Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2009 19:54 - Антистрес - терапия .
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1289 Коментари: 5 Гласове:
0



Така-а-а, прибирам се изнервен, ядосан от безсмислен спор с немислещ човек и кое е най-доброто лекарство, което би успокоило нервичките ми ?
 Нета ? Не, естествено , най-вероятно да се ядосам още повече от глупостите,  които и другите са родили.
Готвенето !
Готвенето му е майката, човек да избяга встрани от случилото се през деня , като се концентрира върху два глобални житейски проблема.
 Първият е, какво ли ми се яде, какво ли не съм ял наскоро и ще е добре с него да поразнообразя малко менюто си ?
 И вторият е, а какво ли имам налице като продукти и ... я да видим сега, дали като сложим малко от това, по щипка от онова и да бръкнем да сипем лъжичка и от това бурканче, я да видим дали няма да стане по-вкусно от миналият път.
 Готварски книги бол, но може ли една готварска книга да ти предаде аромата с парата която се извива над готвещето се ястие, може ли да ти зарадва окото със златистият оттенък на припичаща се коричка, дава ли ти невероятния вкус, който остава по небцето ти и те кара да примляскваш в задоволство от текущият резултат ?!
 Не е стествено !
Затова и готварските книги са ми нещо като фискалната политика на правителството - всички говорят за тях, но никой не задълбава в основи.
 Така и аз , справка само за по-обща насока, а останалото по вид, по вкус и по аромат.
Горе-долу , така стои и въпросът с подправките които слагам.
мечтая си за една средиземноморкса кухня, огромен дървен плот, а над него се полюшват закачливо в своя танц, тенджери и тенджерки, черпаци, тавички и какво ли още не, което чака само своят звезден миг да влезе в употреба.
 А на гредата над главата ти, овесен наниз от чушчици , до сплитката с едри глави чесън, а в кошницата се ветреят прясно набраните гъбки.
 Прибавяме и една юрдечка, драматично провесила врат и... ето ти и една картина на холандски майстор.
 За холандската кухня не знам, предполагам че кървавицата в бял сос им я бива, но тази вечер моята муза се облизва в друга посока.
 Крехко месце от прасенце сукалче.
И с какво ли да се направи това месце ?
Зима е.
Навън е мрачовито и студено, а тук е топло и приятно.
Отговора си идва сам - кисело зеле.
Но.. киселото зеленце ми се вижда нещо самотно, сгушило се е едно такова премръзнало горкото, я да му сложим няколко сушени чушчици за компания.
 Хм, добра дружинка станаха, че си и мязат бре.
А дали и малко морковче нарязано на не много дребно да не сложа ?
А защо пък не, ще омекоти леко вкуса на зелето и ще привнесе добър нюанс към този на чушките.
Да, станаха множестено число, защото и някакви чорбаджийски , червенички сушени изпаднаха тука.
Естествено , че и те вътре - къде другаде да идат ?!
Хм ??!
Нещо, нещо .. липсва... м-м-м пиперчето естествено.
Има и черно има и бяло и още едно шареничко от по-ароматните, айде мила дружинка, търколете се и вие вътре.
 Дафинов лист ?
Ами естествено, манджичката придоби почти олимпийски вид и дафиновите листа оформиха лавров венец, с който музата ми се закичи гордо и взе да се оглежда  в капака на тенджерата !
 Ти недей бля, ами гледай нещо да не изтървем, че за малко да отървем бахара.
Ей, хаймана с хаймана !
А бе то винаги човек забравя по нещо, ама не е на добре да го слага в средата на работният процес.
Още повече, когато прави предварителна термична обработка в тенджера под налягане.

Вие отваряли ли сте тенджера под налягане, в момента в който тенджерата си пуфти като парен локомотив, а свирката й вие като на противо-въздушна тревога ?!
 Не сте ?!
Е, аз пък съм !
Веднъж, за да проверя доколко добре се е сварила тиквата вътре.
После цяла седмица я сбирах от тавана - стаята ми я бе замязала на пещерата на Аладин - в златисто оранжеви нюанси и кеф ти сталактити, кеф ти сталагмити от тиква, тиква навсякъде .
 И по хоризонтала и по вертикала !
И верно , че парата отпускала кожата, още повече ако ти се налепи и с тиква по физиономията.
От тогава не празнувам Хелуин, питая страхопочитание към тиквите !

Какво стана с манджичката ли ?!
Ами, готви се, готви се и вече взе да понамирисва приятно !

А приятна ви вечер и добър апетит и от мен !



Тагове:   антистрес,


Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dessykg - Добре,
21.01.2009 21:11
че хапнах преди да прочета този постинг:)))))))
Фантастично звучи всичко до тук и ако ми позволиш само да добавя, накрая ако го прехвърлиш в тава да се запече отгоре ще стане истински божественярско ;)
Наздраве!
цитирай
2. valsodar - O - да, в момента ухае, та се не трае.
21.01.2009 22:22
Междувременно изгледах най-добрият филм за бойни изкуства, който се е появявал досега - "Ип Ман" , изключително добър и от филмова гледна точка и от гледна точка на хората практикуващи бойни изкуства.

Таман, филма свърши - Душата е нахранена, сега остава да се погрижим и за тялото :)
цитирай
3. bizcocho - малеййййй:))))само незнам що не си ...
21.01.2009 22:38
малеййййй:))))само незнам що не си остави дафиновия лист да си го имаш за венец,ами го тупна там,но....а за чушката в зелето те поздравявам:)Не мисля,че повечето занимаващи се с готвене го знаят:))Но и,ако мислиш,че ще хукна към тенджерите.....:)Ще ти кажа на ухо дали/да му мисли тоз,който се излъже да ме вземе:),горкият:))/
Да ти е сладко!:)
цитирай
4. valsodar - Мда :)
21.01.2009 22:47
Таман преди да приключи изпичането, с кръгчета бахур изписах в тавата йероглифа на щастието и ... само малко да поизстине и гледай , как ще се издуя като гладно сомалийче след помощ от червеният кръст ! :)
цитирай
5. bizcocho - :)
22.01.2009 00:18
можеш да изписваш йероглифи
умение завидно е това,
когато в себе си ти вплиташ
и космическата светлина:)
един на моят бял прозорец
изписва се от звънкане на чана
когато с часовете си говоря
и търся някого в звездите взряна:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 4936981
Постинги: 1697
Коментари: 18201
Гласове: 27364