Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2009 17:17 - Хм, а защо пък не ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1914 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 10.03.2009 17:21


 Хората, открай време са имали нуждата сила свише да ги подкрепи в моменти на безнадежност и отчаяние.
 Колко ли е отчаян народа вече, се пита в задачата ?
 
  image

 " Уникален камък, върху който природата е изваяла образите на Св. Богородица и на още двама светии, е открит в Дупница, съобщи архиерейският наместник Георги Паликарски.
 Това е истинско чудо, не съм виждал друго подобно творение, не скри удивлението си протойереят. Камъкът е с диаметър около 50 см и не тежи повече от 10-15 кг, каза Паликарски. Той ще го занесе лично в митрополията в София, където трябва да се вземе решение за по-нататъшната съдба на творението, върху което не е пипала човешка ръка."

 

" Богородица се явява в Дупница преди арестите Братя Галеви наказани свише Иконата на света Петка оживя и хукна да бяга от църквата на босовете

Няколко чудеса се случиха в Дупница като предзнаменование, че идва видовден за издевателствата на мутрите в региона. Местните хора разказват, че малко преди да бъдат арестувани Пламен Галев и Ангел Христов-Геле, върху камък над града се е появил образът на Света Богородица. Любопитна подробност е, че свръхестественото явление се е случило в парк Рила. Именно там двамата феодали, които от години тероризират града, се бяха заканили да строят басейн с олимпийски размери. Хората от близкото село Бистрица, което граничи със зелените площи, коментират, че в това няма нищо случайно. Те навързват фактите - появата на иконата в реката, арестуването на братята Галеви, и вече са убедени, че всичко говори за възмездие свише.
"Направо беше чудо, че ги арестуваха. И с Костов се разбраха, и с Царя се разбраха, за малко да се спогодят и със Станишев", кръстят се бистришките баби, които недоумяват как всяка власт досега си е затваряла очите пред смъртните грехове на Галевите. Но било и "грях да чакаме светците да вършат работата на полицията" добавят те.
   Според легендата, която се носи из града на барикадите, на 17 август минувачи видели концентриран слънчев лъч да сочи едно място в близката река. Отишли там и що да видят - камък с лика на Богородица. Църквата още не се е произнесла за автентичността на чудото, но това не пречи на реликвата да се разпространява под формата на градски календар за 2009 година. На него и без много взиране наистина се вижда, че върху скалния къс грее образът на Света Богородица. До него излизат очертанията на Божия син, склонил глава надясно.
  Мнозина разказват, че под определен ъгъл личат още образите на свети Мина и Петка. Първият мъченик символизира семейното огнище, което пострада сериозно от биячите на Галевите. Света Петка пък е една от най-големите закрилници на българската държавност още от византийско време. "Българската държава бе изгубила образ и дума по тези земи - и полиция, и съд, и прокуратура бяха в ръцете на главорезите от Ресилово (в близкото село е резиденцията на бившите барети - б.р.)", не спират да тълкуват знаците възрастните дупничани. В чест на света Петка са издигнати храмове из цяла Югозападна България. Петричката пророчица Ванга също пожела приживе нейният храм в Рупите да носи името на канонизираната отшелничка.    
   С нейното име обаче се свързва и още едно чудо в Дупница. Вестникът на Югозападна България "Вяра" свидетелства, че само 2 месеца след намирането на каменния олтар в парк Рила света Петка оживяла в градската църква. Очевидец на новото знамение е 82-годишната бивша сладкарка Анка Янева. Тя разказва, че 200-годишната икона, намираща се в храм "Свети Георги Победоносец", е започнала да примигва с очи и да мърда пръсти. Жената първоначално помислила, че светлината и въображението й въртят номера, та затова викнала младото момиче, продаващо свещи. Девойчето се убедило, че баба Анка не си въобразява - иконата наистина махала и примигвала досущ като жива.
Архиерейският наместник отец Георги Паликарски разкрива, че иконата на светицата е помогнала на дупничанката да пребори рака
"Баба Анка и сега най-редовно идва да пали свещи и да се моли на иконата. Преди години ми разказа, че лекарите й открили рак на гърдата. Тя започнала да се моли и след време, като отишла на контролен преглед, при изследванията не установили нищо", глаголи духовникът.
  В началото на февруари отец Паликарски отслужи молебен в защита на арестуваните за рекет братя Галеви. Всяка сутрин дупнишките босове, на чиято съвест според някои лежат и няколко трупа, идвали в църквата, палили свещ и искали прошка от Бога. Освен стотинки за свещи Пламен Галев и Ангел Христов-Геле хвърляли мило и драго за реставрацията на храма - пачки, спечелени от рекет, побой и убийства. А накрая тръгнали да позлатяват кубетата.
"Парите и милиони да са, не могат да изпросят милост за смъртни грехове. Ако иконата на света Петка имаше крака, щеше и тях да размърда и да хукне през вратата", коментират миряните. "Господ забавя, но не забравя", заключават те.
Екип на "Стандарт"





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Така ми се иска да повярвам на това чудо!
10.03.2009 17:25
Даже и да е плод на нечие въоръжение, пак ми звучи добре.
цитирай
2. valsodar - Човек вижда, това което е готов да види !
10.03.2009 17:28
Няма да изреждам , колко подобни феноменални явления съм срещал по пътя си.
Имаш очи - виждаш.
Нямаш - подминаваш, без да вярваш, че е възможно да се случат :)))

Не е страшна слепотата на очите.
Страшна е слепотата на Духа.
цитирай
3. анонимен - meir
10.03.2009 18:52
Хах и това от човека, който показваше снимка на объл камък нейде в Босна, като неопровержимото доказателство, че планината всъщност е тракокимерийска пирамида. Пай сеее. :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7408167
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив