Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2008 01:49 - Глупости на търкалета блогосферски...
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1303 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 17.03.2009 15:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Като гледам, колко ниско е паднала летвата за деня, направо страх ме хваща да повдигна крак, за да не я прескоча.
 Така де, то за каквито и глупости да пише човек, ако тези преди него са изписали по-големи, неговите започват да блестят като прозрения на техния фон.
 А обиконовенно автора не е искал нищо да каже, той просто си е мислел на глас, изтървал се е да сподели мислите , които го терзаят и ... хоп, поредното недоразумение.

 Днес имах интересната възможност да видя на някои неща под ъгъл, за който и не ми бе хрумвало да се замисля, че може да съществува такъв, като различна от моята гледна точка.

 Да оставим настрана какво мислят децата по битиви за световната криза и как ще се отрази на бабичките пляскащи белот в затънтените села, до които само репортер от новините може да достигне.
 Техните коментари, достойно влизат в графата "какво мислят специалистите", защото телевизионерите имат досадния навик да хващат куцо и сакато и да пробутва делириумните им брътвежи за експертни мнения и оценки.
 То не бяха малолетни брокерчета голобрати даващи експертни оценки за развитието на пазара на недвижими имото, то какви ли чудеса не бяха.. да ги оставим настрани, че освен да ги напсува човек, коментари свестни никакви !

 Няма смисъл вече да спорим и да се питаме, навлизаме ли икономиката ни в криза или не ?!
Те фактите са достатъчно красноречиви и само хора невменяеми могат да твърдят, че криза няма и тя нас няма да ни засегне.
 Днес нещо друго ми стана по интересно - за ползата от икономическата криза .
Е що за чудо, хем криза, хем и ползва от нея ?!
Е до днес и аз бих така възкликнал.
Но днес ( неведоми са пътищата божии), в разговор с приятел на когото му предстои след седмица да направи демо на "моята голяма селска сватба", покрай приказките за предстоящото повратно събитие в живота му, стана въпрос и за злободневните неща.
- Радо, кога ще дойде кризата, че да се оправят нещата у нас ?
- ??!
 - Хората не искат да работят, не предлагат качествен труд, а искат заплащане насреща . Е, нека дойде тази криза най-сетне, че покрай нея хората да се научат, че ако искат да им се плаща, то те ще трябва да се научат да работят както трябва ! Да дават за качествено заплащане и качествен труд насреща, а не само да си клатят краката и всеки да иска да е началник.

 Е, първоначалната ми реакция бе - Пълни глупости, но после се позамислих малко и си казах - Чакай, чакай малко, има логика в това което казва !

Първо.
Определено ценза на една много голяма част от наетите на трудовия пазар е далеч под този, за който са наети - просто липсата на квалифицирана работна ръка принуждава работодателите да наемат недобре подготвена и да и плащат като за квалифицирана за да я задържат. ( да не споменаваме какви кадри бълва образователната ни система )
Второ.
На един пазар на труда, където търсенето е по-голямо от предлагането, мнозина могат да си позволят да работят по-малко, от това за което им се плаща, с мисълта, че никой друг не би направил това за същите пари.
Трето.
Никой не си дава труда да повишава квалификацията си с идеята, че е несменяем на работното си място и след като нищо не го застрашава, защо да се мори излишно да става по-добър, в това което прави ?

Не казвам , че важи във всички случаи и на 100% за всички работещи в България, но.. човек започва да се пита - Добре де, може ли да се каже, че ако ни удари една рецесия, а тя неиминуемо ще ни удари от нея ще има само вреди ?!
 Да, опредлено ще има здрави гърмежи .
На първо място ще фалират строителни фирми, ще повлекат със себе си търговци на строителни материали, дървопреработвателна промишленост, мебелни цехчета, магазини за обзавеждане - редицата е дълга, но от друга страна сериозно ще се облекчи трафика в София.
 Е, ся пък това отде се взе ? - пак ми изтрещя в главата - Отговора бе, пак елементарен - Фалират строителните фирми, няма какво да задържа в София хиладите строителни работници - прибират се по родните си места.
 А бе, шантава работа ви казвам - До вчера ме втрисаше на тема рецесия, днес се оказва, че имало и хубави страни.
 Доколко хубави и за кого хубави е доста спорен въпрос - Един ще загубят, а други ще спечелят от кризата, в която ни предстои да навлезем.

 Сега си имам нова задачка-закачка, с която да се заигравам в близките дни - да проуча колко истина има във всичките изказани ми аргументи в полза на настъпващата рецесия, защото повечето ми прозвучаха твърде убедително.
 Защото, ако не друго то като безпорен плюс ми се вижда следното :
- Спиране на безразборните застроявания по курорти, черноморие и унищожаване на защитени местности.
- Падане на цените на недвижимите имоти, а оттам и тяхната по-голяма достъпност, за по-широка част от населението.
- Фалит на всички фирми с рисково управление на капитала - дай боже веднъж завинаги да се сбогуваме с ориенталския манталитет на водене на бизнес у нас по почина "Ти на мен пари ми дай, а не акъл"
- Превръщане на пустеещите земеделски земи в обработваеми - Да де, все отнякъде нещо трябва да се яде и ако няма кой папо да даде, то Неволята винаги ще ни научи как да не умрем от глад.
- Реален пазар на труда, където ще се плаща за реални умения , а не за изфабрикувани и изсмукани от пръстите на написалите ги в CV-то си.
- Модернизация на производствените процеси - в кризата ще могат да оцелеят единствено тези постигащи най-добър баланс между вложен ресурс и изработен продукт. Еволюционен подбор - това, което влизането ни в ЕС не можа да постигне, ще си стане по естествен път - ще оцелеят по-гъвкавите, по креативните, по-добре работещите.

 И ако наистина кризата е причината в бъдеще време, от нас да оцелее най-доброто и на негова основа да продължим , то и аз бих се запитал като приятеля ми - Кога най-сетне ще дойде тази пуста криза, че да се оправят нещата и у нас ??!

 

ПП




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kalbotobg - Ако...
05.10.2008 04:16
Само дето покрай сухото гори и суровото. Познавам твърде много хора които не работят по-специалността, а след една определена точка на свиване на пазара тои бива заместен от черната борса.
цитирай
2. slavuncho - :) народа хубаво го е казал:
05.10.2008 09:43
всяко зло за добро!
цитирай
3. tini4 - Молко пристрастно... Някои казват - никога няма да фалира болница, а ако това са случи - некадърни са!
05.10.2008 10:35
Голяма заблуда!!!
Специалност?! Направо ми се е отщяло, ама нейсе...
Явно призвание някакво.., мотивация = 0
Здравеопазването ни - замалко да го сложа в кавички, но има още шепа ентусиасти с последни усилия крепещи пирамидата, без основи. Е, на върхът би следвало да е хуманизма! Но не може да не рухне нещо без основа - въпрос на време...
Та понеже все на загуба работим, въпреки несекващия поток пациенти, се замислих - търсят ни, предлагаме услуги - а в резултат - благодарност!
Това някаква форма на отражение на икономическата криза ли е?
Или тотално безхаберие?
По разумните следствия на логиката - хората за жалост боледуват...
По разумните доводи на бизнеса - не може да фалира закусвалня и болница...
Сега оцеляваме работейки гъвкаво, креативно и смея да твърдя - съвестно!
Но съм реалист - в тази област нещо дълбоко не е наред!
Или пак е въпрос на нечий интерес!?
цитирай
4. tini4 - ПП... :)
05.10.2008 10:48
Абе, кака!
Представаш ли си какъв абсурд - кризата да засегне точно тази болница... Вероятно не можем да насмогнем на последиците от "правовата" ни държава... Не е смешно, трагично е!

Но темата ти е в друга насока и много достоверна!
Ще поживеем, ще видим...
цитирай
5. valsodar - Да, в пожара не се знае, кое точно ще оцелее
05.10.2008 11:58
Но само в мигове на криза и на изпитания, успяваме да проверим силните страни на личността си и да отсеем реалните такива, от тези само на хартия :)
цитирай
6. tini4 - :) Така си е...
05.10.2008 12:49
Съгласна съм!
цитирай
7. bestregards - не вярвам на прогнозите ти.... но да видиме
05.10.2008 16:31
ще го отнесе най-голямата беднотия с и без това нищожните доходи...

и как пък изчисли цената на квалифицирания труд и реши, че се плаща като за такъв? че то и некачествения труд - ей така само за присъствие 8 часа - не покриват тия смешни заплати, а че разни безобразни се кичат с експертни и професионални звания и на вид се докарват много разбирачи - няма да споря - нали ги познавам от скамейката още тези свръх надути тричави дупенца, а и на всяка моя работа съм ги виждала - никакво желание и хъс за развитие на знанията и уменията в работата, а само гонене на имиджа и престижа със самочувствие на харвардски възпитаници бре!
но не ги упреквам. животът е кратък. дълбокомислието е вредно във времената на бързите решения и темпове, където важи правилото - бързото решение, бързата приказка, бързото действие е най-доброто и блестящо изпълнение, защото никой няма време да спори. бездействието не съществува, докато не набере - тогава бързо и ефикасно блесват умения за още по-бързи действия или работа в екип /разбирай измъкване от проблема и някое добро магаренце да чисти купа с л/
по-добре със самочувствие на гъз небесен, отколкото и на йота да спадне самочувствето от това на околните - тва е законът за "професионално" оцеляване.

тия с парите няма да изгорят, защото за гъвкави и ще намерят нови комбинации, поради наличието на достатъчно пари затова. задпараванният им спекулативен бизнес /за разлика от "белия" в сферата на строителството и разни други инвестиции/ ще процъфти.
може цените на имотите да спаднат, но и покупателната способност на средна ръка хората, дето са се надявали, че може и да успеят да придобият имот, ще спадне съвсем безнадеждно.
цитирай
8. bestregards - и последно
05.10.2008 16:43
в кризите невинаги оцелява най-доброто.... оцелява от всичко - оцеляват стоици, донкихотовци, мошеници...., но благоденстват ситуционалистите и спекулантите - храстчетата

кризите са като революциите - достойните се борят с бедите и злините , подлеците лавират, паразитират и просперират... е на тях пък не им е лесно в борбата със себеподобните...
цитирай
9. bestregards - въпрос:
05.10.2008 16:44
кое наистина е най-доброто в такъв случай?

битово оцеляващото или битийно оцеляващото?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7411641
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив