Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2008 10:54 - България - оазис на спокойствието ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 9670 Коментари: 30 Гласове:
2

Последна промяна: 20.09.2008 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Следейки новините около световната борсова криза, няма как човек да не се зачуди на коментарите около бъдещето на България, на фондовите ни пазари, на икономиката ни или с две думи - ще ни тресне ли кризата или ще се размине ?!
 В момента икономическите ни анализатори са заели стойка "Щраус" и гласа им долита гъгниво и приглушено, излизащ от друга дупка, увещаващ ни, че страшно няма, че нас кризата няма да ни засегне.
 И наместо да се чуят призиви за по-изострено внимание в областта на инвестирането в недвижими имоти, се чува точно обратното - купувайте сега, защото колкото са по-високи са лихвите, толкова са  по-малко са купувачите на пазара и по-изгодно ще купувате ?!
 При това се чува, не от някой непосветен като мене, комуто невежеството е простимо, а от финансова къща, която уж трябва да ги разбира тия неща ??!
 Пазара ни се срива, някои наши банки са пред фалит поради набълбукването си с финансирането на строителните ни  фараони, цели сектори в икономиката ни са пред пълен срив, но... страшно няма - единствена България ще остане незасегната от световната икономическа криза, един оазис на глупостта и безхаберието човешко.
 AIG е на ръба на фалита в САЩ, от Федералния Резерв са в почуда дали изкуствено дишане да и приложат или електрошок, за да я задържат в реанимацията, наместо да я погребат с почести.
 А у нас, в нашенския балкански оазис на спокойствието, местния клон на AIG  заявява , че на Шипка всичко е спокойно.
 Демек, тя централата може и да гръмне , завличайки спестяванията на милиони хора по света, ама ние тук инвестираме парите ви по един вълшебен начин, и дори мама да се гръмне, ние ще оцелеем.
 А бе, как стават тия неща , ако може някой да ми ги обясни, защото имам чувството, че ме правят на пълен идиот?
 То бива, бива наглост, бива поръчкови репортажи, ама то в медиите освен тях вече друго не остана !?!
Кажете сбогом на трезвите анализи, защото наместо тях ще прочетете поръчкови репортажи и статии увещаващи ви, как сега , когато борсите се сриват и фалират гиганти, вие сте на далаверка , защото каквото и да се случи по света, то няма да се случи у нас.
 Имотен балон ?
 Лошо кредитиране ?
 Спекулативен пазар ?
Не, не , не - тия неща може да се случат в САЩ, във Великобритания, Испания, Литва и навсякъде другаде по света, само не и у нас !
 И дори и нейде да припламне искрица на съмнение, на трезв разум - веднага идват платените статии , които да я угасят.
 За да се множат баламите, които да покрият загубите на спекулантите.

Купувайте, купувайте - сега му е времето !

Да не ви пука от факта, че лихвите се вдигат и пазара на недвижими имоти е на крачка от пълния си крах - сега е момента да теглите едно ипотечно кредитче от сто-двеста хиляди евро и да си купите жилище, в което нормален човек и свине не би отглеждал, защото си има резолюции за минималната площ , на която трябва да се отглежда добитъка.
 За добитъка резолюции и изисквания има, за нас няма.
Няма и да има, защото глупостта не ходи по добитъка, а по тези четящи със захлас поръчковите анализи.
 Защото , колкото и нобелови лауреати, колкото и корифеи икономически да се изправят за да ни предупредят да сме разумни, все ще се намери някой местен гений, да им разясни как нищо не разбират !


Тагове:   България,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tsv - И аз мисля, че кризата ще ни подмине - ...
19.09.2008 11:13
И аз мисля, че кризата ще ни подмине - та ние от 20 години сме все в криза! :)))
цитирай
2. eien - Не, няма да ни подмине.
19.09.2008 11:16
Уви.
Ще подмине някоя и друга мутра и всички припознали себе си в такива.
цитирай
3. lyudmilstefanov - Какви са причините за кризата
19.09.2008 11:19
според моето човешко разбиране. Банките упражняват двояко влияние върху хората:
- от една страна ги правят по-ефективни и дисциплинирани работници и служители, отправяйки им скритото послание: "работи, не се скатавай, че ако те уволнят, отиде ти ипотекирания имотец!"
- от друга страна обаче създават у хората илюзорната представа, че всичко можеш да имаш сега и то в големи количества. Мотивират човешката ненаситност в потреблението и създават типичния консуматор, който е готов понякога да надскочи в кредитоискателството си своите възможности за кредитовръщателство, увлечен от необявеното състезание с приятели и съседи за повече и по-скъпи притежавани вещи.
Няма как - ще изтърпим пазара да ни обучава в скромност и пестене, щом не са успели да ни научат бабите и приказките. За най-голямо съжаление в това училище на пазара на първия чин може да настанят и скромната ми особа. Дано даскала не е някой нервак с пръчка!
цитирай
4. valsodar - Снощи, съвсем случайно
19.09.2008 11:20
покрай плявата в новините се промъкна незнайно как и репортаж с нашенче, работещо в ситито - в Лондон.
Човека се опита по един дискретен начин, за да не провокира паника, да препоръча банките ни да преразгледат политиката си на финансиране и предупреди, че тези обвързани със строителни групировки (бетонирали крайбрежието ни) са на крачка от фалита.
Сега просто чакам, поне 20 поръчкови статии , които да го оборят, с факти за това, как имотите у нас тепърва ще поскъпват и колко е изгодно да се тегли ипотечен кредит с 35 годишен срок на погасяване :)))
цитирай
5. анонимен - този който няма какво да губи губили ли го
19.09.2008 11:34
този който няма какво да губи губили ли го.
Аз съм от тези които преживяха 97 г. /Триумфалната арка по бългаски/ един приятел още ми натяква как съм му продал долари по 28000 лв. и на следвашата седмица долара падна на 18 500 лв и от тогава само пада. Все оше има от скъпо купените долари във хората а спекулантите като Сорос оше потъркват ръчички крадливи. И от тогава аз в банка не държа пари а гледам да вземам малки кредити които да погасявам за малко години това и сега правя но 97 г. няма да се повтори. Извод: по добре кредит отколкото доверяване на собствените пари в ръцете на незнайно кой, за тези които ги имат да инвестират в злато а които ги имат много и да загубят пак ще им останат
цитирай
6. анонимен - Има някаква грешка ми се чини
19.09.2008 12:23
Долара никога не е бил 28000 лв нито 18 500 лв, ако си мислел 2 800 лв и си сбъркал добавяйки нула ок, но с оглед следващата сума която си отделил хилядите ми се струва че преувеличаваш сериозно !
цитирай
7. thomas - Логично...
19.09.2008 13:00
Нали се сещате защо на Шипка всичко е спокойно? Е, така е у нас - затова и не ни закача онази криза. Ама споко де, с темпото, с което трупаме кредити и ние... ша доди и при нас - само дето ще изглежда като местен селски смерч на фона на гигантско американско торнадо. Просто въпрос на мащаб.
цитирай
8. анонимен - ПОПРАВКА да сбъркал съм с една 0 и ...
19.09.2008 13:27

ПОПРАВКА да сбъркал съм с една 0 и какво от това кризата няма да ни подмине въпреки че си навираме главите в пясъка
цитирай
9. valsodar - То и тогава си бе същото положение
19.09.2008 13:48
Всички "експерти" тръбяха на всеослушание по медиите как долара ще стигне 3.50, народа масово се набълбука с долари на 2.80 и на следващия ден се събуди на двойно по-нисък обменен курс.
Нищо ново под слънцето - поръчкови статии и интервюта платени от големите спекуланти и масово набълбукване от "играчите" на пазара :)))
Същото се случва и в момента :)))
цитирай
10. tsv - Ще видим дали много шарани ще изловят този път
19.09.2008 13:53
или случайно народът е поумнял, което меко казано - силно ме съмнява! :)
цитирай
11. valsodar - Съмнявам се да е поумнял
19.09.2008 14:11
По ред причини:
1. Банките печелят от лихвите по кредитите, които раздават, стига кредитите да са събираеми естествено . Едната заинтересована страна около поддържането на Имотния балон са те. Разбираемо защо - масова истерия, масови кредити, масово заробване за дългосрочен период към банките - твърди гарантирани постъпления за един дългосрочен период.
2. Посредниците - те са зависими от % комисионна - сделка на по-висока цена - по-добра печалба за тях. Разбираемо е защо, най-много съвети за купуване в момента идват именно от тях - имат интерес да се възползват максимално от пика на цените преди да са паднали с 50 % , както се случва в момента в САЩ.
3 Строителните предприемачи - покриват разходите си с 1/3 от продажната цена - останалото си е чиста печалба.
Оставям настрани, некоректното им поведение по предоговаряне на цените в посока нагоре при покупки на зелено :))
4. Спекулантите на пазара - напълнили са всички форуми и вадят всевъзможни "доводи" за да се привлекат нови лапнишарани в играта :))

Пазара у нас е силно надценен, за което си говори и факта, че много рядко се изповядват сделки на цена посочена в обява за продажба.
Както и да е, всеки сам си решава как и в какво да инвестира - някои са рискови играчи и печелят покрай мътната вода.
Това което ме дразни, е демагогията на медиите, които от една страна тръбят, че са заинтересувани от интересите на обществото, като се стремят да му предоставят правдива и актуална информация, а от друга не се свенят да пускат поръчкови репортажи, обслужващи определени спекулативни цели, за да се манипулира с тях пазара.

Една проста справка в нета и човек ще види , че само спрямо предишната година ипотечните кредити са почти в двоен размер, при положение че имотния балон взе да се пука още в началото на годината, което едва ли говори в полза поумняване на населението.
Тенденцията е "Пази Боже да се мина !" , тенденция от която пазара е на това си раздуто до небето ценово ниво .

В крайна сметка, богатите ще станат още по-богати, а бедните още по-бедни , станали горди стопани на недвижима собственост, която ще изплащат до дълбока старост на цена 4-рно надвишаваща реалната й ( като добавим лихви и скрити такси по заемите ).
цитирай
12. анонимен - Аз съм щастлив, че живея в България
19.09.2008 14:59
и не бих сменил родината с друга. Ти?
цитирай
13. valsodar - Не бих казал, че съм горд от това, което се случва у нас
19.09.2008 15:02
Но това не е причина за дезертьорство в една по-уредена държава - след като нещо не ми харесва, защо да не се опитам първо да го променя, а сетне да седна да се оплаквам , как всички са ми виновни ?!
Затова и съм регистрирал блога си - да изразя гледната си точка, и ако нещо не е по-моите сили да го променя, да направя така, че да привлека повече съмишленици за промяната му :)))
Съединението прави силата .
Но сила без мъдрост е насилие :)))
цитирай
14. stone - не си съвсем прав, радо
19.09.2008 15:07
за ИНГ: не знам как е точно закона тук, сравнен с по света, но по принцип средствата по твоята партида не са достъпни за удоволетворяване на исковете на други кредитори. тоест, ако фалира инвестиционен посредник или животозастраховател, твоите парици там би трябвало да ти се върнат. демек, той може да залага със своя капитал, а не с този на клиентите му. но свят широк, закони много, в бг знаеш ли го как е...

за имотите: абе скъпи му се виждат на този, на когото му е малка заплатата. ако чакаш апартаментите да станат по 30,000 евро, има да чакаш, защото толкова струва един фолксваген пасат или форд мондео. не може апартамент в европейска столица, пък била тя и софия, да е по-малко от лека кола, дето я хвърляш след 10 години. сега, дали ще падне един двустаен примерно от 60,000 на 50,000 - може. ама да стане 30 - трудна работа.

цитирай
15. valsodar - stone - има два вида пазари
19.09.2008 15:23
нормален, в който търсенето определя цената на предлагането и спекулатитивен, в който цената е силно надвишена, в следствие на участието на спекулиращи играчи влизащи за кратко и изтеглящи се навреме.
Пика в цените на имотите у нас вече си е достигнат - при това говорим за спекулативният им пик.
За това каква е реалната им цена си има едни съотношения наем/цена, годишен доход/цена и т.н. по които лесно може да се види, че цените са почти двойно завишени над пазарните.

То и в САЩ са мислели преди време така както ти казваш, ама на нещо им се сгромоляса пазара на двойно по-ниско ниво ??!
Що ли ?
Просто нещата си идват по местата и придобиват реалната, а не спекулативната си цена :)))

В момента продажните цени са с 20% под обявените. Официално оповестен очакван спад в близките 4-5 месеца - още 30%.
Абсурдно е ново качествено строителство и старо с предстоящо събаряне поради изтичащ срок на годност, да държат едни и същи цени - просто е смехотворно да платиш една и съща цена за стока в срок на годност и за стока с изтекла такава :)))

А инак за гаранциите - държавата ти гарантира до 40000 лв на влог в банка.
Сега дали инвестирането в застраховка се приравнява на влог в банка - не го вярвам да е с държавна защита, защото тогва трябва да се защитят и инвестициите в ценни книжа, което означава край на пазарната икономика :)))

Мисълта ми бе друга - фалира фирмата майка, а клоновете и остават живи и жизнеспособни - възможно ли е това ?
Тази част нещо не ми е ясна как става ?
Защото всички застрахователни и пенсионни фондове се търгуват на борсата, и парите които те държат също се завъртат през борсите, чрез ценните книжа в които са инвестирали,ю
Явно AIG в САЩ е имала доста рискова политика на инвестиране, за да го докара на предфалитен хал ?!

А инак , факта че при фалит се нареждаш в списъка на ищците - така си е, ама дали ще доживееш да дойде твоя ред за обезщетение , си е вече божа работа ! :)))
цитирай
16. анонимен - Може доста да се спори това "...
19.09.2008 16:35
Може доста да се спори това "новото" строителство доколко е "качествено" от старото подлежащо на събаряне. Хората в другите страни си санират старите сгради крепят ги ремонтират докато у нас се напълни с недоразумения които и да ги гърмят/срутват/ след години на никой няма да му пука за тези "нови сгради" Панелките имат доста дълаг срок на живот ако са изпълнени правилни и мисля биха загробили "новото" строителство/малко разбирам от строителство а и имам поглед за доста "стари" и "нови" строежи да не дава господ да ни разтресе по яко новите ще са аут наполовина
цитирай
17. thomas - @valsodar
19.09.2008 16:42
Само за едно не си прав - че след спукването на спекулативния пазар нещата придобиват реалната си цена. Не забравяй, че в първите мигове след срутването може и да са далеч под нея, както е сега в САЩ. Вчера слушах Доналд Тръмп по телефона в едно предаване на CNN да казва, че това сега е един прекрасен миг, в който всеки с акъла си трябва да отиде и да си намери една суперизгодна къща и дори и да няма пари, стига да знае как ще я плаща, банката веднага ще му даде финансиране, защото на нея не й трябва къща, а само някой, който ще продължи да плаща вноските, които е спрял да си обслужва издънилия се.

@stone
Ти пък не си прав за това колко може или не може да струва един апартамент. Ще струва толкова, колкото някой е готов да плати. Когато ги нямаше банките да наливат и поробват, средната цена на квадрат беше 250-300 долара и това също беше много скъпо за хората, зщаото трябваше да го плащат с изкарани от тях пари (което според мен е единственият разумен начин), а строителите пак не просеха след работа. Така че реалните цени се определят много повече от търсенето, отколкото от реалните разходи на строителството. И все пак, естествено, че донякъде общото ниво на цените влияе и върху качеството на изпълнението - виждам как в квартала, в който живея, кооперациите, които растат в последните 1-2 години, са значително по-"пипнати" от тези, които бяха готови преди 5-6 години.
цитирай
18. valsodar - 16 - съгласен съм с теб
19.09.2008 16:50
Качеството на изпълнение трябва да е сред един от основните фактори формиращи цената !
Не са малко новите сгради с вече паднала външна мазилка, а си имаше даже и такива, на които има паднаха стените, докато бяха в процес на строеж, при това не от земетресение, а от силен вятър :)))
цитирай
19. valsodar - Томас - да, пазара е малко на принципа на махалото
19.09.2008 16:53
От една крайност до друга, но спекулантите доста го засилиха в посока нагоре, сега е нормално да отиде в другата си крайност.
Богатите са богати не защото са по-красиви или интелигентни от нас - просто знаят кога е настъпил момента да купуват и кога да продават.
А инак, че пазара се стреми да достигне равновесната си точка - стреми се. Та нали точно в тази му равновесна точка между интереса на купувача и този на продавача се осъществяват сделките ?! :)))

В момента просто продавачи бол, а купувачи хич, така че цената ще продължи да слиза у нас, докато интересите им не се изравнят.
цитирай
20. stone - @15 valsodar
19.09.2008 17:43
чакай да ти го обясня по-просто: ти си дал на АИГ примерно 10х. лева за застраховка живот, с които те са купили държавни облигации, примерно. друг техен отдел прави т.нар. credit default swaps върху CDOs, и има загуби за милиарди, съответно фирмата може да фалира. когато влязат кредиторите, те трябва да нямат достъп до активите в твоята клиентска сметка - тя затова е клиентска сметка. така работят например и брокерите на ценни книжа. ако фалират, кредиторите им се удоволетворяват с активите на фирмата, а не тези от клиентските сметки.
сега, друг е въпросът ако аиг е вложила твоите 10х. в бондове, които са паднали - тогава може да загубиш. но ти си избрал агресивна или консервативна стратегия, като си им ги давал.

по другия въпрос, за хапартаментите... абе ще видим кой прав, кой крив. аз мисля, че ще паднат докъм 7-800Е, от 900-1000 сега. което си е 10-20%, не 50% както тръбят лошите пророци. в сащ паднаха на някои пазари 30-40%, на някои 5-10%, средното е към 15-20%. вижте си хубаво данните, преди да прогонозирате.
цитирай
21. stone - @17 томас
19.09.2008 17:51
вярно, че бяха 300 долара. тогава това беше 400 евро. сега аз мисля, че трябва да са към 800 - т.е. двойно. защо ли? ами желязото колко се вдигна - тройно. бетона - поне двойно. труда на майсторите - тогава не знам колко са вземали, ама сигурно къде 200-300 лв (всички вземахме толкова), а сега 1000-2000.
най-важното - земята много се вдигна. все повече хора идват в софия, пък земя малко, съответно тя стана много скъпа. има и евтина, извън околвръстното - ама то да облагородим празните полета, да им пуснем ток, вода, канал, газ, път, да направим там училища, полицейски участъци, пожарни, и всичко друго необходимо, и то какво стана - ами пак толкова скъпо.

за съществуващите жилища съм съгласен, че струват колкото плати купувача. но новите трябва да струват колкото съм описал по-горе - иначе няма да има никой луд да ги строи.
цитирай
22. thomas - @stone
19.09.2008 18:36
Вярно, има обективности, като цената на петрола, оттам и на желязото. Ама мислиш ли, че само от тях се е вдигнала тази цена, а не и от това, че се строи на поразия и строителите са готови да плащат и повече заради голямата далавера? Даже и някога да си взимал 200-300 лева (аз не съм даже и като работещ студент в 1-2 курс в последните години на социализма), то строителните работници никога не са взимали по-малко от 500-600, нито сега взимат повече от 1000-1200. А компонентата труд все пак не е всичко. Земята... и тя струва колкото дават за нея, нали така? През 1998-2000 можех да си купя прекрасна земя около бул. Климент Охридски за 25-30 долара на квадрат, сега е по 10 (имам предвид цената е умножена по 10, не че е по 10 долара на квадрат - да не се юрнете да я търсите по 10 долара). Защото има кой да ги дава - не за друго. А има, защото може да се пазарува на кредит и хората са склонни да се заробват... Та моята реална оценка за днешни цени на строителство с добро качество и добра печалба - около 600-700 евро, и то при земя на днешните цени. И всъщност на толкова се правят и много сделки, ама тайно. Даже и на ваканционни жилища в Банско.
цитирай
23. katan - "страшно няма - единствена ...
19.09.2008 19:45
"страшно няма - единствена България ще остане незасегната от световната икономическа криза, един оазис на глупостта и безхаберието човешко."
Та кризата с огромна сила ни гази отново от няколко месеца ...Не сте ли забелязали как се стопяват заплатите ви за няколко дни ?
Няма да пиша повече , че са ме напъплили едни мисли ...ще стане като икономически анализ , а искам всеки сам да си го направи !
цитирай
24. pulsar - Прекрасна тема
19.09.2008 20:53
се е получила. Поздрави за вниманието на всички ви и отделеното време да споделите опита си... За мен беше доста добре като информация, защото ми предстои да се занимавам с инвестиции на доста големи суми, а точно в този момент виждам колко е нестабилен пазарът, да не говорим в глобален мащаб изобщо...
цитирай
25. valsodar - pulsar :)
20.09.2008 11:52
На твое място не бих взимал прекомерно насериозно изписаното в блогосферата - все пак нека да не забравяме, че пишещите не са инвестиционни съветници - просто сме изразили мнението си около състоянието на пазара у нас.
Но , каквото и да решиш да предприемеш, моя съвет е - намери първо наистина добър специалист, който безпристрастно да те консултира - свери казаното с данните , които имаш към момента и едва тогава предприемай каквото и да е било ! :)))
цитирай
26. анонимен - VARNA
20.09.2008 17:29
Здравейте и от Варна, за пръв път се зачетох в коментари на тази тема и бях приятно изненадан от нивото им /Ви/. С удоволствие бих приел съветите ви по моята лична "инвестиционна" дилема- дали да инвестирам във ваканционни апартаменти /8 на брой/ край Балчик? Парцела е мой, имам нужното образование /висше строително/, но капитала ми стигна само до изготвянето на проектите. Надявах се да продавам на зелено, но няма голям интерес, а колегите от бранша ми споделят че цените на строежа вече стигат 400-450 евро/кв. та в тази обстановка смятам да спра на фаза разрешително за строеж /5 годишен/и да чакам по-добри времена
цитирай
27. vmitkov - Много пишете, а малко разбирате причините...
21.09.2008 02:27
В пазарната икономика няма нереални цени! Всички цени са реални, след като по тях са направени сделки към момента на сключването им!

Ако няма сделка, то това не е цена, а само предложение.

А колко е печалбата на продавача зависи единствено от съотношението между търсенето и предлагането.

Ако търсенето превишава предлагането, то печалбата е голяма. Тогава има ръст на цените.

Ако предлагането превишава търсенето, то може и да няма печалба, дори може да се реализира и загуба. Тогава има спад на цените.

До кога цените на една стока могат да растат? Цените на една стока растат докато има за нея търсене, което да превишава предлагането.

В началото това зависи от по-ниското производство, което все още не може да задоволи пазара. Благодарение на високите цени се раждат нови и нови производители или дори се добавя внос. В даден момент обаче или интересът към дадената стока намалява, защото се е родила нова стока, по-добра и по-съвършена, или просто парите, които купувачите могат да отделят за тази стока намаляват, защото или са свършили свободните пари, или на купувачите им трябват за друго. Тук под купувачи разбирайте от крайните потребители до инвеститорите. И тогава цените започват да намаляват, започват да фалират производители или вносители.

До кога цените могат да падат? Цените падат до тогава докато се постигне равновесие между търсенето и предлагането. Равновесието се постига или като се намали производството или вноса (или и двете) просто чрез ограничаване, или чрез фалит.

Възможно ли е отново цените да започнат да растат? Да, възможно е, ако се отнася за стоки, които не са прекратили живота си. Например лампови телевизори не се произвеждат. Този вид стока не съществува и нейната цена не може повече да се повишава. Но жилища и всякакви други сгради винаги ще има. За това и техните цени могат да започнат отново да се повишават след спад.

Кои са причините за нов ръст на цените. Основните причини са две - фундаментални и спекулативни.

Сред фундаменталните причини са натрупване на свободни пари у купувачите в резултат на общ подем на икономиката. Това са инвестиционните капитали.

Друга фундаментална причина е непрекъснатата инфлация, която винаги съществува. Инфлацията не е нищо друго освен обезценяване на стоката пари. Тоест цената на парите непрекъснато намалява, но хората казват, че има инфлация, тоест увеличение на цената на другите стоки. А истината е, че дори и да няма увеличение на цената на другите стоки, то щом като цената на парите намалява, то на хората им се струва, че цените на стоките са се увеличили, защото за същата стока те трябва да платят с повече пари.

Сред спекулативните причини са предвидими или предполагаеми събития за икономическо развитие в даден район. Например някъде ще се строи път, мост, ферибот, фабрика, жилищен комплекс. Веднага хора със свободни капитали започват да изкупуват терени в района и/или започват строителство.

В резултат цените на имотите започват да растат, защото се е повишило търсенето.

Друга спекулативна причина за растежа на цените е заемният капитал. Тоест хората вземат пари на заем от банките и ги инвестират в пазара на дадена стока (например жилища), понеже виждат, че цените на жилищата растат бързо (в сравнение с други години или в сравнение с други стоки) и искат от това да реализират печалба.

Заемният капитал не е нищо друго освен свободни пари, които търсят инвеститори. И след като има свободни пари, има и повишение на цените на дадена стока, то лесно ще се намерят и хора, които да инвестират чуждите пари. Особено когато чуждите пари се гарантират с имот, който не е собственост на инвеститора, а на банката. В такъв случай предприемачът на практика не носи никакава лична отговорност, защото не гарантира чуждите пари със собствен имот, а със строящия се (или построения). В тези случаи отговорността е на банките и най-вече на хората, които имат свободни пари, но те или не знаят какво да ги правят, или парите са твърде малко за лична инвестиция. И тогава такива хора предоставят личния си ресурс на банките, белким спечелят нещо. И ако банката е собственост на алчни, недобросъвестни, некомпетентни или спекулативно настроени хора, тогава не е далече времето на фалита й. Фалит на банка може да бъде предизвикан и от служители, които са алчни, недобросъвестни или некомпетентни. Спомнете си Беърингс.

Сред фундаменталните причини за спад или растеж на цената на дадена стока е наличието или липсата на война в даден район. Войната се отразява и на страната, която я води.

Например когато започна войната в Чечня, цените на жилищата там се сринаха главоломно. Сега, след три години война, която водят САЩ в Ирак, започват да се сриват цените на жилищата и в САЩ. При тях този процес е по-бавен, защото те са по-богати, но неминуемо им се отразява, защото обществото вместо да инвестира в развитие на икономиката си, харчи пари за глупости, за да пълни джобовете на точно определен кръг от хора.

Има и други фундаментални причини - то е цяла наука. Достатъчно е да разберете, че фундаменталните причини винаги пораждат и спекулативни такива. Тоест спекулативните причини са следствие на фундаменталните причини.

В България също ще има спад в цените на жилищата и другото строителство, който вече е започнал, но причините за него не са свързани със спада на цените на имоти в САЩ, макар че фундаменталните причини са сходни (виж по-горе).

На практика се оказва, че не само Черноморието е презастроено. В много градове също има ненужно и несъразмерно голямо строителство. И то се забелязва най-вече в градовете, където имаше най-голям спад в индустрията. Той породи голяма безработица, в резултат на която много хора емигрираха. После в чужбина след около десетина години те понатрупаха пари и като не знаят как правилно да ги инвестират, купуват имоти в собствените си градове с надеждата, че правят правилната инвестиция. Което намали безработицата там, от една страна. От друга страна това доведе до повишаване на цените на сградите и мнозина решиха, че вече спечелиха, не знаейки, че се печели само когато си продал стоката, а не когато я държиш и гледаш само как цената й на пазара расте.

Моята прогноза е, че спадът в цените на жилищата няма да е повече от 20-30% в близките 2-3 години и ще е най-вече за сметка на прекалено големите печалби на строителите (от порядъка на 100%).

Възможен е фалит на банки, ако фалира чуждестранната банка-майка или ако някой клон в България на чуждестранна банка е вложил твърде много средства само в един бранш.

Но тъй като всички банки в България са все клонове на европейски банки, а икономиката на Европейския съюз е по-балансирана, то ипотечните проблеми в САЩ трудно биха се отразили на икономиката на Евросъюза и в частност на България. Освен това Европата усилено избягва въвличане във военни конфликти, поучена явно от трагедията си във Втората световна война.

Нека да не забравяме, че проблемите на България породени от управлението на комунисти, комсомолци и агенти на ДС, са достатъчно големи, че да ни уплашат някакви си ипотечни кризи.

Хайде със здраве и умната! Ако не с умната, то с русата! И ако имате въпроси - питайте!
цитирай
28. valsodar - Като по учебник, но благодаря за мниението :)
21.09.2008 10:06
Все пак допълва и доразвива в добра посока дискусията.
Пак се препотвърждава ролята на банките, в изкуственосто завишение на цените и усилването на инфлационния натиск, с лесните кредити които раздадоха, както и с агресивната им рекламна кампания в тази посока ! :)
Един от основните виновници за имотния балон, бяха и си остават банките :)
цитирай
29. vmitkov - Радославе,
21.09.2008 15:58
Можеш ли да си представиш, че не съм чел нито един учебник по икономика. Но чета разни статии в различни области, наблюдавам какво става по света и най-вече разсъждавам.

Но не обвинявай банките! Защо?

Представи си, че ти имаш собствена банка! Какво би правил с парите, които хората ти предоставят и очакват от тебе да ги увеличиш пък макар и с пазарната лихва само?

По принцип имаш два пътя - или да кредитираш някого и да разчиташ, че той ще свърши работата вместо тебе, или сам ти, тоест банката, да станеш инвеститор и да влагаш парите някъде.

Къде е най-удачно да влагаш чужди пари (а също и свои когато вече си постигнал печалба)? Тук под удачно трябва да се разбират и балансират едновременно две противоположни неща - печалба и риск.

От теорията е известно, че колкото по-голяма е печалбата, толкова рискът е по-голям или пък печалбата скоро ще свърши, щото мераклиите са много (виж по-горе за незадоволеното търсене).

Ако аз съм банкер, една голяма част (но никога всичките пари) бих инвестирал в компании като Майкрософт и Интел - хем високотехнологични, хем доказали се като успешни. Друга част бих инвестирал в недвижими имоти. Трета част бих инвестирал в компании като Хатауей - и заради Уорън Бъфет, и заради това, което те произвеждат - все неща, които са нужни на хората ежедневно.

Но пред вид огромните дългове на САЩ, някой би оспорил инвестициите в САЩ. Тогава бих инвестирал в икономиката на Китай, Тайван, Корея, Сингапур.

Крайното решение на всяка банка обаче, зависи както от нейната икономическа мощ, така и от разбиранията на собствениците й.

Във всички случаи аз бих дал предимство на собствените инвестиции на банката - най-малко заради това, че печалбата, която би останала у чуждите предприемачи, ще остане в банката.

Не зная дали българските банки имат такъв стил на мислене. Освен това те не са български банки и със сигурност следват политиката на чуждите банки-майки. А тя каква е кой да ни каже?

Лошото на българската икономика е, че тя не се управлява от държавници, а от спекуланти.

Какво ще рече това?

Държавникът има инвестиционно мислене, тоест той мисли дългосрочно и стратегически. Докато спекулантът мисли краткосрочно и само за себе си, тоест той се интересува само от собствената си печалба и то във възможно най-кратък срок.

Ще ти дам пример за български държавник - Атанас Буров.

Когато след Първата световна война на България са наложени тежки репарации, включително конфискуване на подвижния жп състав на държавните железници, Атанас Буров се замисля какво ще стане с българската икономика като остане без железопътен тарнспорт, който тогава е бил основният - примерно 90% от стоките са се пренасяли по железницата. Отговорът е бил ясен и ужасяващ, стига да си зададеш правилния въпрос. Но този въпрос не си го е задал тъпанарят Фердинанд, а родолюбецът Буров.

И какво решение е намерил Буров - да се обединят няколко богаташи като него и със съгласието на Фердинанд като държавен глава тези богаташи да изкупят целия подвижен жп състав, който да стане частен, като оставят за репарации само негодните вагони. По този начин частният бизнес запазва железниците на България действащи и спасява икономиката на страната от колапс. Ето на това се казва държавническо и стратегическо мислене.

Друг пример е град Оулу, който се намира в северната част на Ботническия залив на Балтийско море и е на западния бряг на Финландия. Това е сравнително малък град с население под 100 хиляди жители. Тамошната местна управа като види, че икономиката на града започва да закъсва и започва да търси инвестиции (било общински, било частни, било еврофондове) и ги влага в наука и образование. Това са дългосрочни и стратегически инвестиции. Резултатът е, че тамошният университет е най-силният във Финландия, Нокиа е базирала там мисловната си дейност, тоест проектирането, много други високотехнологични фирми също и градът има славата на Силиконовата долина на Финландия. Снимки от него можете да видите в блога на lidis.blog.bg.

А у нас какво правят комунистите, комсомолците и ченгетата от ДС?

Първата им работа беше да окрадат държавните банки, защото там бяха парите на българския народ и на държавните предприятия. После завладяха хазарта, където печалбите са бързи. За наркотиците да не говорим, щото тях те никога не са ги изпускали от властта си. Разпродадоха де що намериха читаво държавно предприятие за кой колкото най-много даде. Окрадоха дори и армията. И все по-малко инвестират в наука и образование. И като видяха че кражбите свършват, по-умните от тях започнаха да инвестират в някакво производство, но винаги в такова, което носи бързи печалби, тоест предимно в търговията, леката промишленост и в строителството. В тях нито се искат големи инвестиции, нито са нужни особено висококвалифицирани кадри.

Но виж, да инвестират в наука, образование, тежка промишленост, високи технологии - за това се искат не само много пари, които все от някъде могат да се намерят, но се искат преди всичко акъл и държавническо мислене. А от къде такива неща в едни крадци и убийци каквито винаги са били болшевиките и техните наследници и съратници?
цитирай
30. анонимен - ivasi B-RNA
22.09.2008 02:45
4eta...pove4eto ste dosta kompetentni,az zatova ne mislia da se natiagm s mnenie za ikonomi4esko-politi4esko sastoianie na darjavata.NO,mislia 4e bulgarina e izklio4itelno stresiran,kraino depresiran,i nikoi,absoliotno nikoi bez da osaznava tova....za6toto prosto niama vreme za tova...a Bulgaria bore6ta se da izleze ot dulbokata kriza koiato zapo4na da ia zadu6ava predi po4ti 20 godini....ako niakoia zapadnoevropeiska darjava se namira6e v sa6toto polojenie,bi se nareklo-KRIZA,a v BG si zadavat vuprosi ot sorta-dali 6te ni tresne ili 6te ni podmine krizata.....hm.........tvarde rano sme sazdali BG -durjava,vapreki genotsidite-otseliali sme ...i ve4e iavno sme mutirali.....bulgari sme
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391513
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив