Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 20:57 - На "Инвеститорите" - Честито!
Автор: valsodar Категория: Бизнес   
Прочетен: 2429 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 19.08.2009 21:09


Е, доживяхме и момента най-сетне камъчето за цените на имотите да бъде изплюто.
Дъвкаха го, дъвкаха го почти една година с увещанията, как цените на имотите е невъзможно да паднат, как щели да паднат само за някои, как даже и дъното било достигнато... дрън-дрън брокерски ярини!

 Е, на всички, които миналата година не вярваха и се надсмиваха, когато им пуснах постинга България - оазис на спокойствието ? , както и останалите материали за това, какво ще се случи с цените на имотите у нас, им пожелавам достатъчно вазелин за да преживеят болката и ... да запомнят, че от всички човешки грехове Бог наказва най-тежко глупостта и лакомията.

А ето и целият материал.
Позволявам си наглоста да го копирам в пълният му вид, за да му се наслади човек изцяло!

image

Сто хиляди имота "висят" на пазара в София
Засегнатите от кризата на пазара за недвижимости инвеститори тръпнат в очакване кога ще дойде най-страшната и опустошителна вълна - тази на замразените апартаменти в София. През последните години, по време на строителния бум, у нас неофициално се твърдеше, че около 30% от всяка новопостроена жилищна сграда се купува с намерението за препродажба на по-висока цена или остава в резерв на инвеститора със същата цел. Възможно е този процент да е и по-висок, защото никой досега не е потърсил отговор на въпроса - колко от новите апартаменти не се използват от собственика независимо дали за лични нужди, или за отдаване под наем? Днес обаче този въпрос придобива особена важност, тъй като ако част от споменатите имоти бъдат пуснати за продажба, последствията за цените ще са като от цунами. Наше неофициално проучване показа, че около 80 000 апартамента в столицата плащат на електроразпределителното дружество месечни сметки под 1 лев за потребена електрическа енергия. Още двайсетина хиляди се отчитат със суми от 1 до 5 лева, което означава, че се използва ток кажи-речи за захранване единствено на охранителна система. (Разходът при работещ хладилник среден клас на месец е около 15-18 лева.)

Въпросните около 100 хиляди неизползвани жилища са истинска бомба със закъснител. Появяването им на пазара зависи от много фактори, но всеки месец на криза ни приближава към този момент. Повечето са закупени на ценови нива от 500-700 евро на квадрат "на зелено", тоест в периода 2005-2007 г., и дори при действащите сега средни цени от 800 евро за София ще донесат печалба на инвеститора. Малка, но все пак печалба.

Работата е там, че масово търсене на жилища в момента няма и сключваните сделки се броят на пръсти. Причините са известни и отдавна коментирани - липсата на пари в наличност, рекордно високите лихви по кредитите и общата икономическа несигурност в страната. При сегашната данъчна политика задържането на инвестиционни имоти като собственост все още е изгодно, но това може и да се промени. Новото правителство заяви вече намерението си да увеличи приходите за запълване на дупките в бюджета и един от вариантите е облагането на имотите, притежавани от физически и юридически лица, извън личните им нужди. Например апартамент, който се обитава и е основно жилище на семейството, може да остане на сегашното ниво на данъчно облагане, но второто, третото и така нататък жилище да получат прогресивно нарастващо облагане. Такава е европейска практика и ако тя се приложи у нас, ще изкара на пазара повечето от инвестиционните имоти, смятат експерти. Тогава цените ще бъдат подложени на истински натиск и сривът им е напълно възможен, поне до нивата отпреди пет-шест години. После пазарът ще се нормализира и сделките ще се увеличат, разбира се, без да достигат равнищата от 2007-2008 г., прогнозират брокери от столични агенции за недвижимости.
 Краси Тодоров * Поради различното време на публикуване е възможно да има редакционни разлики в текстовете на електронното и печатното издание.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djgator - Радо
19.08.2009 21:09
Реалните цени на имотите трябва да се движат в границите от 800 до 400 евро, в зависимост от степента на лукс и най-вече района. В централните градски зони може и да има сделки от по 1500 евро, но това са епизодични случаи, които не заслужават споменаване. Март- ще има торнадо на пазара с недвижимите имоти!
цитирай
2. valsodar - Да -да!
19.08.2009 21:13
Прочети внимателно, какво се случва когато се спука балона!

Няма термини като "трябва".
Има падане, падане, падане.

Поредната пирамида се срина.
Имотният пазар у нас бе колос на глинени крака и кризата му ги отряза.
Сега колоса е в процес на свободно падане.
И както балона не бе надут само за една година, така и спада няма да продължи нито една, нито две, а много по-дълго.

Аз помня какво и кога съм казал и винаги съм готов да застана зад думите си.

Преди десетина месеца, "разбиращ" от пазара на имоти ми се кълнеше как цени в София под 500 евро за м2 никога няма да има.
Обеща и бутилка уиски, ако не познае.
Е, аз още си го чакам! :)))
цитирай
3. анонимен - Досега не ли ли разбрал,
20.08.2009 15:13
че живееш в страната на селската пропаганда?

\m/
//
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7408214
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив