Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2008 11:54 - Голямата рецесия, старта е даден .
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5140 Коментари: 20 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2008 11:59


 Уолстрийт се срина, руската фондова борса затвори врати тази сутрин още с отварянето си, паниката е и у нас.
 Това, за което от почти година се предупреждаваше, най-сетне се случи.
Спекулативния пазар се срина из основи.
Единствения въпрос е дали настоящата рецесия ще надмине тази от периода 1929-1933 време влязло в историята , като голямата Депресия.
 Това, което искам да науча е, не дали влизаме или не влизаме в рецесия, защото фактите са достатъчно красноречиви.
 Вълнува ме, как би се променил живота ни за времето , което ще е нужно за преодоляването й.
За това коя е причината да започне, думата имат финансистите - по въпроса може да се прочете много и човек да си състави някаква обща картина.
 Но какво всъщност ни очаква - безработица, фалити, хора изхвърлени на улицата поради невъзможност да погасяват жилищните си ипотеки, загинали от студ в панелките с новите цени на горивата - Апокалиптичните сценарии са толкова много, а няма един глас, който да каже - Да, влизаме в рецесия, но за да излезем от нея , трябва да се стори това и това.
 Няма го аналога на Чърчил, който да обяви преди битката нашата готовност да влезем в нея.
Защото това ще е битка, битка за оцеляване.
Наместо това се вихрят някакви безсмислени спорове за това , кой бил подслушван и кой не. Дребни политически ежби са заели фокуса на вниманието ни и са изтласкали встрани от полезрението ни по-сериозния проблем .
 Какво се случва в момента , как това ще ни се отрази ?
На мен , на теб , на него , на нашите семейства ?!
Икономиката ни навлиза в колапс, отрицателното ни търговско салдо е достатъчно голямо за да обърне каручката на крехката ни икономика.
 Широко-разтръбяваните чужди инвестиции се оказа, че са били на един изцяло спекулативен пазар, какъвто е и този с недвижимите имоти. Който също е в процес на срив.
 На фона на всичко това сме свидетели на едно напълно ненужно и необосовано увеличение на цената на газта - факт, който сам по себе си е достатъчен да увеличи търговският ни дефицит.. Фактор, който допълнително ще утежни способността на икономиката ни да е конкурентна на фона на стремително свиващите се пазари.
 Въпроси, въпроси, въпроси ... а насреща им отговори няма.
Има една подправена статистика за инфлация далеч от тази, която виждаме в цените по магазините.
Инфлация, която ще усещаме все повече и повече на гърба си с всеки следващ ден.
 Срива се осигурителната ни система - НОИ е в липса с почти 2 милиарда, невнесени от фирми като осигуровки.
 От де тогава, ще има пари , за да могат пенсионерите да преживеят чисто физически шока, който ги очаква през зимата, през следващата зима и така поне още 5 години напред, докато излезем от рецесията ?
 Проблемът е, че искам да видя нещо положително, да ви кажа нещо обадеждаващо, позитивно, а просто няма от къде да го намеря.
 Продължавам да търся информация, която да разсее опасенията ми.
 Дано да има такава !
 
 


Тагове:   даден,   рецесия,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. flyco - суровини и технологии
30.09.2008 13:01
В обстановка на оцеляване технологиите не се разиват, защото средствата за наука се орязват най-лесно. Остават суровините. Ако има нещо друго, което може да доведе до генериране на финансови средства бих се радвал да го науча. технологии нямаме, освен това нямаме и суровини. Какво ни остава, какво можем да продаваме ... освен електроенергия и земя за друго не се сещам. Е и услуги разбира се - морски курорти за низша класа, точно тя пък като се засили да ходи на море в условията на криза...
Ами тъжна е картината, ама българина с кифла ли ще го уплашиш.
цитирай
2. valsodar - Нямаме нито едното, нито другото.
30.09.2008 13:11
Икономиката ни е твърде енергоемка, за да е конкурентноспособна.
Все още по внедрено ноу-хау изоставаме с десетилетия, така че пазарите които до момента сме държали с ниски цени, просто ще изчезнат на фона на силното ни евро.
В сферата на услугите, криво-ляво сме на ниво, но кой ще дойде да ги ползва ?!
Преработвателната ни промишленост отдавна изтърва шанса да покрие нормите на ЕС, ще оцелеят не повече от 10% от фирмите в бранша .
За селското ни стопанство има ли смисъл изобщо да говорим, наште с едините прости субсидии се осраха, какво да говорим за инвестиции в бранша.
Модерно земеделие и животновъдство ?
Да, но какъв процент на фона на общото му положение - броят се на пръсти сочените за пример.

Петролни залежи си нямаме, имаме си газови находища, но с тия темпове на проучване и разработка скоро газ от там няма да тръгне - защо ли ?

Кое ни остана - човешкия потенциал ?
Нискоквалифициран, инертен, непредприемчив и невеж.
С нежелание да се обучава, развива и да повишава конкурентноспособността си.
Срината образователна система бълваща дебили, с интелект на пералня машина.

"Инвеститори" бетонирали крайбрежието ни, вложили пари от наркотици, проститутки и контрабанда в строителния бизнес за да ги изперат.

Сива икономика, която няма да излезе на светло, ами направо ще си почернее съвсем - кой ще е луд да плаща реални данъци и осигуровки при липса на свободни средства ?!??

Банки на крачка от фалита, свиващи все повече и повече възможностите за кредит в страха си пред кризата.

А бе, накъдето и да погледна...
цитирай
3. kalbotobg - ...
30.09.2008 14:25
Мизерия
цитирай
4. bestregards - каръщина
30.09.2008 22:28
бедняци заради Прехода, сега бедняци заради Рецесията.... никой не е крал и никой не е спекулирал.... обективни икономически процеси.

пак първо беднотията ще го отнесе.

добре, че сме си свикнали на бедност и мизерия. негневливите мравки. и да сме гневни - нищо не може да се направи, защото не става дума само за нашите смешни управници и оправници.... става дума за световен ред. но да си ги псуваме наште дребосъци и неволи, че иначе какво - война на САЩ ли да обявиме?
цитирай
5. compassion - Рано е
01.10.2008 21:39
да се вайкаме толкова. Борсите на Европа (Лондон, Париж и Амстердам са с малък спад все още на печалба днес затворени. В петък в САЩ ще гласуват специален план за спасяване на банковата система. Тъй като кризата ще се отрази негативното на изборите там, те са заинтересовани час по-скоро да обладеят положениетои ще направят необходимия компромис. Да се сравнява днешната ситуация с 1929 г. е далеч несравнимо търсено сходство. Не сейте страх и несигурност, не забравяйте, че един от влияещите фактори е слухът, негативните очаквания и страхът. Още по-успокояващ е факта, че България с нейния малък финансов пазар и относителна изолираност няма какво да губи. Друго щеше да е, ако икономиката ни имаше няколко гиганта от които зависи цялата страна и те бяха тясно свързани с Америка.
Да наблегнем на човешкия ресурс е спасението. Знанието, съвета, информацията, идеите - това са най-скъпите услуги навсякъде по света.
цитирай
6. valsodar - Изтеглиха си инвестициите от външните пазари
02.10.2008 11:11
Затова се и сринаха останалите борси - амрекинаците кешовизираха ресурсите си навън, за да се справят с кризата си вътре .
Съответно, рязко ще намалеят чуждестранните инвестиции у нас, което ще задълбочи процеса на рецесия - по-малко инвестиции, по-малко работни места, по-малко потребление -> кръгът се затваря.
БНБ вдигна лихвения си процент на рекордно високо равнище за 10 години насам.
Какво имаше преди десет години - кризата предизвикана от правителството на Жан Виденов.
цитирай
7. valsodar - Цените на хранителните продукти и ...
02.10.2008 11:37
Цените на хранителните продукти и енергията в новите членки на ЕС са се увеличили повече от два пъти през последните две години. Само за храна гражданите на държави като България започват да харчат почти 50% от доходите си. Световната банка смята, че високите цени заплашват региона с нова вълна от бедност.

Рисковете са най-големи в държавите с фиксирана валута, където частното кредитиране е създало големи дисбаланси, ускорило е инфлацията и е създало опасност от „прегряване" на икономиката.
цитирай
8. compassion - Кризите са стимулатор...синусоидите...спад - подем и пак...
02.10.2008 12:52
При криза, идваща от Америка най-голям е риска за отворените икономики без собствени ресурси, тясно свързани с Америка и изцяло зависещи от вноса. Говоря по принцип, защото съм външен наблюдател за България. Може би нямам моралното право да коментирам болката, когато не я познавам. Искам само да помогна, да ви успокоя. Страхът поражда повече страх, никога успех!
цитирай
9. valsodar - С това безспорно съм съгласен !
02.10.2008 13:08
Но може ли във времена на всеобщо глобализиране на икономиката , да се твърди че една криза в САЩ няма да засегне нашата икономика ?!
Във всеки един случай ще я засегне, въпросът е колко тежко и за какъв период ще излезем от нея.

Хвърли един поглед върху очаквания икономически ръст за страната ни за следващата година и ще се позамислиш...

Не казвам, че трябва да изпадаме в паника - от това полза няма да има никой от нас.
Искам просто да знам, при една икономическа криза, кои са правилните модели за поведение от които бихме могли да се възползваме ?! :)))

Благодаря за участието ти в блога ми.
цитирай
10. xsapience856 - valsodar
02.10.2008 23:15
Трябва да имаме в пред вид, че Америка не е единственият инвеститор. Освен това ние сме част от Европейския съюз, а не от САЩ. Рецесията започва да обхваща целия свят, защото безотговорността и късогледството на политическия и икономически елит не чуваше предупрежденията на учените. Суровините са на привършване, а никой не си направи труда да започне внедряване на отдавна съществуващи нови неупотребявани технологии.
Технологическият капацитет в момента е напълно способен да измести необходимостта от използваните до сега суровини. Рецесията е предизвикана за да се изстискат дивиденти от останалото кличество суровини и техните продукти и същевременно се планира повсеместна смяна на технологии и съоръжения. Никой не знае колко дълго ще продължи този процес и къде е нашето място за в бъдеще.....
цитирай
11. kalbotobg - @10
03.10.2008 04:23
Промяната ще продължи твърде дълго за да е безболезнена, а мястото ни от доста време е на дънното. Да ползваш "дивиденти" не означава рцесия, рецесията идва от природен катаклизъм или както по-често се случва от лошо планиране.
цитирай
12. xsapience856 - kalbotobg
03.10.2008 10:57
Не казвам "да ползват", а да "извлекат" дивиденти от поскъпването на продуктите....Дивидентите се ползват от олигарсите в индустрията.
цитирай
13. valsodar - Сещам се за какво говориш
03.10.2008 11:28
Има си такава практика за откопуване на патенти на технологии, които биха навредили на оборотите ти.
Не са един и два примерите в подобна насока, за това как една напредничава технология е изкуствено задържана от внедряване в производство, за да се изплатят докрай вложените средства в реализацията на предходната.

Има вече автомобили, които могат да се движат само на вода (новината е от преди седмица, откритието е японско), но това не значи автоматично , че от утре всички автомобили ще забравят за бензин и нафта.
цитирай
14. xsapience856 - Точно това имам в пред вид :-)
03.10.2008 11:48
Мислим еднакво. Иначе за новите автомобили възможните видове горива са няколко, но водният двигател изби рибата. :-)
Освен това отдавна е открита електроцентрала с източник Водород.
цитирай
15. compassion - Още по-голяма игра
03.10.2008 15:25
Темата на постинга беше рецесията, но се отмести към методите и средствата....логично....стигнахте до технологиите и корпоративните игри....жалко...това са детайли, които обясняват, но не решават проблема. Какво искам да кажа? Каквото през цялото време повтарям: ако не излезем от собственото си Его проблем, няма да прогледнем! Е, какво общо има това с проблема за банковата криза в Америка и икономическото цунами, заплашващо първо Америка и Азия, но не по-малко и Европа? Ощото е нивото. Да излезем от частното, конкретното, за да видим общото (примера с дървото и гората). Сега вече се сещата, нали? Банковата система нарастна и се усложни (стигна се до абсурда банките да предлагат услуги, които сами не разбират – случая с ING bank); отделните правителства и съюзите между тях се опитват да балансират (конкретни спасителни планове в САЩ и Европа има вече), но не виждате ли зад това голямата политическа игра, игра, която се считаше за надстроечна по отношение на икономическата, но е точно обратното(!!!). Познавайки икономическите закони, имащите политическа власт сами предизвикват икономическите ситуации с политически цели, но понякога те излизат от контрол, защото са трудно управляемо средство, но затова пък толкова мощно именно защото въвлича всички ни във водовъртежа си и използва енергиите ни. Примери, колкото искате: (само от последните две години - САЩ, Русия, Ирак и Иран, Израел, Афганистан, че последно и Грузия беше грозно манипулирана. Борбата е за политическа власт (икономическа те отдавна имат), защото чрез нея се влиза в голямата световна и вселенска игра. Ако сте в състояние да се отворите още повече за непознаваемото може да потърсите в нета информация за процесите, които вече са в прогрес и „скоро” всички ще видят.
цитирай
16. valsodar - Не че съм параноик и любител на теории за конспирациите
03.10.2008 15:41
Но ми прозвуча много странно един призив от страна на САЩ към Китай за спасяване на икономиката им ??!
Неведоми са пътищата капиталови и рязкото отегляне на инвестиции в един пазар може да го срине с лекота - всичко е навързано като свински черва .
цитирай
17. compassion - ДА!
03.10.2008 16:01
Така е! Хубав пример. Но всичко ми е навързано като огърлица от перли, представени като свински черва, за да не са обект на всеобщо внимание.
цитирай
18. kalbotobg - @16
03.10.2008 16:01
Китай е огромен пазар и производител на евтина продукция. Технологично се развиват по-бързо отколкото повечето хора дори се замислят и Америка е пазар за техните евтини стоки , вече имат и собствен модел компютърен процесор. Америка губи позиции.
цитирай
19. анонимен - Я бе стига сте умували !!! Качвайте ...
10.11.2008 13:07
Я бе стига сте умували !!! Качвайте се на колелата, ако нямата къща на село си купете някоя евтина такава и гледайте зайци и кокошки. Никва рецесия няма да усетите КАУНИ такива
цитирай
20. compassion - Назад към натуралното стопанство
10.11.2008 14:51
не е спасението, но анонимен 19, ако намекваш, че трябва да се захващаме за работа си прав. Жалко, че не разбирам "КАУНИ" какво значи (нова дума в развиващия се български език?), но по начина си на употреба изглежда обидна. Рецесията в икономиката и в душите с обиди не се побеждава, а с общи усилия.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392619
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив