Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2012 17:22 - Холна маса с повдигащ механизъм
Автор: valsodar Категория: Хоби   
Прочетен: 12405 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 25.10.2012 17:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди година и кусур, случайно видях маса на Ozzio Design, която силно ме впечатли с функционалността си. Маса с променлива височина и разгъващ се плот, която в едното си положение изпълнява функцията на холна маса, а в другото на трапезна.  Което изцяло съвпада с желанието ми, мебелите да са не само функционални, практични и естетично, но по възможност и с повече от едно предназначение
  Започнах да се ровя в Интернет, търсейки начин да си я купя , но в момента, в който видях цената й мерака ми рязко се поохлади.
 "Добре де, няма начин някой у нас да не е краднал поне идеята за дизайна й" - рекох си аз и почнах да търся, някакъв приличен като идея аналог на родният пазар.
  Оказа се, че е краден не точно този модел, а един друг, който като идея на Ozzio също  не е никак зле.
 image

Да, ама дори и за да откраднеш нещо, пак се иска малко мисъл и малко идея, нали? Крали са наш"те, ама са крали доста нескопосано. Наместо нещо елегантно им се е получило нещо доста ръбато и тромаво (може да ги видите в магазините на Стемар и на Лабиринт )

 image
 -Добре де, ама как може такъв кютюк да родят родните ни мебелисти? Поне, малко от малко не се ли замислят, че покрай тая маса ще се седи и де ще си денеш краката от тия плоскости насреща? Ръбата, чепата... - седя, гледам я, ами... не ми харесва и това си е!  Има си нещо недовършено в нея, нещо отървано, още повече пък през погледа на човек, който вече е видял оригиналната идея  и му се иска да я има пресътворена насреща си.  Чудя се и колкото повече се чудя, толкова повече стигам до идеята, че това ще е решение само за краен случай. Не ми харесва основата й и това си е!    Започнах да обмислям всякакви варианти, в това число и за преправянето й, докато в един момент случайно не разбрах, че "Балкан Юг" продават механизма за нея. А именно механизма е това, което позволява една идея за движение, да стане реалност.  Отидох на място и си го купих. В сравнение с цената на завършената маса в магазина бе около половина, някъде около ... 120лв, което никак не е малко за няколко парчета желязо, пружини и два щифта. Явно китайски, защото никъде на него няма ни производител, ни номер, ни нищо, но както и да е, все пак механизъм ми трябва, ноу-хау така да се каже!
  image
Взех си механизма и звъннах на Павката (шурея), който работи в мебелна фирма. Таман по него време човека бе започнал да ми работи по кухнята (пак по мой си проект) , та разговора си бе съвсем навреме. Обясних му, каква ми е идеята, но подобни идеи трудно се разясняват по телефона. Но, нали вече се бях амбицирал, та стигнах и до там, да си сваля програма за проектиране на мебели, да си направя нещо като проект, та да онагледя идеята си. (Какъв зор видях, докато "проектирам" това , не е истина направо, но както и да е - разбра ме човека).  Целия проблем си идва от това, че механизма си изисква едно минимално пространство за монтаж, та каквото и да правиш по проекта, трябва да се съобразиш с него.  Да, ама... а бе нещо не се получава и не се получава долната й част. Както и да въртя плоскостите, както и да ги изрежа, в най-добрият случай става нещо като пирамида и това е.  А точно от чепато-четвъртитият дизайн ми се щеше да избягам.  За късмет, се сетих да попитам един друг мебелист ( фирма Bora ), който ми прави една друга маса (пак за хола) дали не може да помогне с идея за крачета. Обясних, че търся въздух под масата, че търся елегантност, както и съвместимост по идея с другата маса, за да не се бият поможду си двата дизайна един до друг. Разгеле, справи се човека, при това се справи много добре.  В крайна сметка се получи именно масата, която ми бе нужна.  Маса с променлива височина.  
image

Маса, в един момент холна, а в следващият трапезна.

image
 
Която, честно казано ми харесва дори повече, от тази на Ozzio Design, в която вече виждам нещо тромаво и нещо недовършено.  Какво да се прави, та нали човек като си измайстори нещо, още повече след толкова много усилия да си го докара по негов си вкус и идея трябва да си го и хареса?!!



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rustam - Е,
25.10.2012 19:08
доста си се поизмъчил и май наистина сте го докарали да има "въздух" за краката, но пък като гледам пантите между двата плота, едва ли ще можеш да се облагнеш от края на лакти...да не говорим да удариш по масата.
цитирай
2. анонимен - Хареса ми!Кога започваш произв...
26.10.2012 00:01
Хареса ми!Кога започваш производството им за блогови почитатели?:)
цитирай
3. valsodar - Привет Рустаме.
26.10.2012 09:53
Масата е наистина много устойчива, дори и в периферията на плота й.
Под падащото крило на разгъващият се плот има втори плот, на който той ляга, така че проблема с устойчивостта е хитро разрешен. Отделно двете крила на плота са захванати много сериозно от долната си страна към самата рамка на механизма, така че една малограмажна булка от рода на 55кг спокойно може да изтанцува полка върху масата. :)

Пантите служат единствено за водене на движение при разгъване.
Устойчивостта идва от други вектори.

Краката не случайно съм ги разположил в посока на диагоналите с леко изнасяне навън по периферията, така масата има далеч по-добра устойчивост основата си в разгънато положение, в сравнение с нашенският и с този на Ozzio вариант.

:)
цитирай
4. valsodar - Не съм мислил сериозно за това все още :)
26.10.2012 09:57
анонимен написа:
Хареса ми!Кога започваш производството им за блогови почитатели?:)


Но предположих, че все ще има и други със сродни на моите виждания и проблеми, та именно затова съм и описал къде го има механизма, както съм и дал снимки в завършен вариант, така че който си реши да може да си я направи.

Едва ли ще се стигне до масовото й производство, но се надявам родните ни производители, поне ако я видят, то да си подобрят съответно дизайна, който е от времето на грубият соцреализъм! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7394751
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив