Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2012 10:30 - Скандално или тривиално е Бойко?
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 1193 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 02.06.2012 10:36


 image

image

image

image

image

image

image


ПРОКУРАТУРАТА НЯМА ДА РАЗСЛЕДВА КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОРИСОВ ЗАРАДИ ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ

Свидетелите не са достоверни. САЩ не са пратили официално доклада на ЦРУ за престъпната дейност на Борисов

от
Биволъ
Петък, 01 Юни 2012

Прокурорско постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за криминалното минало на премиера Бойко Борисов излага в детайли мотивите на Прокуратурата да не се занимава с този казус, като основната юридическа причина е изтеклата давност.

Сигналът срещу Борисов беше подаден през есента на миналата година след като подсъдимия Васил Костов - Кеца разказа в съдебна зала, че босове на СИК са купили поста главен секретар на МВР на Бойко Борисов, за да закриля престъпната им дейност. Сигналът се позовава също така на показанията на Сретен Йосич и Томислав Мариянович пред белградски съд, както и на секретния доклад на посланик Джон Байърли изтекъл в Wikileaks.

От постановлението става ясно, че прокурор Любка Кръстева не е снела обяснения от нито едно лице. Тя дори не се е запознала с протокола от делото, на което се изказва Васил Костов - Кеца, а цитира думите му по преразказа на агенция "Крос". При това прокурорът отбелязва, че терминологията на медиите не била прецизна.

Васил Костов - Кеца не е говорил в качеството си на свидетел, а като подсъдим, което не го задължава да казва истината, уточнява прокурора. В този смисъл той не е достоверен източник за Прокуратурата.

Впечатление прави и заключението, че "обсъждането на начина за събиране на пари, за да се дадат някому, не представлява престъпление, нито приготовление за извършване на престъпление" според българския НК.

Най-важният юридически аргумент обаче се оказва давността. Доколкото твърденията на Кеца са за период от преди 10 години, то евентуално наказателно преследване срещу Бойко Борисов е погасено по давност, се обяснява в постановлението.

Относно твърденията на Сретен Йосич и Томислав Марянович се казва, че всяка "закрила" трябва да има конкретно измерение и поради липса на конкретика Прокуратурата не може да коментира.

Борисов източвал масло...

Твърденията в доклада на посланик Байърли, че "Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали за източване на масло, незаконни сделки с участието на Лукойл и основна трафик на метамфетамини" (преводът явно е на прокуратурата, oil е преведено като масло) не са разгледани изобщо, тъй като конкретният секретен доклад не е изпратен в прокуратурата официално от Американското посолство, а не е налице законова възможност СГП да изисква секретните доклади на администрацията на САЩ.

В публикация на в. Тагесцайтунг от вчера се твърди, че именно тези данни за "източване на масло" и "трафик на метамфетамини" са потвърдени от ЦРУ. Тези нови данни дават основание да се поднови сигнала, въпреки обезкуражаващите заключения на първата инстанция на Прокуратурата.







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7410529
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив