Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 19:50 - Ода на глупоста
Автор: valsodar Категория: Бизнес   
Прочетен: 2631 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 09.03.2010 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Никога, както сега на съм се изкушавал толкова сериозно да тегля една майна на целокупната ни държава и да се махна завинаги от нея, без никакво намерение за връщане.
 Не и до този момент, в който не съзрях една от точките в тайният план за спасяване от кризата "Домакинства с двама безработни пък трябва да получават помощ от държавата за обслужване на ипотечни кредити за единствено жилище." или как да прехвърлим всичко от болната глава на здравата!

 Какво се крие под това благовидно на пръв поглед намерение?

Хайде да се опитам да поясня.
Имате насреща Иван и Данчо.
Иван е научен цял живот първо да се труди преди да получи,  а Данчо е свикнат първо да получи, а след това ако няма кой друг, да вземе и той да се потруди за полученото.

Иван се простира според възможностите си, а Данчо според мечтите си.
Мечти за това, как един ден поради скромният факт, че се казва с уникалното име Данчо ще получава по 5000 евро заплата, за да може още днес и сега да си позволи това, за което и германец от средната класа не може да мечтае - да похарчи 100 000 евро да речем.
 И то не за да инвестира в себе си, в бизнес или в образованието на децата си, а да ги даде на мутробизнеса за един кирлив кимизарник, за който освен дадените 100 000 евро в рамките на 25 години ще трябва да даде още 150 000 на банката, която днес му е дала това, което той хипотетично ще произведе като полезен продукт, след 25 години.

 Иван през това време си наляга парцалите, труди се и спестява, защото е научен, че не може днес да имаш това, което не си заслужил с труда, уменията и знанията си.    Гледащ да отделя от малкото което има, стоически понасяйки мазната и надменна усмивка на Данчо от рекламите, обявяващ на всеослушание колко изостанал и глупав е Иван, задето разчита на себе си, а не на обещаното му от екрана  бъдеще.
 Обещано от политици, финансови анализатори, щедри банкери, измамни брокери шепнещи в ухото "Купи сега, че утре ще е двойно" и алчни инвеститори продаващи коптор за цената на Версайският дворец.

 Времето си минава, палачинката се обръща и хоп - ей ти на, дошла и кризата.
Криза отнесла мечтите за едно незаслужено розово бъдеще и заменила ги с мрачната действителност на настоящето ни - масова безработица, космическа задлъжнялост, банки пред фалит и цели браншове в икономиката ни, носещи се към дъното по-бързо от Титаник след целувката му с айсберга.

 Иван затяга колана, но е спокоен - видял е две и двеста и много добре знае, че не политиците ще му помогнат да оцелее, а неговите две ръце и белите пари, които е заделил за дошлите вече черни дни.

 През това време вече, наш Данчо гледа оцъклен като пекинез със запек, чуди се, ама как така е на улицата безработен, наместо да е поне милионер продавайки двойно по-скъпо това което е купил с кредит, виждайки се в мечтите си хем без ипотека, хем и
поне двойно по-богат от преди.
 Че нали така му обещаваха Станишката и Хампарцунян от телевизора, и АНАЛизаторите от Явлена и всички знайни и незнайни гурута на имотният бум.
 Страната на вечният Ъп, Оазисът сред морето на икономически бури.

 Чуди се наш Данчо, а редом с него се чуди и банката му, не по-малко оцъклена гледаща в тефтерите си с растящите лавинообразно необслужвани кредити, които я водят към сигурен фалит.

 Всички се чудят и точно когато всичко е загубено и хоп - Чудо.
С машината на бога на сцената на се спуска Бойко Мислителя, измислил как ще направи света по-справедлив, добър и богат.

image

 Решението е просто.
Много просто. Като всяко гениално решение хрумнало на Бойко.

Взима се от Иван всичко за назидание на подобните му невярващи на политиците и се дава на банките, за да им се гарантира рахатлъка, смутен от липсата на прозорливост при кредитното им безумие до скоро.
 Данчо отново е щастлив, убедил се наяве, че в тази държава не се иска да работиш а просто да си достатъчно безскрупулен и нагъл, виждайки наяве как държавата държи на хора като него, като формираща част на лумпен-пролетариата.
 Банката е щастлива прибрала парите на Иван, изпратила ги на банката майка в Гърция, Италия или Австрия, за да си върне борча към тях.
 А кога си дойде време на Иван да си ги потърси,  решение има - фалит и една студена вода, от оная същата де я наливаха по виденовото време.

 Да се научат веднъж завиинаги тез дето работят и не вярват на политиците, че всеки един опит за трудолюбие у нас се наказва.
 Поощрява се единствено лакомията и глупоста, защото именно прости и лакоми хора и трябват на тая държава!
 
Защото, за разлика от нашата страна, в другите по света се учат от грешките си, а единствено тук не само, че не се поучаваме, а ги и налагаме като правилен модел за поведение.

 За да пребъде Биг Брадър.


О Света Световна Банко!
Да се свети името ти!
Да пребъдат лихвите ти!
Да богатеят акционерите ти!
Амин!



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - колко милиона й теглиха майна на тая държава
09.03.2010 21:41
за тия 20 години...да си останат само олигарсите дасе ширят-)
цитирай
2. анонимен - как смееш
09.03.2010 21:53
Как смееш да пишеш, говориш или даже мислиш нещо лошо за банките изобщо н в частност българските ?
Те са много нежни и раними създания, много загрижени за всеки от нас поотделно и всички работят на загуба, само и само ние да сме добре.
И никой не забелязва факта, че през финансовите 2006,2007, 2008 години печалбата на чуждестранните банковите холдинги се формираше от източноевропейските им поделения, но на нас ни се обяснява, че работят тук без печалба понеже сме неразвити още.
Сигурно е така, защото още няма закон, ограничаващ разликата в лихвените проценти по депозити и кредити, както размера на таксите и комисионните, но се приема закон за задължително плащане по банков път на цената при покупка на жилище (по сметка на нотариуса, с много подсметки, с второ лице, което внася парите, трето лице каето ги получава - т.е. такси, комисионни, преводи).
Добре, че в момента има криза и при търговията с имоти.
цитирай
3. анонимен - @2 ,какви холдинги ти се привиждат?! само 4 банки са чуждестранни (АЛФА, Парибас, ...)
09.03.2010 22:37
останалото са си наши офшорки И НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ..затова сега ти вдигат ДОО, моо здраве..ток..въздух..
цитирай
4. анонимен - До АВТОРА
11.03.2010 01:25
Така,виж сега мойто момче....Всичко това което си написал е една голяма ГЛУПОСТ.
1- В нашата родина,безработицата е над 20 % Макар и да се крие това нещо...Тоя Данчо който го описваш ти НЕ Е МЪРЗЕЛИВ мойто момче,кво е виновен Данчо ,че няма работа ,че работодателите си правят каквото си искат,че и той е на положението на стотици хиляди негови сънародници които нямат работа,мизерстват и не могат да си поемат разходите а??? Естествено че Данчо ще иска да живее като бял човек,кой не го заслужава а? И него майка го е родила,нима не заслужава да има нещата които всеки един човек на планетата ги има? Нима той трябва да живее като скот докато умре? Нима Данчо трябва да се стиска цял живот като мижитурка и да не може да си отпусне душата? Кой си ти ,че да съдиш десетки,дори стотици хиляди твои сънародници които има и сред тях млади семейства които искат да имат нормален живот и за това са теглили заем?Всеки заслужава по добър живот.Всеки има право на жилище.Защо Данчо да не може да живее като бял човек в 21 век??? Нямало работа..........еми ти ако имаш работа ,знаеш ли колко Българи изнемогват в тая безработица и си търсят 24 часа в денонощието работа? Знаеш ли??? ЗА една обява която е пусната от има няма 1 час и вече за нея са кандидатсвали най малко 1500 човека,и ти си тръгнал да ми съдиш хората които искат да имат нормален живот.Ама така е в България...СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА...Пожелавам ти да останеш на положението на Данчо,тогава да те видим каква песен ще пееш......Ти си един егоист.Това,че правителството взима важни мерки за да може Данчо да си плаща заема към банката Аз единствено мога да се преклоня пред това решение и го подкрепям обезателно...БРАВО БОЙКО САМО ТАКА.Радвам се че такова решение се взима,защото ние Българите преди всичко не трябва да бъдем ЕГОИСТИ ,а трябва да си помагаме.Така че спри да си ръсиш глупостите...Няма нужда....Предпочитам да помогна на Данчо с ДВЕ РЪЦЕ отколкото да го съдя за това че е искал да живее ЕДИН НОРМАЛЕН ЖИВОТ НА ЧОВЕК В 21
цитирай
5. valsodar - Всеки има право на жилище??!
11.03.2010 08:58
И къде е записано това му право?!
В акта за раждане?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7409791
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив