Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2009 19:53 - Това трябва да се прочете от поне 90% от ... българите
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 929 Коментари: 6 Гласове:
5



Държа да уточня, че първо авторът не съм аз и второ препубликуването на материала тук, по никакъв начин не засяга ничии авторски права, понеже е единствено с цел разпространяването му, без каквито и да е облаги и ползи от това.

Ето, го и материала, който за мое огромно съжаление, става достояние едва, след като кредитният капан, докара до трагедия и безизходица, животът на много хора у нас.


Капаните на ипотечния кредит – Бендер

Първо да уточня – не съм против кредита. Особенно ако става дума за фирмен такъв. Но когато става дума за физическо лице нещата стоят малко по различно. Най-малкото – фирмата има право на фалит и защитава собственика си. Докато физическото лице (с изключение САЩ) няма такова право.
Когато става дума за обикновен човек смятам, че кредит е добре да се тегли в 3 случая – за здраве (да не дава Господ), за образование и за първо жилище. За всичко друго е по-добре парите първо да бъдат изработени и след това харчени. Изработването им е нещо което учи на уважение към тях. И така – пазете си здравето, образовайте се, това не товари толкова много с кредити. Пък и знанието се отплаща. Но с кредита за потребление и жилище внимавайте!!!
Така – първо и най-важно. На банката дължите пари. Не апартамент или къща или кола. А само и единствено пари!!!
Второ – прочетете отново точка първа.
Трето – четете си договора и най-вече малките букви!!!
Четвърто – ако не схващате нещо, четете пак, питайте, търсете помощ от адвокат.
Пето – Лихвата = лихва от реклама и базов лихвен процент, който дефинира цената на парите за самата банка. И тук е тръпката – лихвата от рекламата е фиксирана, а базовия лихвен процент – НЕ. Прочетохте ли в малките букви как се формира той? Повечето хора пропускат тази същинска част. Така БЛП може да е Юрибор, Софибор или определен от самата банка базов процент. Юрибор зависи от европейските банки и е нисък към момента. Софибор зависи от котировките на депозитите на българския междубанков пазар. Значително по висок към момента от Юрибор. Разликата между тях показва риска за банките в Еврозоната и България. Но тези два индекса са ясно определяни. Ако обаче БЛП ви е някакъв определен от банката индекс……хм….лошо. Много лошо. Вие сте им в ръцете.
Шесто – кредитите ще се изплатят. Не, валутния борд няма да падне. А дори и да падне 90% от кредитите за физ.лица имат клауза за превалутиране. Не, банките няма да фалират. Сега не сме 1996 година. Пък и да фалира някоя и друга банка в нея влиза синдик, който прибира вземанията. Забравете, че ще ви се размине!!! Ще ви е по-леко.
Седмо – не, имота не единственствено нещо, което банката ще ви вземе. Това е първото. Ако продажбата на имота не покрива кредита към банката, тя ще ви вземе всички имоти, депозити и т.н. При подпис на Запис на заповед (стандартно при кредит), банкта ще може да взема всичко от доходите ви над определена сума. И задълженията ви ще се облагат с наказателна лихва.
Осмо – банката може да продаде вземането си от вас, без ваше съгласие. Например на Пепо Компира….
Девето – банката може да изиска допълнително обезпечение. Ако цената на ипотекирания имот падне. Тук евентуално може да се защитите с наемането на оценител, който да защити вашата позиция и да се добута казуса до съд.
Десето – не злобея.

Как може да се защитите?
Няма много начини. Всички закони са срещу вас.
И все пак – един начин е да се застраховате срещу безработица. Застрахователната компания би плащала 6-12 месеца кредита ви. Сега това е малко трудно, пък и кредита ви се оскъпява, но е най- доброто към момента. И четете договора!!! В повечето от тях пише, че кредита не се изплаща при доброволно напускане и дисциплинарно уволнение. Само при съкращение…..Четете си договорите, ей. Няма вече шега с тях.
Съберете кеш. Да трудно е сега, но…..Ако трябва продайте нещо. Кола, виличка, земя….Намерете по богати роднини.
Предоговаряйте. Банките имат нужда от пари в момента. Тоест бихте могли да се споразумеете за разсрочване или период в който да плащате само лихви. Но си четете анекса към договора.
Това е. Успех.

 Източник: http://bender12.wordpress.com/

 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Трудно е...
07.12.2009 20:17
Да събереш кеш пари с 400 лв. заплата...
цитирай
2. valsodar - А още по трудно е с 400 лв заплата да ...
07.12.2009 20:39
А още по трудно е с 400 лв заплата да плащаш 500 лв кредит и това мнозина го осъзнават в момента по болезненият начин.

Но, там където няма разум, има болка за да създаде опит, който да предотврати повторна грешка.
цитирай
3. evrazol - Там където няма разум
07.12.2009 21:42
има болка за да създаде опит, спешно да потърсим виновен. Обикновено някой друг.
Което не отменя плащането.
цитирай
4. djgator - valsodar
07.12.2009 21:43
Приятелю, аз установих, че дори една обикновена кредитна карта с лимит 1000 лв може да докара до отчаяние човек с ниски доходи. Така са си направили системата, че те заробват, ти плащаш, обаче салдото ти не се увеличава и все си длъжник... Затова лечението е едно, намираш парите и възстановяваш цялата сума наведнъж.
цитирай
5. kass - valsodar
07.12.2009 21:48
дано не опираме до кредити, всъщност имам един фирмен, но до една година ще го изплатя, дай Боже, иначе не обичам да харча чужди пари... Полезна информация, благодаря...
цитирай
6. prado - Човека е единственото животно, ...
07.12.2009 21:52
Човека е единственото животно, което се спъва няколко пъти на едно и също място!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7407403
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив