Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2008 12:29 - ???
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2979 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2008 12:53


Винаги ме е озадачавало едно нещо около народопсихологията ни - променяме нещата единствено , ако вече няма накъде, ако нещо извънредно се е случило, което да ни скандализира като общество и да ни изръчка като с остен в гърба, че да се раздвижим и променим.

 Примери много.
Съдебната система трябваше да преживее лудостта на Татарчев за да се реши на някакви плахи реформи.
 Системата на митниците трябваше да бъде разтърсена от грандиозни скандали в т.ч. и провокирани от поредния луд в системата - Ревизоро , за да се признае, че корупция си има при това на всички нива.
  Е, уволниха по някоя и друга черна овца, после си ги върнаха тихомълком в системата, чрез загубени дела за неправомерно уволнение.
 Усвояването на евро-парите. Че ние, още преди да влезем в ЕС си знаехме, че целия зор на тройната коалиция е Голямото Папо от евро-фондовете.
 Затова и никой от нас , не бе кой знае колко изненадан от поредните скандали около присвояването им.
 Обикновенно на кръстовище се слага сфетофар, едва когато труповете надскочат пет или има особенно зрелищна катастрофа, отекнала в медиите. И както се чакат труповете по пътищата , така се чака и тоталната безизходица и срив , за да се предприемат каквите и да е било промени в държавата ни.

То, накъдето и да се обърна в ежедневието, каквото и да си припомня от миналото, ми то навсякъде подобни примери бол.
 И за случая Ставийски, когато двойния стандарт в правосъдието взе да бие на очи, и за корупционните схеми в правителството, и факта че държавата ни се управлява от мафията - това никой не изненада, просто са все факти отдавна известни.
 Отдавна известни, но... тихо ферментиращи, чакащи си търпеливо грандиозния скандал, който да разтърси обществото.

Не знам на какво се дължи тази инертност в обществените нагласи, имам само предположения.
Не може да искаш от общество тръпнало в продължение на десителетия да чуе поредния тезис на партията, за начина по който трябва да живее, да иска нещо да се промени в настоящата система, като правила и време на реакция спрямо нередностите в играта .
 Дефакто, всички се осланяме на партийната олигархия да се разполага с живота ни, да предначертава нормите на поведение, като се съгласяваме по презумпция, че те ще си важат единствено за нас и никога за властимащите.
 Като мечтата на всеки един е да се издигне над тези, които са длъжни да съблюдават правилата и да докаже на околния свят, че е нещо повече, богоизбран в ореола на синята лампа.

Явно при нас промените настъпват, едва след като се достигне определена предeлна точка на тормоз, отвъд която никой не може да продължава по старому, а малцина знаят как да бъде по новому.
 И точно поради факта, че никой не иска да се занимава с парадигмата на утрешния ден, увлечени от инертността на мисленето си , само скачаме от проблем на проблем, като нямаме навика да ги решаваме, а само се опитваме да ги заобиколим.
 До навлизането в края на поредната глуха улица, от която чакаме да ни изведе поредния Спасител на нацията.
 Без да си даваме сметка, че единственото което може да ни  спаси, е промяната в самите нас, в преодоляването на собствената ни инертност, като граждани на собствената си държава.
 Време е да си дадем сметка, че ако ние не поискаме промяната, никой няма интерес да я осъществи.

 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - Инертност :)
30.06.2008 13:11
Всъщност не си прав. Хората които поискаха правото да водят просто не им стиска:)
цитирай
2. valsodar - Статуквото ще се запази
30.06.2008 13:12
до момента в който продължават да се чувстват неуязими.
цитирай
3. kalbotobg - към#2
30.06.2008 13:23
Политиците не се чустват неуязвими, страх ги е дори от хората около тях, но тези които дърпат конците, за тях повечето неща които допускат за възможни са само неприятности.
цитирай
4. looklikerain - Просто
30.06.2008 13:36
Няма гражданско общество за регулатор, за това са ни качени на главите.
цитирай
5. kalbotobg - ...
30.06.2008 13:44
На гражданското общество му трябват закони, докато пищяха за демокрация "демоса" му оставиха правото да гласува за тях. Познатото "За бога братя, гласувайте", само дето изборът беше ограничен до бройката, не до хората.
цитирай
6. valsodar - На гражданското общество му трябват преди всичко..
30.06.2008 13:51
ГРАЖДАНИ.

Такива няма.
Всеки се е затворил в черупката си и чака бурята да отмине - Преклонена главица сабя не я сече ! :)))
цитирай
7. kalbotobg - Затвориха ни:)
30.06.2008 14:13
Закона за защита на достъпа до информация. Избирателния закон курдисваш до болка познати лица да управляват държавата. Липсата на пълноценна съдебна система. Реалната възможност нещо да бъде рещено от референдум въпреки настройката на политиците ... . Вкараха ни в европеиския съюз без да питат , народа .Попилени пари от фондове, продадени без пари предприятия ...
Единственото което им остана на хората е ....?
цитирай
8. valsodar - Да теглят една майна на всичко и...
30.06.2008 14:25
и всеки да се спасява, както може, което говори само едно - няма държава !
Табелка си имаме, герб и химн си имаме, само дето държава и държавност си нямаме.

Ако имаше партия на негласуващите, тя щеше да е с пълно мнозинство в парламента - демек, време си е за крути мерки.
цитирай
9. longrun - Един познат веднъж каза
30.06.2008 15:03
Повечето хора се променят единствено, когато болката от обстоятелствата стане по-голяма от болката от промяната.
цитирай
10. valsodar - Много правилно наблюдение
30.06.2008 15:06
И съм убеден, че е вярно съдейки по наблюденията ми !
Поздрави на твоя познат за прозрението ! :))
цитирай
11. kalbotobg - ...
30.06.2008 15:16
Какви мерки имаш предвид ?
цитирай
12. valsodar - Закриване на държавата !
30.06.2008 15:23
Да се направи една подписка за закриване на държавата , защото дефакто такава няма - има само един параван за прикритие на лъжи и грабежи.

Ясно ми е как се основава държава, чудя се как се закрива и обявява в несъстоятелност ?
Защото в момента държавата ни е в пълна несъстоятелност да си реши проблемите пред нея, така че е по-добре да се закрие и някой с опит да се заеме с решаването им.

То ясно, че с тоя робски манталитет не заслужаваме да си имаме държава, ама поне да си имаме доблестта да си го признаем.
цитирай
13. looklikerain - Много съм близо до тази идея
30.06.2008 15:43
Но, както е казано всеки народ си заслужава управниците. Българина е с прекършена психика и мисля, че на доста хора не им пука какво става. Също мисля, че централизирането и изтеглянето на всяка по-важна дейност към София храни софиянци и общественото недоволство един вид не е пред очите на властимащите. Там има хляб и зрелища,а истинското недоволство се подтиска от местни феодали по общини.
цитирай
14. kalbotobg - ...
30.06.2008 15:43
Даваш го на емоции. Хората дето са бесни в България сме много. Само че не си прав, малко са хората дето наистина могат да направят държава, и когато казвам хората имам предвид множествено число, защото държава от сам човек не се прави. Държавата си я имаме, това което ни трябва да я превърнем в това дето трябва да е България за българите а не за бандитите. Всеки сам не би могъл да направи чудо, ако всеки търси и прави това което му е възможно, държавата ще бъде друга защото държавата са хората в нея.
цитирай
15. valsodar - Чудесно, да я променим..
30.06.2008 15:51
Ама точно тук е най-големия ядец - всички вратички за това са затворени пред теб !
Искаш да гласуваш - няма проблеми , ГЛАСУВАЙ !
Само дето , свестните хора за които си готов да гласуваш са винаги на неизбираеми позиции и гласувайки за тях овластяваш мекеретата, които винаги са водачи на листи !
Отказваш се да гласуваш, както повечето разочаровани от тая система - още по зле - с по-малко труд и с още по-малко гласове, същите мекерета, които си искал да накажеш са пак във властта.
Решиш да гласуваш за някоя по-малка партия, тя вземе че не прескочи 4% бариера и твоя глас го опоскват лешоядите от които ти се повръща вече , гледайки ги за ента поред година в парламента ?!

Тогава какво излиза, че всичкото което ти се говори, за това, че имаш право на глас в тази държава е един огромен ФАРС !

И как , тогава да не съм гневен - ей на , задават се поредните избори, с които още отсега се вижда, че нищо няма да се промени !

Бих се съгласил и на военен преврат, но като им знам акъла на наште военни, то положението ще стане още по-лошо. Само фатмак ми липсва за президент.

И какво излиза ?
По старому вече никой не иска, а по новому не се позволява ?!

Ами тогава, какво друго ми остава освена да поискам прожекторите да угаснат и марионетките да слязат от сцената.
Дори и това да е с цената на закриването на театъра, в който са те заключили и те обявяват за пълен родоотстъпник, ако не аплодираш посредствената им игра ?!
цитирай
16. kalbotobg - да си българин не е политика.
30.06.2008 16:02
Не е и един ден в които ше гласуваш. Ако българите сме българи всеки ден, България пак ще стане българска, а бандитите ще се превърнат в чужденци . Ако наистина човек повярва , че българите сме нищо и се някой трябва да се грижи за нас както всеки ден ти го набиват в главата се превръщаш в зомби.
Това нещо дето им трябва да ни водят за носа като агънца.
цитирай
17. valsodar - Прав си.
30.06.2008 16:04
И това не се прави от ден-два насам.
Просто , едва днес се виждат плодовете на една 20 годишна разруха на държавата и поквара на обществото.
Цялата ценностна система бе подменена с псевдо-новини, безконечни политически коментари и риалити шоута издигащи в култ посредствеността и липсата на идентичност :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391460
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив