Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2008 12:30 - Поредното последно място
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1323 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 12.07.2008 12:37


На последно място сме в ЕС по грамотност на учениците - Е, най-сетне и това го доживяхме !
Нищо, че наши деца печелят олимпиади на световно ниво, явно и в тази област доживяхме кайното разделение на малцината знаещи и болшинството неумеещи.
 Защо и как се е стигнало до тук, няма да търся отговор.
 Тях всеки един може да си намери, хвърляйки бегъл поглед върху вида на образователната ни система, качеството на преподаване, мотивираността на учениците за знания подкрепяна от родителите им и условията за придобиване на качествени знания съизмерими с потребностите на 21 век.
 Мен повече ме интересува, не какво е нивото на образование в България, а как с това неуко поколение ще се гради Бъдещето й ?
 И евентуално, какво ли бъдеще я очаква татковината ни ?
 На бананова република ?
 То и това не е зле, ама у нас банани не растат, а отдавна всичко живо и младо напусна селата и при първа възможност гледа да ги напусне заради мизерията.
 На европейски протекторат ?
 На кой ще му се занимава да оказва протекции над ялова държава с население възпитано да бъде роб на стереотипите си, неспособно да мисли самостоятелно, склонно да допуска една и съща грешка постоянно от невъзможност да я съзре и разбере.
 По време на соца, постоянно ни се втълпяваше как образованието е един от стълбовете , на които са стъпили силните държави.
 И се учеше за какво ли не, придобиваше се една доста широка обща култура, която бе крайно непотребна като специфични умения на работното място, но поне те учеше да разсъждаваш сам.
 Да можеш да чертаеш сам живота си и да следваш взетите решения.
 Както и да си готов да си понесеш отговорността за неуспехите си.
 Днес никой не иска да задълбава чак до там, масовата ни култура отдавна няма нищо общо с Просвещението, измествайки вековни кумири с Азис, Биг Брадър и Високия Плешивец.
 За да могат, да забравят тийнейджърите изобщо как се говори, за да им се свие речника единствено до думите употребявани в скайп или чат, а те да се най-много 200-300, на фона на богатството на езика ни, което е огромно.
 Може ли от човек, който не умее да говори, да очакваш да възприема в цялост света около себе си ?
 Може ли от човек прехласващ се пред пошлото да очакваш да оцени красивото и стойностното около себе си ?
 Едва ли.
Тепърва ще има да ни "изненадват" как сме последни в това или в друго направление.
По една проста причина.
Един близо двадесетгодишен сън, в който всички заедно сънувахме светлината е тунела. 
Сън по време на който израстна едно спящо поколение.
 Ще успеем ли да го събудим за живот?
 За да имаме бъдеще и ние покрай него ?
 Или просто ще продължим унесени в съня си, очаквайки Спасителя на бял кон , който да ни изведе в обетованата земя ?
 И тази земя не се нарича НАТО или ЕС, както често я припознават.
 Името й винаги е било едно и също.
 България.


Тагове:   място,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ametist - Мдааа
12.07.2008 12:46
жалко , но ФАКТ...ширещата се неграмотност е осезаема, за съжаление тя е не само в речников и граматически план, най се е забелязва в отношенията, размиха се толкова много приоритетите, че май болшенството не са наясно аджеба какво искат, камоли да го изкажат или напишат, все пак трябва мисъл , която да го формулира, нали ? :)
цитирай
2. gothic - Аметис е права. . . неграмотността в ...
12.07.2008 13:08
Аметист е права...неграмотността в отношенията е по- страшна....
цитирай
3. rummi - разбирането на художествени текстове,
12.07.2008 13:54
например, изисква "грамотност" не само езикова, а и душевна: уменията за разбиране на чуждата емоция или послание; за съпреживяване; дори за просто общуване между хората - били те реални или книжни.

ето тази грамотност, мисля, е първата стъпка към "ограмотяването".
цитирай
4. ametist - Мисля тук малко бягате от темата Rummi :)
12.07.2008 14:08
A , за да се "ограмотите " душевно , преди всичко трябва да възпитате сетивата си , да бъдат широко отворени и без предразсъдъци....само тогава ще имате "душевна грамотност" , на първо четене :)
цитирай
5. rummi - по темата бяга, мисля и
12.07.2008 14:20
http://noir.blog.bg/viewpost.php?id=211205, защото за всеки един резултат има причини, и те са по-важните
цитирай
6. ametist - ооо, да
12.07.2008 14:25
разбира се, съгласна съм напълно, че за всеки един резултат си има причини :)...Благодаря за линка, чета редовно NOIR :)
цитирай
7. rummi - @4 и пак малко не в темата,
12.07.2008 14:47
но към коментара - доколко един човек днес може да си позволи да отвори широко сетивата си, без в него да нахлуят нарушители, агресори, вампири, ... да не продължавам списъка - мисли ми се позитивно :-))))
цитирай
8. lelya - Много ми е болна тази тема. Мисля, че ...
12.07.2008 14:54
Много ми е болна тази тема. Мисля, че една от причините е приемствеността и ще споделя, че ми се струва, че възрастното население е неграмотно, а от там и съответно неговите деца. Мисля, че по времето на социализЪма с цел да се преизпълни плана на петилетката и да има 99,99% грамотност са се давали дипломи и по заръка на партията (ако направим един лек тест на поколението 40-60г. ще видим, че там грамотността не е кой знае колоко висока). Хората сдобили се някога с тези хартийки възпитаваха децата си "учи мама за да не работиш" и съответно тези отрочета винаги са се стремяли до същата заветна хартийка, а не до знания. Тази степен на неграмотност не се е случила изведнъж, това е процес. Ако към това добавим и заобикалящата действителност - неграмотни тризначки печелят 300 000 лв. и не е важно какво знаеш и можеш, а колко грама ти е силикона и колко сантиметра ти е обиколката на бицепса ...и хоп, ето резултата. Към тези примери може за малко разкош да добавим и зам. министър на външните работи (слава богу вече бивш), който не знае български и голямото разнообразие от прекрасни диалекти в народното събрание.
цитирай
9. ametist - Rummi....така е...яка агресия кипи,
12.07.2008 15:04
но човек избира, нали? , има това съкровено право, да прецени кое иска и кое не, за себе си !...
А за положителното мислене...че то си е част от рецептата за сетивата :)

хахахаа...соца...ами разбира се , че той до голяма степен допринесе за навлизането на неграмотност, как няма, като още след войната , когато ние сме се причислили към тази красота КОМУНИЗМА, да я следваме , барабар с идеите й, в градовете са нахлули яките цървули и промивката си е започнала, че и до днес, но сега вече си е нетърпимо....само се заслушайте как се говори от екран , в парламент, колко думи се използват като брой изразни средства, за да може да се изкаже една простичка мисъл...кошмарно е...диалекта е на почит, не казвам, че той не е част от фолклора, Бога ми поне това имаме и то носи името ни в цял свят, но все пак, малко е нелепо репортерка да ти миека, да мънка....и после примера...ми ето го...публични личности са лапнали картофи , вместо думи, а ние искаме да има грамотност !
цитирай
10. rummi - и още нещо:
12.07.2008 15:29
независимо от заетото място по грамотност, децата ни могат да четат. и ми става доста гадно от това, което четат за себе си - все написано от отговорни, загрижени люде.

може пък от време на време да излъчваме и по някой и друг сигнал, с който да покажем колко ги обичаме (защото ги обичаме, нали?) и ценим (даже са ни "най скъпото", наред с живота).

ако сега аз бях на детска или тийнейджърска възраст, щях да си мисля, че всички останали ме мислят за: тъп, чалгаризиран, елементарен, дрогиран, пиян, неграмотен и т.н. "елемент". или поне много ме мразят.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7407618
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив