Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2015 12:01 - За мечтите и за ... четенето
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13431 Коментари: 20 Гласове:
13

Последна промяна: 21.05.2015 12:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди време си имах една мечта. Простичка по вид и по смисъл, която се състоеше основно в следното - да имам много свободно време и много книги, с които да го уплътня.
 Хубавото на мечтите е не само в това, че ти дават един краткотраен позитивен заряд, който те рестартира да продължиш, но и в това, че понякога те се сбъдват.
 При мен те се сбъдват винаги, защото се оказа, че аз в повечето случаи си мечтая за неща, в които има смисъл и неща, които може да ми са полезни. А когато мечтите са легнали на подобна здрава основа, то няма как да не се сбъднат.
 Та... да се върна пак в началото на мисълта си.
 Многото свободно време ме споходи не като джакпот от лотарията или починал роднина милионер, а просто като смяна на работа, темп и начин на живот. Което определено си бе за добро. Забелязъл съм, че когато човек стане прекалено инертен и се отпусне по течението на живота, в този момент съдбата тихичко застава зад гърба му и го стимулира с шут в неочаквана посока. Още по-силен е шута, ако човек се е размечтал за нещо ново, нещо приятно, нещо хубаво... съдбата определено има особено извратено чувство за хумор.
 Бях оставен на тишина и спокойствие близо две години, които се превърнаха в най-приятната и ползотворна почивка в живота ми, Е, съдбата все пак се смили над мен, явно отчитайки междувремено натрупаната положителна карма и запази доходите ми, като разчисти едно широко поле за изява пред мен.
 Искаш да четеш? Чети, кой ти пречи?
И в интерес на истината, от този момент насам започнах да чета като стахановец, с ударни темпове, в огромни количества, стигайки до книга на ден, а ако удължа нощта и до две. Открих много, много нови автори, неиздавани в България. Блестящи, оригинални, интересни и завладяващи с идеите си. Да, творбите им са на руски език, но кажете ми поне един другоезичен сайт, в който има над двеста хиляди заглавия свободни за прочит?
 И си представете, колко много сте изгубили до сега и колко губите във всеки един свой ден вцепенени и хипнотизирани от зомбовизора.
 Спрях да гледам "новини".
 По няколко причини. Едно, че в българските "медии" новини няма, а има основно пропаганда и целенасочени манипулации на аудиторията им. Второ, че основният фон който те създават, може да доведе единствено до много високи нива на стрес, тревожност, безнадежност, а оттам и до психически и здравословни проблеми.
 Спрях и да влизам в този сайт, пак по подобни причини.
 Защо ми е да си развалям настроението, след като има такъв приятен начин да си го подобря?
 Донякъде спря и да ми се пише.
 Има си едни особени етапи в творчеството, които наподобяват синосуида. Етап на изява и етап на вътрешно трансформиране. На осмисляне, на ... ферментиране ако щеш го наречи! Етап през който наблюдаваш, преценяш, осмисляш и взимаш най-доброто за теб от усвоеното. Което в следващият момент води до качествен скок във възможностите ти за изява.
 Гледам, много от "приятелите" ми във Спамбук как се ръчкат помежду си за презентация на новата си книга. От една страна им се радвам, а от друга се питам - А дали, ако бяха прочели процент от това, което аз прочетох за това време, щяха да имат самооценката и куража да се хвалят с толкова нискокачествен продукт?
 Но... графоманщината си е болестна проява, зад която стоят дълбоко вкоренени комплекси за малоценност, неспособност за общуване и много, много самота.
 
Чета, чета и виждам колко много похвати са напълно непознати на съвременните български "писатели". Не само като възможности за сюжетно развитие, но и като възможности за пълнокръвност на героите, за тяхното реалистично пресъздаване, така че читателят не само да се самоотъждестви с тях, но и да си помечтае да е на тяхното място. Нещо, което навремето го имаше в книгите на Жул Верн, нали?
 Не чета български писатели.
 Не защото не искам, а просто защото няма реални такива.
 Има хора с претенции, но... няма хора с възможности.
 Да, има някои малки изключения, но... колцина са те?

 Проблема, проблема мили ми Санчо е в това, че мнозина искат да пишат,  а малцина могат да четат. При това да четат така, че да се учат от прочетеното.

 Защото човек може да се учи не само от добрите но и от лошите автори. От първите как се правят нещата, а от вторите как не трябва да се правят. Да изживее не само своят чисто биологичен живот, но и да преживее още хиляди други.
 Човек откриващ за себе си с всеки един ден по един нов свят. Нова съдба, нови реалности, нов опит за себе си.
 И само понякога - да е леко натъжен от това, колко много хора не осъзнават, колко малко му трябва на човек за да е щастлив.
 



Гласувай:
13



1. mar866 - Донякъде спря и да ми се пише.
21.05.2015 14:06
Тук подтикът за писане е различен. Пишеш, когато знаеш, че имаш публика.
Я виж онези дърти тетки, как са се разпищолили от първа, надупени и със смъкнати кюлоти. След тях върви пчеличката "ж' и ги оножда виртуално.
Отварат! Как да ти се пише? 'Баси...публиката:(
цитирай
2. born - Чукча - писатель, не - читатель. ...
21.05.2015 14:50
Чукча - писатель, не - читатель. Това е веруюто на някои от пребиваващите в блога тетки, чички и пр. сволочь. Прости им, Господи. Вересиите.
цитирай
3. lubara - Поздрави!
21.05.2015 23:13
Сайтът е вече на над седем години, за мен. Някъде четох, че това е максималното време, когато имаш положително отношение към участието си в него... Затова рядко пиша тук, рядко и чета. Колкото до съвременните български писатели, за мен има един, двама, но не тези, които са на гребена на вълната. Но пък са ми все още интересни, вчера си купих книгата на Стефан Бонев, той е член на блог.бг. Заставката на първия от разказите в книгата е цитат от моят " Дългият ден на една двулевка". Впрочем, ти щеше май да пишеш някои работи, млад си, не се предавай!
цитирай
4. injir - А аз все нещо си чета. . . Сега чета ...
22.05.2015 00:32
А аз все нещо си чета... Сега чета теб. :)
цитирай
5. ard - За мечтите
22.05.2015 01:45
От една страна е хубаво когато си изпълняваме мечтите, и поздравления за вас че сте успели да постигнете една от мечтите си. Но какво става, когато човек осъществи всичките си мечти, колкото и невероятни да са били те в младежките му години, да кажем че някой все пак е успял да постигне това? Как да се стимулира сам този човек да предизвика сам у себе си един нов копнеж и нови мечти и да не е толкова черноглед и скептик?
цитирай
6. valsodar - ard
22.05.2015 10:15
Имаше една приказка "Внимавай, какво си пожелаваш, че може да се сбъдне!"
От както забелязах, че почти всички мои мечти се сбъдват, много започнах да внимавам за текста на пожеланията си. Започнах да искам от живота неща, които наистина са ми полезни и представляват ценност в дългосрочен аспект. Предпочитам няколко малки стъпки, но в правилна последователност, които да ми помогнат да натрупам нужният опит. Без правилно планиране, без ясно поставени достижими цели, няма движение напред, а само едно сляпо подражание на другите, което много рядко отговаря на предназначението ни. Но... всичко това са все неща, които човек научава едва след като влезе поне донякъде в мир със себе си, приеме се такъв - какъвто е и изгради работеща ценностна система. Щастието не е в големите придобивки и в мързеливият начин на живот. Така че, четенето за мен освен удоволствие е и форма на развитие - умствено, психическо, че дори и емоционално. Съпреживяванията придобити от книгите ми дават възможност за опит надхвърлящ стократно възможностите на един човешки живот, което... не е малко, нали? :D
цитирай
7. valsodar - lubara :)
22.05.2015 10:22
Както се вика - ферментирам в момента.
Много хора си мислят, че за да пишеш не се иска нищо особено - хващаш се и каквото ти мерне в главата го плясваш под формата на текст. Да, ама не!
Да пишеш каквото ти падне си е просто начесване на логореята.
А вече да пишеш така, че да променяш света чрез читателите си, това вече не само е изкуство, но и много, много знания зад него. Не само умения за изграждане на текст, сюжетна линия и персонажи в нея. Не само!
Част от нещата свързани с умението да пишеш са известни. Преди време е имало даже школи за начинаещи писатели, в които утвърдените са споделяли своят опит и знания. Днес нещата са малко по-сложни.
В това число и при мен. Видях какво мога ( изненадам съм приятно от себе си ), но покрай четенето видях и какво не знам. :)
цитирай
8. valsodar - mar866
22.05.2015 10:25
Марче, когато почнах блога пишех изцяло за себе си.
Нещо като форма на диалог между мен и другите мои проекции във Вселената. :)
Шизофренично, но за сметка на това разтоварващо.
По-късно неусетно се разболях от звездната си болест, но за щастие успях да я преболедувам. Което ме наведе на мисълта, че нищо човешко не ми е чуждо, в т.ч. и суетата тленна.

А сега... сега пак пиша основно за себе си, но вече вслушвайки се и в гласовете зад кадър. Малко като във вицовете за Щирлиц :)))
цитирай
9. tera - Четенето е приятно занимание,
22.05.2015 10:39
но лично аз предпочитам книгата да е на хартия, четенето на екран ме нерви, а не ми се разпечатва, освен ако не е нещо много важно. Защо да требя излишно дърветата? :)

Като си прочел толкова прекрасни автори ще ми е интересно да дадеш някой линк за неща, които много са те впечатлили, нямам проблем с руския. Ако не искаш да занимаваш всички, прати ми ги с пИсмо.

Колкото до писането и на мен веч не ми се пише тук и то най-вече, че публиката адски много изпростя, а и нямам време. Но ако реша, мога да си пописвам, пък после ще му мисля дали и къде да го качвам.
Последно четох една доста интересна книга за Юстас Конуей от Елизабет Гилбърт
„Отвъд границите“ / „The last American man“ - колоритен чешит!

Виж това:
http://xenos-bushcraft.com/blog/2013/02/the-last-american-man/
цитирай
10. valsodar - Основно давам линкове в страницата ...
22.05.2015 11:37
Основно давам линкове в страницата си във Фейсбук, с коментари под тях за авторите и за книгите.
Особено добро впечатление ми направиха автори в жанра "Алтернативна история" непознат и непрактикуван у нас, поради това, че за успешната му реализация се искат изключително добри исторически знания. Интересен е за четене, не само заради възможното алтернативно развитие на познатата ни световна история, но и покрай многото любопитни факти, неизвестни до момента.
Например лявото движение в Англия възниква покрай изключително тесният мост над Темза. Кочияшите са имали лошият навик да разгонват с камшик пречещите на каретите пешеходци и понеже камшикът са го държали основно в дясната си ръка, движението се е преориентирало в лявата страна. :D
цитирай
11. valsodar - http://www.litmir.info/
22.05.2015 11:43
Основният сайт, който ползвам е този на Литмир, може би един от най-богатите сайтове в света за споделяне на книги, в момента над 210'000 заглавия!
цитирай
12. kbalenciaga - Самозалъгваш се valsodar !
22.05.2015 11:52

"Така че, четенето за мен освен удоволствие е и форма на развитие - умствено, психическо, че дори и емоционално. Съпреживяванията придобити от книгите ми дават възможност за опит надхвърлящ стократно възможностите на един човешки живот..."

От една дава, ама от друга ТИ ВЗЕМА.
Няма такова нещо което само ти дава, НЯ-МА.

Като цяло просто Бягаш!
Бягаш защото виждаш колко простотия, алчност, арогантност, лицемерие, подлост...има навсякъде и във всичко днес.
В частност бягаш и от "своите" тук в блог. бг "русофили", защото виждаш, разбираш колко от тях са отъждествени в по горните отрицателни характеристики.
Къде по лесно е да избягаш в книжките!
Е, до кога така?!
До кога ще бягате, хора като тебе, които могат да повлияят на състоянието днес в България.

До кога ще бягате???

Не се ли досещате, че ще дойде момент, в който и книжките няма да могат да ви помогнат?
цитирай
13. valsodar - kbalenciaga
22.05.2015 12:22
А по каква причина трябва да си унищожавам нервната система, с опити за вразумяване на хора прости и невежи?

Към диалог съм винаги отворен, но основно към хора, които могат да го водят достойно и аргументирано.
С останалите не виждам защо изобщо трябва да си губя времето. С кладенчова вода да поя прасета...
цитирай
14. kbalenciaga - Е има и такива, с които не е добре да си губиш времето
22.05.2015 13:08

Но ти говоря за другите.
А ти пак, отново бягаш по околовръстното...
Тук става на въпрос за тези, които са умни, образовани, дори и способни, но умишлено и целенасочено дезинформират хората!

Едните от които, както споменах и по горе, са и от твоята група и тук в блог. бг.
Какво правиш с тях???

Бягаш от там, където са, надалече в книгите...

цитирай
15. valsodar - За да не те дезинформират и манип...
22.05.2015 14:34
За да не те дезинформират и манипулират се иска основно едно - да знаеш!

Колкото повече човек научава, толкова по-трудно той може да бъде манипулиран и насочван чрез невежеството му.

За себе си въпросът с историческите спекулации съм го решил - повече книги, от повече автори в интересуващата ме тематика. За пример - историята на ВСВ - не повече от половината "факти" са известни. Умишлено се прикриват тези моменти, които противоречат на пропагандата.

На колцина е известна ролята на САЩ и Англия за разпалването й?
цитирай
16. kbalenciaga - valsodar, за трети път, само в тази тема пак бягаш?
22.05.2015 15:22

Къде отиде пак по заобиколното???

Ще се само цитирам:
"Едните от които, както споменах и по горе, са и от твоята група и тук в блог. бг.
Какво правиш с тях???

Бягаш от там, където са, надалече в книгите..."

Толкова книги като си прочел, не ти ли става ясно, че колкото повече бягаш, толкова по-голямо ще стане това, от което бягаш?

Защо бягаш от такива като kushel?
Който заедно с apostapostoloff са оформили нещо като онези шутове с две лица.
Палячо на който едното лице е kushel - играейки фанатизиран путинофил.
А другото лице на този Палячо е apostapostoloff - играейки фанатизиран русофоб.

До кога ще бягаш от всичките тези платени дезинформатори, които и тук в блог.бг, играят ЗАЕДНО в Цирка на Червените олигарси в стил "Разделяй и владей"?

Не разбираш ли, че вече няма за кога и за къде да се бяга?
Няма време...
цитирай
17. valsodar - А защо трябва да спасявам другите от ...
22.05.2015 16:13
А защо трябва да спасявам другите от собствените им заблуди??!

Да не би да съм случайно новият Месия, който ще спаси Човечеството, че да съм длъжен от чисто мазохистични наклонности да се кача на Голгота. За да ме разпъват отново и отново с наслаждение спасените от мен, в денят на възкресението.

Един глупак вече го направи - резултата е известен.

И.. не става въпрос за бягане, а за въртене в кръг. Въртене, защото покрай кепенците закриващи кръгозора ни, кепенци изградени от пропагандни внушения и медийни манипулации във време на тотална информационна война, да се види правилната посока е много, много трудно.

Конкретно за Русия - тя върви по своят път към статуса си на Империя. И като такава, за нея България абсолютно нищо не означава. Нищо лично, нищо емоционално, единствено интереси.

Проблемът не е в руските гео-политически интереси, а в липсата на български национален интерес.
цитирай
18. kbalenciaga - Кой казва да спасяваш някой?
22.05.2015 16:48

Но като не изказваш твоите мисли, твоите съждения, твоята позиция, например тук в блог. бг. Други като тебе като избягат и си мълчат, не виждаш ли какво се получава?
Именно точно тези посочени от мен платени манипулатори и измамници са окупирали блога. Това го виждаш нали?

Сега, ясно е, че са напомпани винаги на първа, ту едните, ту другите.
А често и едните и другите Палячовци, подлоги на Червените олигарси!
И много хора се отказват да коментират, да пишат постове, теми.
Ама така означава, че сте се предали, и въпросните контролират както тук, така и в останалата част на България, и в другите сфери абсолютно всичко!

Е тогава как очаквате да намалеят измамите, манипулациите, промиването на мозъци?

Е така няма да се получи от само себе си...като бягате в книжките...
Няма как да се получи...

А относно Русия, Сащ, ИДИЛ, Украйна...
Не разбирате ли, че отдавна света е едно Голямо село?
Особено след масовизацията на интернет. А и транспорта, наземен, въздушен...

И това делене на държави, деленето на глобалисти и антиглобалисти е поредната измама и манипулация в стил "Разделя и владей".
Не го разбирате, защото не го пише в нито една книжка която сте прочели?
Е то наготово няма как се получи...от книжките...

Разбираш ли?
цитирай
19. valsodar - Този сайт е световно неизвестен и ...
22.05.2015 17:20
Този сайт е световно неизвестен и представлява величина единствено в очите на затъналите в блатото му.

Кой на Първа, кой на Втора... - това е основно от значение за тези избиващи комплекси в него :)

Бури в чаша с вода.

Олигарсите нямат цвят. Червени, зелени, кафяви - окраската им се придава единствено от тези прокарващи интересите им.

Нямам време за губене в този сайт. Предпочитам свободното си време да усвоявам в нещо полезно и приятно едновременно за мен, а книгите са точно това.
цитирай
20. kbalenciaga - Бе световно неизвестен
22.05.2015 18:55

Ама е е най-голямата блог платформа в България.
Този блог като са окупирали измамниците и манипулаторите, чешкия такъв блог , руския, немския, американския, бразилския...
Като окупират и всички възможни форуми за изразяване на мнения, с подобни методи на напомпване, измами, лъжи, манипулации от групи платени палячовци...
В същото време чешкия Валсодар и той не мисли да си губи времето така.
Руския, немския, американски, бразилския и те...
И...
"Те ти булка Спасов ден"

Разбираш ли?

"Капка по капка, вир става"

За олигарсите естествено, че нямат цвят. За българските ги пиша че са Червени олигарси, за да е ясно, за кои става на въпрос.

А колкото и да пишеш, как било това, било онова, книгите ги ползваш за бягство. Това е.
Ще бягаш така, ще бягаш до едно време. Но няма да е надалече и за дълго...
Разбира се избора си е твой.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391628
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив