета - затова и бях леко груб да речем към модераторите на тема начини за преценка.

Все още си мисля, че за да може да се развива една блогосфера, не е удачно в нея да се водят статистики и предпочитанията да се формират въз основа на рейтинга , а не на съдържанието.

Има доста нови хора тук, които пишат добре и се надявам да влязат в "избрани", ако не за друго поне за стимул , но.. въпреки всичко си мисля, че е по-добре да се смени дизайна на сайта и начина на представяне на различните постинги на заглавна страница.
Настоящия вариант повече пречи, отколкото помага.
цитирай
5. gastronom - Защо ли моята рибена чорба се размириса тук.
23.08.2008 19:57
Приятел отиваше на риболов, та му пожелах наслука.
Защо ли срещам упреци от приятели. Никога не съм считала, тук е място за конкуренции. А и блоговете са лично пространство. Те преди всичко се правят заради самия себе си, а ако има желаещи - четат, коментират, обменят мисли и се раждат красиви неща.
Омръзна ми от всякъде да ме залива негативна информация, която като енергиен вампир изсмуква психиката ни.
За това си спретвам местенце, където да посрещам гости. Много обичам гостите. Веселие, шеги, музика, танци. В общи линии това остана повече в миналото, защото хората се затвориха в черупката си.
Защо да не направим място за тлака (седянка).
На никой не съм написала такова мнение за чужд блог. Ползвам това право само когато се накърняват правилата и нормите на поведение като социални личности, живеещи в правова държава.
Поздрави за всички, приятна вечер.



цитирай
6. valsodar - Точно по тази причина съм против "Избрани"
23.08.2008 20:28
Защото разединяват и противопоставят, пренебрегват и фаворитизират, а за мен блога е нещо като одая в която да си побъбря на благ моабет и да си помисля на глас :)))
цитирай
7. lelya - Твърде много си обсебен от нещо т...
23.08.2008 21:17
Твърде много си обсебен от нещо твое, нещо лично. Това разбира се не пречи постингът ти да е абсолютно актуален. Суетата човешка е сериозна тема за размисъл. Блогът е странно място, тук сме всякакви. Дали постингът попада в избрани е от значение само за една част от потребителите. Лично за мен от значение са единствено и само заглавието и авторът. Мисля, че разумните хора правят сами своя избор, а не са подвластни на чуждият вкус. Когато си от скоро в тази среда е естествено, защото ти трябва време да се ориентираш, но после сам избираш...Успех.
цитирай
8. valsodar - Мда-а-а
23.08.2008 21:42
На кръстопът съм :)))
цитирай
9. lelya - Ами ако се опитаме да поразсъжда...
23.08.2008 22:07
Ами ако се опитаме да поразсъждаваме за суетата, то така или иначе ще ни се наложи да си признаем, че тя е вярна приятелка на всеки творец (според моето скромно мнение). Мога да си позволя (ако не възразяваш) да предположа, че творците в повечето случаи не творят единствено и само, защото на рамото им има пришита муза, а и в не малка степен, защото търсят признание от не просто един човек, а от доста повече. Творецът иска да бъде харесван, обичан. Ако погледнем от друга страна, просто помислим над суетата сама по себе си, то тя според мен съвсем не е лошо човешко качество. Суетата и стремежът да бъде човек обичан и харесван го кара да се осъвършенства, да твори, да се изявява, да се грижи за себе си ако щеш. Лично аз уважавам суетните хора. Колкото до кръстопътя, това е хубаво нещо, но...много повече коментари имаше преди в постингите ти и бяха от стойнстни хора. Поне аз ги харесвах. Сега къде са? Може би е време да се върнеш в избрани. Почина си, стига ти толкова.
цитирай
10. evrazol - Я зарежи тая работа с класациите
23.08.2008 22:34
Мисълта ли ще уважаваме или рейтинга? А мераклиите за първото място и искащите да бъдат харесвани да си стоят на първа страница. По важни са гостите и мненията. И какво ти откриваш за себе си, а не какво другите откриват за тебе.
Поздрав!
цитирай
11. victoriavselena - това е древен
24.08.2008 00:05
въпрос - Дали да останеш верен на себе си или да се съобразиш с другите, с техните желания и вкусове?
Но тъй като така или иначе не можеш да угодиш на всички, пък и всъщност не знаеш какво си мислят и харесват, според мен е най-вярно да останеш себе си, а въпросът "какво ще кажат хората? Ще ме харесат или не?" да го оставиш на заден план. така или иначе не можеш да бъдеш някой друг освен себе си, поне бъди истинския си образ и пиши истинските си мисли. Аз харесвам как пишеш например.
цитирай
12. kalbotobg - Blog.
24.08.2008 09:00
Дизайна на блог.бг си има и силни и слаби места. Има 2 плюса силна посещаемост и е доста оживен от към кометари. Всичко останало се оправя с увеличаване на хардуерния и мрежовия ресурс и някои промени по архитектурата на сайта. На практика ако искат да останат с глава над водата по някое време ще трябва да помислят за комплексни услуги, това което Gooogle вече е въвел. Направят ли го преди да са загубили посещаемостта имат реални шансове за доста добро бъдеще.
цитирай
13. gothic - Избрани. . . самия избор предполага ...
24.08.2008 11:05
Избрани...самия избор предполага субективност, а това не ми харесва. Всеки има правото на своите 15 минути слава, но ако това стане самоцел, подкрепяна отвън самоцел, нещата стават миризливи...Поздравления, валсодар!!!
цитирай
14. анонимен - Valsodar,
24.08.2008 14:28
Ти гледай да не изневеряваш на себе си и на принципите си. Т.нар. слава в такива места е илюзорна и само подхранва тщестлавието. Ех, тази суета...:)..
Най-хубавото е невидимо за очите и не е за всички.
цитирай
15. valsodar - Благодаря за съветите и мненията
24.08.2008 20:51
Определено, ще са ми в помощ - има много неща в тях, над които не се бях замислял :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7412084
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив