Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2011 12:21 - Кратка Коледна приказка
Автор: valsodar Категория: Изкуство   
Прочетен: 3700 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
-Ехе-е, Коледа иде! Коледа иде бре хора, Коледа! - тихичко си говореше на ум Спиридон, а му се искаше да го изкрещи, такава радост го бе обзела.

image

-Че това, хора.., че това, това е най-големият празник в годината бре хора! - продължаваше да си мълви радостно Спиридон, а погледът му обхождаше омърлушените изкривени борчета, гротескно полегнали на едната си страна, набучени насила в кръстатите си стойки насред градинката пред хипермаркета. От пресечените им стебла още се стичаше смола, като кръв из рана, а из въздухът се носеше опияняващият им боров аромат, примесен с бензиновите изпарения на тръгващите си коли.
- Коледа, Коледа иде и елха си трябва да се сложи в ъгъла на стаята, ама то... това елхи ли са бре джанъм, та това са недорасляци някакви борови! - гледаше със съжаление Спиридон изпонадяланите борчета нахвърляни едно през друго.
 Погледа ги, поцъка с език в яда си на тоз де ги бе сякъл за лудо, махна му една с ръка и тръгна да се прибира у дома си. Без коледна елха.
 А без коледна елха, коледата Коледа ли е?
 Да, пак щяха да се сберат всички у дома край масата, но все някой щеше да подхвърли поглед към празното й място и после щеше да се подсмихне тъничко. Със съжаление към домакина, който се бе явно изцънцарил и не бе отделил за нея и лев от скромният си бюджет.
 А на Коледа и най-големият сиромах охлабваше по малко колана, все от тук - от там ще се завърти, ще донесе туй, ще измоли за онуй , от приятел пари на заем даже ще вземе, но къщата ще е пълна, че бива ли на празна къща Коледата да се посреща?  Не е на добро това, не е!
 Една след друга картините се редяха в ума му и с всяка следваща лицето на Спиридон помръкваше все повече и повече.
- Ама една да е, една да е, ама да е Елхица - Царица! - зарече се Спиридон и как бе поел за дома, така и на първото кръстовище направи обратен завой и пое към Балкана.
 А той, Балканът не бе много далеч. Всяка сутрин и вечер го зърваше за малко в процепа, оставен му между скупчените блокове. Величествен и недостижим. А уж, ей го на - на една ръка разстояние, но колчем се заречеше да иде до него все нещо по-важно се случваше и само сетне, с болка и малка нотка на разкаяние в душата го гледаше от далеч през балкона.

 Е, тази вечер щеше да иде при него. По тъмно, като крадец, но.. - Коледа е бре хора, а кой ти посреща Коледа без Елхица - Царица до него?
 Не кара много дълго, за няма и час, час и нещо се изниза от града, остави първо шума, сетне дима, а накрая и светлините му зад себе си. Нейде долу в ниското, като разбунен кошер да се вълнува, кога пчелар го опуши, за да бръкне дълбоко в него.
 Нямаше вече накъде по-нагоре. Дори и черният път се бе уплашил да влезе толкоз навътре в лоното му нощно, та само една крива пътека бягаше под нозете му към върха.
 Върхът, който само той бе запазил част от гората окичвала нявга Балкана от единият до другият му край. Опитваха се шипковите храсти да го закачат за ръкава сякаш казващи - Спри човече градско, тук не е място за тебе! - но уплашени от огънят трескав в очите му, го пускаха и тихо се отдръпваха от него. Самата гора път неволно му правеше, стъписана от устремът и пламът, с който Спиридон бе навлязъл в нея. А там, точно в центърът на самотна малка поляна бе... Тя.

image

 Царица-Елхица. Извисила стройна снага към Луната, разперила клони над Земята, аха да я прегърне и тихо люлееща снага, хвърляща нежни сенки по нападалият сняг.
- Красавица - успя само да изхрипти той и усети как сърцето му спира. За кратък миг, миг в който да съхрани хармонията неземна стелеща се около него, без да я нарушава с ударите си.

  Сенки разлюлени от зимният вятър. Лунна светлина огряла в магия клоните сипещи като из дланите си сняг. Снегът проскърца под него и го извади внезапно от унесът му. Присегна се да извади топорчето, което бе приготвил за да отсече елхата, но... усети как му се присвива в болка сърцето. Неговото сърце, забравеното, което сякаш в този кратък миг се бе събудило отново за живот, разчупило оковите, в които го е стягал задушаващо Градът, плачещо за това, което той се канеше да извърши.  Погледна ръката си с недоумение, а пръстите му сякаш сами се разтвориха изгубили силата си. Брадвичката падна с глух звук на земята и се загуби в наветият сняг. А пред него, пред него Елхатата сякаш в този миг се събуди за живот и посегна с клоните си да го прегърне.
-Бодеш ми - закачливо й рече той и се присети, как така му говореха смеейки се децата, когато ги прегръщаше в скута си и отъркваше наболата си брада неволно в тях.
-Бодеш ми, но нека! - рече той и нежно на свой ред я прегърна.
 Стояха така, прегърнати двама. Мълчейки, дишащи заедно. Той с ударите на сърцето си, а тя с повеите на вятъра. Час, два или нощ - никой не разбра.
 На раздяла я погали нежно с длан по стъблото, прокара пръсти през игличките на клоните и, даже и я разроши закачливо.
-Ех, аз да тръгвам мила моя Царице-Елхице! - прошепна и той, пое дълбоко дъх, помилва я за последно и пое надолу. Обратно към града. Към светлините, дима и шума стелещи се в ниското. С блеснали от лунната светлина очи и една странна усмивка на уста, която караше хората около него да се обръщат и да си казват - Коледа, Коледа иде!

Коледа иде, бре хора!

първа публикация на: 2009-12-22  




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rustam - Спиридоновците
21.12.2011 12:36
по нашенско трябва да ги вписват в "Червената книга"
Едини Хелоуин, май, предизвиква повече трепети и вълнение в днешно време
цитирай
2. valsodar - За мен в годината има два основни ...
21.12.2011 12:56
За мен в годината има два основни празника, на които цялото семейство трябва да е заедно - това са Коледа и Великден. Това са празниците, в които се събирам със семейството си задължително, останалото са някакви дати и гледане на часовника, кога ще настъпи полунощ, което е пълна глупост.
цитирай
3. joysii - За мен в годината има два основни ...
21.12.2011 15:31
valsodar написа:
За мен в годината има два основни празника, на които цялото семейство трябва да е заедно - това са Коледа и Великден. Това са празниците, в които се събирам със семейството си задължително, останалото са някакви дати и гледане на часовника, кога ще настъпи полунощ, което е пълна глупост.

=================
И у нас е така. За пръв път тази година, обаче,ще сме без дъщеря ми. Тя е в Чехия.И ще работи по Коледа.
Поздрави ,Валсо.

цитирай
4. mt46 - Поздрав!
21.12.2011 18:03
Естествената елха /дори малко странично клонче/ е за предпочитане, има мирис...
Светли коледни празници! :)
цитирай
5. lubara - Поздрави, valsodar!
21.12.2011 19:12
И тук да се разпиша. Хубаво пътешествие да ти се случи, весела Коледа и щастлива Нова година ти желая!
И на Спиридон също!
цитирай
6. valsodar - Дай Боже! Ами, то нали знаеш ...
21.12.2011 19:23
Дай Боже!

Ами, то нали знаеш какво най-много си пожелаваме на Коледа - да сме здрави и тези, които обичаме да са до нас. Всичко останало само си идва с времето.

Ех, още една година се изтърколи... дорде се обърнеш и тя си отишла?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391716
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив