Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 10:37 - Подкрепям.
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3071 Коментари: 13 Гласове:
0



СПЕШНО!

 

Здравейте колеги,

преди няколко дни, под ръководството на министър Вълчев беше разработен един специален, много малък, много фешън и даже малко екшън план за промяна на нещата в Българската наука и висше образование. Този план е съставен както по повод отхвърлянето на неговата стратегия (както и проекта за закон за н. степени и звания) от правителството, така и с надежда за промяна на своя имидж пред премиер и партия и включването му в бъдещите депутатски листи. Разбира се мотивите на г-н Министъра не са интересни за нас, но в случая интересното е, че тези мерки ще бъдат оформени в проекто-закон до 10-15 дни и веднага изпратени в МС и НС за одобрение и прилагане (изборите идат)!

Още по-лошото е, че идеите са събирани набързо, без необходимите поправки в трудовия кодекс, без подготовка и широко обществено обсъждане, без нормални условия за правене на наука у нас и без пари за наука и образование (естествено!) И НАЙ-ВЕЧЕ: КАСАЯТ НИ БОЛЕЗНЕНО!

Те са систематизирани по-долу в 10 точки, от които ето първите 4-ри:

 

Основни точки за науката и степените в България:

 

1.    Временни трудови договори за всички, които не са професори - асистенти и научни сътрудници, доценти и ст.н.с. ІІ ст.,

2.    Задължителни критерии за научни степени и звания, наложени от институция, подобна на ВАК, за съжаление – само минимални. Пример – сега минималният критерий на ВАК за професор в техническите науки е 5 публикации, от които поне 2!!! в международни реферируеми списания!

3.    Ще съществува понятието национален професор – като за такива ще се признаят само тези, които имат вече голям докторат и са професори. Това, което ще се случи със сегашните доценти и ст.н.с.-та ІІ степен е невероятно необичайно – такива степени ще изчезнат, а те ще бъдат наречени „Университетски професори“ (дотук добре , но!). Обаче тази титла ще важи само за конкретното ВУ или Академия и няма задължително да бъде признавана от останалите - т.е. те ще загубят сегашното национално признание на титлите си – тоест всеки Институт, или Академия, или Н-ският Университет от село Горно-нанадолнище могат да не я признаят по каквито си причини искат! Още по-лошо, те ще преминат на временни трудови договори – също както асистентите и н.с.-тата.

4.    Мобилност на учените – при положение, че досегашните доценти, асистенти, н.с., ст.н.с. загубят вече постоянните си трудови договори – техния интерес към по-дългосрочни сътрудничества с чужбина, за кандидатстване за пост-докове, за сабатични години в чужди изследователски центрове и т.н. значително намалява заради необходимостта да защитават тук на място продължаването на договора си – при това положение се налагат специални мерки за защитаване на тяхната мобилност. Такива мерки са необходими и за преместване на учени/преподаватели от Академия/ВУ в друг ВУ или Институт, поради незадължителното признаване на степените и званията им там.

 

Разбира се много от нещата са направо обидни – след години наред работа т.е. следване в две степени, докторат и конкурс за н.с. или асистент, или още един за доцент или ст.н.с. ІІ ст., изведнъж се оказва, че титла придобита в БАН не може да бъде призната от Н-ския Университет в село Горно-Нанадолнище или пък професура в НБУ може да бъде приравнена само към асистентско място в СУ или специалист-химик в БАН и т.н., и т.н. Още по-лошо – след като няма НИКАКВИ стимули, за да привлечем млади хора в науката – и тук липсата на желаещи е просто крещяща – ще бъдат изгонени и малкото останали, като трудовите им договори стават от постоянни временни – обида, която мнозина няма да преглътнат и ще си тръгнат. Хаосът е пълен и е напълно в стил и зап. марка „Вълчев“!

За съжаление този хаос ще се приложи до 2-3 месеца, а времето да го спрем е много кратко - днес!

На съвещанието е имало представител на академията и ние силно желаем да научим каква позиция той е заел на това заседание!

Ние силно желаем да разберем дали Ръководството на Академията и Общото Събрание ще защитят нашия интерес на работещи в БАН, пред г-н Министъра, в пресата или на подобни заседания пред някои по-радикални ректори. Ние искаме бърза, жива и мотивирана реакция, която да се заяви бързо в медиите и да се знае от цялата страна.

 

 

ЗАТОВА! Приканваме всички от БАН (а и от Университетите, който желае) да отидем на Общо събрание на БАН (те са открити) и да ИЗИСКАМЕ с мълчаливото си присъствие в галерията позицията на ЗАЩИТА, на която се надяваме – и от ОС, и от Ръководството .

Общото събрание ще се проведе в понеделник, 26-ти януари от 9.00, но поради структурата на дневния ред (започва се с други неща) предлагаме всички да се съберем точно в 10.00 във фоайето на Централно Управление и да се качим в последствие в галерията, откъдето да наблюдаваме дебатите.

 

 

Позицията на Институцията ще бъде изработена в този дебат! Много от синдикалистите в БАН ще отидат, както и от други движения, така че нека бъдем многобройни – от всички институти и от всички възрасти!

Същевременно предлагаме да се съберем заедно с колегите от Университетите през следващата седмица и ние, засегнатите от подобни планове, да ги обсъдим в някоя от аулите на СУ или в големия салон на БАН и да решим какви действия да предприемем. Очаквайте включване!

 

Други точки, предложени от Вълчев, за науката и степените в България:

5.    PhD ще се нарича “доктор“, а големият докторат - „доктор хабил“. Ще се присъждат в Университетите и Академиите (както и титлите „Университетски професор“, асистент и изследовател) от малки комисии по установен ред от ВАК-подобна агенция. Това обаче дава възможност на Н-ския университет/Институт с малко усилия и повечко парични стимули да каже: Здравей доктор (или професор) Череп, д-р Галев или проф. Маргин и т.н.!

6.    Нов орган наместо ВАК – но без много функции,

7.    Отпада идеята за хабилитиране без обезпечено място – т.е. „частен доцент“,

8.    Нов класификатор на научните области – 4 специалности – природни науки, хуманитарни, обществени, ... вместо – 50 много детайлни (така се решават проблемите с интердисциплинарността, може би не лоша идея ...)

9.    Прозрачност –

а) всяко гласуване в научно жури да е явно и

б) (О чудо!) всеки гласувал да напише есе в 2 стр. формат на тема „защо гласувах тъй?“ - веднага след като е гласувал.

Някои неща стават, други не много – ама другите кой ги измисля???

10.                       Смяна на названията на длъжностите: вместо само професори – професори и професори-изследователи, и изследователи, и Университетски професори, и Академични професори-изследователи, и асистенти, и ... моля последният в този фейлетон да затвори вратата! (то не, че ст.н.с.LXXVІІст. е просто название!)

 

ЗАЩО ТЕЗИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ СА ПОНЯКОГА АБСУРДНИ?

Ето няколко причини:

 

 

1.    Липсата на подготовка, време за обсъждане и ненормалната обстановка в българската наука и образование

Истините за българската наука са многобройни, но за съжаление малко от тях – благоприятни:

·       Има добре подготвени кадри от старото поколение, малко на брой от средното и не много кандидати от новото, за да наследят традицията и да продължат с постиженията,

·       Материалната база остарява,

·       Мениджмънтът не е на ниво,

·       Апетитите на криминално проявени и влиятелни босове към активи на Академията и Университетите – големи, стремежите на политици, олигарси и прочие към титли – също голям.

·       Образованието – на все по-ниско ниво, природните науки – напълно занемарени в училище, обществените – слабо застъпени, като резултат нивото на учениците и студентите катастрофално спада и малко условия за нови качествени допълнения настъпват,

·       Най-добрите ученици стават студенти в чужди Университети, откъдето започват научна и преподавателска кариера на друго ниво и често отказват да се върнат към родните реалности,

·       Финансиране на науката в рамките на реални 0.3 – 0.4 % - далеч, далеч от средноевропейските 2% и от така желателните 3%.

·       За щастие има добри съвместни проекти с европейски партньори, които малко подобряват мрачната картинка.

·       Най-тежкият проблем остава кадровият – най-мизерните заплати в страната се падат на българските учени, които обаче отсрамват България пред Европа като дават най-много научна продукция на влажени 1 мнл. Евро в наука в целия ЕС – едно противоречие и натрупана обида, които трудно могат да бъдат премълчани. (статистиката е от 2006 г. и е съставена от румънски учени). Това заплащане обрича на несъстоятелност всички идеи за мобилност чрез временни трудови договори - при такова заплащане учените у нас ще бъдат загубени безвъзвратно. Мобилността ще е еднопосочна, тъй като професията учен и преподавател в България е и става още повече непривлекателна.

 

Всичките тези натрупани проблеми и тенденции показват, че само едно много добре премислено, широко обсъдено и добре финансово обезпечено предложение може да извади българската наука от комата. Затова комплексни реформи + финансии е добрата формула, ако се запътим към крайни варианти на реформиране. Във всички случаи обаче това изключва предизборни спринтови фарсове, защото последствията от реформи без осигуряването на нормална среда за научна работа ще са фатални. Между другото и постоянните места (Франция), а и временните трудови договори (Германия) се практикуват в различни страни – но общото между тях е много добрите условия на работа, която прави системата на временните трудови договори честна, а позициите търсени. А за такива условия можем да помислим само когато поне 1% от брутния вътрешен продукт отиват за наука.

 

Ще породят множество смешни ситуации, ако се приемат набързо горните предложения:

3.    Смешна ситуация 1

Новоорганизиран частен университет решава да открие наведнъж 15 нови учебни програми по физика, химия, зоология, ботаника, .... и каквото си представите, но няма преподаватели. Отива в СУ, където има сериозни критерии (и бавен процес) за производство на „Университетски професор“ и примамва всички новопроизведени доктори да дойдат – с обещание за бързо производство в Университетски професори в рамкита на една година – минималните критерии за Университетски професор едва ли ще са по-високи от тези досега и такива даровити деца ще ги постигнат бързо, а Университетът ще ги произведе в професори веднага. (виж примера с критериите за професор на ВАК за техническите науки). Резултат: СУ остава без асистенти, а новият университет получава тълпа новопроизведени университетски професори (сегашни доценти) + нови специалности + студенти примамени от перспективата бързо да се дипломират – всъщност също без много критерии. Резултат – губи качеството на обучение, губи СУ, губят студентите, печели – бизнесът с дипломи.

4.    Смешна ситуация 2

След години същият Университет успява да вдигне нивото си на обучение и се устремява към кандидат-студенти с по-висок успех (и/или доход) и по-високи критерии на обучение. Критериите за Университетски професор вътрешно нарастват, както и времето за получаване на титлата. В този момент съседният новообразуващ се университет открадва всичките му новопроизлязли доктори с примамката от предишната ситуация – бързо производство в чин. Неприятно нали?

5.    Смешна ситуация 3

Титлата на доцент (Университетски професор) от СУ или БАН не бива призната от новоорганизиран колеж ... или от акредитационната комисия – защото си е вътрешна. Смешно нали? Същевременно диплома от друг университет се признава, заради други заслуги.

6.    Смешна ситуация 4

Млад преподавател заминава на 3-годишен пост-док. в Хага. Тъй като е на временна позиция я губи или просто му заявяват, че ако не бичи по 400-500 часа годишно в този Университет всяка година – няма право на връщане, ако искаш ходи на пост-док и се връщай после!

Същото се случва и със сабатичната година на по-възрастен колега.

7.    Смешна ситуация 5

Кадърен ръководител на катедра се възползва от временните трудови договори и се оттървава от всички лентяи в катедрата и на тяхно място назначава млади будни момчета. Дотук добре. Но! Некадърен шеф на катедра се възползва от временните трудови договори и започва да гони по-кадърните от себе си или да „пощипва“ от договорите на всеки, който е спечелил такива – нека посмеят да се оплачат. Тъй като некадърните преобладават – те продължават да го поддържат – съмовъзпроизвеждаща се система.

8.    Смешна ситуация 6

Медиен магнат си купува 5 преподаватели (или едно жури) и докторска титла от Н-ския университет. Професорска ли, докторска ли няма значение. Просто нали! Учените я получават само с пот на челото обаче.

9.    Смешна ситуация 7

Младите учени в страната започват научна работа на временен трудов договор тук в България, завързват международни контакти и бързо се изстрелват в някоя европейска страна с по-постоянни ангажименти към учените си. Резултат – български пари изграждат за 25 години учен, а Франция или Испания например ще получават плодовете от неговия труд, назначавайки го с по-сигурни ангажиманти. Богати сме, спонсорираме!

10.                       ... и още много други възможни ситуации.

 

 

2.    Политическите Мотиви

Мандатът свършва, правителството е слабо и разединено, НДСВ уви – неизбираемо. Какви са шансовете на г-н Вълчев да бъде преизбран? - само ако при него всичко е наред, ако нещата вървят, ако той е популярен, ако го хареса някоя партия за новите си депутатски листи. За тази цел той предприема:

·       Покупка на социолози – невероятен брой шефове на социологически агенции печелят конкурси на ФНИ – дори такъв за научна инфраструктура!

·       МОН си (или „му“) осигурява медийно присъствие чрез „онези“ договори за медийно присъствие,

·       Пари за научни изследвания са наляти във фонда за сметка на ниските заплати в БАН – нищо - бан-джиите не са неговия електорат – по-важни са недвижимите собствености на 4-ти километър,

·       И накрая Ректорите и БАН връщат (чрез премиера) стратегията му за научни изследвания (както и закона за научните степени и звания) => новоскалъпена набързо е необходима за имидж пред С. Станишев

Решението – бързо да се скалъпи консенсус и промяната да се проведе. Дали ще е добра? Ще разберем след изборите – а дотогава я камилата, я камиларят.

 

Не че временните трудови договори са лоши сами по себе си. Но прилагането им изисква невероятна подготовка, финансии, нормални условия на труд и цял министерски мандат пред вносителя, а този лукс го нямаме. Не става просто да се седне на маса и да се измисли. Трябва да се обмисли с всички възможни последици. И затова се иска време, а не предизборно на спринт. Народът го е казал: три пъти мисли, един път режи!

 

Движение на младите учени

Постинга е копиран от : http://gothic.blog.bg/viewpost.php?id=282656




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Благодаря ти, Радо!!!
27.01.2009 10:41
Благодаря ти, Радо!!!
цитирай
2. анонимен - Радo, ти в БАН ли работиш?
27.01.2009 10:43
Защо не каза по-рано? Простих ти всичко! :-D
цитирай
3. yuliya2006 - ВАЛ, АЗ ЕДИН СМЕШНИК КАТО ГОСПОДИНА ...
27.01.2009 10:56
ВАЛ, АЗ ЕДИН СМЕШНИК КАТО ГОСПОДИНА КОЙТО СИ ПОЗВОЛИ ДА ГОВОРИ ЗА СЕДЯНКИ МОГА САМО ДА МУ СЕ УСМИХНА И ДА МУ КАЖА ЧЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВА
ИМА ВИД МОМЧЕТО, МОЖЕ И АКЪЛ ДА ИМА НО ДЕЛАТА МУ ПОКАЗВАТ ДРУГО А И ВРЕМЕТО ЩЕ ГО ПОКАЖЕ...
ПОЗДРАВИ ЗА ПОЗИЦИЯТА!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. valsodar - Готик, може ли да се мълчи при подобна въпиюща глупост
27.01.2009 10:59
И напълно прави са хората да възроптаят срещу една подобна недомислица, така както и навремето масово се вдигна народа в защита на българският ни език, като официален за страната.
цитирай
5. valsodar - yuliya2006 :)))
27.01.2009 11:00
Ако ситуацията не бе толкова комична, щеше да е напълно трагична :)
цитирай
6. gothic - Разпореждането на "минис...
27.01.2009 11:01
Разпореждането на "министър" Вълчев е било секретно. Умишлено не му е била дадена гласност. но хората, които милеят за науката са се усетили....
цитирай
7. gothic - И всичко се върти около имотите на ...
27.01.2009 11:03
И всичко се върти около имотите на БАН в близост до "Цариградско шосе"...
цитирай
8. bizcocho - там нещата открай време са голяма ...
27.01.2009 13:42
там нещата открай време са голяма каша,спъващи всички, които се насочват към знанията!:))/законите за степените са си оставили вратички и за корупция/Казвам го от личен опит!:))
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Да, нещата с науката са гадни
27.01.2009 13:54
Затова аз отдавна забравих за двете буквички н.с. 2 ст., с които се сдобих навремето, когато работех в Енергопроект.
цитирай
10. gothic - Последната новина е, че "м...
27.01.2009 15:20
Последната новина е, че "министър" Вълчев е отрекъл категорично да има такова нещо. Ама що ли не му вярвам?
цитирай
11. bizcocho - gothic
27.01.2009 15:28
ами то си е страшничко да гледаш глупаво,таааа...отричане му е майката:)))))))))
цитирай
12. bizcocho - kasnaprolet9999 -
27.01.2009 15:33
в един момент такова решение си е направо облекчение :))))))))и нова възможност :))))))))
Поне за мен си беше така:)))))))))))
цитирай
13. gothic - Аааа на Вълчев му е присъщо да гледа ...
27.01.2009 16:43
Аааа на Вълчев му е присъщо да гледа така...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7395207
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив