Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 11:28 - За чистата кръв, за чистата нация, за силната раса
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2635 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 10.09.2011 11:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  През 30-те години на миналият век, една нация бе обзета от фикс-идеята за чистата кръв. Сещате се коя е тя и сещате се чия идеология бе в основата на "научните" изследвания за арийският й произход.
 Може би, повечето вече са забравили докъде точно доведе това, с произлизащите от него искания за ново жизнено пространство, наложени със силата на оръжието и по убеждение на идеологията за расовото й превъзходство.
 Днес, ние наивно си мислим, че всичко това е вече е в миналото, но историята отново се повтаря. Този път науката използва вече нови, напълно модерни, още по-научни похвати като анализ на ДНК наместо отречените като ненаучни френологични измервания, ползвани в миналият век.
 Но, отново обслужва нечия идеология, финансираща изследванията и манипулираща резултатите.
 За чистата кръв, за чистата нация, за силната раса.
 Предният път видяхме до къде точно доведе това. 
 Дано, да не го видим и този.
 Историята повтаря уроците си, за всички невзели си поуки от грешките на тези преди тях.



Гласувай:
6



1. joysii - А, сега виждам! Та ти си написал ...
10.09.2011 12:03
А, сега виждам!
Та ти си написал точно това ,което си мисля и аз!
Неонацизъм. Това е всичко. Как не се сетихме по-рано.
цитирай
2. valsodar - Приликите са твърде много, за да ...
10.09.2011 12:11
Приликите са твърде много, за да останат незабелязани.
Ако човек върне времето назад, ще види същите доводи, аргументи, "научни" изследвания и най-вече Пропаганда, в една отминала епоха, приключила с милиони невинни жертви, дадени в името на една идеология.
Днес, имам чувството, че някой иска да повтори експеримента при почти същите начални условия - изпаднала в тежка финансова и духовна криза държава, обезверено население и дискредитирали се политици.
цитирай
3. germantiger - Мита за расата... ;)
10.09.2011 13:07
Не съм съгласен с Вас-валсодаре, при същата онази нация учеха хиляди българи, десетки хиляди други негерманци, в сс е имало дивизии от негерманци и то десетки такива дивизии.

Хитлер дори официално е обявявал неведнъж политика за:
индийци
мюсюлмани
японците итн

Също така е създал независими, макар и "васални" държави на:
словаци
хървати
украинци
прибалтийски "управления"
и дори руско такова
цитирай
4. ketcakuatl - ТАКА, ТАКА..
10.09.2011 16:43
Тигъра е прав, всяка държава си е шовинистична поначало. Всичките са най добри, имат дълбоки корени, култура и история (майтап бе Уили - дори хамериканците). Това служи за сплотяване на нацията, дори да е изкуствено, то повдига нейното самочувствие. Обратното - социалистическия интернационал например, или съвременната глобализация, разбиват и размиват националните черти и особености за облагодетелстване на мултинационални интереси на компании, респективно хора, които искат да дърпат (и го правят) конците на всичко и всички. Съвременните комуникации и информация им помагат малко, но повече пречат. Ще има рестартиране...
цитирай
5. alexalexalex - Радо
10.09.2011 17:04
не е чиста тази работа, ченгесарска е.
само се чудя дали пръв тракиец няма да се окаже Алексей Петров, че според мен натам отива)))
цитирай
6. darcy - Ъ-ъ...
10.09.2011 18:43
Аз отново не съм в час - и коя ще да е тази "чиста раса"?
цитирай
7. valsodar - germantiger, донякъде си прав, а от ...
10.09.2011 21:01
germantiger , донякъде си прав, а от някъде и не си.
Германските университети са дали образование на немалко българи, както са го направили и френските да речем. Качеството на немското образование тогава, а и сега е било едно от най-високите за Европа.

По отношение на поддържаните от Хитлер националистически .. освободителни движение, това е вярно за страни като Хърватия и Словакия, но невярно за прибалтийските държави и за Украйна.
Украинската освободителна армия се е биела едновременно срещу фашистите и комунистите, докато усташите ( които споменаваш във връзка с Вафен СС ) са се занимавали основно с етническо прочистване, като паралелно с това са изтребвали евреите и циганите на територията си.
СС започва да набира неарийци в редиците си на един сравнително късен етап - едва след 1942 когато позволява там да се включат неарийци ( изключвам шведите и другите скандинавски народи, считани за арийци редом с германците ).
Немската армия оставя близо два милиона и половина пленени руснаци да измрат в степите ( в началото на войната ) и едва след 1942 се сеща да използва недоволните от Сталин сред тях, сформирайки армията на Власов, която е гонела почти милион като численост.

С две думи, за разлика от политиката на Кайзерова Германия, Нацистка Германия прави една много съществена и донякъде фатална грешка - отказва да се възползва в началото на войната от движенията за национална независимост на територията на най-сериозният й враг - СССР, подтискайки ги с не по-малка жестокост от НКВД. Визирам анексираните през 39-та прибалтийски държави, както и Украйна, която за кратко през 20-те е била независима държава.

Така че, не може едностранчиво да се отсъди по въпроса.
В някои случаи имаме клиентелистки държави като Хърватия и Словакия, чиито отцепничество е подкрепено от Хитлер ( в първият случай за контрол над размирна Югославия, а във вторият като претекст за нахлуване в Чехия, след разпада на съюза Чехо-Словакия и молбата на словаците за немска помощ)
цитирай
8. valsodar - И нещо наистина куриозно, ако се ...
10.09.2011 21:05
И нещо наистина куриозно, ако се вгледаме в историята.
Издавани са на евреи удостоверения, че са арийци, ако те са изявявали желание да постъпят в редовете на Вермахта. Имало е немалко евреи в немската армия, сражаващи се като чистокръвни арийци на немска страна.

В тая връзка, препоръчвам една интересна книга на Норман Дейвис ( Европа във война ), която си заслужава да се прочете заради безпристрастният поглед към историята обхващаща периода 1939-1945.
цитирай
9. bizcocho - Нямаше да съм в час, ако не бях сре...
11.09.2011 00:10
Нямаше да съм в час, ако не бях срещнала твой коментар в един блог. Всъщност пак не съм сигурна, че съм в час, но ако трябва да свържа постинга ти с твой коментар при спароток, не смятам, че може да става и дума за сравнение.
цитирай
10. germantiger - ...
11.09.2011 00:29
Валсодаре, съгласен съм в "рамката" с теб.

Две корекции:
- 1942г. въобще не е къден етап на войната и то "същинската" такава с крайно напрежение на силите
- набирането на доброволци, не значи ползването им - то става по-късно просто защото има разлика в набиране, после обучение и едва след това "ползване" (това в армията е процес), иначе казано неточно си го написал в твоя коментар, но смисъла на думите ти е правилен

- в пъти повече са българите завършили германски университети, нежели всякакви други (вкл. френски) - факт!

- за Прибалтика също грешиш, там са едни от най-непримиримите да ги наречем антируснаци, там са немалко наградени с германски бойни отличия и изявени сс от бившия СССР, ВСЪЩНОСТ БАЛТИЙСКИТЕ СС, СА ИСТИНСКИТЕ КАЧЕСТВЕНИ СС ОТ БИВШИЯ СССР (не руснаци и украинци)
Това лесно се доказва, защото мога да ти изброя десетки балтийски герои, руски и украински сс герои в бой почти няма - отличени и реално участвали на фронта!

За другото бих се съгласил в "рамката".
цитирай
11. valsodar - Има още един интересен момент - л...
11.09.2011 01:22
Има още един интересен момент - легендата според която Хитлер е дал началото на планирането на "Барбароса" - Сталин е изискал от него да му отстъпи Румъния и България.
Доколко това е вярно - не мога да ти кажа, на мен лично ми допада една друга легенда, а именно, че Хитлер е бил подведен от британска спецоперация за състава, числеността и боеспособността на руската армия, което го е накарало да мисли, че би спечелил войната в рамките на 3 месеца. Може би, това е била една от причните, да я започнат, неподготвени за война в условията на руската зима?
цитирай
12. atil - Това което станало тогава в Герм...
11.09.2011 22:21
Това което станало тогава в Германия е било реакция! Противодействие! Задействал се е инстинкта за самосъхранине на нацията и Хитлер с неговата партия са се възползвали,овладяли са процесите и са ги поставили под свой контрол. Такова е било положението и в България, но нашите "фашисти"- звенарите са проантантски...Цанков не е никакъв фашист за какъвто го набеждават постоянно а си е един от най-ревнстните демократи даже - на практика.Силният човек е бил Царя и е имал подкрепа на войската и народа.Затова в България фашизма не е имал почва,няма и сега, защото освен комунистите нямаше кой друг да направи от социализъм - националсоциализъм, но нашите комунисти не са български, те са фалшиви националисти!България вече е едно умряло куче, на което няма смисъл да вадят нож.., нищо не може да има вече тука, нито комунизъм,нито фашизъм нито демокрация...Ако стане нещо то пак ще го спуснат и наложат "отгоре".
Историята с войната е такава ,че Хитлер е изпреварил Сталин с две седмици! Иначе оня е щял да нападне! Сталин се е готвел за нападателна война, затова не е бил подготвен за отбранителна! Сталин е искал съветска Европа като първи етап за установяването на Земшарную республику советов!Погледнете герба на СССР! Можел ли е Хитлер да спечели? По предварителни разчети абсолютно не! Освен ако една българска армия не е била прехвърлена в Закавказието да завладее нефта в Баку...Но както казах те са правили предварителни разчети,включително политически и финансови.
цитирай
13. valsodar - За горното, предполагам че визираш ...
12.09.2011 01:05
За горното, предполагам че визираш книгите на Виктор Суворов, които наистина дават едно огромно поле за размисъл с фактите изнесени в тях. За съжаление, временното отваряне на архивите е преустановено с идването на Путин на власт и едва ли в близко време, ако в Русия не станат кардинални промени, ще има нови интересни открития базирани на тях.

А за коментарът ти - благодаря, съгласен съм с казаното в него, хареса ми аналитичният ти подход.
цитирай
14. germantiger - ...
12.09.2011 14:10
"Господи", не Суворов... написаното от него, без невежеството му и комерса е писано преди десетилетия на запад. Днес има протоколите от генщаба на съветско-руската империя, особено едни от 12 май на които е решено да се удари Райха юли месец. Това обаче не е "гаранция" за реалена удар, просто защото подобни "дати" неведнъж са отбелязвани от всеки генщаб през войната (не само съветския) и търпят промяна обикновено по няколко пъти.

Колкото до Суворов, Бунич и подобни комични автори на маскултурата...:

1. КОГАТО ЧОВЕК ГОВОРИ ЗА ВОЙНА ТРЯБВА ДА СИ ОТДЕЛИ ПОНЕ 2-3 ГОДИНИ (ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10Г) ЖИВОТ ДА ЧЕТЕ...ТРЯБВА ПЪРВО ДА ПРОЧЕТЕ ГЕРМАНСКИТЕ АВТОРИ ГЕНЕРАЛИ И ПОЛЕВИ КОМАНДИРИ, ЗАЩОТО ТЕ БЯХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ В БОЯ НА ТАКТИЧЕСКО И ОПЕРАТИВНО НИВО! СЛЕД ТОВА ДА ЧЕТЕ И РУСНАЦИ И ЗАПАДНЯЦИ! СЛЕДВАТ ДНЕШНИТЕ АВТОРИ...И БЕЗ КЛОУНИ КАТО СУВОРОВ, БУНИЧ И ПОДОБНИ-ТЕ СА ПЪЛНЕЖ, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ ЗНАЕШ!

2. ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕШ ПО ВЪЗМОЖНОСТ С ВЕТЕРАНИ ИЛИ ДРУГИ ЧУЛИ И ЗАПИСАЛИ ДОРИ НА КАСЕТКА ТЕХНИТЕ РАЗКАЗИ, ТРЯБВА ДА ГИ ЧУЕШ КАК ГОВОРЯТ НА ЧАШКА У ДОМА, НЕ НАВЪН-НЕ УЛИЦАТА!

3. ТРЯБВА ДА СИ ОТДЕЛИШ ВРЕМЕ ДА ПОСЕТИШ ОСНОВНИТЕ МУЗЕИ ПОНЕ В ЕВРОПА-ИМАТ СИ САЙТ И УПЪТВАНЕ! ДА ПОМЪЛЧИШ НА НЕЧИЙ ГРОБ (ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ НА ГЕРМАНСКИ ГЕРОИ) ОТ ОНИЯ ГОЛЕМИТЕ НА ОНОВА ВРЕМЕ, ДА СИ ВЗЕМЕШ ПРЪСТ В ЧАШКА-"ШОТЧЕ"!

4. ТРЯБВА ДА ИЗГЛЕДАШ МНОГО КЛИПОВЕ И СЕРИОЗНИ ФИЛМИ-НЕ ДИСКЪВЪРИ, ХИСТЪРИ И ДА ЗАБРАВИШ БЪЛГАРСКИ ИЛИ РУСКИ ТЕЛЕВИЗИИ, КАКТО И ФИЛМИ КАТО ГОРКИЯ РЕДНИК РАЙЪН, ПЪРЛ ХАРБЪР И ДА ЗАЧЕРКНЕШ УИКИПЕДИЯ КАТО ИЗТОЧНИК НА ЗНАНИЕ!

5. ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИШ, ПРЕТЕГЛИШ, СРАВНИШ И ПРЕСПИШ ПОЛОВИН ГОДИНА ИЛИ ПОНЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ВСИЧКИ ЗНАНИЯ В ТОЧКИ 1,2,3 И 4...ДА ГИ СМЕЛИШ, ПРЕОЦЕНИШ, ДА ГИ "АБСОРБИРАШ"-ПОПИЕШ!

6.КЪМ ТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА "ДОБАВИШ" АРМЕЙСКИ ОПИТ В НАЦИОНАЛНА КАЗАРМА ИЛИ НАВЪН, ДА ИМАШ СОБСТВЕН ОПИТ В МЪЖКИ КОЛЕКТИВ С ОРЪЖИЕ И ДАЛЕЧ ОТ СТОЛ, СТАЯ И РОДИТЕЛ!

СЛЕД ВСИЧКО ТОВА ЧОВЕК МОЖЕ ДА СИ ОТВОРИ УСТАТА И ДА ГОВОРИ ЗА ВОЙНА!

Горното демонстративно и "декларативно" написано от мен, сакън да не се възприема адресирано конкретно към някой (не е) и надявам се да не обижда пак никой! Знайието е процес, а изискванията ми към него (щом става дума за война и история) са най-нахално завишени ;)
цитирай
15. valsodar - Съгласен съм с теб, най-вече в това, ...
13.09.2011 00:16
Съгласен съм с теб, най-вече в това, че човек не може да претендира за познания в областта на историята, без да се запознае с версията и на победените.
А това, че Вермахта е имал най-боеспособната армия в Европа през периода 39-44, за това изобщо няма и да почвам спор, повечето факти говорят в подкрепа на това.
Може би, ако НКВД не бе разстрелвало руски генерали изучавали немската тактика през 39-та година и не бе заговорът на Тухачевски, заради който един от десет офицера е бил оставен жив, може би тогава същото щеше да може да се каже и за "руската" армия.
По отношение на въоръжението е интересен още един факт - в инженерно отношение някои немски разработки са изпреварили останалите с поне 50 години напред във времето.
Никак не е била случайна надпреварата, кой ще се добере първи до тях, това съществено е повлияло на баланса на силите в следвоенният период.
цитирай
16. zlokuche - Добре написано....
20.09.2011 14:51
Защо ли и на мен ми дойдоха подобни мисли:
http://zlokuche.blog.bg/history/2011/09/20/ot-trakite-do-himler-hes-i-mengele.823036
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393019
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив