Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 19:40 - Язък ти за дипломата Професоре!
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4396 Коментари: 23 Гласове:
19

Последна промяна: 26.06.2011 19:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Няма как да не се подразни човек, виждайки как се слагат под един общ знаменател всички българи у нас, как им се приписва масово един всеобщ порок и накрая се "стига" до извода, че видиш ли , той  Нашият общ национален порок е виновен за положението, в което сме като народ!
 Една подобна статия излезе скоро в тоя сайт.
 Ако не бях видял как се титулова авторът й, щях да си река - Поредният смешник обясняващ причините за кризата. 
 В това да се търсят причините за това, което ни е довело до това дъно, на което сме в духовно, интелектуално, икономическо, политическо и какво ли още  не  отношение - лошо няма. Всеки малко или много си задава въпросът - В какво точно сбъркахме? - виждайки по себе си, по хората около него, по близките си, че нещата не се случват такива, каквито би трябвало да са.
 Че сякаш целият му живот е зациклил на едно място и няма мърдане напред, а все се върти в омагьосан кръг.
 И си го задава естествено. Като всеки стига до различни отговори, спрямо широтата на мирогледа си и дълбочината на познанията си за живота и мотивите, които ни движат в него.
 
 Но според мен е безкрайно глупваво да кажеш следното:
- Българинът е мързелив! - Кой българин бре? Ти, баща ти, майка ти, дядо ти - кой? За да кажеш обобщено, че всички българи са мързеливи, то явно трябва да знаеш всичките поименно какви са, да си се убедил, че няма изключения сред тях и тогава вещо да обобщиш.
- Българинът е алчен! - Добре, пак те питам, кой българин  точно?.  Ти, баща ти, майка ти, дядо ти - кой? 
- Българинът е прост
- .... наивен
- .... лаком
-.....
-..... 
-...... и т.н
 
  Българинът е това, българинът е онова ( запълнете си по-горе празните места с всички негативни определения, които сте чували от сънародниците си за българите, като нация и манталитет ). След това, се опитайте да го кажете за себе си, за родителите си, за приятелите си!
 Е, какво?
 Нещо трудно ви се извърта езика да го кажете на глас ли?
 Защо така гузно мълчите тогава?
 След като нещо не можеш да го кажеш за тези които познаваш, как тогава ще обобщиш за тези, които не познаваш? 
 Точно това си ме дразни, когато видя поредната дървена кратуна, дори и титулована като Професор  да прави подобни безумни обобщения за нацията ни.

 Разберете едно, едно единствено нещо от мен - Докато търсим оправдания ще вървим назад и надолу. Едва когато започнем да търсим пътят по който да се променим, да бъдем по-добри в това, което сме, едва тогава ще тръгнем напред и нагоре.
 Има хиляди причини да не свършиш нещо, но само един правилен начин за да го направиш.  Няма смисъл да се оправдаваме с тези преди нас, с това какви грешки са допуснали в живота си, защото след време ще се окаже, че сме изгубили възможноста си да променим света около нас, в търсене на оправдания за да не го направим.



Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - Обичайно и традиционно - така най-лесно оправдаваме нас си и бездействието си.
26.06.2011 20:28
Човек привижда собствените си недостатъци в другите.
цитирай
2. valsodar - Taка е. ПП На Гаргоо клонингите му ...
26.06.2011 22:31
Taка е.

ПП На Гаргоо клонингите му барабар с репликите им ще ги трия, обяснил съм преди месец защо - с простаци не ми се занимава. :)
цитирай
3. mt46 - ...
26.06.2011 22:54
У всички народи има добродетели и пороци... Бай Ганьо не е национален, а общочовешки образ. Всеки народ си има байганьовци... Обобщаването цели да се акцентира върху нещо...
Но не бива да се злоупотребява с о-боб-щението...
цитирай
4. valsodar - Именно. Във всеки един човек си има ...
26.06.2011 23:28
Именно.
Във всеки един човек си има силни и слаби черти.
Да обобщаваш за цели нации, че са били мързеливи, прости и т.н. издава само един крайно опростенчески начин на мислене и неспособност да се вижда в дълбочина.

За мен не е важно какви обобщения някой ще тръгне да прави и доколко те са верни. По-важното за мен е по какъв точно път трябва да се мине, за да се извлече възможно най-доброто от даденостите ни, т.е. какво трябва да направим, за да живеем един по-добър и достоен живот.
цитирай
5. samuraijack - Най не харесвам да чета защо едно ...
27.06.2011 00:14
Най не харесвам да чета защо едно нещо не може да стане...
Но това е въпрос на желание, нали?:)
цитирай
6. valsodar - По-скоро на начин на гледане към ...
27.06.2011 00:42
По-скоро на начин на гледане към проблема.
Добре е да се знае, какви ще са възможните проблеми, какви трудности ще се срещнат, за да се намери оптималният път по който тези които може да се заобиколят, а тези, които не може - да се разрешат. Няма проблем без решение, единственото което може да не ни достига да се справим с него са знания и възможности.
цитирай
7. apostapostoloff - България е в МНОГО ДОБРО
27.06.2011 06:02
"духовно, интелектуално, икономическо, политическо " състояние и е безспорен Балкански лидер. Тя се нарежда на 42 място в света по качество и стандарт на живота.

България никога не е била по- добре през отминалите 13 века. А тези, които не осъзнават това, са просто смахнати. Да, в България има над 1 800 000 души с психически заболявания, които се чувстват най- зле, когато са най- добре.
цитирай
8. vania23 - Аха,
27.06.2011 08:33
и аз я прочетох тази сутрин и си написах мнението в блога, че при него чака одобрение.
цитирай
9. анонимен - Кой е тоя професор? За да тръгне ...
27.06.2011 09:47
Кой е тоя професор?
За да тръгне една нация в определена посока и политиците и медиите трабва настоятелно да способстват за това. Като ти внушават постоянно, че си лузер, накрая ставаш такъв. По нашите медии едно хубаво нещо не може да се чуе, а в много западни, лошите новини са забранени.
цитирай
10. анонимен - Аз пък мисля, че най-алчните българи са емигрантите -
27.06.2011 10:06
за пари продават и майчиното си мляко. Само от алчност са в чужбина, от нищо друго.
цитирай
11. turb04 - Ние сме царе да обръщаме всичко с ...
27.06.2011 10:13
Ние сме царе да обръщаме всичко с главата надолу (или с краката нагоре, че да няма засегнати и спорещи), та затова при нас и казаното от Макиавели звучи като "Средствата оправдават целта"...
цитирай
12. molinesia - Разбирам и споделям напълно
27.06.2011 12:39
възмущението на valsodar. Най-лошото е, че тези неща се приказват нарочно, те си имат цел и засега я постигат много успешно, а тя е съвсем проста - смачквай на българите самочувствието, внушавай им, че са мързеливи, алчни, завистливи, некадърни, че им е ниска "производителността на труда", за да не си въобразят да поискат и че им се полага по-добър живот, по-висок стандарт, заплати, съответни на цените, политици, отговорни за действията си, държава, която се грижи за гражданите си и т.н.

цитирай
13. roza17 - Поздравления за написаното!
27.06.2011 12:42
yotovata, ето че и ти обобщаваш. А бе, как може да слагате толкова хора под един знаменател. Ти била ли си при емигаранти? Щото аз съм гостувала в емигрантски общности в няколко държави и зная какви хора са - всякакви има - и добри, и лоши и алчни и щедри.
Моето впечатление е, че повечето са работливи и скромни хора, които подпомагат близките си в България. Не съм срещнала ни един човек, който продава "майчиното си мляко".
Емигрантите са отражение на нацията - възпитани са тук и не виждам защо трябва да бъдат оплювани. Даже напротив!

valsodar, напълно съм съгласна с теб!
цитирай
14. valsodar - Смятах да правя няколко коментара в ...
27.06.2011 16:24
Смятах да правя няколко коментара в сродни на тази тема, но определено се отказах. Отказах се, не защото няма какво да кажа и да допълня по темата, а просто защото няма как да бъде чуто и разбрано. Не се вписва в готовата мисловна схема.

За себе си съм се убедил, че няма крайна истина, има крайни в позицията си лозунги, има пропаганда, има медийни манипулации в мисленето.
Най-ценните си уроци не съм придобил в училище или университет, а от срещите си с хора, които са ме впечатлили с миленето и с поведението си.
И няма как да приема, че за същите тези хора са в сила етикетите, които искат да прикачат на всички без изключение, за да оправдаят случващото се.

Аз не търся оправдания за света, в който по неведоми причини живея.
Аз просто си търся начинът по който да го променя в тази посока, в която той би ми харесал за живот.

Има хора различни, но.. има и Човеци все още сред тях.
цитирай
15. ko642 - Наистина сме на едно мнение. Не знам ...
27.06.2011 18:37
Наистина сме на едно мнение. Не знам #10 как е стигнала до нейното .. звучи ми малко като това на 'професора' :) Поздрави!
цитирай
16. valsodar - Ще ти кажа как, ама ще ми се обиди к...
27.06.2011 20:52
Ще ти кажа как, ама ще ми се обиди коментиралата :)))
Има си една добра поговорка - На чужд гръб и сто тояги са малко.
Плюят по емигрантите ни, сякаш от много добро са заминали там.
Ако у нас тези хора имаха възможност да са това, което могат да са там - биха ли отишли? Да не би да им е много лесно далеч от Родината, от приятелите си, от семействата им? Никой не е станал без причина емигрант. Никой от тях не съдя.
Мога да съдя тези, които ги прокудиха, но не и тях, които с труд и чест си изкарват хлябва в странство.
Имам немапко приятели извън България.
Нито един от тях не е отишъл щото си е рекъл - А бе тук си ми е много добре, я да видя дали е така и навън?
цитирай
17. gotzageraskov - Добре ще е да обясниш в какво се състои алчността на снаха ми, например
27.06.2011 22:51
yotovata написа:
за пари продават и майчиното си мляко. Само от алчност са в чужбина, от нищо друго.

Над 15 години беше безработна в България или намираше някаква работа без договор(често за около месец - по заместване). Намери си работа по трудов договор в Испания като чистачка. Или на една приятелка, която я съкратиха от Кремиковци. И тя като снаха ми е над 25 годишна, следователно няма смисъл да кандидатства за каквато и да е работа в България. Тя пък си намери работа в Италия - болногледачка в частен дом. Не е за 5-10 000 евро, разбира се, но може да плаща лечението на майка си и да подпомага децата си. Най-важното е трудовия договор. И двете със снаха ми могат да дочакат пенсия само там, където са сега.
цитирай
18. valsodar - Няма да може да ти отговори Йотов...
27.06.2011 23:52
Няма да може да ти отговори Йотовата.
Няма, от срам каква голяма глупост е изрекла в папагалщината си, за да подражава на дружката си Пискова. Това са хора, които не мислят изобщо преди да говорят. :)
цитирай
19. darcy - Добре де
28.06.2011 15:29
Валсодар, как виждаш тогава наука като народопсихологията, примерно? Не прави ли тя именно това - да обобщава психологическите параметри на даден народ. Когато някакво качество се забелязва при по-голяма част от съставящите някаква етническа или каквато и да било група хора, защо да е погрешно да се обяви то за характерна черта на тази група?
Иначе необоснованите обобщения много ясно, че са глупави.
цитирай
20. valsodar - Погрешно е да се правят масови об...
28.06.2011 15:50
Погрешно е да се правят масови обобщения в графата "народопсихология" защото именно те създават шаблоните, които ни пречат да сме по-добри. Няма човек който да не може да се промени към по-добро, съответно няма и народ, стига в него да има желание за по-добри бъднини.
Възрожденците ни какви са били?
Ето, давам ти конкретен повод за размисъл!
Хора алчни, мързеливи, прости и лениви?
От къде тогава се е зародил тоя възрожденски дух обновил кръвта на нацията ни?
В момента той се събужда отново.
От нас зависи, дали ще заглушим гласът му с пропандата на стереотипите, които са впечатали в умът ни, че не можем да се променим.
цитирай
21. joysii - С една част от мислите ти съм съгл...
28.06.2011 16:32
С една част от мислите ти съм съгласна, с друга -не.
Бих поспорила, но...понеже видях ,че си сладурче на снимката с котьо....просто не ми дава сърце да се драча с теб.:)
Поздрави.
цитирай
22. valsodar - Що бре - спори бре! Никой не спирам ...
28.06.2011 16:47
Що бре - спори бре!
Никой не спирам да спори :)
Кажи какво си ти е на душа, интересно ми е да чуя и различните мнения :)))
цитирай
23. hoyden - Много хубава тема...
05.07.2011 18:32
Много може да се разсъждава по нея...Но като цяло съм съгласна - не може от една личност да се прави генерално заключение за цял народ.
Имам приятелка мароканка, от тези-забрадените, религиозна, но не натрапчиво. Та и викам един ден : "Абе, що вашите хора, така са се наострили, избиват "неверниците", правят атентати?" Тя ми каза: " Всеки народ си има мърша, но недей да съдиш,че всички сме такива, заради крайните и глупави действия на малцина"
Много е крайно да се обобщава...пъстър свят-хора всякакви!

А на госпожата - Йотовава , пожелавам да обуе едни удобни обувки и да попътува малко по света, че е почнала да залинява и бълва глупости!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392593
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив