Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 09:13 - 7 години, минута мълчание
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4228 Коментари: 29 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2008 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 На този ден преди седем години, станахме свидетели на едно от най-чудовищните престъпления срещу човечеството - терористичната атака срещу кулите близнаци на световния търговски център.
 В продължение на няколко трагични часа, целия свят бе занемял от ужас и потрес, ставайки свидетел на това.
 Днес, седем години след събитията, свели глави в едноминутно мълчание, в памет на жертвите, в памет на невинните се питаме - Стана ли днес света по-добър и по - безопасен ?
 Донесе ли плодове обявената война срещу терора или донесе единствено нови жертви и страдания ?!
Въпрос, който ще остане без отговор, както и този как може да се отвърне на терора, така че той да не може да се прояви отново ?
 Със засилване на полицейското присъствие в живота ни, чрез нарушаване на човешките ни права и с ограничение на свободите ни или с превенция в средите, позволяващи зараждането на хора вярващи, че чрез отнемането на невинен човешки живот могат да се възнесат в рая, в името на благородната си кауза.
 Стана ли света по-добър, станахме ли по-единни и задружни или още повече се отдалечихме един от друг в страховете си ? Виждайки врагове, там докъдето доскоро сме имали приятели и приемайки за приятели , тези които сме считали за свои врагове ?
 Война с терора, звучи като благородна кауза подобна на тази повела кръстоносците за освобождението на Йеросалим от иноверците.
 С надеждата за един праведен, богонравен свят,  свят в който лошите са наказани , а добрите възтържествуват.
 А дали е така, всъщност ?
Прогонвайки талибаните от Афганистан, САЩ доведоха производството на опиум до небивали висоти. Жертвите на хероина надвишават хилядократно  тези, в чиито име бе започната войната. 
 Да, донесе се факела на демокрацията в региона, но в чии ръце бе предаден ? 
 На новите талибани, вярващи не в джихада , а в ценностната система на западната демокрация ли ?
Война с терора.
 И в името на тази война, станахме свидетели на един терор на държавна, на световна висота.
Терор довел до провъзгласяване на измислени държави на наркотрафиканти и отказ на суверенитет на други, с право претендиращи за него.
 Стана ли света по-мирен, по-подреден ?
Едва ли - напротив, с всеки изминат ден конфликтите по света стават все повече и все повече, като се приучихме в всекидневието ни да присъстват новините за военни действия в все повече точки от света и да приемаме със завидно спокойствие и непукизъм прогнозите за нови войни, пак в името на правата вяра.

 Много неща се промениха и света отдавна вече не е този, който бе преди 11-ти септември 2001-ва година.
 Една голяма част към по-лошо и една малка част към по-добро.
Война с терора.
С чий терор?



Тагове:   мълчание,   минута,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tarbo - Бушмена имаше огромен кредит на ...
11.09.2008 09:29
Бушмена имаше огромен кредит на доверие. Soft power-а на Америка никога не е била толкова мощна, колкото тогава. Но бездарникът напълно я пропиля.
цитирай
2. tera - Докато помълчим,
11.09.2008 09:31
може и да си ги спомним

http://tera.blog.bg/viewpost.php?id=51626

и да почетем паметта на невините жертви.
цитирай
3. анонимен - Няма значение
11.09.2008 09:32
кой взриви кулите - дали ислямски терористи или самото американско правителство- да отдадем почит на невинните жертви.
цитирай
4. didim - така е
11.09.2008 09:41
за жертвите и техните близки май това е без значение. Мака, че е гадно ако знаеш, че твоите са те жертвали в името на кауза, която дори не знаеш.
Мир на праха им!
цитирай
5. анонимен - didim,
11.09.2008 10:12
Политиката е мръсно занимание и особено, когато се практикува от хора с нечистоплътни интереси.
Поклон пред жертвите!
цитирай
6. gothic - Вечна памет на невинно загиналите в ...
11.09.2008 10:43
Вечна памет на невинно загиналите в името на нечии "глобални" интереси....
цитирай
7. spasunger - ...
11.09.2008 11:35
А за хилядите иракски граждани, които са загинали оттогава, ще има ли минута мълчание?
цитирай
8. mitternacht - ...
11.09.2008 12:04
Поклон за ВСИЧКИ загинали, и за американците, и за Иракчаните, и за Афганистанците, и за нашествениците по техните земи.
цитирай
9. katan - Четейки написаното, се връщах м...
11.09.2008 12:08
Четейки написаното, се връщах мислено към всичко , което се случи на този ден преди 7 години и всички последвали го събития ...
А въпросите , които си задавам ,явно си задават много хора по света: "кой взриви кулите - дали ислямски терористи или самото американско правителство ?"
Отговорът ми се натрапва ,направо ми бърка в очите, но не ми се иска да го приема за истина - ламтеж за петрол /Ирак/ , ламтеж за огромни печалби от наркотици/Афганистан/,ламтеж за региони със стратегическо положение/измислената държава Косово/ и ...толкова много други примери , че ми се завива свят и се питам само :"ВОЙНА С ТЕРОРА.С ЧИЙ ТЕРОР?!"


цитирай
10. gothic - Спасунгер, цивилизованите народи ...
11.09.2008 12:28
Спасунгер, цивилизованите народи са го решили този проблем. В Испания мемориалът на жертвите от гражданската война е ОБЩ - и едните и другите са гинали за различни каузи, но в името на Испания. Така разсъждавам и аз. Пък и не споменах само загиналите американски граждани, нали? Обикновенитеграждани винаги са жертва и пушечно месо, независимо къде и кога...
цитирай
11. victoriavselena - аз вярвам
11.09.2008 13:07
че всеки един от нас може да даде своя принос за намаляване на терора. Няма малък и голям принос. Всеки един от нас е съществен и значим. ВСЯКА ЕДНА ВОЙНА, ДОРИ И ТАЗИ СРЕЩУ ТЕРОРА, ДОРИ И ТАЗИ СРЕЩУ НАРКОТИЦИТЕ,ДОРИ И ТАЗИ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО Е ВОЙНА - ЗНАЧИ САМАТА ТЯ Е ТЕРОР,НАСИЛИЕ., НАРКОТИЦИ, ЖЕРТВИ.
цитирай
12. katan - Заглавието е :"7 години, м...
11.09.2008 13:33
Заглавието е :"7 години , минута мълчание" , наистина да помълчим минута в памет на обикновените хора , станали жертва на терора ...
цитирай
13. skribezium - valsodar,
11.09.2008 14:13
Никога няма да забравя ужасаващото срутване на кулите-близнаци в сърцето на Америка. Да помълчим и да си спомним за хилядите невинни хора, останали под бетона.
Да си спомним и героите на този ден - пожарникарите и полицаите на Ню Йорк и безспорния герой - кмета на града Джулиани, който вдигна града и го организира, за да излезе по-бързо от хаоса и паниката. И хилядите обикновени хора, които помагаха на бедстващите, въпреки че бяха ранени, шокирани и неадекватни.
Да си спомним този ужасяващ ден и да го помним!
цитирай
14. valsodar - 11-ти Септември отвори кутията на Пандора
11.09.2008 14:30
Сега седем години след това, гледайки назад ми е все по-трудно да си отговоря на въпроса - Кой спечели от смъртта на загиналите в атентата ?!
Защото единствено спечелилите извлякоха полза от него ?
И задавайки си този въпрос, изпадам в едно параноично недоумение, защото тези повели битката срещу терора, само за една седмица война срещу Афганистан изчистиха цялото си старо въоръжение от крилати ракети и наляха нови , десетки милиарди в касичката на военно-промишления си комлекс.
Окупираха едни от най-големите нефтени находища на света, а сега се канят да окупират и следващите, пак под същия претекст - борба със световния тероризъм.

Всичко това ми се струва като гавра с паметта на загиналите.
Едно справедливо възмездие прерастна в куп несправедливи войни, донесли изгода единствено на тези, които никога няма да ги видим под светлината на прожекторите, в хрониките на военните фоторепортери и на публично място.
Те са неизвестни.
И не съвсем.
Сенките им се виждат, когато си зададем циничния въпрос - Кой спечели най-много от тази трагедия ?
цитирай
15. анонимен - скапаните американци си го засл...
11.09.2008 14:31
скапаните американци си го заслужават като тъпчат всички други наред бих се радвал ако видя отново да се случва! само си търсят повод за войни и окупации наляво и надясно за да подпомогнат западащата си икономика и да завладеят чужди ресурси!
цитирай
16. valsodar - Хм, 15... а ако ударят по София или по друг наш град ??!
11.09.2008 14:34
Пак ли би се радвал ?
Ако загинат твои близки, деца, приятели... ще се радваш ли ?

Що за радост е това, да се радваш на нечия трагедия ?!
цитирай
17. kapitanovn - katan в постинг #9 го казва много ...
11.09.2008 14:58
katan в постинг #9 го казва много точно!!!
Мен най-много ме дразни това, че като отиде темата на нефт, дрога и влияние на някои хора им светват доларчетата в очите и у тях умира всичко човешко. Що за цинизъм е после бушчето да лее сълзи (а да! - правим имидж).
Да не забравяме, че без мъдрата намеса на "антитерористите", вероятно понятието "международен тероризъм" нямаше и да сме го чували
цитирай
18. анонимен - "Кой спечели най-много от ...
11.09.2008 15:40
"Кой спечели най-много от тази трагедия ?"

Ето това е основния въпрос и важи още от римско време. Кой печели от такава ситуация и колко??...другото са оправдани средства.. Това е циничната логика на нещата, без значение в каква идеология е облечена.
цитирай
19. vmir - Не приемам твърденията,
11.09.2008 16:23
че всичко е обяснимо с посочване на конкретни хора и материални интереси. Идеите движат света, докато хората са техните изпълнители. Че някой първи е изказал една идея, не значи, че е двигател на историята. Поне, защото субективната идея е на съществено разстояние от масовата практика, която се подхранва от идеите. САЩ са генератор на много основополагащи идеи на съвременната цивилизация, но са мразени от идейните аутсайдери, които могат да привлекат вниманието единствено с терор. Да претендираш да си еднакво зачитан, без да си си опитал да дадеш нещо на цивилизацията (освен разрушения и смърт), за мен е меко казано, нелепо и нецивилизовано. Да искаш наготово не е добър атестат, според мен. Защото, ако се откажем от съзиданието и творчеството и признаем за ценно единствено потреблението, натрупаните блага ще намалеят и единствения начин да притежаваме повече блага ще остане не създаването им, а разпределянето им между по-малко хора. Което означава да започнем да се избиваме, а причини за това лесно се намират.
цитирай
20. анонимен - отговор на 16
11.09.2008 16:29
не си спомням българия скоро да е окупирала някоя друга страна
цитирай
21. valsodar - vmir ??
11.09.2008 16:30
Може би защото не съм обядвал или пък защото вече съм уморен, но нещо не мога да ти схвана идеята ??!

Може ли пак, но с по-простички думи, че вече клоня към невменяемост по това време на деня ? :)))
цитирай
22. valsodar - 21
11.09.2008 16:39
А като какъв се явява за иракчаните българския военен контингент там ?
А за афганистанците ?

За нас и според нашите приятели и съюзници ние сме в ролята на миротворци, нали ?

А според тези, които не ни щат на територията на страната си, какви ли ще да се явяваме ??!

Просто си питам, интересно ми е как ли изглежда образа от другата страна на монетата :)))
цитирай
23. vmir - valsodar 22:
11.09.2008 17:06
С най-прости думи и най-кратко: - ако гледаш на света като прасе, не е редно да се сърдиш, че не виждат в грухтенето ти прозренията на Айнщайн (примерно).
Проблемите не свършват с нашето съчувствие.
цитирай
24. анонимен - Честно да ви кажа, умрях от радост на ...
11.09.2008 17:57
Честно да ви кажа,умрях от радост на 11.09.2001 г. И повечето ми приятели,познати и колеги казваха:"Пада им се!" Помните ли как американците правеха пресконференции и показваха записи от бомбардировки? "Бум!" и аплодисменти! Всичко се връща...Между другото,Ирак беше нападнат заради съмнения(!!!) за притежаване на ОМП.Оръжия нямаше и започнаха да наричат иракската съпротива терористи. Питам ви аз,какво ще го правиш един иракчанин,ако дойде в България с шмайзера и започне да ти дава наклон на xyя? Тъй че,контингента да му мисли...
цитирай
25. valsodar - А бе, никой не е станал синя каска, от много хубаво !
11.09.2008 22:11
А и понеже си имам един приятел дето вече е минал през Камбоджа, сетне през Ирак , а последно през Афганистан и често си говорим с него по темата, в интерес на истината живота у нас е далеч по-опасен от този там.
В смисъл, че там поне знаеш кой е враг, кой е приятел и имаш оръжие в ръцете да се защитиш.
А тук всеки може безнаказано да те обере или утрепе, а даже нямаш правото да се отбраняваш !

Така че , малко е спорно кое вече е за предпочитане :)
цитирай
26. valsodar - Откак сме в НАТО няма вече български войник
11.09.2008 22:35
Има само натовски войник - в наш превод ще рече "безплатно пушечно месо", което да отстрелват муджахидините наместо тези, които са започнали войната с тях и са ги настъпили по мазола :)

цитирай
27. trabantus - тоя пич Уанстоун
11.09.2008 23:11
не беше ли компилирал нещо за ламбите и тяхното влияние върху телесното тегло?
цитирай
28. shtirlic - вижте това :
12.09.2008 02:11
без коментар

http://shtirlic.blog.bg/viewpost.php?id=233068
цитирай
29. анонимен - Obicham tozi kotarak... Celuvala sam go! M...
12.09.2008 02:22
Mrazq tezi, koito ubivat i prichinqvat bolka!!! Minuta malchanie za glasovete, zamlaknali zavinagi! Saboleznovaniq na zagubilite blizki... I obich! Ne e nevazmojno horata da se obichat - radvayte se na jivota! Neprostimo e da se otnema! I si vzemete porodist majki ekzamplqr :):):)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391622
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив