Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2011 14:17 - Нескандално
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4374 Коментари: 22 Гласове:
11

Последна промяна: 17.06.2011 15:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Неведнъж са ме упреквали в надменно отношение към аудиторията на сайта, в изказвания от рода на това, колко проста и ограничена е тя в мирогледа си.
 Няма да защитавам гледната си точка, в тоя или в оня подтекст, в който тя е споделена, а просто ще ви кажа какво не спира да ме изненадва тук.
 В този сайт, да именно в този, който неведнъж съм прекръствал на Кенеф.бг заради надписите по стената му, покрай плявата така намираща се в изобилие, човек попада и на автори способни да променят начинът му на възприемане.
 За да не е пак много сложно и над нивото на аудиторията, да уточня сега какво имам в предвид.
 От няколко дена в сайта има една публикация, която би обърнала из основи представите на читателите си за това, какво е съвременната Демокрация. Даваща отговор на това, защо има такова огромно разминаване между очакванията ни към нея и нейните проявления към нас самите.
 Автор на публикацията е Любомир Чолаков а самата публикация е под заглавието ДОГОВОРЪТ НА САТАНАТА.
Дори и сега, след като съм я цитирал в блога си, аз знам, че ще я прочетат малцина.
 Защо мисля така ли?
 Ами да сравним два конкретни постинга - един, който е скандален и не носи съществена полезна информация и посоченият конкретно, който би променил светогледът на прочелите го.
 За да не се обиди този или онзи блогър в сайта, чрез повторно посочване на бездарието му от мен, ще сравнявам по себе си. Постингът ми "
С риск да направя поредният цирк в сайта" е събрал над 1600 прочита, докато неговият, носещ далеч по-дълбок смисъл и полза едва 50, което е над 30 пъти по-ниска посещаемост.
 Защо, след като от неговият ще има полза, която читателят ще усеща години занапред, а от моя ще има само мимолетно задоволено любопитство, което бързо отминава до следващият скандален блогър в сайта?
 Отговорът е в самите вас.
   Запитайте се първо, с каква точно цел влизате в този сайт - за да научите нещо полезно и ново или просто за да си убиете времето? И докато си убивате просто времето, ей така от скука, дали не губите всеки ден по една предоставяна ви възможност, да научите нещо ново, нещо което би ви променило и би осмислило по-добре животът ви?  Запитайте се и защо е такова мнението ми тогава, за по-голямата част от аудиторията на сайта, след като именно тя, отдава своето предпочитание на мимолетното пред вечното, на празното пред пълното и на зрелищното пред стойностното.  Аз неведнъж съм се запитвал защо е така, виждайки как нещата, които ценя сред тези които съм написал, са далеч по-малко търсени от аудиторията ми, от неща за които след време забравям или просто не искам да знам.  И стигам до отговор, който знам, че не ви харесва.

ПП 






Тагове:   просто размисли,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. darcy - Аз чистосърдечно си признавам,
17.06.2011 14:24
че влизам тук изцяло и само за да разпускам. Разбира се, когато попадна на смислен постинг, отдавам "дължимото". Само че обикновено тези постинги трудно се намират, защото са писани от непопулярни блогери, невиждащи първа.
Та така. Трудно е в този сайт да бъдеш сериозен блогър, няма условия.
цитирай
2. rustam - ами дай линк поне
17.06.2011 14:27
за този постинг
цитирай
3. valsodar - Който търси - намира
17.06.2011 14:36
В горната аксиома е ключът към всичко - Какво търсиш влизайки тук?
Едни търсят единствено развлечение, отдавайки предпочитанията си на постинги лековати за прочит, натруфени с картинки и клипчета, други търсят адреналин, включвайки се охотно в крамоли и скандали, а трети просто търсят себе си и онзи автор, който би им го показал.
По едно време почти се бях отчаял, че не са останали стойностни автори. Много рядко, много, много рядко ще видиш някой от тях в препоръчаните в сайта. Доколко "препоръчването" става на ръка и доколко "автоматично от системата" ми е трудно да преценя, въпреки отколешните ми съмнения във връзка с нечии неспирни "препоръчвания". Може би, нивото на сайта е твърде ниско, за да бъдат стойностните блогъри ценени, а може би те са стойностни именно защото не искат да бъдат оценявани въз основа на прочитите си, а въз основа на разбирането за това, което са споделили в блоговото си пространство.
Има не един и двама автори в сайта, подобни на посоченият сега от мен.
От вас зависи дали ще ги откриете за себе си, дали имате нужда от тях и дали ще проявите търпението, което ми бе нужно на мен, да преравям всички нови постинги един по един, докато ги открия.
цитирай
4. valsodar - :)
17.06.2011 14:37
rustam написа:
ами дай линк поне за този постинг


От първият ми прочит е в блогрола ми.
Точно така, отклоняваш леко поглед от карето за коментар нагоре и надясно и го намираш :)))
цитирай
5. iliada - Признавам си-АЗ СЕ РАЗТОВАРВАМ !
17.06.2011 17:02
Това ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ МЕ ЧЕТЕ ,дали ще ме чете ПРЕДИМНО КАТО АНОНИМЕН,дали ще ме коментира или подминава е без особено значение и какво от това............?
Обмислям да приключа с блога ,но още не съм готова за това и ще освободя едно място на първа.Не държа на нея ,но пак признавам/ макар ,че малко ме е срам /- приятно ми е:))
Усмихнат ден!
Хубав ден!

цитирай
6. valsodar - Никой не съм тръгнал да гоня от първа ...
17.06.2011 17:21
Никой не съм тръгнал да гоня от първа на сайта, просто споделям, че там много рядко биха се появили автори подобни на визираният от мен. Те предизвикват много по-малко интерес от останалите в сайта, защото изискват едно малко по-високо ниво на възприемане, от средното. Карат те да се замисляш, а това не винаги е приятен процес.
Не мисля, че трябва да се гонят блогъри от сайта - красотата е в разнообразието му, но... наистина някои простотии трябва да спрат. Визирам една скорошна промяна в правилата за поведение и прилагането им без двоен стандарт.
Има нужда от една малко по-спокойна обстановка тук, в която всеки да намери това, за което е влязъл, без да се вдига излишна патардия за дребните неща.
Всеки може да е полезен, стига да си води блога от сърце и без корист за облаги.
цитирай
7. vishnichka - Защото,
17.06.2011 17:35
Някои хора нямат време да си правят по хиляда регистрации тук или другаде, нито пък да си самолинкват постингите ...

Прочитите, които качват в най-популярни(без гласове или коментари) идват първо от външните читатели, затова и четем през час стихове там! В най-коментирани се качват постинги, зависещи от плюсчетата, коментарите и общите гласувания (ти си по-умен, намисли си формулата), следват прочитанията и качването горе!:)
цитирай
8. iliada - Останах с впечатление ,че борбата е за първа-извини ме!
17.06.2011 17:37
За това гласувам с две ръце"Всеки може да е полезен, стига да си води блога от сърце и без корист за облаги."

цитирай
9. vishnichka - Хубав постинг си написал, но сега ви разгледах категорията!;)
17.06.2011 18:02
Под теб, над теб - все скандали ... Лошото е не, че можеш един два пъти да се изкашляш по въпроса, а че някои хора превръщат скандалите в навик. Докато все пак се смилиш и дадеш линк на тези, които не ползват търсачката, помисли и ти самият над това!:)

Надявам се обаче, от сайта наистина да вземат мерки, а вече се комуникира и по-лесно с тях. Виж как се случи при мен това:
Наложен БАН за 24 часа
Здравейте,

Наложен Ви е бан за 24 часа заради следната публикация:
http://vishnichka.blog.bg/drugi/2011/06/15/otvoren-komentar-mila-syblogyrke-tera-nepukizmyt-ti-e-bolen-.765450

Причината е, че Blog.bg няма да толерира взаимни нападки между блогъри.
По същата причина ще бъде наложен бан и на Tera.

С уважение,
Blog.bg
Изпратено: 15.06 23:41 От: blogbg
Изтрий | Отговор



Re: Наложен БАН за 24 часа
Здравейте, изтърпях си наказанието от 24 часа и без никакви възражения от моя страна...
Моля, да ми освободите блога от БАН.
Лека работа!

Изпратено: 09:37 От: vishnichka
Изтрий


Re: Re: Наложен БАН за 24 часа
Здравейте,

Изпреварихте ни точно с една минута:)
В момента нашият администратор маха вашият бан!

С пожелания за усмихнат петък,
blog.bg

Изпратено: 11:50 От: blogbg
Изтрий | Отговор

цитирай
10. ketcakuatl - ТУЙ ГОРНОТО ПЪК КАКВО ЛИ БЕШЕ...!?!
17.06.2011 18:28
Прав си, кривчо! Прочетох и Любо и веднага го сложих в любими. Интелигентен човек, даже много, полагащ страхотен труд с тия дълги-дълги размишления, много качествени между другото, и четен от 50 човека... Убийствено просто. Аз, и нищо да не пиша, поне 100 човека надничат в блога ми всеки ден. Не се хваля, а неудомявам. Или има грешка в системата, или в ,,чипа", както каза крадливото царче. Не знам какво още да напиша. Объркан съм.
цитирай
11. valsodar - vishnichka - според мен това е един добър знак :)
17.06.2011 18:34
Не казвам, че съм щастлив от факта, че на теб и на Тера са ви наложили БАН, а просто от това, че най-сетне има някакви наченки на комуникация между администраторите на сайта и потребителите му.
Да се надяваме, че тя ще се развие не само в посока на наказания, но и към взаимно полезен диалог, от който да спечелят всички в тоя сайт.
цитирай
12. borjanmljakov - васлодаре, не успях да дочета постинга, но страшно се развълнувах.
17.06.2011 20:06
Възнамерявам да предприема нещо решително.
цитирай
13. анонимен - Ето постинг на много важна тема.
17.06.2011 20:13
Съгласен съм с него. Скандалното е 20 пъти по-четено, но без него ще е скучно.
Един сайт без екшън е мъртъв - виж в "Откровения" какво блато е и в ред други сайтове. Трябва да има категория за скандали, както във вестниците.
Според мен постинги само с музикален клип или само със снимка / една блогерка бълва по 5 такива снимки на ден/ са абсолютно излишни и нямат място на първа.
Какво има в една снимка??? Нищо.
цитирай
14. valsodar - Полигоре, тук вече опираме изцяло ...
17.06.2011 20:29
Полигоре, тук вече опираме изцяло до критериите за подбор.
Единият вариант е да сме имали късмета и за модератори да имаме назначени най-умните и талантливи хора на България, които вследствие на изграденият си изключително добър вкус, да подбират най-доброто от сайта за челна представителна страница на сайта.
Това е по-скоро в сферата на сънищата, така че отиваме към другите два варианта:
- Да няма изобщо представителни постинги за сайта
- Ако има такива, те да не се задържат повече от час-два там, за да имат шанса и други да бъдат видяни.

А по отношение на зрелището - привикнаха ни към него. Както към дрогата.
И от двете знаем ползите какви са, но пристрастяването явно е неусетно, но за сметка на това трайно.
цитирай
15. mt46 - Причините са няколко...
17.06.2011 20:39
Човек няма физическата възможност и време да прочете всичко ценно... Ценността на даден текст е относителна, зависи от интересите на читателя /един се интересува предимно от политика, друг - от история, трети - от поезия и т. н./... Навярно в някои случаи броя четения е фиктивен / а може би - манипулативен, изкуствено "напомпен"/... И още нещо - за да бъдеш четен, трябва и ти да четеш другите. Как иначе ще те забележат?!...
цитирай
16. valsodar - Предпочитам аз да чета другите. ...
17.06.2011 20:58
Предпочитам аз да чета другите. Тези, които пишат по-добре и по-интересно от мен.
Когато седна да пиша, то е основно защото не съм видял идеята развита по такъв начин при тези, от които съм чел досега. Четенето ми доставя по-голямо удоволствие от писането, въпреки че и към него попривикнах за последните 2-3 години.
Свиква се :)))
цитирай
17. mt46 - Аз съм чел доста -
17.06.2011 22:34
и книги, и постинги... Заболяват ме очите /а и главата/ - особено при по-обемистите постинги, написани с дребен шрифт... :))
цитирай
18. valsodar - И аз получавам световъртеж, когато ...
17.06.2011 22:52
И аз получавам световъртеж, когато някой реши да пуска разказ с големината на новела, състоящ се от две изречения. :)

Но, не винаги късото е смислено и не винаги дългото по съдържание е отегчително.
Или както обичат да казват кендерите "Обикновенно, това което получаваш лесно ,се оказва че не ти върши никаква полезна работа" :)
цитирай
19. nosense - Дълъг текст - малко читатели
17.06.2011 22:56
За съжаление на доста хора, които не са си направили домашното, дълъг смислен постинг не значи интересен постинг!

Хората в интернет нямат време да четат дълги постиниг. Те сканират съдържанието на бързо и продължават нататък! Ако не им грабнете вниманието в началото и до там.

Вестниците и списанията са мястото за дълги постинги или специализираните сайтове!
Обещавам, че до няколко дни ще публикувам една статистика за това колко са най-дългите постинги, как ги четат хората и какво задържа вниманието им.

В този мой пост: http://nosense.blog.bg/technology/2011/06/10/mnogo-hubav-posting.762597

съм описал какво точно кара един блог да бъде интересен. И това не е нещо което съм изсмукал от пръстите си а е на база това което съм научил от редица конференции и съм сверил със статиите на доста от популярните блогъри в България.

Без да се държа като учител, но не е лошо когато пишете за други медии, да избягате малко от идеята за традиционните есета и статии за научни издания и да съобразите постингите си с това как хората възприемат нещата!

цитирай
20. gotzageraskov - Благодаря!
17.06.2011 23:04
Много полезен линк!
цитирай
21. valsodar - Интересен или лек за четене, съг...
17.06.2011 23:12
Интересен или лек за четене, съгласно нагласите на най-масовата аудитория?
Щом ще си говорим за интерес, ако утре пусна в блога си порноклип постингът ще предизвика наистина невероятен интерес, но това ще означава ли, че постингът е добър и има стойност, дори и да е привлякъл вниманието на една огромна аудитория?
цитирай
22. nosense - Липсва време
18.06.2011 00:28
Лек за четене не значи непременно повърхностен!
Много неща могат да се кажат в рамките на 1000 думи. Виж този линк:
http://sethgodin.typepad.com/
или този: http://www.openforum.com/articles/all-i-want-for-christmas-is-the-manual-guy-kawasaki

И като последен пример този: http://www.virgin.com/richard-branson/blog

Първите два са на хората които са признати за гурута на web 2.0 маркетинга и блогинга. А третият на Ричар Брансън.
Мисля, че дори и няколко изречения са достатъчни да кажат много!
А понякога хиляди думи са само празнословие претендиращо за интелектуална сила!

С пожелания за лека нощ,
nosense:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392144
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив