Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2008 11:05 - Имаме ли профсъюзи в България ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3556 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2008 11:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Отдавна си мисля по този въпрос и честно казано, за първи път си го зададох по времето на прословутата приватизация.
 Работят ли профсъюзите в България в интерес на работещите или просто обслужват техни си синекурни и политически интереси.
 Какво означава всъщност профсъюз ?
Най-просто казано, това е едно сдружение на работещите в даден бранш, фабрика, завод, институция или дори най-просто казано фирма, което да защитава техните интереси пред работодателя , бил той от сферата на частния бизнес или държавен.
 Е, да се запитаме отново, поглеждайки назад в времето , от което сме започнали да трупаме трудовия си стаж - защитавал ли е някой, някога нашите лични интереси ?
 За по-добри условия на работа, правото на заслужена почивка, на по-добро възнаграждение, отговарящо по-точно на положеният ни труд.
 Аз лично, никога не съм бил свидетел на такава защита.
Ще се запитате тогава, а за чий... са ни тогава профсъюзите и техните кресливи лидери ?
Ами точно за никакъв !
Профсъюзите винаги са готови да жертват нашите интереси в името на техните, само и само да демонстират мускули , които не притежават, някаква жалка кръстоска между социалистически анахронизъм и капиталистическо високомерие.
 С какво профсъюзите допринесоха за моя по-добър жизнен стандарт през последните 10-15 години ?!
С абсолютно нищо !
Дори напротив, изпаднах в парадокса да се чувствам по-уверен и по-спокоен за бъдещето си, ако в него не са намесени нашите пишман профсъюзни деятели.
 Всеки един път , когата живота ме е сблъсквал с тях, съм бил свидетел на поголовна разруха във фирмите, където те са "участвали" в процеса на взимане на решения, носейки със себе си единствено негативи за подкрепилите ги.
 Случаят Кремиковци е сред най-пресните от тях, но нека да погледнем назад във времето, в далечните 90 години на миналия ни век, когато с пълна пара протичаше разграбването на националния капитал, разграбване, наречено приватизация !
 Къде бяха профсъюзите тогава и кои им бяха начело ?
Не бяха ли най-големите мижитурки, некадърници и страхливци сред нас, които именно профсъюзният им пост предпазваше от уволнение ?
 Защо тогава се учудваме на предадените учители от тяхната миналогодишна стачка ?
Защо ли се смеем пред абсурдното искане Митал отново да поеме Кремиковци, под настояването на същите профсъюзни лидери, които спомогнаха за изгонването му оттам.

 Не, тук в България истински профсъюзи реално няма и в близките десетилетия не е и имало въобще !
 Затова, ако наистина искаме някой да защитава нашите интереси, ще трябва сами да го сторим.
Да забравим за натрапените ни официални импотентни сдружения и да си създадем реални истински действащи такива. 
 Зад които, стоят хора които си уважават труда, ценящи опита си, хора с чест и достойнство, доказали се като професионалисти в сферата , в която работят.
 Защото няма какво да се лъжем, ръцете ще ни се извиват и ще ни се поставят неизгодни условия за труд винаги когато сме сами срещу работодателите си.
 И докато сме сами в личната си борба, ще сме свидетели на прословутия израз "Made in Bulgaria" - "Като не ти харесва, свободен си да си вървиш!"


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vminev - Тъжно е ...
25.10.2008 11:56
" Не, тук в България истински профсъюзи реално няма и в близките десетилетия не е и имало въобще !" - за съжаление, това е абсолютно вярно. И за още по-голямо съжаление, това е положението не само при "професионалните съюзи за защита на гражданското общество" , но и при всяка една структура от държавното управление- "демократично" (ха-хаааааа- тъжен смях...) ... Какво да кажем за конят с капаци и различни, неверни теглилики- съда? За НС? За МС? За Агенция "Митници", ДАНС, НСБОП,...за...за...за... остана ли нещо, Господи?!
Но какво- това е положението в едно общество, което е забравило своето славно минало и се опитва да живее в своето "сега" спрямо норми и изискваия, спрямо приоритети и идеи, философии и идентичност на народи, които нашите деди биха разбили в схватка още "на първо четене"?!!!!

Според мен нещата са с много дълбок корен. "О неразумний юроде (народе, човеко), защо се срамуваш да се наречеш българин?!!!"
Само Бог Е Верен и Добър!

*********Владимир*********
цитирай
2. haralanov - Не...
25.10.2008 12:42
Нямаме Профсъюзи в България!
цитирай
3. giorgiocbr - По стар български обичай,
25.10.2008 13:09
Профсъюзите бяха актуално място за развиване на кариера по времето на РМД-тата и атрактивната приватизация. Шефовете в профсъюзите се нагрухтяха с уж работническа собственост, по-нелицемерните направо напуснаха и станаха "чисти" капиталисти, по-лицемерните останаха за да изцицат бозката докрай.

Нито тогава, нито сега, на някой му се занимава сериозно с опазването на правата на някакви си работници.

Да си плащат там членския внос, и ако не им стигат парите - да си намерят по-хубава работа. Това са в момента профсъюзите ни.

Толкоз.
цитирай
4. bestregards - а? ??
25.10.2008 13:11
заслужна почивка??? заслужено заплащане за положен труд??? та те само присъствието ми без нищо да правя не покриват!!!!!! но според съвременнните чорбаджии ние нищо не заслужаваме, само се оплакваме и само врънкаме.

много ми харесва,че повдигаш един позабравен въпрос от миналото - ПРИВАТИЗАЦИЯТА. Основен фактор днес да нямаме родна, подчертавам РОДНА! икономика, да сме бедняци и да сме в това робско положение.
цитирай
5. rummi - тц
25.10.2008 13:35
немаме профсъюзи.

а как да проимаме? ей това си питам.
цитирай
6. gothic - Ами вижте къде са сега лидерите на ...
25.10.2008 13:45
Ами вижте къде са сега лидерите на най-големите провсъюзи и всичко става ясно....Мен лично Желязко ме е увещавал да не протестирам, след приватизацията на завода, където работех тогава и последвалото разграбване....
цитирай
7. tbblmusic - em nqma
25.10.2008 13:45
haha be taka zadadeniqti vapros mislq 4e otgovora e nqma profsauzi!ZA6to nqma? ami prosto tazi duma e ve4e ostarqla,koqto e zamestena ot "sindikati"
цитирай
8. rummi - много орден, много жартиера :-))))))
25.10.2008 14:21
те профсъюзите сега се намърдаха където им е мястото (според това, накъдето ги тегли душЪтъ бедна), седнаха на една маса с властта и ако не са те, аз колективен трудов договор няма да видя - не че това ми е мечтата.
цитирай
9. bovari - Хубав въпрос поставяте.
25.10.2008 14:22
Понеже отговорът ми се получава по-дълъг, макар да е спорно съдържателен:) смятам, че ще бъде уместно да го сложа в своя блог( с линк към Вашия текст).
Поздрави!:)
цитирай
10. gothic - Ми да - кой накъде го тегли. Желязко - ...
25.10.2008 15:00
Ми да - кой накъде го тегли. Желязко - към политиката, Константин - към бизнеса. И все на гърба на тези, чийто интереси "защитаваха". Без значение дали са профсъюзи или синдикати, tbblmusic...
цитирай
11. анонимен - има профсъюзи ,ама не функционират
25.10.2008 15:38
Или ,както казва една журналистка от Скандинавия ,посетила миналата година София ,по повод конгрес на бг.профсъюзи ,че нашите профсъюзи .са на нивото на 60 те години на себеподобните по света.Те пречат ,а не помагат на работниците ,защото са корумпирани ,като всичко в Бг.определяна от нея за задна тоалетна на Европа.За бунището на източна Европа.което скоро няма да се изчисти.Лидерите на профсъюзите работят за собсвено облагодетелсване.На други места в други страни до стачки не се стига ,благодарение на силните им професионални съюзи ,които влизат в преговори предварително и гласно !У нас стачките са станали за подигравка и роля за това играят нашите си фурнаджийски лопати в лицето на лидерите ни. Поздрави за постинга !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392231
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив