Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 11:14 - Разпиляно
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2455 Коментари: 15 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Трябва ли човек да е ясновидец, за да види в бъдещето ?! Едва ли, независимо от опитите да ни се наложат определени  екстрасензорни "дарби", като нов модел за подражание чрез телевизионния екран. И какво ли извънсетивно има в това , да предвидиш бъдещето ?!
 Просто се иска малко повече здрав разум и на база налични данни и случили се предходни събития, всичко би могло да се предвиди достатъчно точно.
 С точност далеч надхвърляща претендентите за ясновидци, парадиращи с тяхното си разбиране за Теле-патия
 Не е проблем да се види в бъдещето, друг е тревожния въпрос - А искаме ли всъщност да знаем, какво ни очаква в него, искаме ли да сведем рисковете си до минимум и да направим възможно най-правилния избор ?!
 На много места по света , този въпрос не биха си го задали въобще , а се биха възползвали от това, което трезвомислещите могат да предвидят.
 Уви, човешката история доказва, че колкото и гении да провидят в бъдещето, тълпата отказва да ги чуе.
Кой ли иска да чуе истината за това, което го очаква, когато лъжите са толкова примамливи ?!
Гласовете предупреждаващи за настъпването на световната финансова криза не бяха един , не бяха два, но колко се вслушаха в тях и попречи ли с нещо предупреждението им на срива на борсите по-света.
 Което пак ме навява на тъжната мисъл , че лакомията и глупостта човешки , са в числен превес над любознателността и трезвата преценка.
 И без да гледам предаването "Ясновидци" , без помощта на кристална сфера, карти таро или други магически ритуали мога да прозра , какво очаква страната ни в близко бъдеще.
 А там, нещата съвсем не са толкова розови и безхаберни, както ни ги обещават.
Което ме поставя пред втория въпрос - Заслужава ли си , когато знаеш за настъпването на едно бъдеще катастрофално събитие, да предупреждаваш другите участници в него ?
 При положение, че никой от тях не смята да се вслуша в думите ти, че всеки си повтаря като мантра вградените му внушения и е поел по пътя на лемингите ?!
 Какъв е смисълът от всичко това  ? 
Само за да кажеш накрая -  видяхте ли , аз бях прав ?! Кому ще помогне една правота впоследстие ?
В днешно време подобни примери немалко.
И за срива на пазара на недвижими имоти и за оттеглянето на чуждите инвестиции от фондовият ни пазар , за тоталната ни изостаналост и неконкурентно способност, за какво ли още не.
 Фактите са очеизваждащи, изводите логични, но странно защо са така лесно пренебрегвани от всички.
 Което ме кара да си мисля , че нещо е сбъркано. Че е отстранен рефлекса ни за оцеляване на национално ниво, че всички дотолкова сме свикнали да се носим обречено по течението, че вече да не се вълнуваме какво предстои в живота ни.
 Ролята на отделния индивид в спасението на нацията бе подменено с ролята на партиите, коалициите, поредните героични спасители с предизборен ореол около главите.
 От света на битието ни, свикнахме да живеем в света на приказките и обещанията.
 Не вярвам в историческата предопределеност.
Не и във времена на всеобща манипулация, достигаща всички сфери на обществото ни.
Време на подменени ценностни модели, на сляпо подражание и заиграване с първичните ни страхове.
 А може би, е по-добре да си мълчим.
Да спрем да отлагаме с гласовете си, това което трябва да се случи.
А то, явно трябва да се случи.
За да се събуди една нация, от дрямката в която се е унесла, под приспивните и успокоителни гласове на водачите и.
 Водещи я към дъното на  пропастта,  подобно на Хемелнския свирач.

Дали ударът й в дъното на пропаста ще е достатъчно силен да я изведе от унеса й, да я върне към живот ?!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - Носенето по течението докарва до ...
10.10.2008 11:52
Носенето по течението докарва до морето, но много по често до водопад. не е ли по-добре да се запретнем и да натиснем веслата?
цитирай
2. valsodar - A кормчията лежи пиян :)))
10.10.2008 12:00
Греблата ги натискаме, натискаме здраво, но.. защо ли все в кръг се въртим ?!
Кърмчиите са все или перманенто пияни, или отнесени в лудостта си на месии, а нерядко наместо да направляват във вярната посока си броят 30-те сребърника.
И долу на скамейките в галерата брожение има - едни са червени, други сини, жълти, кафеви, пембени и всеки вика на висок глас как да се държи правилно греблото наместо да гребе.
И таман се укроти положението и от палубата пак ударят тъпана, но не за да отмерят такта, а да оповестят, как кукито продал провизиите, наместо да нахрани екипажа.
Само в краката ни се плиска вода, навлизаща от поредните пробойни в борда, но капитана ведро обяснява, че кораба не потъва, а просто си е ден за баня.
Няма място за паника, просто тече спор, кой на кого е откраднал сапуна и дали ще има безплатни хавлии.

цитирай
3. анонимен - Valsodar,
10.10.2008 12:04
Какво да ги правиш, хората виждат това, което искат да видят, а очевадните неща са все около нас..
Колкото до предупреждението, със сигурно е излишно. Както казват старите хора: "Докато не се удариш в горния праг - не виждаш и долния".
Отдавна съм се убедила, че когато не е осъзнато, спасяването е напълно излишно. Когато искаш да бъдеш спасен - намираш и начин!
цитирай
4. gothic - И настана глад на борда. Гребците си ...
10.10.2008 12:27
И настана глад на борда. Гребците си изджвакаха подметките на опинците и се огледаха за още. И о, чудо! Видяха чувал ориз, оцелял незнайно как. Сигурно куки не бе успял да го пласира, поради дъмпинга на колегите му от възток. Тогава от мачтата играчи папагала на кормчията, който продължаваше да лежи пиян. Гребците го съпикясаха, погледнаха, чувалчето ориз и успешно събраха две и две. Папагала обаче усети пъклените им планове, подлитна още малко нагоре и ехидно предложи на гребците да си направят сутляш....
цитирай
5. анонимен - valsodar - президент :)
10.10.2008 13:57
Радваш ме. Аз предлагам да спретнем с теб една партийка... поне малкото останали кадърни хора да привлечем :)
цитирай
6. giaa - Урааа!
10.10.2008 14:29
Най-накрая срещнах и в blog.bg тема за световната финансова криза. Общо взето, наясно съм със икономическите проблеми в момента и, доколкото мога, следя световните новини по темата (не в българските сайтове, естествено, тук нищо актуално и съществено никъде не пише), но ме поразяваше факта че като че ли никой в интернет-обществото не се интересува от нея. Поздравления за поста и напълно съм съгласна, че сме нация от щрауси, които поради липса на достатъчно количество пясък в опитите си да си заровят главата най-често я разбиват...
цитирай
7. tomich - valsodar,
10.10.2008 14:47
абе кой натиска греблата? Проблемът е че няма гребци или точно казано гребците са под наркоза на обещанията на командния състав. и понеже същия пирува, го е дал на автопилот!
цитирай
8. bashibozuk - Радославе
10.10.2008 15:30
генийо на мисълта, възможността за предвиждане на бъдещето е логически абсурдна. Самото предвиждане става част от действителността и като такова я променя. Ако някой предвиди, че три дни акциите ще се качват и след това ще падат, а участниците в пазара вземат, че се вслушат в това, какъв ще бъде резултата, според теб? Няма ли да се получи точно обратното.
Някой може дори да каже, че многото вой, който се вдигаше за да ни предупреди за предстоящата криза я е придизвикал!
Когато гледаме към бъдещето, Радославе, ние сме слепи! Това е божа работа!
цитирай
9. valsodar - Ахмеддогане, Балепепас или там както ти е името :)
10.10.2008 15:40
Вземи първо влез и се ограмоти за какво предупреждаваха анализаторите една година преди световната финансова криза, ама прочети внимателно, защото всяка една тяхна дума днес е неоспорим факт ! :)))
цитирай
10. valsodar - Томич, може и да си прав :)
10.10.2008 15:41
И може наистина целия екипаж да е под наркоза , в плен на опиата, че някой друг ще свърши това, което се иска от теб.
Всичките гребци искат да са капитани и да определят курса на кораба и те затова греблата се въртят като на миксер - все във въздуха :)))
цитирай
11. bashibozuk - Радославе пак те питам
10.10.2008 16:03
какво ще се получи на финансовите пазари, ако някой предвиди, че три дни акциите ще се качват и след това ще падат?
Икономическите закони (така поне смятам аз) не са природни закони, т.е. при определени идеални условия въздейстивето на А върху В винаги дава резултат С.
Икономическите закони имат съвсем друго естество, защо можеш да имаш и следното обяснение за кризата. "Зачестилите публикации за предстояща криза, уплашиха част от инвеститорите, които започнаха да търсят мястото на своите инвестиции другаде и да избягват прекалено рисковите операци. Това свиване на доверието веднага се отрази върху пазара, който реагира с намаляването на цените на акциите. Някой банки, които последните години бяха възложили твърде много надежди на рисковите пазари се оказаха без ликвидни средства, поради което фалираха. Това създаде допълнително паника на пазара и фондовите борси се сринаха и т.н и т.н."
Разбери, не претендирам за някаква обективност на горния анализ. Това, което се опитвам да кажа, че че е възможтно именно самото предвиждане на кризата да сътвори кризата, тъй като на този пазар, огромно значение имат факти като доверие, смелост, страх, подаване на паника и т.н., все качества на хората, върху които едно предвиждане влияе.

Следователно кризата може да е сътворена не от глупостта и алчността на хората, които не са се вслушали в предвиждането (както най-общо твърдиш), а обратно, от паническия страх на хората, които са се вслушали в предвиждането.

П.П.
Въпросните двама господа ги познавам едиствено от блога и не съм те със сигурност
цитирай
12. valsodar - Добре.
10.10.2008 16:15
ПП го приемам, стила бе общ. Извинявай за грубостта !

Та по въпроса - това което питаш, изцяло си кореспондира с това , което казвам - има си предостатъчно анализи, прогнози и изследвания за пазара преди да настане кризата.
Опити да се предотврати, омекоти самият и удар, да са хората подготвени и ако могат , да не допуснат тя да се случи.
Това, което попречи на опитите да се намали удара от кризата, бе нестихващата лакомия за бързи печалби на фондовите борси, лакомията подтикнала спекулативните играчи да вкарат огромни средства на борсата с мисълта, че след тях идват и други = т.е. добре познатия ни принцип на финансовата пирамида.
Защото много малко хора се интересуват от предупрежденията за сриване на пазара, докато в тях тлее надеждата, че има време за още един удар на борсата - всеки си мисли, че на него няма да му се случи.
Е случва се.

Прав си за това, че чрез слухове се влияе на борсите, та всеки ден сме свидетели на това как как едно или друго изказване на влиятелна фигура оказва давление на борсовите индекси.

Всичко си опира, както казваш до това, какви надежди и в какъв мащаб възлагаме на определени пазари.
Рисковите игри са силно печеливши, но също така и силно губещи според падането на зара.
Но , определено на всички бе ясно още преди 6 месеца, че цената на петрола е спекулативно завишена.
На абсолютно всички.
Което не пречеше на някои да продължат да търгуват на зелено с мисълта, че ще успеят да продадат преди срива на цената.

А за прогнозите на пазара, въпросът е интересен.
На първата прогноза никой няма да я вземе под внимание.
На втората ще се приеме за случайност.
На някоя от следващите цената на акциите ще се определя не вече толкова от пазара, а от прогнозата поради спекулативния интерес към подобен род информация.

цитирай
13. viki11 - Нямаш изобщо реална представа за ...
10.10.2008 17:25
Нямаш изобщо реална представа за екстрасенсите, или лечители, бих казала, по-точно е.
Хубаво е да четеш между редовете. Не съм гледала тв-предаванията им, но и там, сигурна съм, можеше да видиш с добро око, кои са предимствата им, и кое е сценарий на глупави тв-майстори.
Основното е, че те лекуват. Помагат на хората да се спасят от смърт, от инвалидност, от болежки, а също на много двойки да родят. Те не са тук, да ти кажат, с кое маце ще излизаш след година, Бог е отредил най-доброто, ако не го "видиш" проблемът си е твой.
Но те спасявят хора. Поне се опитват. И често се случва. Най-очевадно е за родените деца, там няма как да го скриеш. Те са налице.
Трябва да ги има, и те се доказват трудно, с години, няма как да излъжат присъстващите. Ако не ходиш без информация, естествено, на който ти падне, от интерес да знаеш, какво ще ти се случи и за кого ще се ожениш.
И това са ми казвали, по-точно, как да се разведа, но не ги послушах, и после пак се разведох. То си се знае. Вари го, печи го, ... но дадох шанс. И това се пише в тефтера. И платих със здравето си, но и това се пише.
Има си закони, постоянни, стига да ги изучиш. Отнема много време.
цитирай
14. cibrus - viki...
10.10.2008 17:42
viki,защо ми се струва че си приела като мисия да апострофираш постоянно Valsodar...не знам каква е историята ти,бъди сигурна че всеки един от нас има по една драма в живота си,но ми се виждаш доста озлобена...Защо не потърсиш нещо по-позитивно като изява освен да обикаляш около някой невинно разсъждаващ си човек и да го захапваш?
цитирай
15. valsodar - Тя сама си казва :)
10.10.2008 17:56
"И платих със здравето си, но и това се пише." - забравила е само да уточни , че става въпрос и за психичното.
Злобата разяжда човек отвътре и неиминуемо това му се отразява в здравословен план.
Вики просто се пробва да е нещо като магификс на блога ми - каквото и да се говори , без нейната заключителна експертна оценка никой не може да мине.
Нещо като ОТК на блогосферата :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7428301
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив