Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2008 11:01 - Това ме радва :)))
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2421 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 26.09.2008 11:04


 Радостно е човек да види, че ако не в България, ако не в наше село, то поне сред политици на светлинни години от нашите,  има един по-човешки поглед към ценностите на демокрацията.
 Дали се връщаме към идеала на древна Елада или влизаме в едно ново измерение на свободното изразяване на личната ни гледна точка - само времето ще покаже.
 В едно съм сигурен - това определено ще затрудни черния пиар.


Източник : http://www.computerworld.bg/

Блоговете - гарант за демокрацията

imageВ приетата от Европарламента резолюция за медийната концентрация и плурализма в ЕС се изразява загриженост относно все по-голямото концентриране на собственост в областта на медиите, което заплашва плурализма и тяхната функция като "пазител на демокрацията". Затова депутатите препоръчват създаването на редакционни устави, които да предотвратят намесата на собствениците или правителството в отразяваната информация. Те подкрепят провеждането на отворени дискусии върху статута на блоговете.
Според текста на резолюцията блоговете представляват важен нов принос към свободата на изразяване и са все по-често използвани от професионалисти в областта на медиите, както и от частни лица.
Приетият в крайна сметка текст сериозно се различава от одобрения в Комисията по култура и образование, който искаше изясняване на статута на блоговете, за да могат те да бъдат поставени на равна правна основа с всяка друга форма на публично изразяване на мнение.
По време на дебата по темата в понеделник вечер евродепутатката Мариан Мико отговори на притесненията на много блогъри по следния начин: "Моето навлизане в киберпространството предизвика бърза реакция на множество блогъри. Искам да стане ясно, че никой не иска да регулира интернет."
Депутатите подкрепят защитата на авторските права в интернет медиите, при което трети страни да са задължени да посочват източника при заимстване на чужди текстове. Резолюцията призовава за по-голяма прозрачност по отношение на личните данни на потребителите и друга информация за тях, която се съхранява от търсещите машини в Интернет, от доставчиците на услуги, свързани с електронната поща и от уебсайтовете на социалните мрежи. (25.09.2008)


Тагове:   МЕ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lelya - А пък аз съм малко скептична. Струва ...
26.09.2008 11:15
А пък аз съм малко скептична. Струва ми се, че все още се изучава това ново явление и след време, съвсем естествено и то ще бъде поставено на някаква регулация.
цитирай
2. gothic - Докато това го регулират, ще се п...
26.09.2008 11:18
Докато това го регулират, ще се появи нещо ново. Свободното слово е винаги една крачка пред цензурата....
цитирай
3. valsodar - Поживьом - Увидем !
26.09.2008 11:22
Определено опитите за манипулиране на блогосферите няма да престанат, просто ще еволюират на едно ново ниво.
Няма човек, освен тези с психични заболявания, който да не подлежи на манипулиране :)))
Дори и близките ни манипулират, когато се опитват да ни накарат да свършим нещо, което ни е неприятно.
Но от манипулация до манипулиране си има разлика и тя е в крайната цел на насочения избор. :)))

Поне, ако не друго, в близко бъдеще у нас поне от кумова срама ще трябва да си обуздаят малко полицейският произвол :)))
цитирай
4. flyco - контролът върху интернет
26.09.2008 11:39
Бъдете сигурни, че ако има техническа възможност да се осъществи то той ще бъде осъществен независимо дали е законно или не.
цитирай
5. valsodar - E, то възможности винаги има
26.09.2008 11:58
И контрол ще има - все пак има немалко изяви противоречащи и на конституция и на закони - редно е някой да бди, да не осъмнем някой ден с терористични изяви в нета.
Но важното е не дали ще има контрол, а в чии ръце ще бъде и дали контрола няма да е безконтролен.
Това вече е опасното, това застрашава гражданските ни права - за пример скандала с подслушванията в ДАНС :)))
цитирай
6. flyco - малко по-иначе
26.09.2008 15:44
Значи кой решава да има или да няма контрол? На какво основание решението му става законно?
Не бива да се примиряваме с нещата по подразбиране, трябва за всяка промяна да се търси правова и логична обосновка - това всъщност е прозрачността на управлението. Ами ако още 20 пъти един потребител срещне тезата, че без контрол на интернет няма да минем то когато се окаже, че такъв наистина има то той въобще няма да се възпротиви, а ще го приеме като нещо естествено. Всички сме манипулируеми както сам каза по-горе, но трябва сами да се ръчкаме от време на време иначе няма кой да ни помогне. Това, което имах предвид по-горе е, че ако се установи някакъв контрол над мрежата то той трябва да е въз основа на общоприет закон. Ако не е, тогава точно този, който се е опитал да го упражнява ще е престъпника - еднозначно.
цитирай
7. valsodar - Така е - прав си .
26.09.2008 16:03
Ясни правила, прозрачност в прилагането им - какво повече може да иска човек ?
цитирай
8. tsv - @2 Точно така е!
28.09.2008 15:22
Свободомислещите винаги са една крачка пред цензурата. И така трябва да бъде.
цитирай
9. анонимен - blogovete garancia za svobodata.
29.09.2008 02:40
Mnogo to4no-ot manipulacia do manipulirane ima raslika.Triabva da ima y svobodnomislesti,no sas yasno razbirane za nestata.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393956
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив