Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 17:53 - По-по-най!
Автор: valsodar Категория: Изкуство   
Прочетен: 5272 Коментари: 16 Гласове:
15

Последна промяна: 28.10.2011 17:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Договор !

 

Държеше го в ръцете си, но не можеше да го прочете, защото ръцете му трепереха от щастие.

Щяха да го издават. Щеше да стигне до милиони читатели.

Да предаде среднощните си трепети, чувствата които го разкъсваха от вътре, халюцинациите които го обземаха нощем и го караха да се страхува от сенките.

Търсейки убежище от кошмарите си в писането, той пишеше денонощно, ежечасно, на пресекулки, задъхано. Не го интересуваше какво пише, не четеше написаното, просто почукването на пръстите по клавишите на клавиатурата, прогонваше като барабанен ритъм сенките обратно в ъглите им и го караше да мечтае. 

За мига, в който щеше да е известен. За световната слава която го очакваше.

За подиумите на които щеше да се възправи, горд от себе си , пред притаилата дъх публика, очакваща с едва стаен трепет, неговото Слово, проблясъкът на неговият Талант, който бе призван да ги преведе през тъмата на Невежеството им.

Чакаше този момент, чакаше го през всичките тези години на стихийното си творчество. Първите му наченки се появиха, когато откри силата на интернет, възможността да достига безплатно до читатели, които не можеше да види, но чиито ласкави отзиви за творбите си можеше да прочете.

Е, идваха и не съвсем ласкави, даже и обидни, но тях просто не четеше, а с наслаждение натискаше бутона "изтрий мнението" и с неприкрит екстаз гледаше, как критиката за творчеството му изчезваше.

 Ще го критикуват ? Кои са те, че да го критикуват бре ? Бяха ли писали, колкото него ?

Бяха ли страдали, колкото него ?

Можеха ли да видят среднощните му кошмари и перверзните му фантазии ?

А, да ги опишат, така че всички после с дни да ахкат и да охкат със седмици подред, докато самозадоволят чрез словото му и техните си среднощни фантазии.

Словото му бе като бургия, като мощен вибратор, който разбутваше пластовете стаени чувства в читателите му и ги водеше до духовен, а често и до физически оргазъм. Щели да го критикуват ?!

А бе, кои са тия бре? Дребни мижитурки, които се борят за вниманието му, искат да се окъпят незаслужено в лъчите на славата му, получавайки незаслуженото право на отговор от него.

 Е , понякога си позволяваше да им отговори, но само за да може да се види, колко възвишена и чиста духовност притежава автора. И колко низки и недуховни същества са критиците му. За да ги трие после, с още по-голямо наслаждение и да усеща за по-дълго вкуса на славата в себе си.

 А този вкус бе опияняващ.

Той бе, като дрога, караща те да искаш да вкусваш все по-често от него и във все по-големи количества. А само една аудитория вече не достигаше.

 Затова и той трескаво започна да търси нови такива, да оре из не изораните писателски полета - форуми, сайтове за запознанства, дискусионни литературни клубове - просто нета отвори пред него врата, през която мнозина бяха минавали, но малцина с такъв размах и напор.

 Името му стана нарицателно, нямаше недокоснато място в нета от неговият Талант и постепенно се наложи като авторитет в средите на мечтаещите, някой ден да са писатели и творци на Словото. И напълно заслужено си дойде и днешният ден.

С договор.За издаване в многомилионен тираж, за да достигне най-сетне до тази широта на изява, която можеше да му предостави пълната Слава , която само той заслужаваше.

 Геният на словото, Властелинът на емоциите, Царят на алегориите и Жонгльорът с метафорите - така го наричаха близките на сърцето му читатели.

И това връщане назад във времето, намали трепета на ръцете му, успокои неистовият ритъм на сърцето, позволявайки да се взре в текста и да го прочете докрай. 

 "С настоящият договор... - Бля-Бля-Бля- ... се задължаваме... -Бля-Бля-Бля -... да издадем в 200 милионен тираж.. - Уха-а-а ! -... цитираният по-долу автор на произведение... -Аз-аз-аз- .., който от своя страна се задължава всеки ден да ни предава... ?-?-?... метра ?-?-? литературни произведения.Всяко едно произведение, трябва да може да се събере, на хартия с размер Размер на късa (cm) 9.5 х11.5 , като всяко едно издание ще притежава 180 къса под формата на ролка с обща дължина от 20.7 метра.... "

  Господи, те ще ме издават на папирус !

 Господи, ама знаете ли колко скъпо е това ?Ама, ама ... никой друг писател досега не е бил издаван така луксозно ! - Тремора в ръцете се завърна и му бяха нужни няколко минути в медитативни упражнения за успокояване на дишането и сърдечният си ритъм, за да прочете и последните изречения най-отдолу на договора.

Точно пред датата, парафа на издателя и мястото за неговият подпис. 

" Първоначалното качество на хартията ще е тип "рециклирана" , двуслойна .. с клас на мекота 20. ..." - Не е Папирус, а рециклирана хартия ??! Е, нали живеем природосъобразно, защо пък не - помисли си той и с едно тихо нарастващо лошо предчувствие прочете и последният ред - "дата : подпис /не се чете / и. д-р на " Завод за хартия – Белово “ АД "
image

 Ръцете изтърваха заветният лист, мечтата на животът му. Черна сянка затъмни взорът му и неистов вой се разнесе от стаята, през отворените прозорци ...

Случайните минувачи се разбягаха панически, далеч от този див изблик на неистова омраза към живота, като ужасени започнаха да звънят на телефон 112.

И те дойдоха.

Дойдоха за да го избавят от мъките на въображението му, рисуващо приказните си картини, насред едно жестоко ежедневие.

Белите Ангели.

Обличайки го в ризата на младенеца, риза със странно дълги ръкави.

 

А защо ли, са толкова дълги ръкавите ?- бе последната мисъл , която се промъкна в разстроеното му съзнание, преди един от ангелите да приспи умът му, чрез странно бодване в ръката...

 



Тагове:   цървулиада,


Гласувай:
17



1. joysii - На тоалетна хартия ще го издават. ...
28.10.2011 18:05
На тоалетна хартия ще го издават.
Баш си е за там.
Цефулчо ми е пред очите като чета отново това разказче.Не зная кого си имал предвид, аз виждам него.
Не го публикуваш за пръв път.Но е интересно и много актуално.Винаги.
Поздрави,Валсо!
цитирай
2. valsodar - Явно са го разпознали и други, щом ...
28.10.2011 18:31
Явно са го разпознали и други, щом първият му фен прочел постинга (- alegatora ) лепна вече и минус под него.
Климактериум тременс - явно това е заболяването водещо до четене на подобни автори? :)
цитирай
3. joysii - Цефула може да се ползва като тест за ...
28.10.2011 18:40
Цефула може да се ползва като тест за интелигентност - който го харесва проявява лош вкус, липса на знания,стил и култура във връзка с литературата.
цитирай
4. анонимен - Мий се
28.10.2011 19:14
всеки ден със студена вода може и да се излекуваш от злобата. Но...няма да станеш нито по-кадърен, нито по-умен:)
цитирай
5. valsodar - Да е някоя баба от село, де освен в...
28.10.2011 19:14
Да е някоя баба от село, де освен вестник "Трета възраст" нищо друго не е чела - разбираем е вкусът.
Но, да го възхваляват хора с претенции, че са чели добри автори - това вече си е чисто лицемерие :)))

Колкото повече чете човек, толкова повече е по-придирчив към това, което ще прочете, воден от еталоните поставени от добрите автори. Чел съм немалко такива и точно по тази причина винаги ясно съм заявявал, че Стефан Кръстев е един безкрайно посредствен автор. Ако има измерител за посредственост, то той трябва да е в цефулени.
Не говоря за това, че той не знае как се пише и не познава елементарната постройка за един разказ или есе. Това си е чиста неграмотност, която при определени усилия може да бъде преодоляна.
цитирай
6. kapito - На мен един друг ми е на ума, но няма ...
28.10.2011 19:15
На мен един друг ми е на ума, но няма никакво значение - то да не е един - диагнозата е ясна , а заболяването - може би заразно :)
цитирай
7. valsodar - Щом и Гаргата довтаса
28.10.2011 19:16
явно лирическият герой на повествованието ясно си съотвества на първообраза. Което мога да приема само като похвала, още повече пък изказана по подобен начин от един безкрайно прост човек :)

biasbiasov написа:
всеки ден със студена вода може и да се излекуваш от злобата. Но...няма да станеш нито по-кадърен, нито по-умен:)

цитирай
8. valsodar - Наистина е заразно :)
28.10.2011 19:19
kapito написа:
На мен един друг ми е на ума, но няма никакво значение - то да не е един - диагнозата е ясна , а заболяването - може би заразно :)


Публикуването в Интернет предразполага към изкривена самопреценка.
Няма защитни бариери от рода на тези, които биха поставили редакторите.
Точно по тази причина се бъркат брой прочити с качество на текст.
И меко казано, звучат смехотворно изказванията на някои "писатели" самоотъждествяващи се с водещи от рода на Стивън Кинг.
Това, че ти се иска да си такъв, не е основание да претендираш за подобие.
цитирай
9. rustam - валсодаре,
28.10.2011 20:05
дълбоко в себе си "геният" е прозрял своето нищожество, сигурен съм.
Няма съмнение, че съзнанието за това е една от причините да бълва "продукция"
Така му остава по-малко време да заглуши болката.

Мислих си, какво дава "живот" на вечната дружба между него, радиоговорителката и "великия политически анализатор". Мисля, че това е аутсайдерството. В своята среда те са аутсайдери. Презрени и низвергнати и това ги сплотява, а блогбг им дава "признанието"
цитирай
10. анонимен - Аз пък се чудя как за две години нито ...
28.10.2011 21:52
Аз пък се чудя как за две години нито веднъж не ми си прииска да прочета и един ред от тоя автор. Всъщност не съм влизал в около десетина известни блога нито веднъж. По интуиция.
цитирай
11. valsodar - Инстинкт за самосъхранение нав...
28.10.2011 22:39
Инстинкт за самосъхранение навярно? :)
цитирай
12. valsodar - Е, какво друго да е?
28.10.2011 22:40
rustam написа:


Мислих си, какво дава "живот" на вечната дружба между него, радиоговорителката и "великия политически анализатор". Мисля, че това е аутсайдерството. В своята среда те са аутсайдери. Презрени и низвергнати и това ги сплотява, а блогбг им дава "признанието"


Правилно си посочил причината - чувството за собствена значимост, което не могат да изпитат на друго място в реалният живот.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Аз пък ти се чудя на постоянството да ...
28.10.2011 22:50
Аз пък ти се чудя на постоянството да се занимаваш с него. Мине не мине, току се натопорчиш и почнеш да го плюеш. Щом си има читатели, остави го на мира, какво ти пречи. Не влизай при него и толкоз. Темите по които пише редко ми допадат и аз не го чета. Иначе като начин на писане е добър, използва интересни изразни средства и успява да заинтригува читателите си, за това вероятно много хора влизат при него. Не ми звучиш добре, когато обиждаш блогерите. Когато пишеш някакъв разказ или есе ти се радвам.
цитирай
14. valsodar - Да съм казал нещо обидно за блогър в ...
28.10.2011 23:37
Да съм казал нещо обидно за блогър в постингът си?
За кой точно блогър??!

Това, че някои разпознават Цървулен в образа на героят е друг въпрос, но... не ми вменявай вина за неща, в които я нямам!

Отделно че Стефан Кръстев е един абсолютен некадърник като писател, нещо което всеки чел повече от 2 книги в живота си може да потвърди от собствен опит.

Искаш да почна да казвам на черното - бяло, за на не наруша на някой рахатлъка тук ли?
цитирай
15. анонимен - На дамата преди мен ще обясня нещо.
28.10.2011 23:51
Обръщането на вниманието към явлението Цефул е не само оправдано, а дори задължително. Цефулщината като в лазерен лъч отразява всичките язви на интернетното "творчество", което е творчество толкова, колкото небето е жълто. Не може да бъде творчество всекидневното снасяне на развалени яйца от цефулоподобни, което изобщо не обръща внимание на качеството на текста, което като на конвейер бълва по 5 неща на ден само за да може да се блещи на първа страница и да чеше сплесканото си его. Творчеството значи качество, творецът публикува най-много по веднъж на ден, защото за него е вътрешна потребност да твори, а не защото ще стои забит18-20 часа на корицата на сайта.
Цефулщината е зловредна точно защото деформира творчеството до маниакално бълване на постинги без качеества, еднотипни като под индиго, плоски и елементарни. Не толкова слабите разкази са бичът на сайтовете - разказите на Венински например с кухата си патетика и пределната си елементарност са също ерзац проза. Но Венински не досажда всеки ден, публикува рядко, осъзнал е, че творецът не може да втръсва така и е в пъти по-близко до понятието творец от Цефул.
Цефул е патологично обсебен от манията да бълва псевдопроза. Но това е нормално за графоманите. Ненормалното е, че някои фенове на цефулщиината не осъзнават, че това конвейерно отношение към изкуството е болестно състояние.
И доколкото нищо не е в състояние да накара Цефул да спре да досажда на читателите, то единственото решение на проблема е предложеното от един блогер създаване на специален раздел Цефулщина, където всички постинги да са само негови и да стоят денонощно там.
Като там ще бъде и Йотова , естествено.
цитирай
16. ironia - Царят е гол!
29.10.2011 00:06
Трябваше някой да го извика, за да се види кой ходи необлечен в мразовитите нощи.;)
Валсодаре, иззел си моите прерогативи.
Ирония, преминаваща в сарказъм.;)
Забележително! ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392593
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив