Постинг
16.06.2010 20:38 -
За баницата с маслини и за едно пътешествие
Автор: valsodar
Категория: Хоби
Прочетен: 8664 Коментари: 8 Гласове:
Последна промяна: 16.06.2010 21:14
Прочетен: 8664 Коментари: 8 Гласове:
4
Последна промяна: 16.06.2010 21:14
Как започна всичко? Случайно и неочаквано, както винаги.
Спирайки за кратка почивка на ОМВ, на път обратно към селото ми прашнно - София, премалял от глад се заглеждам във витрината, какво да си взема за хапване, което хем да не е чиста химия, хем да не е вечен полуфабрикат, а и в крайна сметка да става и за засищане на гладът ми, освен да е задоволително вкусно.
Гледам, измишльотина някаква - баница с маслини?
Баница, айде по-скоро баничка, ама чак пък и с маслини???!
А аз съм човек, който не само обича баниците, но и смее да твърди за себе си, че прави майсторски поне 4-5 вида от тях, като определено не се страхувам да импровизирам и да търся нови вкусови усещания. ( Отклоних се, но така става, когато се пише на гладно, а баницата ухае на по-малко от метър от тебе, изпечена, покрита и ... да се върнем на темата, колкото и да ми е трудно все пак! )
- С маслини? И що за баница ще да е това чудо с маслини в него? - запитах се, но... в крайна сметка взех една и най-щедро я предложих на Чудото си, един вид проверка за неочаквани странични ефекти и поражения. ( Ако, все пак не знаете, как е възникнало кавалереството, точно така е започнало всичко - от здрав инстинкт за самосъхранение и трезва мисъл присъщи на мъжете! )
- М-м-м-м, вкусно! Искаш ли да опиташ? - не закъся с реакцията.
Опитах и ... о-о-о това със сигурност ще трябва да се направи но в домашни условия, че нещо постничка им се вижда рецептата, а при мен постно няма! Животът достатъчно ни е опоскал, за да постим и ние!
Няколко опита, всеки един следващ все по-сполучлив, възторжени отзиви от нахранените от мене ( малко и на бой взе да избива между тях за последното парче), та ето я и крайната идея, синтезирана до тук:
Баница!
В правенето на която и да е баница няма нищо сложно!
За начинаещите силно препоръчвам о повтарянето на горното изречение до заучаването му наизуст.
В общи линии, какво ви трябва?
Не много.
Така-а-а-а, какво съм сложил на масичката значи?
Няколко яйчица, три-четири са напълно достатъчни.
Малко кисело мляко, задължително добавяно около... половината максимум да речем при разбиването на яйцата.
Сиренце - задължително!
Кори за баница - естествено! ( Препоръчвам да е с малко по-дебелички, че плънката е доста сочна и ... течна, та тънките кори дават леко фира, ако не се сгънат предварително на две, преди да се увият! )
Маслини!
Това е най-важният момент при една баница с маслини. Че то инак ще е баница, ама няма да си ходи със заглавието си. ( Това едрото в паничката са ми любимите, от ония едрите де са с големината на зарзалии, каламон, супер-маймун и так далее сортове с много месо по тях.) По маслини и цвет - товарищи нет, та за това изберете си ги по ваш вкус и предпочитание!
За по-мързеливите препоръчвам готови без костилка, а за тези дето обичат да си дялкат и кълцат - от моите!
Така-а-а, пропускам ли нещо?!
Това, по-горе на картинката не е снимка на Марс или на Луната в близък план, а така наречената къпана кора за баница в разгънат вид. Изглежда страшничко, нали?
Не й се плашете, а по-скоро се уверете, че плотът на който ще работите по нея е добре почистен, за да не се изненадате с нови вкусови усещания, незаложени по програма!
И !?
Разбили сме чевръсто яйцата, надробили сме сиренцето в тях (един пиниз, най-лесно и чисто се дроби сирене, ако е затворено в плик), маслинките са нарязани, мизерията е разчистена, кората разстлана и.... редим плънката естествено!
Като е добре преди да се нашляпа плънката отгоре, да се цвъцне малко разтопено масълце от горе й! За по-мек вкус в горната част на небцето естествено!
Не се изплашихте, нали?
Е, пропуснал съм да включа в кадъра и абстрактните ми мацаници с маслиновата паста отгоре ( на първата снимка, ако се чудите какво има в двете малки кутийки, е точно това е - два вида маслинова паста, за глезотия )
Ето, сега е момента да ви светна и на една любима хватка - хартията за печене.
Използвайте я!
Не й се свидете!
Единствено тя може да опази мирът в семейството ви, ако после някой друг ще трябва да мие тавата след вас!
И от приказка на приказка, и какво?
С предварителната подготовка вече е приключено, а жълтото дето е отгоре не е онова за което някои с болно въображение вече си мислят, а разтопеното масълце с което съм я намазал, така полезно за високите нива на холестеролът ми.
Така де, ако ще се мре, да се мре с кеф и с размах!
А когато човек подкара нещо с кеф и с размах, се получава нещо близко до това:
Как е, а?
Не бягайте веднага до хладилника, за да компенсирате внезапно възникналите стомашни болки от вида на постингът ми де!
Изчакайте и последните снимки!
Един път и аз да се похваля, я!
От мен - приятна вечер на всички ( на гладните прочели постинга ми искрените ми извинения ), а от Котьо.. поздрав най-сърдечен.
Той кротко си подготвяше обстановката за раждането на този постинг, докато аз се суетях и клепах всичко около себе си, подгонен от мерака да си направя една баница с маслини и да ви разкажа за пътешествието си в света на кулинарията.
Спирайки за кратка почивка на ОМВ, на път обратно към селото ми прашнно - София, премалял от глад се заглеждам във витрината, какво да си взема за хапване, което хем да не е чиста химия, хем да не е вечен полуфабрикат, а и в крайна сметка да става и за засищане на гладът ми, освен да е задоволително вкусно.
Гледам, измишльотина някаква - баница с маслини?
Баница, айде по-скоро баничка, ама чак пък и с маслини???!
А аз съм човек, който не само обича баниците, но и смее да твърди за себе си, че прави майсторски поне 4-5 вида от тях, като определено не се страхувам да импровизирам и да търся нови вкусови усещания. ( Отклоних се, но така става, когато се пише на гладно, а баницата ухае на по-малко от метър от тебе, изпечена, покрита и ... да се върнем на темата, колкото и да ми е трудно все пак! )
- С маслини? И що за баница ще да е това чудо с маслини в него? - запитах се, но... в крайна сметка взех една и най-щедро я предложих на Чудото си, един вид проверка за неочаквани странични ефекти и поражения. ( Ако, все пак не знаете, как е възникнало кавалереството, точно така е започнало всичко - от здрав инстинкт за самосъхранение и трезва мисъл присъщи на мъжете! )
- М-м-м-м, вкусно! Искаш ли да опиташ? - не закъся с реакцията.
Опитах и ... о-о-о това със сигурност ще трябва да се направи но в домашни условия, че нещо постничка им се вижда рецептата, а при мен постно няма! Животът достатъчно ни е опоскал, за да постим и ние!
Няколко опита, всеки един следващ все по-сполучлив, възторжени отзиви от нахранените от мене ( малко и на бой взе да избива между тях за последното парче), та ето я и крайната идея, синтезирана до тук:
Баница!
В правенето на която и да е баница няма нищо сложно!
За начинаещите силно препоръчвам о повтарянето на горното изречение до заучаването му наизуст.
В общи линии, какво ви трябва?
Не много.
Така-а-а-а, какво съм сложил на масичката значи?
Няколко яйчица, три-четири са напълно достатъчни.
Малко кисело мляко, задължително добавяно около... половината максимум да речем при разбиването на яйцата.
Сиренце - задължително!
Кори за баница - естествено! ( Препоръчвам да е с малко по-дебелички, че плънката е доста сочна и ... течна, та тънките кори дават леко фира, ако не се сгънат предварително на две, преди да се увият! )
Маслини!
Това е най-важният момент при една баница с маслини. Че то инак ще е баница, ама няма да си ходи със заглавието си. ( Това едрото в паничката са ми любимите, от ония едрите де са с големината на зарзалии, каламон, супер-маймун и так далее сортове с много месо по тях.) По маслини и цвет - товарищи нет, та за това изберете си ги по ваш вкус и предпочитание!
За по-мързеливите препоръчвам готови без костилка, а за тези дето обичат да си дялкат и кълцат - от моите!
Така-а-а, пропускам ли нещо?!
Това, по-горе на картинката не е снимка на Марс или на Луната в близък план, а така наречената къпана кора за баница в разгънат вид. Изглежда страшничко, нали?
Не й се плашете, а по-скоро се уверете, че плотът на който ще работите по нея е добре почистен, за да не се изненадате с нови вкусови усещания, незаложени по програма!
И !?
Разбили сме чевръсто яйцата, надробили сме сиренцето в тях (един пиниз, най-лесно и чисто се дроби сирене, ако е затворено в плик), маслинките са нарязани, мизерията е разчистена, кората разстлана и.... редим плънката естествено!
Като е добре преди да се нашляпа плънката отгоре, да се цвъцне малко разтопено масълце от горе й! За по-мек вкус в горната част на небцето естествено!
Не се изплашихте, нали?
Е, пропуснал съм да включа в кадъра и абстрактните ми мацаници с маслиновата паста отгоре ( на първата снимка, ако се чудите какво има в двете малки кутийки, е точно това е - два вида маслинова паста, за глезотия )
Ето, сега е момента да ви светна и на една любима хватка - хартията за печене.
Използвайте я!
Не й се свидете!
Единствено тя може да опази мирът в семейството ви, ако после някой друг ще трябва да мие тавата след вас!
И от приказка на приказка, и какво?
С предварителната подготовка вече е приключено, а жълтото дето е отгоре не е онова за което някои с болно въображение вече си мислят, а разтопеното масълце с което съм я намазал, така полезно за високите нива на холестеролът ми.
Така де, ако ще се мре, да се мре с кеф и с размах!
А когато човек подкара нещо с кеф и с размах, се получава нещо близко до това:
Как е, а?
Не бягайте веднага до хладилника, за да компенсирате внезапно възникналите стомашни болки от вида на постингът ми де!
Изчакайте и последните снимки!
Един път и аз да се похваля, я!
От мен - приятна вечер на всички ( на гладните прочели постинга ми искрените ми извинения ), а от Котьо.. поздрав най-сърдечен.
Той кротко си подготвяше обстановката за раждането на този постинг, докато аз се суетях и клепах всичко около себе си, подгонен от мерака да си направя една баница с маслини и да ви разкажа за пътешествието си в света на кулинарията.
Следващ постинг
Предишен постинг
1.
анонимен -
Много апетитно!
16.06.2010 21:15
16.06.2010 21:15
интересна рецепта, поднесена с много вкус и финес. Богатият снимков материал допълнително изостря апетита и ако не беше вечер, тутакси щях да хвана точилката ( защото аз си точа корите). Обаче от всичко най ми хареса последната снимка. Нали съм си котколюбителка....Благодарности за рецептата, ще я изпълня в най-скоро време!
цитирай
2.
анонимен -
жена
16.06.2010 21:19
16.06.2010 21:19
Това е едно прекрасно и вкусно писание. Мммм, чак ми стана топло и уютно и чувам мъркането на котката.
цитирайЕдна от бабите ми успя приживе да ме научи как се точат кори, голям майстор си бе тя на баниците. Всеки път като се сетя за нея и до мен долита със спомена и аромата на печена баница покрита с кърпата отгоре, а редом с нея и тази на печено пиле в кесия. Две неща в които все я догонвам в годините, а тя в спомените ми, все си ме изпреварва.
Преди години се опитах да си припомня месенето и точенето... стаята заприлича на нарколаборатория. Имаше брашно и на места, за които после се чудиш, гледаш ги, почесваш се и пак се чудиш, що ще брашно и там??!
А откак излязоха и някои добри съвременни версии на точените кори, прибавяйки и факта, че все правя нещо набърже вечер след работа - не съм си правил корите сам, май повече от... мм много години насам.
Някой ден, се надявам да имам времето и за това, но това ще се случи в една далеч по-просторна кухня от настоящата ми.
цитирайПреди години се опитах да си припомня месенето и точенето... стаята заприлича на нарколаборатория. Имаше брашно и на места, за които после се чудиш, гледаш ги, почесваш се и пак се чудиш, що ще брашно и там??!
А откак излязоха и някои добри съвременни версии на точените кори, прибавяйки и факта, че все правя нещо набърже вечер след работа - не съм си правил корите сам, май повече от... мм много години насам.
Някой ден, се надявам да имам времето и за това, но това ще се случи в една далеч по-просторна кухня от настоящата ми.
но такова нещо не бих посмяла да направя дори на опит! А иначе мирише хубаво!:):)
цитирайЕ евала!
цитирайДа ти е вкусно!:)))
цитирай
7.
анонимен -
Вкусно :)
17.06.2010 11:47
17.06.2010 11:47
Радо, време е да направиш отделен блог с рецепти май, като гледам доста ще е посещаван :)
цитирайЕдин път съм се опитвал да готвя нещо изцяло по готварска книга и резултатът бе до толкова печален, че си го спомням и до днес. Спомням си го по простата причина, че задължително ям от това което готвя и ако не е добре сготвено последиците ги усещам веднага по себе си.
Един много сериозен стимул да се научиш да готвиш, ако ме питаш?! :)))
Вторият сериозен стимул е, че от доста години насам все аз съм първият завърнал се от работа и ако чакам на някой друг да ме пита какво иска да ям и да ми наготви, досега да съм се класирал в ТОП10 класацията за най-кльощав негатив на сомалиец! :)))
цитирайЕдин много сериозен стимул да се научиш да готвиш, ако ме питаш?! :)))
Вторият сериозен стимул е, че от доста години насам все аз съм първият завърнал се от работа и ако чакам на някой друг да ме пита какво иска да ям и да ми наготви, досега да съм се класирал в ТОП10 класацията за най-кльощав негатив на сомалиец! :)))
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
За този блог
Гласове: 27880
Блогрол
1. най-доброто до тук
2. Овчи хроники
3. Техническо прекъсване
4. Воаяж
5. Пирин
6. Любовен демон
7. Разговори с Мефистотел
8. Адвокат на Дявола
9. Лечителят
10. Весела
11. Звезден прах
12. Horror story
13. Генетичен пират
14. Аз Пенсионерът
2. Овчи хроники
3. Техническо прекъсване
4. Воаяж
5. Пирин
6. Любовен демон
7. Разговори с Мефистотел
8. Адвокат на Дявола
9. Лечителят
10. Весела
11. Звезден прах
12. Horror story
13. Генетичен пират
14. Аз Пенсионерът