Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2008 22:46 - Опс !
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1469 Коментари: 2 Гласове:
0



 За първи път, от не помня колко време насам, да видя в медия нещо, което не вярвах, че скоро ще видя !
 Заявление за достъп до обществена информация
Схващате ли за какво става въпрос ?!

Ето ви и текста, за който аплодирам авторите му - "Икономедиа" АД, издател на вестник "Капитал"
 

"Уважаеми г-н министър,

Исканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с 36.5% ще постави в трудно положение домакинствата, които ползват природен газ или централно отопление, и ще намали драстично конкурентоспособността на българската индустрия във времената на тежка международна финансова криза. Пряко ще бъде застрашен и българският износ, което може да доведе до макроикономическа дестабилизация.

Смятаме, че общественият интерес изисква "Булгаргаз" да предостави информация за структурата на разходите си и така да убеди потребителите в основателността и навременността на своето искане.

Би било абсурдно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която трябва да се произнесе по искането на газовия монополист, също да не разполага с тази информация. Поради нейната критична важност не считаме, че търговската тайна може да бъде аргумент тя да не бъде предоставена.

Основавайки се на закона за достъп до обществена информация и практиката по прилагането му, ние сме уверени, че не може да бъдат търговска тайна правата и задълженията, страните и цената и основните условия на толкова важните за българското общество договори.

Във връзка с това и на основание Закона за достъп до обществена информация искаме да получим достъп до:

- Пълен списък на документите, съдържащи се в пакета действащи договори за доставка и транзит на природен газ между "Булгаргаз" и "Газпром", както и прилежащата към тях документация.

- Самите действащи договори за доставка и транзит на природен газ между "Булгаргаз" и "Газпром", както и прилежащата към тях документация.

Заявяваме, че не желаем да получаваме информация, която представлява търговска тайна, затова желаем да бъдат заличени от съответните документи, които ще копираме, всички думи или пасажи, законно определени като търговска тайна. "


Тагове:   Опс,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lucky2 - 28 септември се чества...
27.09.2008 23:55
Пак навреме сме се сетили...
"Darik news...":
От 2002 год. 28 септември се чества като Международен ден на правото да знам. Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права. По този начин се дава възможност за участие на хората в процеса на взимане на решения.
Повече информация за правата на гражданите за достъп до обществена информация, както и заявление за достъп, може да бъде намерена на адрес: www.dunavbd.org / Достъп до информация.
цитирай
2. lucky2 - Достъп до информация...
28.09.2008 00:00
Препоръки към желаещите да си подадат Заявление за достъп до обществена информация

Важно е за всеки, който има желание да получи достъп до обществена информация по вълнуваща го тема, първо да се ориентира коя е институцията, на която е в компетенциите исканата от негова страна информация, да опише исканата информация така, че да става ясно на институцията какво се иска като информация.

Необходимо е също така, ако заявителя има възможност да използва интернет, да направи преди това справка на съответната интернет страница на институцията до която е решил да подаде заявление за достъп до информация, за да провери дали това, което го интересува не е публикувано на нея.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7408141
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив