Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2008 15:47 - Игра на покер - залог Света !
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2042 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 03.09.2008 15:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Някой наскоро бе оприличил САЩ с играч на покер, а Русия с гросмайстор в шаха. А как ли би оприличил Иран, който влиза в играта между тях и може да е последната искра довела до взривяването на третата световна война ?!
 Защото обикновено големите, световните войни  са започвали все така - почти незабелязано, на фона на други горещи проблеми.
 Преди два дена излезе новината, че Израел възнамерява самостоятелно да нападне Иран , за да възпрепятства ядрената му програма.
 Днес излиза нова, че холандското разузнаване спира дейността си на територията на Иран, поради предстояща атака от страна на САЩ.
 Доколко това е блъфиране подобно на това в покера е още рано да се каже, защото всичките играчи стискат козовете в ръцете си и с ледени физиономии изчакват хода на другия.
 Русия вдигна залога с намерението си да достави на иранската отбрана от най-новите си зенитно ракетни комплекси С300 способни да следят над 100 мишени едновременно на разстояние 300 км, далеч превъзхождащи американския им аналог - Пейтриът печално провалил се в отбраната на Израел срещу иракските Скъд .
 Дали ще им стиска на американците да предприемат една въздушна атака срещу Иран, при положение че Русия, така болезнено ще ги настъпи, отмъщавайки си за политиката им в кавказкия регион и опита им да обградят Русия с нова желязна завеса, лишавайки я от излаз на Черно море ?
 Интересите заложени в играта са много, но главните са в хегемонията над света в близките 20 години.
 Коя ръка ще държи кранчето с петрола , коя това на газта и кой ще диктува цената на горивата в близките години ?
 Иран няма да клекне толкова лесно колкото Ирак.
 Едно, че го няма образа на диктатора, от който американците да се възползват идеологически в ролята си на омиротворител и освободител , второ че в религиозно отношение Иран е далеч по-хомогенен отколкото Ирак и трето, армията на Иран далеч не е така отслабена , както бе тази на Саддам след първата война в залива.
 Дали настоящата администрация на САЩ няма да заложи бомба със закъснител за следващата , започвайки война , която няма намерение да спечели, така както бе с войната във Виетнам ?!
 И за разлика от Виетнам, в тоя случай намесените държави в конфликта ще са много повече, било поради верски симпатии, било заради геостратегически интереси в региона или просто за да се противопоставят на имперските амбиции на САЩ.
 Дали ще се повтори сцената от корейската война  с Макартър , в която той за малко не предизвиква ядрен удар върху Китай ?!!
 Нищо чудно и да станем свидетели на използване на тактически ядрени удари по военни цели в Иран, в случай че броя на жертвите сред американците, надминат прага на поносимост в средите на цивилното му население. А това неизменно ще се случи при една сухопътна операция, без която няма как да се мине - авиацията никога не е печелила самостоятелно войната, с изключение на странната капитулация на Милошевич.

 Не знам как ще завърши тази война , не знам и колко ще са жертвите в нея, но знам едно - ние също ще платим цената си в нея, в ролята си на съюзници на САЩ.
 И както ще се нанасят терористични удари, от поддържаните от Иран терористични групировки в САЩ , така ще се нанесат и по наша територия в качеството ни на негов съюзник.

Моля се да греша и мирът да бъде запазан.
Надежда, която избледнява все повече и повече с всяка следваща новина.


Тагове:   игра,   покер,   залог,


Гласувай:
0



1. анонимен - А честито!
03.09.2008 16:03
На първа си.
цитирай
2. mitternacht - ...
03.09.2008 16:10
Ooo!O!Интересна тема!
По въпроса!
Иран са коренно различни от Ирак.По въоражение, произход... Още повече, че ги управлява изключително мъдър човек.
Нека не се задълбочавам, безсмислено е.Ясно е, че дори американците и евреите не са такива кретени да нападнат Иран.Тогава ще го хванат с две ръце.

Поздравления за постинга!!!
цитирай
3. valsodar - Иран бе на път към демокрация.
03.09.2008 16:23
Хатами се опита да демократизира Иран, но все пак бе с вързани ръце, на фона на това което трябваше и това , кое можеше да се промени.
До 2005-та имаше сериозни надежди в тая насока.
цитирай
4. mitternacht - ..
03.09.2008 16:28
Mисля си.... Иран ще да е много по-демократичен от нас.Най-малкото САМИ решават какво да правят.Никой не им забранява да имат армия.Може би дори и полицията им не пребива народа, за сметка на "малцинствата".
Затова пък имат много забавно решение при поява на педали, изнасилвачи, педофили...
:)
Практическата страна на войната:
http://zazz.bg/play:9bdf603f
и
http://zazz.bg/play:032ebf4c

Сещам се, че дори президента им не се страхуваше да коментира т.нар. "Холокост"
цитирай
5. valsodar - tlnet, ще е от значение ли кой е на първа и кой на последна
03.09.2008 16:34
tlnet, ще е от значение ли кой е на първа и кой на последна страница в блогосферата, ако се сбъднат най-големите ни страхове ?! :)

Два пъти съм изтръпвал - първия път бе по време на учението "Щит 82", когато бяхме на същото отстояние от ядрен апокалипсис, както и по времето на карибската криза.
Втория път бе по време на конфликта между Индия и Пакистан преди няколко години, когато и двете държави бяха на крачка от използването на ядрени удари.
Представи си един ядрен удар по Карачи и един по Делхи - колко милиона щяха са жертвите ??!
Зад Пакистан стоеше САЩ, а зад Индия - Русия.
А сега си задай и въпроса - колко са ядрените сили в региона където САЩ възнамерява да проведе поредната си война ?!

На два пъти съм изтръпвал, не искам да го правя за трети път - просто ми се иска да вярвам, че все още здравия разум може да е по-силен от алчността.
цитирай
6. slavuncho - Във видеообръщението към конгреса на републиканците малкият Буш казва:
03.09.2008 17:31
"Ние живеем в опасен свят. За да защитим Америка, ние трябва да сме в бойна готовност, да предотвратим атаките преди те да се случили и да не чакаме пак да бъдем ударени."
Какво да чакаме от човек с подобно мислене?! Той си е за диагноза, а не да управлява една от великите сили, но не е първият и няма да е последният...
цитирай
7. krassko - ЗАЛАГАЙТЕ ДАМИ И ГОСПОДА
03.09.2008 18:44
От първите 10 в американската администрация 6 са в петролния бизнес. И имат бизнес интереси в Ирак.
При нападение над Иран в отговор ще загърмят петролните кладенци и петролопроводите в Ирак.
Средният американец се интересува от две неща, цената на бензина и в петък вечер да има уиски в бара. Война в Иран няма да има.
Единствините които искат война с Иран е лобито на оръжейните магнати. Няма големи проекти за самолетоносачи, подводници и самолети и лобито търси изход от ситуацията.
Макар и бавно се работи по космимеската станция и още неясен, но на хоризонта се очертава проекта Марс. През следващите
20 - 30 г." големите" пари ще са там.
През тези години петролът ще си тече от Ирак към САЩ и всички ще са доволни.
Големият въпрос е : Кой ще стъпи пръв на Марс ?
Мечката, тигърът и драконът работят по доста общи проекти. И могат да се обединят в общ
проект за Марс. Азия или Америка ?
Залагайте Дами и Господа...
цитирай
8. анонимен - ". . . както и по времето на к...
03.09.2008 19:43
"...както и по времето на карибската криза." - Бря! Ти на колко годинки си,ве?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7395826
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив