Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 23:13 - Творецът като проводник на Божествеността
Автор: valsodar Категория: Изкуство   
Прочетен: 2901 Коментари: 10 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  На чаша бира "Гинес" с приятел, човек може да се отпусне и да поговори за това, което си му е на душа, забравяйки поне за малко злободневието с дребнавите му проблеми. 
 С Готик се каним от време оно все да се видим и днес, уж покрай съвсем друг въпрос (за който забравихме веднага след като си видяхме халбите бири естествено) си седнахме  в едно много приятно заведение ( което горещо препоръчвам ) - "Road 66" - в малките закътани кюшенца зад Министерството на Земеделието.
 Кеф, кеф голям е да има с кой да си кажеш приказката и той да те разбира още преди да си довършил изречението си, както и ти него, така сякаш не той, а ти говориш.
 И от приказка на приказка, за едно, за второ, че за и трето, поливайки неочакваните обрати на живота и за пътищата до които те ни водят, стигнахме и до неизменната тема в нашите мини-блогови сбирки за креативността и за творчеството.
 ( Пламене много те моля, качи статията от сп. "Ролинг Стоунс"! )
Да, в това същото списание, за чието наличие в чантата ти изобщо не се и усъмних, имаше една чудесна въвеждаща статия за естеството на творчеството. За нещо, с което несъмнено всеки един истински творец, а не подражател би се съгласил - Стихът, разкъзът, мелодията и всяко едно проявление на това що наричаме Изкуство, търсят постоянно най-добрият си проводник сред нас, по който да слязат от Божественият свят до светът на хората.
 Да ги развълнуват, да ги провокират да се замислят, дори и да не им дават да заспят - проявленията на истинското изкуство са толкова много, че... едва ли ще смогна да ги опиша тук, но това което винаги ме е вълнувало истински е моментът на раждането му.в 
 Моментът на възникването му, който изисква едно особенно, странно състояние на Духа, една финна изостреност на сетивата, които един задоволен и сит човек не може да притежава. Не знам защо, но е така. Сякаш нещо трябва да ни изхвърли извън стандартното русло на животът който води, да наруши естеството на ежедневието ни рязко, а нерядко и травмиращо, за да започнем чисто да долавяме онова финно въздействие върху нас, което в обикновенното ни състояние е просто недоловимо.
 Именно там, именно тогава и така ние се превръщаме в свръхпроводник, оголен до болка нерв, по който протича една мелодия чута насън, един стих родил се в самота или разказ, който те е пришпорвал до последната си дума да му дадеш правото на живот.
 Право на живот, родено от твоята болка, страдание или просто погледнато отстрани, способност за чувствителност.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Съвършено вярно!
26.05.2011 00:22
"...свръхпроводник, оголен до болка нерв, по който протича една мелодия чута насън, един стих родил се в самота или разказ, който те е пришпорвал до последната си дума да му дадеш правото на живот."

Творецът е Един - там горе, а всички ние - тук долу, сме негови различни проявления.
Вид присъствие на Онова състояние, наречено от мъдреците Ананда - Усещането, с което Бог преминава през теб.
цитирай
2. valsodar - От половин дума се разбираме с теб. ...
26.05.2011 01:05
От половин дума се разбираме с теб.
Само с бирата нещо изостанахме, но.. божа работа, някой ден може и това да стане :)

ПП Само този, който не го е истински усетил, само той не е разбрал, какво невероятно облекчение изпитва човек, примесено с екстаз, когато успее правилно да преведе идеята, рутъма, мелодията ( как точно може да се нарече наистина това, което преминава през нас? ) на доловеното от Оня свят, в който пребиваваме за много кратко, но досегът от който помним дорде сме живи.
Помним, с някаква непонятна носталгия, караща ни да съжаляваме за всичко, което сме оставили да направим за по-добри времена, а когато се върнем за него - то вече го няма, отишло е при следващият, който може да го приеме и приюти в светът на хората.
цитирай
3. zaw12929 - Няма друго обяснение- всеки има ...
26.05.2011 06:12
Няма друго обяснение- всеки има талант, но не всеки го развива
цитирай
4. gothic - Радо, ето ги уводите:
26.05.2011 09:35
на Джей-Зи

http://gothic.blog.bg/muzika/2011/02/14/rolling-stone-500-te-nai-veliki-pesni-na-vsichki-vremena.686054

и на Васко Гюров

http://gothic.blog.bg/muzika/2011/02/15/rolling-stone-500-te-nai-veliki-pesni-na-vsichki-vremena.686813


Бог ми е свидетел, едва ли има творец, който да не може да се подпише пот тези думи. А Гинеса....ами ще има още ;)
цитирай
5. valsodar - Благодаря ти Пламене, искам да цитирам по нещо точно от там
26.05.2011 11:55
" Тук искам да споделя една своя теория: ние не измисляме музиката - тя сама идва при нас! Авторите на най-великите песни се явяват нещо като проводници или посредници между музиката и нашия свят. В този смисъл музиката си избира кога или чрез кого да се появи на дадено място. Тя си седи някъде там горе. Въпросът е доколко поддържаме отворени каналите за нейното слизане тук при нас. За голяма наша радост светът е пълен с такива проводници, нищо че в последно време леко са се покрили. Те са в музиката и тя е в тях." - Васил Гюров

"Когато пиша песен, когато знам, че се получава, усещането е еуфорично. Предполагам един баскетболист изпитва нещо подобно, когато започне да вкарва топката във коша при всеки опит. Щом започнеш, изпитваш онова магическо чувство, което иначе го няма. Тези парчета са готови за пет минути; ако работя повече от, да речем, 20 минути, вероятно просто не се получава.

Доста често се опитвам да не преча на една велика песен. Трудно ми е да оставя една песен на мира в естествения й вид. Искам да е възможно най-масова, но когато започнеш да насилваш нещата прекалено, усещаш че нещо не е наред" - Джей Зи
цитирай
6. joysii - "способност за чувствите...
26.05.2011 19:12
"способност за чувствителност."
Притежаваш ли нея, тя така ще те развълнува и обсеби,че неминуемо ще намериш начин да я изразиш - с музика, картина ,текст, танц, форма...все някак.
Хубав постинг.
Поздрави.
цитирай
7. gothic - joysii,
26.05.2011 20:19
процесът на създаване на изкуство е подобен на процеса на създаване на живот. Просто няма начин всеки ден да раждаш картина, песен, стих и всичко да е стойностно. Създал съм доста песни докато се занимавах с музика като по-млад, но само една от тях я усетих че е нещо стойностно - тази, чиято мелодия ме изхвърли в три през нощта от леглото, за да я изсвиря по телефона на кийбордиста ни (само той владееше ноти). Няма начин да съм я измислил спящ, значи тогава съм бил такъв проводник, за който говори Васко Гюров....
цитирай
8. samuraijack - "Ако гениалността е болка, сигурно съм гениален!":))
26.05.2011 23:24
Не всяка болка е от гениалност, обаче!:))
Струва ми се, че в амалгамата трябва и причастност да има, желание да даваш без нищо в замяна - тогава картината е по-пълна!

Най-първото е от Ленън, за протокола...цитирам по памет!:)
цитирай
9. valsodar - Вярно е. Не съм срещал досега човек, ...
27.05.2011 00:37
Вярно е.
Не съм срещал досега човек, който да е казал - Днес ще напиша нещо хубаво, нещо затрогващо истински и вълнуващо! - и да го е направил.
Не става по поръчка. То си иде даром при нас, даром трябва и да го предаваме нататъка по пътят му, за да стигне до повече хора, дори и до тези, загубили отдавна способността си да долавят звукът на тишината.
цитирай
10. анонимен - Обичам американски баскетбол.
30.05.2011 08:50
Едни огромни! цветнокожи като на шега - с три скока прекосяват игрището и като на шега пускат топката в коша! Ето, това е еуфория !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392921
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив