Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2008 16:20 - Къде на истина, къде на майтап ...
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1676 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2008 16:24


  Що за чудо е гражданското общество ?

Дали това не е подобие на клюкарката от входа, която по цял ден дебне на скамейката пред блоГа в очакване на поредната "новина" или е вариант на кварталния старшинка, който ни гледа строго и бърче вежди, докато се чуди за какво сме му виновни ?

 Или е нещо друго, непознато нам ?

 Говорим за него, искаме го да се случи, да се създаде и с негова помощ да променим света , в който живеем, а знаем ли всъщност какво в действителност е то ?
 Не вярвам, то да е поредния клонинг на домсъвета, обсъждащ досадните проблеми, оплитайки се в безпомощността си да намери решение приемливо за всички.
А може би, не сме просто подходили правилно към въпроса ?
И е редно да си отговорим първо, какво е да си гражданин, какви са ни правата и задълженията и такива ли сме в действителност - знаем ли правата си и изпълняваме ли задълженията си ?
 Защото, по документи всички сме граждани на държавата си - Република България , но... само и единствено по документи, защото винаги се намира някой по-така, някой извън рамките на закона, на морала, на етиката - поредния тарикат надсмиващ ни се от позицията си на недосегаем.
 Позиция , която ние сме му позволили да заеме и да утвърди с безхаберието ни, с очакването ни някой друг да ни подреди живота и да ни каже по какъв начин трябва да се изживее.
 И докато ние сме в позиция на изчакване и ослушване, то можем ли да се наречем граждани на държавата си ?
Без лична позиция, без етична основа на която да стъпи преценката ни за добро и зло, за правилно и неправилно, можем ли да кажем, че сме личности достойни за съвремието ни ?
 Защото, всяко едно общество е сбор от личности сплотени около една идея.

 А идеята , която всички нас ни сплотява тук е една - желанието ни за промяна.

 Не ни харесва света в който сме, не ни харесва статуквото, отношението към самите нас, възможностите които ни се предоставят за да променяме случващото се около нас.
 Вече не сме тези, които сме били и възпитавани да бъдат - послушен и безропотен електорат.
 Вече сме нещо повече - търсещи хора.
Заедно и поотделно търсим отговора на въпроса - Как можем да променим България към по-добро ? - и съм сигурен , че ще го открием.
 Защото е казано - Там където сте двама в моето име там съм и аз !
 Началото е положено.

ПП къде на шега, къде на майтап - ето ви и една картинка  - зверчето символизира настоящото положение на блогосферата ни :)))
image



Тагове:   майтап,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - ...
27.08.2008 18:30
Всъщност, гражданско общество, това е общество на граждани. ;)
цитирай
2. set - Да уточним:
01.09.2008 14:19
Гражданското общество е онази форма на обществото, в която частният интерес и личната сфера на човека са основата на системата от отношения. Частната собственост е материалната субстанция на гражданското общество, а свободата - духовната. Социални регулатори в гражданското общество са правото и моралът, като важна роля играе моралът. Заедно с държавните институции в свободното гражданско общество действат освободени от държавна опека организации на гражданите, изразяващи техните интереси. Същевременно държавата запазва за себе си само най-главните функции, като оставя на гражданското общество възможност да се саморегулира. Тези организации регулират отношенията вътре в гражданското общество, а някой от тях служат и за връзка между структурите на държавата и тези на обществото. Но главен регулатор на отношенията между държавата и гражданското общество се явява правото, което с еднаква сила важи и за държавата и за обществото.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7407327
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив