Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2008 10:27 - Гениалност и шизофрения в едно цяло ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1873 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2008 10:37


Поредното "изследване" за пореден път ме хвърли в оркестъра - http://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=5047 Много е забавна научната основа, на която е положено изследването "Връзката между творчеството и психозите до голяма степен се основава на анекдотични доказателства и корелационни изводи." 
  Ако приема, че все пак са прави, може би ще се открие и връзката, защо е толкова лесно да полудееш навлизайки в духовните практики.
 В състояние на медитация, човек се приучава да подтиска "Аз"-а си, да е страничен наблюдател, част от всеобщо съзнание на възприемане на света от няколко гледни точки едновременно, според поносимостта си към раздвояване на личността.  Едната част си ти, която е само пасивен наблюдател, а другата част ( която винаги ми се е виждала шизофренична ) е гледната точка на вселената обхващаща едновременно всичко и празна сама по себе си. 
 Празна откъм оценка на случващото се.
 Волно или неволно умът ни винаги преценява случващото се, склонен е към преценка, анализ и заключение, за да предприемем следващото си действие. Автопилотът е толкова здраво заложен в нас, че най-трудното занимание за един човек се оказва да спре да мисли.
 Изискването ума на наблюдателя да е изчистен от мисли е едно от основните при медитация, което води до един интересен куриоз.
 В желанието си да не мислиш, започваш да мислиш все по-активно, опитвайки се да хванеш всяка една мисъл в момента на възникването й, да я оцениш като полезна или вредна и евентуално да я отстраниш - нещо което води до абсолютен хаос и нулев шанс за медитация. Мисловната какафония е пълна.
 Лично за себе си, медитацията я възприемам като възможност за почивка на ума, за изчистване на съзнанието от паразитните мисли и емоционални дразнители , възможност за безпристрастно наблюдение над определен интригуващ ме въпрос. ( Анализите си ги правя след приключването й )
 В такива моменти, просто оставам мислите да си възникват, да се формират, но и да преминават покрай мен, без да си задържам вниманието върху тях.  ( Подобно на облаци преминаващи покрай мен в небето. )
 Усещането е странно, меко казано чувстваш се обезличен. И същевременно колкото повече се "обезличаваш" толкова по-богати стават възприятията ти. Умът ти сякаш започва да работи в няколко измерения едновременно, даващ ти едновременна гледна точка на нещата отвън и отвътре, преди, сега и след. И точно тука пренасищането с възприятия обикновенно води до аварийно изключване от системата в която си се прикачил посредством медитационното си състояние на Ума.
 И след доста подобни преживявания донякъде започнах да разбирам в какво се състои проблема на шизоферениците - прекалено лесно губят собственото си "АЗ" и прекалено трудно успяват да се завърнат към него, липсва волевия контрол над приеманата информация, неспособността да се разграничи едната реалност от другата и да се завърнеш в отправната.
 Може би, единственото което ме е спасило към момента да не се присъединя към тях, е нотката на хумор която винаги присъства в живота ми и невъзможността ми да приемам нещата прекомерно насериозно.
 Поставяй всичко под съмнение, дори и да е безпрекословно научно доказано, защото дори и авторитетите понякога грешат. Същевременно не отричай всичко достигнато преди теб, ползвай го, но не прекалявай с доверието което предоставяш към тези минали преди теб.
 И както винаги монетата има две лица, истината е разпръсната на много части и всеки от нас носи по парченце от нея в себе си.
 Събирайки се, виртуално или не, ние сравняваме своите парченца от пъзела и придобиваме една по-обща и по-достоверна картина за света около нас и вътре в нас.
 Опознай себе си за да простиш, опознай другите за да ги обикнеш. :)


Тагове:   шизофрения,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391820
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив