Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2011 16:05 - Профсъюзно
Автор: valsodar Категория: Бизнес   
Прочетен: 5636 Коментари: 16 Гласове:
12

Последна промяна: 30.11.2011 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Профсъюзи в България дефакто няма.
  Това се знае от всички, но никой не иска да го коментира. Защо ли?
  Защото, професионален съюз се прави между работещи в дадена фирма, бранш, сектор най-вече за да защитава техните интереси за по-добри условия на труд, по-добро заплащане и допълнителни социални придобивки, които на първо място са по възможностите на техният работодател, а когато той се явява самата държава и те са държавни служители - на държавата като такъв.
 За да могат работещите, да имат възможността да отстояват своите искания чрез натиска на стачката ( временно прекратяване на работа за определен период от време ) те трябва да имат вече набрани средства в техният профсъюзен стачен фонд, който да ги компенсира финансово за пропуснатите ползи от нея!
 Такива се набират, чрез членският внос, който всеки един член на профсъюз внася и по-голямата част от него отива в стачният им фонд, съгласно чийто текущ размер се определя разумната продължителност на стачните действия, както и изборът на нейният вид - ефективна или симулативна стачка.
 Стачката е крайното решение, решение до което се прибягва единствено когато всички възможности за диалог с работодателят са вече изчерпани, като той е воден с вещина и познания за неговите възможности от профсъюзните лидери.
 За всичко по-горе може да се досети всеки един, без да е бил профсъюзен лидер - просто той трябва да измине пътя на логиката, за да си отговори на въпроса - С каква цел се създават профсъюзите по света и какво е тяхното основно предназначение, за което те  се създават!
  Започнем ли да виждаме профсъюзните си лидери по-често на екрана, отколкото на срещи с работодателите си, то това означава само едно, а именно че те са едни подставени личности, от които нищо добро не може да се очаква.
 Точно по тази причина завърши и с пълно фиаско стачката на учителите, която не само че с нищо не задоволи отправените от тях искания, но и много сериозно влоши материалното им положение с необмислената й продължителност, принуждавайки мнозина от тях да теглят кредити, за да оцеляят.
 По същият начин и сега е напълно безсмислена стачката на железничарите - един умен професионалист наместо да иска от един умрял кон да възкръсне ( както в случаят с агонизиращата финансово БДЖ ) би се борил за това, оставащите след реформите в нея да имат наистина по-добри условия за труд , по-добра възможност за постигане на висока професионална квалификация ( която ще ги направи още по-конкурентни ) и най-вече - едно много по-добро заплащане съответстващо на постигнатите от тях резултати.
 Отново се вижда, че целта на профсъюзните "лидери" у нас не е благото на членуващите във водените от тях профсъюзи ( изгубили отдавна целите си в името на масовостта), а най-вече лично облагодетелстване чрез позициите които заемат и възможностите за политически шантаж, който добре се отплаща!
 В крайна сметка, стачкуващите за пореден път ще бъдат излъгани от своите "профсъюзни" лидери. Ще бъдат излъгани не заради друго, а заради това, че исканията поставени от тях пред държавата са основно политически и необосновани икономически ( неизпълними! ) на фона на настоящето положение на БДЖ.
 Ако стачниците имаха наистина своят професионален съюз, то той решително би се намесил още преди много години, когато започна разграбването на материалната база на българските държавни железници - явление наблюдавано безучастно от работещите в тях!
 Защо тогава гледаха безучастно, а днес реват че остават без работа?
 Нима, ако всеки един ден крадеш по една тухла от сградата в която работиш един ден покривът й няма да се срути на главата ти, независимо от твоето справедливо възмущение, че другите са крали в повече? Самите работещи в БДЖ имат немалка вина за случилото се с БДЖ, но далеч по-голяма имат техните профсъюзни лидери, позволили сериозно накърняване на интересите на своите членове.
 За да има смисъл от който и да е профсъюз, то той трябва да обединява по воля и интререс членуващите в него и те да се пълно мнозинство в средата, в която работят.
 За да има успех от една стачка на първо място тя трябва да се провежда навреме ( преди, а не след събитията ), както и да поставя искания, които са най-вече изпълними! Поставянето на неизпълними искания, както е в този момент, означава само едно - реално профсъюзи в България дефакто няма.
 Ако искаме тях да ги има, то трябва да си ги създадем самите ние!
 Започвайки със своите колеги, обединявайки се в името на нашите общи интереси.
 За да се сбогуваме с наследените си от тоталитаризма профсъюзни мастодонти и да преминем към реално действащи професионални съюзи, които наистина могат да ни защитят.
 Нека да приключим веднъж завинаги с епохата на дивият ориенталски капитализъм в който сме и да преминем към откриването на топлата вода, която останалият свят ползва успешно повече от сто години!



Гласувай:
12



1. joysii - Да. Споделям твоето мнение. Зад...
30.11.2011 16:57
Да. Споделям твоето мнение.Задължение на профсъюзите е да защитават интересите на своите членове. Иначе за какво изобщо съществуват?
Не е работа нито на учители , нито на лекари или пък железничари да киснат по улиците. Те трябва да учат децата, да лекуват хора или да движат влакове.
От такива стачни действия, полза няма. Поне в България е така. Винаги стачниците го отнасят най-яко,в крайна сметка.
Тук в България се случва нещо много странно - вместо работещите хора да насметат профсъюзите да отстояват техните интереси, тукашните профсъюзи юркат своите членове да мръзнат по улици и площади, за да извоюват сами своите искания.
Определено мисля, че профсъюзите са за ....таковане.:):)
цитирай
2. valsodar - Първият проблем е в това, че няма ...
30.11.2011 17:27
Първият проблем е в това, че няма реални профсъюзи по места, т.е. ако в дадена фирма има проблем, чието решение би се постигнало единствено с обединените искания на работещите в нея, то няма кой първо да ги обедини, второ - да ги организира и трето да ги представи разумно, като необходими и изпълними пред работодателят им!
Има някакви партийни ( профсъюзни де) централи, които харчат грешни пари за необосновани с нищо разходи и не вършат никаква полезна дейност.
Наместо тези отживели врмето си мастодонти е по-добре да се създадат малки по размер профсъюзни организации по места, които ще са далеч по-ефективни.
Вече, когато става въпрос за застрашени интереси на целият браннш - те могат да се обединяват помежду си, синхронизирайки действията и исканията си.
Това, което съществува в момента не върши никаква полезна дейност, защото отдавна е загубило връзка с тези, за които то е било създадено.
Още от... 50-те години на миналият век.
цитирай
3. анонимен - Валсодаре, стачката на учителите ...
30.11.2011 18:08
Валсодаре, стачката на учителите изобщо не завърши с фиаско. Напротив сега получават огромни заплати в сравнение с работещите в индустрията. Явно не си добре информиран.
цитирай
4. valsodar - Кушел, коя част от индустрията ни ...
30.11.2011 18:17
Кушел, коя част от индустрията ни все още е държавна, че сравняваш "придобивките" на учителите с тези на работещите на частна практика?
Имам немалко познати учители и по тях знам, с какво точно са прокопсали - самата стачка не им донесе никакви реални ползи, а дори напротив - показа им, че те са на последно място сред работещите в държавният сектор!
Когато в една държава полицаите са по-важни за нея от учителите, тежко й на бъдещето на тази държава! Тя няма да има такова, защото няма да има кой да го съгради - няма да знае как?!

Или с горното искаш да ми кажеш, че по Живково време сме имали синдикати, защитаващи интересите на работещите?

Един от малкото действащи синдикати у нас е разрушен именно по комунистическо време - синдикатът на работещите в тютюневата индустрия - имало е стачка и на нея разстреляни, именно от тези биещи се в гърдите за работническа държава! Така че, нека да оставим иделогическите догми и предрасъдъци встрани от полемиката и да акцентираме над това - Как в България може да бъдат създадени реално действащи профсъюзи, а не бутафорни такива?
цитирай
5. valsodar - Един наистина смислен коментар от Спамбук ( под линка към постинга) е:
30.11.2011 19:40
"Профсъюзите са обезсмислени от времето на социализма у нас и така и не можаха да израстнат на по-качествено ниво за всичките 20 и кусур години след промените. Профсъюзен лидер отдавна си е синекурна позиция - на ниските нива ти гарантира защита от уволнение, а на високите ти дава властта да изтъргуваш влиянието, което имаш сред работниците срещу твои си облаги. Затова и виреят предимно сред работещите в държавния сектор и си я карат както са свикнали от време оно - събира се членски внос, изпива се по празниците, а когато някой се опита да реформира сектора им, се изтъпанчват и авторитетно започват да обясняват как таз работа дето я мисли правителството няма да стане, щото те защитават изконното право на труд и блаблабла. Всъщност манипулират страховете на членовете си и ги използват за да стопират всякакви реформи в коя да е област. Резултата е, че ние всички като общество плащаме за нереформираните обществени системи. Иначе всички мрънкат, че у нас било скапано и трябвало да стане еди си как си- както у белите държави, обаче като опре до промени, всеки почва да реве 'ма що от мене почвате, вземате ми хляба' и т.н. Тъжната истина е, че хората си искат комунизма - някой да им дава едни пари и да не ги пипа много-много за работа, а ако може и да не прави проблем че си гепват по нещо - идеално."
цитирай
6. joysii - 3. kushel
30.11.2011 22:59
Учителите получават чисто около 550 лв.При това не младите специалисти , а тези с 25 години/и повече/ стаж.
цитирай
7. анонимен - Джойзи стига с тия чисти. Осигур...
30.11.2011 23:19
Джойзи стига с тия чисти. Осигуряват ги наа 800 и повече а ние частниците плащаме за това. Аз от години нямам никаква отпуска а те имат по три месеца всяко лято. Айде да не приказваме глупости.
цитирай
8. evrazol - Профсъюзите ни
01.12.2011 06:44
са по модела на футболния съюз. А останалете ни съюзи са като фенски клубове. Всичките.
цитирай
9. urilozev - Пак ще има споразумения под които всички подписали се ще се
01.12.2011 11:31
хвалят като победители, а вай всичко е за да се оправдаят, защото всичко ще е за наш гръб. И съкращения ще има, и намаление на заплати, и увеличение на години.Близо милион българи няма да видят пенсия(изгореха им вноските ) при тази безработица и емиграция.Ще измрат и няма да имат стаж.Поздрав за темата.
цитирай
10. andrei - Когато се говори за профсъюзи-
01.12.2011 11:47
опитайте се да създадете профсъюз в частна фирма.Няма да успеете,защото ще ви намерят веднага причина за уволнение,а и няма да намерите такава и със свещ да търсите.Неоспорим факт е,че сегашните профсъюзи са удобен придатък,към правителството и по никакъв начин не защитават правата на работниците.Основната членска маса на профсъюзите са държавните служители и няколко държавни предприятия.Така че в частни предприятия не търсете профсъюзи.Вчерашният протест,в който участваха предимно държавни служители и служители от МВР и МНО,е инспириран от правителството,което иска с него да оправдае,нежеланието си да реформира посочените по-горе администрация и служби.Протеста му трябваше,за да си измие ръцете с тях и да натовари работещите в 3-та категория труд работници с непосилно финансово бреме.И как можеше това правителство да извърши реформи в администрацията и службите на МВР и МНО,след като тези служители и служби му осигуриха победа на отминалите избори.Стачката в БДЖ,по подобен начин е инспирирана от правителството,но там целта е друга-да се приватизират товарните превози и някои други дейности,като се уволнят няколко хиляди работници и по този начин да се отговори на предварителните искания и намерения на бъдещите купувачи!Посредниците за извършване на тази манипулация са известни,където са включени и профсъюзите,които ще си получат комисионните за услугата!Всичко останало са лакардии и театър за публиката...Не е случаен факта,че Дянков и Тренчев в един и същи ден,преди протеста,летяха до САЩ!!!
цитирай
11. valsodar - Андрей - прав си. Но, това трябва да ...
01.12.2011 12:38
Андрей - прав си.
Но, това трябва да се промени - просто ние започваме оттам, откъдето са започнали преди повече от век останалите народи. Тепърва стигаме до идеята за това, че обединени можем да постигнем повече, остава да намерим и начинът по който да го сторим.
Може би, за да се превъзмогне проблемът с формирането на профсъюзи в частни фирми, които всячески ще се противопоставят на това ще е добре да се тръгне в обратен ред - от браншови към локални?
цитирай
12. анонимен - И един щрих в допълнение. Май е го...
01.12.2011 12:39
И един щрих в допълнение. Май е голяма тайна да се каже по колко действителни члена имат двата т.н. синдиката, май ще лъсне голата истина, че с по един файтон хора(спрямо общия брой работещи) си присвояват правото да се изявяват като представители на всички работещи. Но това устройва и правителството(всяко досегашно), защото видите ли така водели "диалог" с работещите, абе мижи да те лажем...
цитирай
13. valsodar - Профсъюзите ни са по модела на ф...
01.12.2011 12:45
evrazol написа:
Профсъюзите ни са по модела на футболния съюз. А останалете ни съюзи са като фенски клубове. Всичките.
- това си има логично обяснение за мен и то се крие в манталитета на българина - да е просто наблюдател отстрани на случващото се с идеята, че то никога няма да го застигне. А когато му дойде на главата, търси помощ от държавата ( като от някаква имагинерна богиня на справедливостта ), която е длъжна да му помогне, да излезе от кашата в която е влязъл с безхаберието си.

Така че, явно нещата наистина трябва до краен предел да се влошат у нас, за да може достатъчен на брой хора, да ги усетят, да ги разберат и ... да поискат да ги променят.
За съжаление, тези които усещат необходимостта от промяна и имат желание тя да се осъществи са крайно малцинство, което не може да повлияе на събитията у нас. Затова и едно сговнясване на стандарта на живот може да повлияе добре в тази посока, особенно при по-дебелокожите сред населението ни изпитващи крайна носталгия по социализма, робуващо на идеологемата "Ти пари ми дай, акъл не ща! "
цитирай
14. valsodar - И един щрих в допълнение. Май е го...
01.12.2011 12:50
анонимен написа:
И един щрих в допълнение. Май е голяма тайна да се каже по колко действителни члена имат двата т.н. синдиката, май ще лъсне голата истина, че с по един файтон хора(спрямо общия брой работещи) си присвояват правото да се изявяват като представители на всички работещи. Но това устройва и правителството(всяко досегашно), защото видите ли така водели "диалог" с работещите, абе мижи да те лажем...
- това е много правилна забележка по темата, за която благодаря от сърце.

Интересно е наистина на фонът на милион и половина работещи в частният сектор ( носещи реално на гърба си цялата тежест на държавата ), колко от тях са защитени от профсъюзи и по какъв точно начин?

Защото ще се окаже, че големите профсъюзни синдикати всъщност са едни кукли на конци, от които никой работещ у нас няма нужда те да съществуват повече.
За какво ти е профсъюз, който през цялото си време на съществуване работи открито против твоите интереси, готов да се продаде на първият, който си плати?
цитирай
15. valsodar - Такава е действителността
01.12.2011 12:54
urilozev написа:
Близо милион българи няма да видят пенсия(изгореха им вноските ) при тази безработица и емиграция.Ще измрат и няма да имат стаж.Поздрав за темата.

На немалко българи им предстои да повярват истински в задгробният живот, защото именно той ще им е необходим за да си получат пенсията, за която са работили през по-голямата част от живота си - в момента възраста за пенсиониране е почти напълно изравнена със средната продължителност на живота у нас.
цитирай
16. urilozev - Бих повярвал ,
03.12.2011 19:05
в много неща, но че ТЕ ще решат нещо удовлетворително- не?Имам чувството че пенсионерите сега и обслужващатат система създават КАСТА в обществото,която изправя на нокти всички.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392806
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив