Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 20:21 - Бързо, лесно, вкусно !
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2720 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2008 20:28


 Обикновенно това е мотото, с което отварям вратата на хладилника.
 Да, добре си е човек да си направи някоя засукана манджичка, от тия дето описанието им е по 2 страници, ама де толкоз време след тежкия работен ден ?
 Караш си към вас и започваш да се чудиш.
 Как хем да сготвиш нещо набързо, хем да е вкусно, хем и да не е нещо което си ял ?
 Мда-а-а, трудна работа.
 Не помага факта че си изпонасъбрал готварски книги като за 100 капачки за буркани.
 Лавиците пълни, но дорде избереш, минава час, то пък после се окаже, че половината продукти ги няма налице... и се оттече ентусиазма.
 Импровизация му е майката.
 Винаги съм се чудел на тези, които умеят да готвят по готварска книга .
  Е, аз не мога така.
 Идва ти идея, сядаш и готвиш.
 По вид вкус и аромат се ориентираш в движение от кое да добавиш, от кое да отнемеш.

 Така се роди и баницата на Панчо Виля.
 От липса на време и сбъркана подправка.

Ох, нещо тая зима ми се бе приял зелник.
Ама така ми се бе приял, че три дена му се облизвах.
То ясно, че няма да точим кори, не че не мога, ама пуста липса на време и работно пространство, просто не си заслужава, когато къпаните вършат идеална работа за целта.
 Стават и за лазаня, плътни са и не се разкашкват от плънката.
 Задушавам си зеленцето, слагам малко беконче, малко гърдички за вкус и аромат, добавям си подправки, ха малко мащерка, дафиново листче,  малко бяло и черно пиперче... на аромат взе да го докарва. Поизредих подправките на мирис и кое си напасна влезе в употреба.
 Ама зелето нещо си бледнее и си викам - дай да го позачервим малко с пиперче.
 Идеята добра, в бурканчето нещо червенее и.. ръгай смело чушки в боба !
 Да , ама по едно време взе да ми люти нещо на очите.
 Първо лекичко, а сетне и по-силно.
 После в кухнята не можеше и да се диша, някой със сълзотворен газ да бе напръскал, по-щеше да се ядва,
 Да вземе моята любима да сложи лютив червен пипер на мястото на сладкия !
 А аз вече го поръсих щедро. Без да ми се свиди, да не съм скръндза я !
 А , бе то може само така да си мирише, пък на вкус да се не усеща.
 Завивам баницата с плънката, а от вътре един ми ти глад те гони, направо те преобръща.
 Ох, на бац-а-а, зачервена с препечена коричка, топла топла, пара вдига баничката, завита в тавата.
 Хвърлих едно пищималче отгоре и , и викнах една стара приятелка от времето когато тренирахме тай-чи да дойде да похапнем.
 Дойде навреме, таман баничката хем топла, хем не е и вряла да те напари.
 Сядаме и всеки граби от топлата баница.

 Ех, че люта пущината бре, люта, ама вкусна !
 Хем ти люти та се не трае, хем ти се и яде бре !
 Те такова животно като човека няма !
 Само едно сомбреро ми липсваше и як мустак да засуча, потта се стичаше на ручеи навсякъде от мене. Разбрах какво е да си мексиканец.
 Само се чудя, а те такива баници дали си правят ?


От тогава насам, подправките са вече подредени и подравнени.
Чудя се , тая вечер на какво да я карам - хвърлих едни флейки на скарата, ама нещо самотни ми се виждат...

За утре ясно, време има много , баничка ще се спретне, че тия замразените на нищо не ги мяза.
Нямат ни вкус, ни плънка, сложили им щипка извара и писали "със сирене". 
Да дойдат да видят сирене по колко се слага, че и кисело млекце и масло родопско как влиза в нея.
Е, поизшмекерих се малко върху хартия да я пека, ама иди мий загорели тави всеки път, па да видиш как ще се сетиш и ти !

Че тъй, скарата ме зове, тоя път по-накратко, че се прибира чудото ми с фразата дежурна  " Какво ми наготви ?  Давай, че съм ного уморена "
 А сетне, - ти шо не отсервираш , че нещо... :)



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. helios - То готвенето си е изкуство!:)
25.05.2008 22:12
Но, трябва да си признаем, че мъжете сте по-добри готвачи!:) Готвиш с вдъхновение , сигурна съм че манджите ти са вълшебни!
Поздрави!:)))
цитирай
2. valsodar - Неволята учи :)
25.05.2008 22:32
Имам си едно златно правило - всичко което си сготвям , си го изяждам.
Така със сигурност не допускам една грешка два пъти ! :)

А за готварските книги - опитах се веднъж да си направя бухтички - сред първите ми опити.
Всичко си бе изчислено и натаманено по книга.
Да, да - ама не.
Получи се едно клисаво лепкаво тесто , което нямаше шанс да се превърни в златисти пухкави бухтички.
Станаха едни мазни лепкави бухталаци.
Изядох ги, с огромна погнуса.
Хвърлих книгата, следващия път си станаха, както трябваше.
Избягвам да правя сладкиши - не ми се отдават - някак си, пипкава работа ми се виждат.
Затова и си има разделение на труда, там където аз съм по-добър, готвя аз.
За мой ужас, от ден на ден списъка с това, което аз трябва да приготвя нараства.

А инак готвенето си ми е като антистрес програма, помага ми на мисълта да се отнесе в друго направление и ми действа разтоварващо, още повече като излезе вкуснотия. :)

Най-важното е, човек ако прави нещо да го прави с мерак - тогава се получава с каквото и да се захванеш.
Измъчената работа, по-добре не я захващай ! :)
цитирай
3. helios - Много ми допадна - антистресова програма!
26.05.2008 21:28
Сега разбирам защо толкова много обичам да сътворявам кулинарни чудеса, да се щурам между тенджерите и да наричам на манджите...))
Колкото до меракът... така си е!:)
Поздрави!:)
цитирай
4. valsodar - Готви ми се нещо ново, нещо екзотично
27.05.2008 11:58
Гледах в ХИТ разни тайски подправки и бая изкушаващо ми подействаха :)
Сега, май ще трябва да видим какво предлага тайската кухня и дали има нещо подобаващо за българския ни вкус ? :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392323
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив