Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 11:53 - Полезните стайни растения
Автор: valsodar Категория: Хоби   
Прочетен: 5657 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато украсяваме с цветя дома си, ние мислим по-скоро за красотата и уюта, отколкото за здравето на семейството. За щастие, повечето декоративни растения изпълняват двойна роля - украсяват интериора и действат положително на микроклимата в дома: пречистват въздуха от прах и токсини, унищожават болестотворните бактерии и вируси, успокояват нервите, повишават тонуса, подобряват настроението и даже укрепват имунитета.

Растенията създават уютна атмосфера в стаята, но това не означава, че можете да ги трупате без мярка. Ограничаването на жизненото пространство с излишък от растения, дори най-полезните, може да влоши състоянието ви. Например, едни и същи растения могат да облекчат болката, но и да я обострят, да предизвикат алергия, хрема, главоболие, светлочувствителност, обриви, пристъпи на бронхиална астма и др. Ако в жилищното или служебното помещение цветята са твърде високи и заемат голяма част от отвора на прозореца, това ще влоши атмосферата и ще я направи нездравословна и напрегната.

Какво да изберете

При повишена възбудимост е добре да държите в стаята си мушкато - ароматът му подобрява съня и успокоява нервите, понижава кръвното налягане. Освежават въздуха, подобряват настроението, работоспособността и общото състояние ароматите на лимон и портокал, градинската теменужка, розата, ментата и лайката
.image

Здравецът е едно от най-често срещаните цветя. Той съдържа вещества, които унищожават вирусите и бактериите, гонят безсънието, лекуват неврозите, а през мрачните зимни дни защитават от стрес и депресия, премахват умората и подобряват настроението.
image


Джодженът не е стайно растение, но ако го отглеждате на прозореца си, ще ви помогне да прогоните умората и раздразнението, да се съсредоточавате по време на умствено натоварване. Особено полезен е за работещите на компютър. Ободряващият му мирис успокоява, намалява агресивността, премахва главоболието, стимулира апетита и храносмилането. Пресните листенца често се използват в кулинарията, а истинските ценители знаят, че без тях не може да се приготви оригинално мохито.
image

Мнозина отглеждат лимон вкъщи не само заради плодовете - листата на лимоновото дърво отделят десетки съединения, които подобряват самочувствието и убиват микробите във въздуха. Японски лекари твърдят, че лимоновият аромат подобрява даже зрението, затова отглеждането на лимон е подходящо за хората, работещи с компютър.
image

За склонните към заболявания на дихателните пътища е добре да отглеждат розмарин - неговите фитонциди оказват смекчаващо противокашлично действие.
image


Във въздуха на затворените помещения, особено през зимата, се натрупват множество патогенни организми, отделяни от хората при дишане, разговор, кашляне и кихане - вируси, гъбички, бактерии, стафилококи и стрептококи, както и още много възбудители на опасни заболявания. За да пречистите въздуха от тях ще ви помогне хлорофитумът, особено в съчетание с каланхое или алое. Освен това алоето неутрализира токсините, които се отделят от подовите покрития и мебелите, като действа особено активно нощем, затова е добре да го настаните в спалнята си.
image

Евкалиптът и миртата също имат противовирусно и противомикробно действие. Тяхното съчетание намалява количеството на болестотворните организми във въздуха почти наполовина. Освен това подпомагат отпускането на гладката мускулатура на бронхите и облекчават спазмите, което ги прави особено полезни за астматиците.
image

Драцената не само овлажнява въздуха, но и неутрализира куп химични съединения: формалдехид, бензол, етилбензол, толуол. Същото прави и бръшлянът, който освен това унищожава гъбичките и бактериите и оказва противовъзпалително действие.
image

Фикусът, освен изброените вещества, абсорбира амоняка и подобрява енергийната атмосфера в дома, стимулира дейността на неговите обитатели, намалява вътрешното напрежение и придава увереност.
image


Прекрасно пречистват въздуха филодендроните - те могат да погълнат повече от 70% от формалдехидите, но за шампион в това отношение е признат хлорофитумът. Няколко възрастни растения могат за едно денонощие да намалят количеството токсини във въздуха с 80%, а ако в саксиите с цветята поставим активен въглен, на практика ще пречистим напълно въздуха в помещението.
image

Спатифилумът също обеззаразява въздуха, а папратите са наречени "въздушни филтри" - те не само неутрализират токсините, но и унищожават много микроби, предаващи се по въздушно-капков път, затова в помещенията, където има папрати, се диша по-леко.
. Хризантемите, освен че са много красиви, помагат за запазване на равновесието, успокояват нервната система и даже могат да подобрят работата на бъбреците. Палмите пък активно преработват въглеродния диоксид в кислород, като при това обогатяват въздуха с полезни фитонциди, защото листата им съдържат много етерични масла.
image

Източник на статията : Български фермер
Липсващите фотографии към статията - Интернет




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Привет!
13.03.2013 21:19
Много полезна статия. Цветята винаги са около нас и ние също трябва да се грижим за тях - поне да не ги късаме без причина и да им говорим с любов!
цитирай
2. valsodar - За полезните свойства на миртата ...
13.03.2013 21:39
За полезните свойства на миртата знам от баща си, който ми извади направо душата да му търся ( разгеле, намерих чак в Ботаническата градина), но за останалите и аз самият не знаех, че имат толкова много и разнообразни полезни свойства. Покрай беглите ми интереси в аромато-терапията знаех някои неща, но в тази статия ми хареса как сбито и ясно са дадени нещата. Единственият й кусур бе липсващи илюстрации, което за материал от подобен род си е просто задъжително да се включат.
Миналата седмица садих едни китки в двора, чакам ги всеки един ден кога ще поникнат, че да им се радвам.
цитирай
3. rustam - не знаех
14.03.2013 18:49
за миртата, но да ти кажа косвено съм убеден, че е така. От 3 години ползвам едно наше лекарство с масло от мирта - "миртол" и забравих за антибиотиците!
цитирай
4. valsodar - Оказа се, че половината растения си ...
14.03.2013 20:00
Оказа се, че половината растения си ги имам у нас, може би ще си имам едно наум за в бъдеще и ще допълня с нови. Чудя се само, в каква концентрация трябва да са те, за да се постигне осезаем ефект?
цитирай
5. anin - Благодаря,
15.03.2013 12:01
чудесна информация!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391902
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив