Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2008 14:32 - Един въпрос
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2997 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 15.12.2008 09:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Един въпрос ме провокира да се позамисля тия дни над него - ОбреченИ ли СА човешката фантазия и изобретателност ?!
 В смисъл ли ?!
Ами, малко по-отдалеко, че да се схване от де тръгнаха нещата. Върви си едно много интересно филмче по Дискавъри за разселението на човешкия род от посока "Златния полумесец" в Мала Азия, към Европа и Азия.
 И междувременно, покрай изобретенията съпътстващи преселението на народите, една интересна реплика на водещия - Не правете, често срещаната грешка да си мислите, че древние хора са били по-прости от нас ! Те са имали същият по големина мозък и същият потенциал за развитие, какъвто имаме и днес.
 Което ме накара да се позамисля - Добре де, през целия период на еволюцията си, човек е откривал нови неща единствено и тогава, когато е изпитвал потребност от тях.
Да, огъня не е открит от хората, огъня често се причинява и от природни явления, като мълнии, горски пожари и так далее, но поддържането му в изкуствена среда е дело изцяло човешко, вследствие на осъзнатата необходимост и ползата от него.
 Та така и с останалите открития.
Кога се появява колелото ?!
Едва тогава, когато има нужда от него - било под формата на овални мелнични камъни, било като колела за каруците, когато вече е било невъзможно всичко да се пренася на човешки или животински гръб и се е търсил начин , за по-удобният му превоз ! ( за пример - индианците в Америка - познават колелото , но... нямат каруци поради липсата на впрегатен добитък и оттам на необходимост от ползването му в тази насока )

 По абсолютно същият начин, си стои въпроса и с всички останали открития познати ни от древността до наши дни.
Парна машина ?!
Позната още на древните египтяни, а по-късно и на елините, но намерила своето практическо приложение едва с идването на индустриалната ера, когато е била налице необходимостта, да се замени нискоефективния човешки труд ,  - на мястото на конския впряг идват парните влакове, на мястото на ръчните станове се появяват тези задвижвани от парни машини, посредством трансмисии и ... примери много, но едно е важното - Всяко откритие става реалност в живота ни, единствено и само тогава, когато имаме потребност от него. ( Пеницилина - открит доста преди ВСВ но използван масово по време на нея ! )

НЯКОИ ВАЖНИ ИЗОБРЕТЕНИЯ 

 И точно това ме накара да се запитам - А няма ли в един момент, когато всички наши физически потребности са удовлетворени, да спрем да откривателстваме, да търсим новото, което ще облечки живота ни, щом живота ни е максимално облекчен и няма какво повече да пожелаем ?!
 
 И няма ли това да се отрази деградивно на целият човешки род ?!
Защото всичко , което спре да се развива навлиза в процес на деградация и в един момент бива изместено от развиващите се видове, които заемат неговото място !

 Огледайте се около вас !
Колко предмета ползвате и колко от тях бихте могли да създадете сами ?!
Колко от тях са плод на научните достижения през последните 100 години и колко са отпреди това ?!

Аз се огледах.
И въпреки всевъзможните лъскави джиджавки направени в Чайна-майна, започнах де се питам - А наистина ли превъзхождаме интелектуално онези "първобитни" хора, стъпили за първи път по нашите земи.
 Способни ли сме, като тях да се преборим с предизвикателствата на дивото или дотам сме се цивилизовали, че сме неспособни вече да творим, започвайки от нулата, а все се чудим на чии рамене да стъпим в мисленето си ??!

 Защото творчеството изисква да имаш свободен и разкрепостен поглед върху нещата, да не робуваш на чужди догми и идеи в мисленето си.
 И най-вече, да имаш осъзнатата потребност да сътвориш.

И някак си, неусетно в мене започна да се прокрадва едно съмнение, че човешкия род е преминал върха на еволюцията си и е започнал бавно спускането надолу.

 Опиянен от лъсквавината на вещите си, оттегчен от ежедневието си и роб на мързеливият си ум.

Така ли е ?


Тагове:   въпрос,


Гласувай:
0



1. doaiva - Аз
13.12.2008 14:47
затова не съм фен на рисуването с компютър и на и-мейлите. Това което човешката ръка може е най-доброто. Разбира се, че не можем да сме специалисти по всичко. Подсети ме за онзи клип с дебеланкото който се хранеше с роботче и когато пепсито се изля върхо робота и даде на късо, оня беше дотам обездвижен че не можа да мръдне.

Такива белези отдавна има, като започнеш от зъбите и стигнеш до крайниците :) Един ден от возене няма да имаме пръсти на краката...Ами мъжките зърна на гърдите? :)
цитирай
2. анонимен - Имате граматическа грешка във въпроса.
13.12.2008 14:55
Два подлога,а сказуемото -в ед.число.Правилно е да питате:"ОбреченИ ли СА чов.фантазия и изобретателност?"
цитирай
3. hara73 - не не мисля ,че човека е станал
13.12.2008 14:55
роб на мързеливия си ум. Времената и нравите ,се променят непрекъснато и човека има нови нужди. Нашите ,предшественици ,преди 200 години са си мислили че нещата който са постигнали са достатъчни и няма ,какво толкова още да търсят ,но времето ги опроверга. Всичко тече,всичко се променя винаги ще има какво да се открива ,винаги ще има непознати неща и фантастични идей за, които да се потруди мързеливия ни мозък.
цитирай
4. valsodar - Хара, донякъде си права
13.12.2008 15:01
Но има и нещо друго - предизивкателствата се изчерпват.

Какви са основните предизвикателства на 21-вият век ?!
- Борба с глада ?- решимо
- Борба със замърсяванията и парниковия ефект ? - решимо
- Нарастваща популация и пренаселеност ? - също решимо
- Нови алтернативни източници на енергия ? - изнамерени
- Войни ? - малко, по трудно но и те ще бъдат изместени от прагматизма на капитала.

Просто от ден на ден, удобствата стават все повече , а предизвикателствата пред ума ни все по-малко.

Да, един ден е възможно , човешката раса да се разсели като рояк хлебарки из галактиката ни, но ще се различава ли съществено от настоящата, като начин на потребителско мислене ?!
Едва ли ?!

И затова си мисля, че новата парадигма пред която е изправено човечеството в бъдещето му развитие, е коренна преоценка на качествената му система - над това, заради което си заслужава да се живее.
цитирай
5. valsodar - doaiva :))
13.12.2008 15:04
Че физически, много неща по нас си атрофират поради ненужността им си е едно на ръка.

Но, дай да се загледаме малко по-отблизо в средностатистическият индивид на времето ни !

Открива ли нещо ново ?
Има ли потребност да го прави ?

В момента 1:1000 е съотношението между пионерите движещи историята напред и останалите в стадото , което ги следва.
За в бъдеще съотношението ще е още по-тревожно, защото колкото по-задоволени са житейските ни потребности, толкова по-инертни ставаме в същността си. :)))
цитирай
6. valsodar - turbo4 :))
13.12.2008 15:06
Просто ми направи сериозно впечатление, какво са можели тогава хората и се запитах - А мога ли го сега и аз - съвременният човек на хиляди години еволюционно отстояние от тях ?!

Комичното е , че всички изпадаме в див потрес, когато насред пустощта сме лишени от вещите си без които сме приели, че не можем да съществуваме :)))

За пример - глезльовците от Сървайвър ! :)))
цитирай
7. valsodar - 2 - мерси за забележката
13.12.2008 15:09
Получават се подобни грешки поради факта, че пиша със скоростта, с която се раждат изреченията на текста и до самия финал на текста за мен е по-важно да изведа правилно идеята му, отколкото да го подкастрям чрез редакции.
цитирай
8. kalbotobg - ...
13.12.2008 15:09
Дали е възможно човек да бъде "презадоволен" , отговора е "не". Дали може да загуби интерес към живота, отговора е "да". Вероятността това да се случи при цялото човечество е само теоретична във вид на шантава пандемия. ;)
цитирай
9. gothic - В една книга имам много интересен ...
13.12.2008 15:11
В една книга имам много интересен списък на най-важните изобретения на човечеството. Май имаш известно право. Ще взема да я пусна някой път тази таблица. Може и довечера....
цитирай
10. valsodar - kalbotobg - за лакомията човешка , граници няма познати
13.12.2008 15:18
И да се радваме на фака , че имаме само един стомах, че инак щяхме да си гризем по 24 часа в денонощието.

Нещата които се случват не се случват от вчера и няма да приключат утре, но процеса си върви и ще продължи да си върви, ако не настъпи коренен обрат в мисленето на хората и начина, по който се самоопределят в заобикалящият ги свят :)))
цитирай
11. valsodar - gothic , ще е добре да я пуснеш :)))
13.12.2008 15:19
Въртеше ми се като идея , да започна да си ги извеждам нещата, но след като я имаш наготово...

( реакцията ми е пореден пример за това, което ме тревожи като въпрос - винаги е по-лесно да ползваш нещо, което вече го има наготово )
цитирай
12. krassko - Не му мисли
13.12.2008 15:42
Половината научни открития са направени от любопитните, а другата половина от мързеливите. Любопитството и мързела край нямат.:)))

И по-добре позвъни на русокоска... Защото: метеорита лети към Земята и този път може и да не ни подмине. А тези астрономи нямат ли си друга работа та все гледат към небето? Аман от любопитни хора:)))
цитирай
13. valsodar - turbo4
13.12.2008 15:57
Ами не е трудно за прогнозиране - бихме се върнали в технологична ера на отстояние 100-150 години.
Но с една малка разлика - нещата вече са открити и няма да се налагаме да ги откриваме отново.
Е, до преоткриването им ще са в сферата на митовете, но какво е мита, ако не една недоказана хипотеза ?! :)))
цитирай
14. valsodar - krassko - и метеорит няма да помогне
13.12.2008 15:59
Човешката глупост е неизтребима и дори и човешката любознателност да потъне в поредните си черни векове на мракобесието, то все ще се намери някой глупак, който да продължи да си задава въпроса - А защо така, а не може ли по този начин ??! :)))
цитирай
15. gothic - В предишни времена (пък и не толкова ...
13.12.2008 16:40
В предишни времена (пък и не толкова предишни) понякога задаващите този въпрос и други подобни нему често са свършвали на кладата или бесилото...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7428679
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив