Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2008 13:17 - Имотния балон, кой ли го надува ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4405 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 28.08.2008 19:20


 Както мнозина други и аз следя мимоходом сагата около имотния балон в България , и все още съм в недоумение какви ли са нашата икономика, стъкмистика и растеж на доходите, щом балона продължава да се надува, като чат-пат агенции и инвеститори добавят поредната лепенка към него , щом започне да издиша.
 Имало презастрояване в черноморските ни курорти.
Безспорен факт - всеки който бегло е погледнал, какво се е случило с красивото ни черноморие знае за какво става въпрос.
 Но !
Няма проблеми пред предприемачите и техните кредити, няма проблеми пред банките отпуснали лоши кредити - всичко е цветя и рози.
 Почти в началото на годината оповестиха за очаквани фалити в строителството.
Такива май няма , защо ли ?
Може би защото истерията около инвестирането в недвижими имоти устойчиво се поддържа от банки печелещи от лихвите по кредитите, от агенции печелещи от комисионната си и от предприемачи одрали поредния баламурник за строителство със съмнително качество, с панорама към далечната тераса на 6 метра от твоята.

 Какво все пак се случва и защо в САЩ цените стремително се сгромолясват надолу, а у нас се покачват ?
 Да, на черноморието паднаха, но там алтернативата е взривяването на ваканционните имоти , инак купувачи йок.
 Даже се и прокрадна идеята, държавата да спаси банките от лошите кредити изкупувайки хотелите на 100 м. от бреговата ивица, на испански почин с последващото им взривяване за наша сметка.
 Демек, един тарикат строил, втори му дал парите, а ние баламите ще платим крайната сметка.

 Банките си мълчат около лошите кредити - такива за тях няма.
Защото ако има, нали ще се срине доверието в банката, която ги е дала ?!
 Нищо , че разходите около обслужването им се покачват, нищо че инфлацията за тази година ще надскочи 20% и доста народ ще изпадне в безизходица около погасяването им, нищо няма да се случи, ако слушаме изявленията на тези, които се мъчат да спасят имотния балон от експлозия.

 Защото тук, той няма да се спука - той просто ще си експлоадира .
Абсурдно е да разглеждаме България, като оазис на спокойствието незасегнат от икономическата криза по света.

 И ако на изпирането на пари от престъпления му се казва инвестиция и това определя сериозен процент от БВП , то е крайно време наистина от НАП да започнат прословутата си проверка, която така шумно оповестиха вчера , и не само да я започнат ами и да я приключат в разумен срок.

 Докато няма прозрачност върху парите надуващи имотния балон, не се затегне строителния надзор за да се гарантира реално качество спрямо цената и не се спрат платените кампания в медиите , че е изгодно да се инвестира в недвижим имот и спад на пазара няма да има , то се очертвава кризата след спукването на балона да става все по-катастрофална.
 За да не се окаже някой ден, че живеем с дългове за по двайсет години напред за нещо което не струва и 5 годишни заплати.



 Към  2007 г. се смята, че имотни балони съществуват в много части на света,  по-специално в САЩ, Великобритания, Италия, Нова Зеландия, Ирландия, Испания, Полша, Южна Африка, Израел, Гърция, Канада, Норвегия, Сингапур, Швеция, Балтийските страни, Индия, Румъния, Южна Корея, Русия и Китай.
  Имотните балони винаги са последвани от рязко спадане на цените, познато като срив в цените на недвижимите имоти, което може да доведе до отрицателна стойност на притежаваното имущество (ипотечни дългове в размер по-голям от стойността на притежавания имот).
  Както при всички типове икономически балони и при имотния балон за много хора е трудно да го разпознаят преди настъпването на срива. Сривът на японския имотен ценови балон от 1990 г. нанася много вреди на японската икономика и на живота на много японци, издържали се от бизнеса с недвижими имоти.

   За разлика от срива  при акциите, следващ  балона, сривът при недвижимите имоти обикновено е бавен  процес, защото собствениците предпочитат да не продават имотите си. 

 Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Housing_bubble

 ПП - Добавено покрай спора по-долу :)))

Ванкувър е най-удобният град в света, Лагос – най-ненадеждният 24.08.2007 15:46   image 21


image
Така изглежда от птичи поглед най-сигурният и удобен за живеене град в света - Ванкувър. Снимка: gocanada.com

 

Както всяка година, така и тази, списание Economist състави класация на най-удобните и респективно – най-неудобните за живеене градове. В класацията са включени всички градове с население над 300 000 души.

Според английското издание Канада е една от най-сигурните страни за пребиваване, а Ванкувър е най-комфортният за живеене град в света. Освен с минимум престъпност и почти нулева заплаха от терористични атентати, градът се слави с перфектно изградена транспортна структура и информационни мрежи.

Други от 40-те показатели, по които се оценяват световните градове, са състоянието на здравеопазването, на културата, околната среда и образованието.

На второ място след Ванкувър е Мелбърн, следван от Виена, Пърт, Торонто, Аделаида, Сидни, Копенхаген, Женева и Цюрих.

Най-неудобните за живеене градове в света, които са и най-застрашени от военни конфликти и атентати, са Алжир, Дака, Лагос, Карачи, Катманду, Абиджан, Дакар, Пном Пен, Техеран и Богота.



Тагове:   балон,   надува,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Да , имот не се продава -
26.08.2008 13:33
просто ставаш роб на банките и ти, и поколението след тебе :)))
цитирай
2. valsodar - Малко цифрички :)))
26.08.2008 13:37
"Цените на недвижимите имоти в България са силно раздути и скоро ще спаднат рязко.
Това, което става в момента в България е "имотна пирамида", която ще доведе до много болезнени последици за хората, вложили пари в няколко имота в София или по Черноморското крайбрежие".

Това се казва в анализ на американско списание за състоянието на българския пазар за недвижими имоти.

В анализа на изданието се казва, че "кредитната и ипотечна криза, започнала в САЩ ще достигне и до Източна Европа и по-специално в България". "Има два сериозни показателя за образуването на "имотен балон".

Първият е съотношението между наема и цената на жилището, а вторият е съотношението между цената на жилището и средния годишен доход в страната. Анализът показва, че и в двата случая цените на недвижимата собственост в България са силно раздути.

Обикновено, съотношението на годишните приходи от наем към цената на жилището трябва да бъдат около 10%-12%, докато приходи под 6% означават силно надценяване и образуване на балон.

В случая с България приходите от наеми са около 3-4%, което показва, че цените на имотите са силно преувеличени. Вторият показател е за съотношението между цената и годишния доход и той трябва да бъде около 3:1.

Това означава, че при среден доход за страната от 10 000 лева, средната цена на жилище трябва да бъде 30 000 лева", пише още в анализа.

Според изданието за пазарни проучвания "в България цените на имотите са обикновено 7-9 пъти по-високи, което означава, че става въпрос за спекулативен балон".

"Анализаторите на българския пазар не признават факта за голямото спекулативно надуване на цените, защото нямат интерес от това", се казва в края на публикацията.
цитирай
3. lelya - Отдавана и аз чакам да паднат цените ...
26.08.2008 14:20
Отдавана и аз чакам да паднат цените на имотите, но все още твърде много сиви пари за пране има според мен. Като попривършат, защото рано или късно ще трябва да се вложат в нещо смислено, а тези дето ги имат не знаят в какво освен в къщи и имоти и когато прокуратурата и надзорните финансови институции започнат да задават повечко и по сериозни въпроси, тогава балонът ще се спука. Днес например прочетох за хотела на Доган, дето не е бил негов и вътре всичко било на Версаче, че в същност е на един бивш стоителен работник и на една бивша фризьорка. Знаех си, че не ми трябва образование, а нещо занаятче - фризьорка, барманка. Но така е, лошо възпитание.
цитирай
4. valsodar - Да разходите не са малко
26.08.2008 14:32
Но на пазара няма разлика между панелката на баба ти и ново строителство.
Както и няма гаранции за качеството на новото строителство, стени взеха да падат от пориви на вятъра, не дай си боже да се залюлее земята - половината нова София ще изчезне.
И аз си имам приятели строителни предприемачи ( но не спя с тях ) и виждам как от себестойност 400-450 евро. се продава за по 850 евро и нагоре - това ако не е надуване на цените - здраве му кажи ! :)))
цитирай
5. valsodar - Едното няма нищо общо с другото
26.08.2008 14:52
Предлагаха ми преди 5 години следните условия за преференциални цени :
Цена на м2-350 евро при условие, че не напускам фирмата ( тя финансира строежа ) - в случай че я напусна изплащам на двойни цени с лихвите :)))

Естествено, че не приех :)))
цитирай
6. hipototamus - :)
26.08.2008 15:02
Да ти припомня и старата мъдрост "В камъни не се инвестира!"
цитирай
7. valsodar - ketbaloo - варианта бе роб на фирмата
26.08.2008 15:09
И определено пред избора - свободен без жилище или заробен с жилище, предпочетох първото и все още не съжалявам.
Моите очаквания са към март 2009 да има спад в цените поне с 30-35 %.
цитирай
8. анонимен - Едно е сигурно, новите сгради из...
26.08.2008 15:16
Едно е сигурно, новите сгради изобщо не са сеизмично укрепени. (Дано не се налага да се убеждаваме в това) Строят се с евтини материали, в не малко от случаите, последните доста се икономисват, така че печалбата е значителна.
Реално, никой няма интерес да продава според действителни цени ...от друга страна шарани бол в тази страна:))
цитирай
9. valsodar - Каква е връзката на семейството с жилищата не разбрах ?!
26.08.2008 15:31
Сякаш в САЩ и Европа всички семейни са собственици на жилища ? Няма логика :)))

15.- Имах големи надежди, когато промениха закона, че в строителството ще се упражнява действителен строителен надзор, а то стана една ... стените на новите кооперации взеха да падат още с първия силен повей на вятъра , да не говорим за нещо по-сериозно.

Друго на ръка, че новото строителство още на 5-тата си година плаче за фасаден ремонт ! :)))
цитирай
10. valsodar - Е, аз се сещам за една друга
26.08.2008 15:50
за този, който се смеел последен, но както и да е - Имотен балон си има и дори с половин уста, този факт взе дасе признава и от тези, които най-упорито го отричаха.
Че ще има ценово разделение на ново от старо строителство , ще има - неизбежно е.

Че много хора , надценили развитието на пазара ще се набълбукат и ще фалират - вече е започнало.

Интересно ми е , още колко месеца ще продължи натиска върху медиите в опит за излавяне на последните шарани на пазара ? :)))
цитирай
11. анонимен - ketbaloo,
26.08.2008 16:21
разбираемо е да си пристрасна, но аз също не споделям идеята за доживотното заробване и изобщо не завиждам на заробените.
Все пак в цяла Европа болшинството хора са мобилни именно по тази причина, докато за сметка на това могат да инвестират в образование, почивка и други неща.
Въпрос на манталитет е.
цитирай
12. valsodar - ketbaloo , задай си следния въпрос :
26.08.2008 17:20
Доколко ще си мобилна и ще си склонна да сменяш месторабота, града в който работиш и т.н. ако имаш 20 годишна ипотека за изплащане края на която се не види ?!
И дали човек ще е толкова склонен да защитава правата си или ще превива гръб пред работодателя си, защото има вноски за погасяване ?!
цитирай
13. lelya - Разбрах, че си лекар Кетбалу от един наш п...
26.08.2008 17:34
Разбрах, че си лекар от един наш предишен спор. Не разбирам само, защо сега се обръщаш към мен, а и нищо против никой нямам, само ако нещо ми се вижда нередно си го казвам. Такава съм си наивна. В същност спорът за лекарите ще остане отворен, аз не съм безпристрастна, отраснах в една поликлиника, защото майка ми беше там медицинска сестра, а и имам приятели лекари та не съм съвсем лаик, две деца, знаеш с децата не се спира да ходи по лекари. Колкото до строителството, мъжът ми има скромна, малка фирмичка, дето прави електро..., та и там горе долу съм в течение как се формират цени. Поздрави.
цитирай
14. moi - Хорааааааааааааааа
26.08.2008 20:21
Разберете, цените на имотите са максимално надути. Който купува при тези цени (предвидил или не) ще си има в бъдеще проблеми. Няма логика цена на апартамент на квадратен метър в София да се иска както във Ванкувър.
Според мен единственото недвижимо имущество в момента което си заслужава да се влагат пари е ЗЕМЯТА - поради една единствена проста логика: ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДА - КОЛИЧЕСТВОТО Е ОГРАНИЧЕНО (помислете над това).
Предупреждение: Няма да влизам в безсмислени спорове с "брокери".
цитирай
15. valsodar - Да почна ли да изброявам ?
27.08.2008 12:25
1. С инфарструктура
- пътища - недостатъчни, лошо проектирани, не могат да поемат трафика, с лоша подръжка - за пример лудницата която още продължава с ремонта на бул Сливница и Околовръстното шосе
- канализация - цели квартали като Симеоново, Драгалевци , Киноцентър, Малинова долина, с едни от най-скъпата цена на м2 са без изградена канализация и с безбройни проблеми от към водо и електроснабдяване ( живял съм в Симеоново и много добре знам за какво иде реч )
- паркове - почти не останаха такива
2. Доход на глава от населението - абсолютно несъпоставими
3. Качество на изпълнение - та колко панелни блока има във Ванкувър
4. Кредитна политика на банките - там поне нямат такива агресивни и подвеждащи рекламни кампании
5. Посредници - там посредника носи отговорност за сделката, за разлика от родните, които могат с чиста съвест да ти продадат имот с тежести, само и само да си вземат комисионната, която е чудовищна.

И всичко това, само така бегло, отгоре-отгоре си говори , че у нас не само има имотен балон, ами и че той изкуствено се поддържа чрез подвеждащи кампании в медиите.
цитирай
16. valsodar - Много инвеститори в имоти в Европа все още носят розови очила
27.08.2008 12:54
http://imoti.investor.bg/?cat=113&id=61473

Много инвеститори в имоти в Европа все още носят розови очила и не са се адаптирали към новата пазарна реалност, смята Рик Луис, изпълнителен директор на британската компания за инвестиционен мениджмънт AEW Curzon Partners, цитиран от PropertyEU.

По думите му все още има много хора, които се надяват, че здравият фундамент на пазара на имоти ще се окаже спасител от бурята на капиталовия пазар. Той обаче предупреждава, че ръстът на БВП в Европа се забавя, което се отразява и на фундамента в сектора на имоти.


„Ако се вгледаме в историческата корелация в Европа в периодите, когато ръстът на БВП стане приблизително 2%, делът на свободните площи се увеличава.“


Според Луис ипотечната криза не е свършила, тя все още взима жертви и ще продължи да взима жертви в близкото бъдеще.


„В момента излизаме от първата фаза - отричане. Втората фаза е „приемане“, а ние се намираме някъде по средата“, коментира Луис. „Докато никой в сектора на имоти не може да отрече, че е засегнат от ипотечната криза, много професионалисти не са стигнали до момента, в който да са готови да седнат и да говорят за това какво да правят със своя имот при затрудненията на пазара сега.“


„Затова те все още търгуват на вчерашните цени, искат да изтъргуват активите си с по-ниско качество, искат да продадат проблемите си“, казва Луис.
цитирай
17. moi - до ketbaloo
27.08.2008 23:34
Шапка и шалче за Ванкувър не ти трябват. Климатът там е по-мек от Софийския. Но виж за София ти трябва работен гащеризон :-)))))
(П.П. - Забравих и противогаза, вече ще стане необходимост за придвижване в София.)
цитирай
18. valsodar - И каква е връзката ?
28.08.2008 14:01
София да не би да е някакъв климатичен оазис ?
Единственото място на планетата, с целогодишна средна температура 20 градуса ?
Лятото над 40 , а зимата минус 20 ?

Не звучиш сериозно :)))
цитирай
19. valsodar - Кой крив, кой прав... то ще се разбере до една година
28.08.2008 15:39
Инак останалото ще си е само загуба на време и нерви в безсмислени спорове.
Една година време е предостатъчна за да се види кой от двама ни е бил прав :)))
Само, да се не отметнеш де :)))
цитирай
20. moi - до ketbaloo
28.08.2008 18:05
Ти май си тук само да си чешаш езика или пръстите. Преди да напишеш някоя глупост виж се пообразовай малко. Виж този адрес
http://www.dnes.bg/article.php?id=40361
(това е за въпроса ти: С какво по-точно София е по-лоша от Ванкувър) Бих ти отговорил с всичко.
Това с температурите е пълна глупост. Ванкувър е най-топлия град в Канада, неговия климат няма нищо общо с останалия в страната, Причината е топлото океанско течение Гълфстрийм.
Не знам защо не се придържаш към написаното по-горе от собственика на Блога, ами се чудиш с кого и как да се заядеш?
цитирай
21. valsodar - Добавих я, нека се подразни малко :)))
28.08.2008 19:21
Тъй де, нека и ние да си го подразним малко, щото цялата "дискусия" си стана една дразненка :)))
цитирай
22. valsodar - Само ти ли ?
29.08.2008 09:44
Мен си ме тресе климактериума от 40 години насам и не се оплаквам - като видя жена и все ме обливат топли и студени вълни :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7409729
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив