Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2009 10:37 - Отживелица ли е книгата?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3434 Коментари: 17 Гласове:
2

Последна промяна: 13.07.2009 10:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Попадам днес на нов блог в сайта с интересни и полезни съвети, относно издаването на книга.
 Интересни, ако някой от вас има желанието да пипне в ръка изписаното и полезни, ако счита, че призванието му е Писател.
 С главна буква, в пантеона на писателите ни, редом с тези пред чийто талант скланяме глава.
 Но всъщност, имат ли бъдеще книгите?
Напоследък все по-често се замислям над този въпрос, възпиран от високите им цени и постното им съдържание несъответстващо на цената им.
 Да, за таланта цена няма, но я си признайте честничко, кога за последно прочетохте книга, която ви е разтърсила из основи и е променила погледа върху живота?
 Защото за мен това е основната цел на книгите - да променят читателите си.
 Да предизвикат като катализатор онези тайнствени промени, които биха ни накарали да търсим истината, да вдигнем погледа си забоден в земята и да го насочим към хоризонта. Отвъд делничните си проблеми, към един по-красив, справедлив и ... реален свят.
 Аз обичам да чета.
Дори повече от това, което се приема за нормално.
До там съм се пристрастил към добрите книги, че се чувствам зле и извън релси, ако нямам нещо добро по моите представи за четене.
 А на такова се случва да попадам все по-рядко и по-рядко.
 Било заради посредствен превод или желание на автора да припечели повече от интереса ми, разводнявайки съдържанието с куп никому ненужни фрази и описания, с всеки един ден, аз редуцирам броят на любимите си автори, а тези които твърдо са такива, в по-голямата си част са вече покойници и няма как да ме зарадват с нещо ново.
 И съвсем естествено бе, книгите да се изместят от интернет.
От дискусионни форуми с интригуващи полемики, от нечии анонимни коментари под статиите в нюзрумите, та дори и от сайтове подобни на този, където всеки списва съгласно силите си, кога посредствено, кога талантливо, но пишещ като себе си.
 Започнах да чета в душите и мислите на хората, откривайки много повече от това, което са ми давали книгите.
 Неусетно, постепенно и почти окончателно интернет измести пристрастеността ми към книгите. Даващ ми възможността да видя много повече, отколкото един напарфюмиран за масовата си публика автор, би се осмелил да покаже от себе си.

 Книгите, които днес си купувам са много по-малко от колкото преди година-две или три. Просто хартиеното слово бе изместено от екранното - от интерактивното, позволяващо ти да влезеш в незабавен контакт с авторът му и да допълниш идеята му с твоята, да видиш реакцията му към себе си  и да си отговориш на въпроса - А тук с това, какво точно е имал в предвид?

 Книгата на хартиен носител ще си отшуми като анахронизъм във времето и ще последва съдбата на ламповите радиоапарати, ушанките с петолъчка и шаячните абички.
 
 Но това, заради което е била създадена някога ще си остане и ще търси нови пътища да се реализира - желанието на всеки един да се докосне до опита на другия, да види през неговите очи  и да сподели видяното от него.

 Времената се менят, но... словото остава.
И ще търси пътят си, все така упорито и безпощадно в посока от този, който има какво да каже, към този, който е готов да го чуе.
 За да променя.
 И пребъде.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vanya70 - Отживелица ли... ?!...
13.07.2009 10:47
За мен не е... обичам да прелиствам страници, особено с поезия... моя слабост си е...

НО за времето, в което живеем... това "глобалното".... вероятно е... за повечето хора...

ПП. Това е личното ми мнение на читател, а не на издател или писател.
цитирай
2. анонимен - vanito
13.07.2009 11:10
Не е отжижелица за мен,а как мислят други си е техен проблем,да-не съм ПИСАТЕЛ,но винаги съм се възхиштавала на тези хора/ПИСАТЕЛИТЕ/..
цитирай
3. valsodar - Колко са?
13.07.2009 11:13
Колко са книгите, стиховете, разказите, думите... които си изчела у вас, държейки книгите в ръцете си и колко са тези, които си прочела на екрана за последните две години?

Сравни!

А начина на обмен на идеи се променя с всеки един ден - хартиеният носител ще остане в миналото и в музеите наричани библиотеки, така както остана и печатарската преса на Гутенберг.

Сега е трудно да се види в бъдещето на книгата и метаморфозите които ще претърпи - навлизаме в ерата на мигновенният интерактивен обмен на информация и идеи.
Човечеството се хомогенизира, в желанието си да споделя идеи, да придобие нови и да сравни гледната си точка с тези на другите.
Книгите вече нямат тази сила, която имаха преди, не са и така достъпни.

Колко пъти на седмица можеш да отделиш по 15 лева за нова книга??!
А колко пъти на ден, влизаш в различни сайтове и блогове?
цитирай
4. vanya70 - Не си водя "читателски дневник"... отживелица е ;) , ...
13.07.2009 11:30
... НО определено предпочитам да си чета книга от хартия... и макар че доста са думите, които напоследък съм прочела на хартия, определено си прав, че повече са нещата, които съм прочела в нета... и причината е ПОВЕЧЕ финансова... Въпреки това си позволявам да отделя 15-20 лева на месец за нова книга... и вярно, че не е всеки месец, но е често...

И всичко това изобщо не означава, че книгата за мен е "отживелица", а просто е нещо, което ми е необходимо, еднакво силно, като нета и всичко положително в него.
цитирай
5. valsodar - Е, аз си купувах поне по 3 на седмица
13.07.2009 11:38
Горе-долу, ми стигаха за една седмица по три книжки за да ми е красив и приятен живота.
Но... са си разходи, при това доста сериозни.
И ако преди съм си позволявал да взимам непознати автори, то вече си залагам само на доказалите се за мен.
За съжаление, тези от които искам да прочета нещо ново или не са публикували отдавна или нямат физическата възможност да го направят от другият свят.
И остават тези, които са ми достъпни.
Вярно, с много идеи под класата на любимите ми писатели, но за моя много приятна изненада открих в нета и неизвестни автори, които достойно могат да им съперничат като талант и сила на внушението.

Поети имаме добри, немалко в наши дни.
И творци на новели, разкази и очерци разни.
Тенденцията е за намаляване на големината на списваният материал, което съответства на все по-забързаният ход на ежедневието ни.

Обичам добрите книги, но от ден на ден, те все повече намаляват изместени от халтурата на сергиите.
А за появата на тази халтура има заслуга новата потребителска култура, създадена за последните 20 години у нас.

По тази и причина, все по-рядко се спирам на пл.Славейков, минавам с поглед набърже по кориците, разлистя две-три книги и разочаровано ги оставям обратно, при останалите лъскави корици.
цитирай
6. lado - Трудно е да намериш напоследък с...
13.07.2009 11:47
Трудно е да намериш напоследък стойностен автор, но и киното е така ,театъра също , музиката - може би след време ще определят 20 век като златния век на изкуството(изключвам изобразителното, макар че в предишния век имаше и малко остатъци от импресионизъм)
цитирай
7. rummi - да взема да се направя на пророк и аз
13.07.2009 12:14
книгата ще остане като "носител", но за по-ограничена и отбрана публика и за текстове, които наистина притежават стойност.

цитирай
8. slavuncho - Според мен, проблемът е чисто технически.
13.07.2009 12:44
Какво ще има между кориците се определя от това, което е между ушите :). Във всички случаи предпочитам книга на файл или т.нар. "електронна" книга. От много малък съм възпитан да не си драскам книжките. Все пак, докато четеш ти идват най-различни щуротии в главата, които е добре да запишеш или абзаци, върху които да акцентираш. Върху хартиената книга това е недопустимо и при мен книгата обикновено е придружена и с тетрадка, където съм съхранил безценните си прозрения :))). Освен това, книгите заемат доста място и изискват грижи.
Всичко това отсъства при електронните книги. В тях можеш да си вмъкваш бележки, подчертавания, оцветявания и всичко, което ти душа иска. Още повече, на един HDD, със средна големина, можеш да събереш умопомрачителна библиотека и половинката няма да мрънка, че книгите са разхвърляни по цялата къща :).
Съгласен съм с rummi, че хартиените книги ще намаляват. Не ми е ясно само, какво значи "отбрана публика" :). Ако е от ценители те трябва и да са доста богати за да имат някоя книжка "в оригинал!", от друга страна - кои текстове притежават стойност също е спорен въпрос. Както виждаме от практиката, през вековете до нас достигат няколко произведения от една епоха. Но те ли са най-доброто от нея...
цитирай
9. valsodar - Електронната книга ще има бъдеще
13.07.2009 13:27
но на мен притесненията са ми основно в посока, че четящото поколение се замества от комикс поколението - това, което видейки книга от по 300 страници би я захвърлило настрани, предпочело сурогати поднасящи му квинтестенцията.

Доколко самата книга би оцеляла в бъдещето като формат и носител на информация е също интересен въпрос, чийто отговор зависи от оцеляването на идеалистите на планетата, тези които заразени с идеите на любимите си автори са готови да променят света.

Влязохме в епохата на интерактивното виртуално общество, което наред с плюсовете като достъп до информация и скоростен обмен на идеи си има и минуси, като спад в нивото до нивото на масите.

И печатното слово, бавно ще отстъпва мястото си пред другите нови форми за комуникация, какви ще са те можем само да предположим на база напредъка на комуникационните технологии.

Дали така човечеството няма да са манипулира по-лесно и в по-голям мащаб? - това са ми основните притеснения относно бъдещето.

А инак, за познатата ни книга на хартиен носител - със сигурност тя ще остане в миналото и ще придобие антикварен вид.

Един информационен чип, кристал, куб или там каквото ще се предпочете с новите технологии, ще е в състояние да побере цялото писменно познание на планетата ни, стига да има желаещи да се докоснат до него.

Дали ще ги има, на фона на задълбочашащата се идиокрация?
И дали познанието няма да премине в ръцете на малцина отбрани, на фона на затлъстялата и затъпяла тълпа??!

Изкуството се комерсиализира все повече и повече, днес не е рядкост преуспели писатели да са милионери и милиардери, но могат ли произведенията им да се сравняват с писатели незабогатяли от творчеството си, но за сметка на това променили света около тях с идеите си?

Книгата си отива, четящите си отиват.
Какво идва след тях?
цитирай
10. анонимен - valsodar
13.07.2009 13:47
Постинга ти е чудесен. Електронната книга не може да замести истиската книга. В днешно време за огромно съжаление младите хора не четат книги, за тях това е най глупавото нещо,но за мен не е така.
В моя дом имам много книги и винаги ги чета с интерес.
Знам че не ме харесваш като личност за общуване в blog.bg но знай че не съм като другите на моите години - ценя хубавите неща и ги пазя,а книгата е едно от тях!!!
Поздрави
цитирай
11. slavuncho - Не съм много съгласен с теб :)
13.07.2009 13:51
Четящите винаги сме били неголяма, неопределяща част от обществото и мисля, че тази даденост се запазва във времето. Като дете другите хлапета се чудеха защо чета толкова много; по-късно ме гледаха като тих луд, когато давах по 20 - 30 лв. за книги. Е, това беше по-времето, когато най-скъпите книги бяха по 4 - 5 лева :). Не мисля, че увеличаването на четящите има пряко отражение върху интелктуалния потенциал на нацията. Аз не обичам да се катеря по чукарите или да тичам, ако не ме гонят, но от това не се чувствам нещастен или непълноценен по някакъв начин, а още по-малко се притеснявам, че народната физическа култура отслабва по тази причина :)))
цитирай
12. valsodar - Постинга ти е чудесен. Електрон...
13.07.2009 14:39
grobarq написа:
Постинга ти е чудесен. Електронната книга не може да замести истиската книга. В днешно време за огромно съжаление младите хора не четат книги, за тях това е най глупавото нещо,но за мен не е така.
В моя дом имам много книги и винаги ги чета с интерес.
Знам че не ме харесваш като личност за общуване в blog.bg но знай че не съм като другите на моите години - ценя хубавите неща и ги пазя,а книгата е едно от тях!!!
Поздрави

Е, най-сетне нещо да ми хареса и при тебе, имало надежда :)))
цитирай
13. valsodar - Не знам дали са определящи за обществото, но без тях вървим към дебилизация
13.07.2009 14:43
slavuncho написа:
Четящите винаги сме били неголяма, неопределяща част от обществото и мисля, че тази даденост се запазва във времето...


Погледни, хората от ден на ден четат по-малко, питаш ли ги за стойностна книга ти сочат "Под Игото", защото това е единствената книга, не която са чели, а за която са чували, че е добра според критиците й.

Книгите вечер са изместени от толкшоу програми, а четящите, които с нетърпение чакаха за нова книга са изместени от пишещите неграмотно в блог и фейсбук :)))

Няма да свършат надявам се, тези които търсят стойностното и красивото в книгите, защото ако те свършат, то ще преминем в онова бъдеще, в което не ми се иска много да живея.
цитирай
14. tini4 - Поздравления за постинга!
13.07.2009 15:50
За мен, четенето на книги е нещо като ритуал... Обичам истинските, хартиени книги! Да ги държа в ръцете си, да се потапям в света им и да "изключвам" от всичко наоколо. При електронните книги ( чела съм само една ), това е някак невъзможно... Губи се тръпката, магията, емоцията... Но последните книги, които си взех струваха само 25 лева! Знаеш, каква част е това от символичната ми заплата! Та да не пророкувам... понеже скоро се отказах от хартиени фактури :) /това в рамките на шегата/... но бъдещето е на електронната! И пак ще има "451 градуса по Фаренхайт" !!!
цитирай
15. анонимен - valsodar
13.07.2009 17:15
Радвам се!!! Случва се човек да си изгради лошо мнение за някого или добро а то после да се окаже погрешно.
Човек който не ме познава и види годините ми си казва че съм поредният нехранимайко мислещ само как да претупа ежедневието си по кафенета,дискотеки и прочие. Е аз не съм такъв.
Ще се радвам ако нямаш нищо против да ти гостувам от време на време в блога ти,ти пишеш интересни и умни неща,личи си че си умен и си един от рядкото срещани тук.
Извинявай за предишното ми отношение спрямо теб и блога ти.
Лек и приятен ден!
цитирай
16. katan - Много хубав и точен постинг!
13.07.2009 20:04
Има място и "живата" книга!
цитирай
17. abadonka - Най- малкото...
19.07.2009 21:28
...с хартиената можеш да се излегнеш където си поискаш. Доста по- удобна е. И все пак в момента съм на електронни, защото и моята заплата никаква я няма.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392176
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив