Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2008 15:07 - Кон за кокошка
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15017 Коментари: 69 Гласове:
0

Последна промяна: 25.11.2008 17:36


 Колега ходи по мъките, от банка в банка за да си доизплати апартамента на зелено.
Има си Акт 15 и трябва да си довнесе остатъка от 70% към предприемача. Нищо ново.
Всички банки отказват финансиране.
И това от месец насам не е нещо ново.
Това , което ме изненада е друго.
За експертна оценка на банката , според която имота е оценен на 60 000 евро, банката предоставя ипотечен кредит единствено и само за 24 000 евро , т.е. на 40% от оценката на банката за себестойността на имота към момента.
 Което ми напомня една максима - По време на криза следвай поведението на банкерите.
След като банкерите си преценят, че след година същият този имот ще струва близо 1/3 от настоящата си цена, то защо ли трябва да вярвам на всички медиийни манипулации, че спада в цените на имотите е временен, че новото строителство ще продължи да държи цена над 800 е/м2 ? 
 При положение , че банката му дава ликвидна стойност 400 е/м2 ??!
А е бил пазарен на зелено  на 1100-1200 е/м2 ??!
И една интересна картинка започна да ми се сглобява.
 Очакванията на банките за следващата 2009-та са за изключително силен срив на пазара за недвижими имоти от 1500 е/м2 на 500 е/м2 щом смятат да излязат на него на цени с 400 е/м2, за да имат гарантирана ликвидност по предоставените си кредити ?!
 Интересни  са ми и изявленията в медиите на водещи "анализатори" в сферата на имотния пазар.
Първо се твърдеше, че все още предлагането не може да достигне търсенето, демек родните коптори като цени, ще гонят небесата.
След което, с ъгълчето на устата започнаха да хъмкат, как пазара почвал да се насища и ще продължат да растат цените в някои негови сегменти , а в останалите ще се задържат на текущите си нива.
 После взеха да се оправдават с бягството на инвеститорите си отвън и с отказа за кредитиране на панелки от страна на банките, та признаха най-сетне, че някои имоти у нас са силно надценени, демек лека му пръст на наивника дето ще ги плаща до гроб.
 Сетне ревнаха, как замразяват проектите си за по-добри времена и как най-добрата инвестиция за спасение на парите от финансовата криза била в инвестирането в недвижима собственост.
 Сега всички мълчат кат" насрани.
Единствено собственикът на Явлена дава изявление след изявление , едно от друго по-смехотворни, ама по-веселото е , че си и вярва човека.
 Силно заинтересувана страна от спекулативно високите цени на пазара, да дава експертна оценка за него и да му се вживява като анализатор, е гледка която не може дасе подмине без усмивка.
 А аз, гледам каква е политиката на банките и си трайкам.
Трая си , защото нещата в този сектор се развиват по един изцяло предвидим сценарий, пиеса която ще продължи поне още 3-4 години, че може даже и 7.
 И родния пазар пак успя да ме изненада със стихийността си.
Обикновенно от спукването на балона до обземането на пазара от панически разпродажби минава повече от година, но тук нещата започнаха да се развиват с далеч по-голяма скорост от очакваната.
 Цирка тепърва предстои.
Зимата ще си има един застой , една патова ситуация,  в която едните няма да искат да повярват в това, че пазара вече го няма, а другите не искат да дават пари за нещо, на което тепърва ще пада сериозно цената.
 Напролет ще е по-интересно.
А след година по това време, пък съвсем.
Тогава , може да се и окаже, че цените на кв.м. са се върнали на нивата си от 2003-та година.

 Не бързам за никъде.
Толкова дълго чаках началото на този цирк, че с удоволствие ще го изгледам до край ! :)

Имоти » Ценова статистика » Имоти НСИ


Тагове:   кокошка,


Гласувай:
0



1. sisithebest - о, да
18.11.2008 15:31
след прочетеното и аз ще си трая и ще наблюдавам...
цитирай
2. stone - радо, аз ти четох коментара на форума на капитал
18.11.2008 15:33
а сега и тук си го написал.
ти вярваш ли наистина, че апартаментите ще станат по 3-400 евро? това пари ли са, ми кажи? един двустаен 60 квадрата ще струва 20-25,000 евро? че аз ще си купя няколко, ще ги давам под наем и ще рентиерствам. една нова кола струва толкова, а след няколко години каране я хвърляш, пък апартамента оставяш на внуците си (дай боже да няма земетресения, де ;-)
исках да се запиша за коледа на екскурзия в египет - нямало места! уж криза, уж сме бедни, пък няма места (а не беше много евтино, и е повече от месец предварително). има си хора, които имат пари и купуват апартаменти. сега, 1500 евро на кв.м. съм съгласен, че е лудост за софия, но 8-900 за по-краен квартал и 1000 за хубав е нормално.
цитирай
3. stone - шях да забравя
18.11.2008 15:37
ти представяш ли си, какво ще стане в софия, ако наистина апартаментите станат например под 500 евро? ми както сега е 2 милиона, ще стане 3-4.
аз съм против войната софиянци-провинциалисти, и против гражданства и други глупости, но именно защото вярвам, че си има естествени регулатори, като например цената на имотите, които възпират сульо и пульо да не дойде насам.
е, че то ако всеки от село чуе, че в софия хапартаментите станали по 500 евро, а пък заплатите големи, ще си каже я давай да стягам багажа за натам. дано не става така.
цитирай
4. valsodar - След 2 години много ще се радват, ако могат да продават на 400 е/м2
18.11.2008 15:39
Никой не допускаше само допреди 6 месеца, че ще има цени на ново строителство под 1000 евро на м2.
В момента офертите за ново с срок за завършване 2010-та стартират на 800 евро.
А никой не вярваше нали ?
И пак няма кой да купува.
Пазара е в пълна кома в момента, кома от която няма да излезе скоро, докато цените на тръгнат в посока сближаване с купувачите :)))

А за панелките - след 2 години и на 200 е/м2 да паднат, пак няма да има кой да ги купи, при условие че живота на една панелка е точно 40 години, а последните са строени в края на 80-те, т.е. половината им живот е вече преминал ! :)))
цитирай
5. valsodar - И по - интересното е друго
18.11.2008 15:59
Станахме свидетели на една много добре режисирана пиеса за поробване на населението.
Чрез игра по-нежната струна на българина, че живота му е живян напразно , ако не е оставил дом за поколенията си, една огромна част от населението бе излъгана да изтегли непосилни и заробващи до гроб кредити, за имоти с 5-кратно по-висока цена от себестойността им за строеж !
Банките ни обсипаха с дъжд от цветни мечти, колко е сладък живота на кредит, "анализаторите" от средите на строителните предприемачи и имотните агенции облъчваха телетата с послания как цените ще се вдигат и ще се вдигат до небесата, даже и към всяка една обява си има каренце "съдействие за кредит" - народа зомбяса масово и се набълбука тотално.
Кой за да остави нещо на поколенията, кой за да си отмъсти на алчните хазяи и кой за да стане милионер за ден, като купи кокошка , а я прдаде за кон.
В крайна сметка, този който е нямал - пак ще няма, защото банките ще си приберат ипотекираните жилища със съдия изпълнител оше на трета просрочена вноска, хората ще изхвърчат на улицата и ще се окаже, че са плащали всеки месец по една огромна сума като наем към банките.
Кажи ми, можеш ли да вдигнеш на протест роби ?
Роби, които ги е страх да не загубят работата си защото всеки месец над тях виси като демоклев меч поредната вноска по ипотеката.
Ще стачкува ли един такъв човек, ще рискува ли да сменя работа, местоживеене ?
Ще бъде ли мобилен ?
Или просто ще живее като роб - идеалния гражданин на държавата ни ?

София щяла да стане 4 милиона население ?
Нищо чудно и да стане - това е характерно за развиващия се свят - виж съотношенето на населението в Мексико сити спрямо самото Мексико !
Хората мигрират в посока оцеляване и по-добри условия за живот.

А цените ще намерят своето място, точно по-средата между този който има и този който няма - там където интересите са удовлетворени и за двете страни.
цитирай
6. hara73 - не вярвам,
18.11.2008 15:59
цените на недвижимото имущество да паднат ,чак толкоз много ,каквато и криза да се задава,защото в България ,а и не само у нас на недвижимото имущество се гледа като на възможно най-добра инвестиция.
цитирай
7. valsodar - Хара, не става въпрос за надежди , а за възможности
18.11.2008 16:04
След като за една стока няма купувачи, каква е нейната стойност ?
Тази , за която си мечтае продавачът й , или тази при която ще се появят купувачите й ?

Днес излезе статистика , че само 5% от населението има желание и възможност да купи - т.е. 95% непродаваемост на стоката недвижим имот :)))
цитирай
8. evrazol - Жилищата вече се търгуват с 30% о...
18.11.2008 16:14
Жилищата вече се търгуват с 30% отстъпка, признават брокери. Строителни фирми дори сключват сделки на загуба заради стагнацията на пазара.

Това коментира пред вестник "Стандарт" Щелян Калчев, управител на "Ремакс Кънекшън".

Според него при преговори клиентите вече имат шанс да смъкнат дори до 50% от първоначалната цена. В момента купувачът диктува условията, подчерта Калчев. Вече няма сделка без отстъпка, добавиха негови колеги.

Драстично падат продажбите "на зелено", сочи проучване на пазара на имоти. Клиентите вече не искат да инвестират в нещо, което не са видели, а и банките все по-трудно отпускат жилищни кредити. Много по-малко се търсят вече и панелни апартаменти.

Същевременно се наблюдава увеличаване в търсенето на имоти в крайградските райони.

Има криза на пазара и компаниите трябва да се пригодят към новата обстановка. Сега е важно да се намират купувачи във всеки сектор, коментира Чарлз Лемир, изпълнителен директор на "Ремакс" - Европа. Според брокери на водещи български агенции големият спад в цените ще бъде след Нова година
http://news.expert.bg/n199528/
цитирай
9. анонимен - абсурд да стане така
18.11.2008 16:16
приятелю мисли реално, ако станат по 3-400Е познай какво ще стане в софия, задръстване от пешеходци ще има, с тази висока средна заплата в софия всеки ще почне да купува и в този момент цените ще достигнат нови върхове...сега и аз не съм съгласна , че 1500- 2000Е на кв м е нормално и точно тези ще паднат, но въпреки всичко качественото строителство с нормална цена няма да падне. добрите стоители се броят на 2-те ми ръце. По - скоро ще започнат доста да се покачват цените на наемите, защото в София винаги ще има провинциалисти, които ще търсят къде да живеят и тъй като сега банките не дават да се купува много много ще се търси основно под наем:)
цитирай
10. valsodar - Точно така си е :)
18.11.2008 16:18
И политиката на банката го потвърждава - всеки отпуска ипотечен заем за точно толкова , за колкото ще може да ти продаде ипотеката :)))
Банка да се мине ... трудна работа.
Рекламите са едно , а действителността съвсем друго.

Само дето сега комичното е друго - точно тези които най-агресивно рекламираха живота на кредит, точно същите сега пак така агресивно рекламират неговата противоположност.
Чудя се , с колко ли лоши кредити крайморски са се набълбукали, та сега така спешно да се нуждаят от депозитите ни ??!
цитирай
11. анонимен - Браво!
18.11.2008 16:21
Страхотен анализ! Паднахме тука с колегите.

цитирай
12. valsodar - 9 - Сбогувай се с максимата - всеки българин с Апартамент !
18.11.2008 16:25
Една голяма част от новите "софиянци" кризата ще ги запрати обратно по родните места.
След като си без работа, каква ще ти е файдата да обитаваш студения си апартамент ?!

Защо навън хората са по мобилни в миграцията си при търсенето си на работа - просто не са обременени с недвижима собственост, която да ги закрепостява в определен град, още повече ,ако имат и да плащат ипотека по нея.

Виж какво става в Англия - как расте броя на необслужваните ипотеки и расте катастрофално - същото ще се случи и у нас , след като цели браншове замразят дейността си и заетите в тях останат на улицата.
Стоманодобив, строителство, химическа индустрия, мебелна промишленост, търговия със стоки за обзавеждане - всичко е навързано като свински черва !

Имотите ще поевтиняват стремително и пак няма да има кой да ги купи защото населението ще влезе във фаза на безработица и всеобщо обедняване.
По малко купувачи, сриващ се пренаситен пазар - каква е посоката на цените тогава ?!
Единствено и само надолу до достигане на неговот дъно, което ще достигне под ниво себестойност на строеж !

Тепърва започват сериите фойерверки от фалити на строителни предприемачи, от изгърмели "инвеститори" на зелено, които пак ще гледат филма с Града на Мечтите на Анжел Медия :)))
цитирай
13. valsodar - 11 - Забавлявайте се - лошо няма :)))
18.11.2008 16:26
Забавлявайте се и ако имате свободни пари - купувайте сега, за да има и аз над какво да се смея после ! :)))
цитирай
14. анонимен - А така
18.11.2008 17:27
Тъкмо си мислех да пиша нещо и видях, че Валсодар го е написал под номер 12.
За другите - вие защо мислите, че София ще стане 4 милиона. Като стегне кризата и се почне една безработица, не знаете откъде ще ви дойде.
цитирай
15. artanis - Населението на София
18.11.2008 17:47
никога няма да намалее, защото градът е само злато и диаманти - перлата на Балкана. Заплатите са супер яки, няма спор. Не 4 милиона, 14 милиона ще стане и още желаещи ще има (най-вече граждани от Западна Европа) :)
цитирай
16. valsodar - Точно така ще стане :)))
18.11.2008 17:54
И паметника на Цар Освободител ще бъде реконструиран - главата на Романов, ще се замени от тази на Бойко Борисов, гледащ строги и невъзмутимо над цяла София :)))
Новите квартали на София ще се казват:
- Пловдив - на изток
- Плевен - на север
- Кюстендил на запад
- Благоевград - на юг

Самата държава ще се казва Шопландия , като националната носия ще е гол гъз , с два ипотечни кредита на него :)))
цитирай
17. blast - Малка забележка!!!
18.11.2008 18:23
"София щяла да стане 4 милиона население ?
Нищо чудно и да стане - това е характерно за развиващия се свят - виж съотношенето на населението в Мексико сити спрямо самото Мексико !
Хората мигрират в посока оцеляване и по-добри условия за живот."

Това, че в София се взимат средно по-високи заплати не означава, че условията за живот са по-добри! Без да обиждам някого, но София си е кочина сравнена с доста други градове в страната, макар че преди 10 години беше чудесен град днес е съсипан от недалновидно управление!
цитирай
18. анонимен - още по-малка забележка
18.11.2008 18:36
съсипан е от милионите провинциалисти хвърлящи хартишките си от банички по улиците. За това е съсипан този град.
цитирай
19. hara73 - да сигурно си прав...
18.11.2008 19:11
но това е днешната статистика ....Със сигурност разбираш повече от мен и явно си в час за нещата за търсенето и предлагането на пазара и въпреки това ,дори и да паднат цените на недвижимото имущество на пазара няма да е до някакви смешни цифри. Защото хората който са вложили собствени пари за строителство ,а не пари на банка ,биха предпочели да изчакат а не да продават на безценица. Но това ,за кредите също е обсъждано ....
цитирай
20. krassko - valsodar
18.11.2008 19:23
Далеч си от истината друже. Оценките на банките в момента са като оценките в Заложните къщи и нямат нищо общо с пазарната оценка. Цена под 800 евро в крайните квартали на София никога няма да видиш.

Който е вземал кредит винаги печели, защото инфлацията работи за него. Баща ми с 2 лева си плати вниските за последните пет години за апартамента.:)))

А населението на София през следващите 3 - 5 г. ще достигне 2 400 000 - 2 800 000 и това е тавана, който ще се запази през следващите 30 г. Достатъчно е да погледнеш в Гърция - каквото е там ще стане и тука.

Колкото до цените на имотите трябва да знаеш следното: колкото е струвала една къща в Москва по времето на Петър І в злато или кожи, толкова струва и сега. Мойто жилище е купено преди 50 г. за 1 тон свинско пушено филе и данъчната му оценка сега е пак толкова 1 тон пушено филе.

Хорските мнения по блогове и форуми, както и драсканиците на журналистите по вестниците нямат никакво значение за Световната икономика. Там важат анализите и прогнозите на специалистите и икономическите закони.

Тази работа е като при жените: приятелки, врачки, баячки, та и в нета ровят, но като закъсат отиват при гинеколог, качват се на магарето, дигат краката и се разкрачват. Друг начин няма.
цитирай
21. blast - Krassko
18.11.2008 19:37
При 2 800 000 "маймуни" в София ще си ходите по главите в крайна сметка! Това вече не е живот, а мъчение!:/
цитирай
22. valsodar - С помощта на една елементарна логика
18.11.2008 20:17
Краско, проследи статистиката на цените на недвижимите имоти.
Едно нещо със сигурност ще ти направи впечатление - за един период от 2001-ва до 2005-та цената на квадратен метър се е движила в диапазона 300-350 евро на квадратен метър !
Тогава да не би да са строили жилищата без тухли, вар. цемент, арматура и всякакви материали за които си трябват пари ?
Да не би наместо строители, по обектите да са работили доброволците от фондацията "За всеки провинциалист жилище в София " ?!
Едва ли ?
Спекулата с цените в пазара с недвижимите имоти започва през 2005-та, момента в който банките започнаха да водят рекламна агресивна политика за предоставяне на кредити, за да си оправят баланса.
Защото банките печелят именно от това - да продадат парите които им дава този който не се нуждае от тях, на този който се нуждае - от това се издържат, така че...

И какво стана после ?
Всичкото ново строителство продавано на 350 евро на кв.метър при това с печалба започна да се продава на по 500 ( банките олабват кредитите ) , на по 700 ( намесват се "анализаторите" от агенциите за НИ гарантиращи поскъпването на пазара ), стигат психологическия праг 800 на който се включват една голяма част от спекулантите препродали вече това, което са купили на 400 и достигнаха историческия си максимум през тази година от 1500, че и нагоре евро на кв.метър ??!
За какво говорим тук тогава ???!
За продажни цени надхвърлящи 5 ( ПЕТ ) пъти, цената на която са се продавали с печалба за инвеститора и строителя недвижимите имоти !!!!
И сега някой да ми говори, как ако паднели под 800 евро на кв. метър в България ще настъпи едва ли не апокалипсис, е меко казано смехотворно твърдение !
Още по-смехотворно е да се твърди, че една цена може да се движи само в една посока и тази посока задължително е нагоре !
От това по-наивно няма :)))
Виж, това че някой иска да излови в момента последните неразбягали се маймуни си е съвсем друг въпрос, но проследи все пак как се протича процеса на спекулативните пазари и по-точно с имотните балони по света и гледай, какво става у нас - процеса се повтаря напълно по идентичен начин с едната малка разлика, че у нас медиийния натиск за задържането на цените е огромен, и все пак свободна журналистика в страната ни не е имало и в скоро време няма и да има.
Кой ще смее да пише материали уронващи доброто име и съсипващи бизнеса на основните си рекламодатели.
А в строителния бизнес се препират и парите на родната ни мафия.
Не ме е яд за англиските и ирландските карлитковци набълбукали се покрай лакомията си в Банско и по черноморието ни.
Яд ме е за тези хора, които до края на живота си са се обрекли да са роби на банките и въпреки робството си, пак в един хубав ден банката може да им вземе всичко и да ги изхвърли на улиците.
Защото копторчето , което си закупил за 200 000 лева не е палат на брега на Маями, а си е грозна наша бетонка с панорама отсрещния балкон от който се носи Азис на талази.
И за същото това копторче хората в тази част от живота си в която трябва пълноценно да живеят ще превиват гръб под хомота , който самите те са си надянали с помощта на 'анализатори", щедри и "безкористни" банкери и строителни спекуланти.

Нормално ли е един мръсен мангал носещ кофа вар по скелето да взима два пъти повече отколкото един професор ?!
Не е нормално, но точно това се случи поквай истерията - Всеки тарикат с апартамент.

Казано е - Пилците се броят наесен ! , а аз ще допълня само - Не гледайте на ипотекираните си жилища като на ваши , дорде не внесете и последната вноска по тях след 35 години, ако го доживеете този момент ! :)))

Краско , твоето жилище за един тон пушено филе, в момента "анализаторите" от Явлена са го обявили за десет - това е пазарната действителност според тях.
Да им пожелаем успех на арабския пазар ! :)))
цитирай
23. valsodar - Хара, колко би чакала да продадеш един хляб ?
18.11.2008 20:30
Ден, седмица, година, десет ?!
И какво ще му се случи на хляба ?!

Дай сега да сложим в аритметиката и че дължиш пари на селянина за зърното, на мелничаря и на пекаря, които те чакат да си продадеш хляба, че да им върнеш борчовете ?!

По същият начин стоят нещата и в строителния бранш, там масово се инвестира с кредити, малцина са строителите боравещи със собствени средства, които да реинвестират в следващият си проект.

Следи само новините, не ти трябват тежки икономически анализи , то и самите новини са достатъчно показателни за процеса , който си протича.

Виж каква масова вълна от съкращения в засегнатите от кризата сектори протичат - тези хора не са вече купувачи, не са и хора, които могат да понесат тежестта на ипотеките си.

Виж , как за следващият сезон половината хотели на морето няма да работят.
Виж и обявите пред съдилищата за продажба на ипотекирани имоти.
Виж и знаковото спиране на кредитиране за панелки и имоти на зелено.

Запитай се, колцина останаха в тази държава дето ще дадат по 200 000 лева за бетонен коптор, защото това е цената на жилище с нормална квадратура !

А сега се и запитай, отде ще вземат средства инвеститорите, за да се разплатят с банките финансирали строежите им, които вече няма на кого да продадат при планираните от тях цени ?

Какво се случи с ваканционните имоти - там с колко % паднаха цените за по-малко от година ??!

Отговорите на тези въпроси водят до силни колики сред засегнатите страни.
цитирай
24. анонимен - Валсодар, мисля че при теб желан...
18.11.2008 20:34
Валсодар, мисля че при теб желанието силно се преплита с "обективния" анализ.Аз също смятам че ще има спад точно по същия сценарии който предлагаш но изобщо не съм съгласен с посочените цифри.
За да се получат точно тези цефри означава че България трябва да е в изключително тежка депресия поне 3-4 години с всичките последици от това.Поне за сега не виждам такава опасност.Паниката която виждаме на международните борси е ловене на риба в мътна вода.Манипулаторите на тази криза ще спечелят а манипулираните ....знаеш какво ще правят със супата.Щом цената на петрола може да бъде манипулирана значи всичко е една шашма за кратко време(цената на петрола преди 2 месеца беше148долара за барел т.е. три пъти по -висока от сега).Всичката тази несигурност провокира страха на инвеститора който си продава акциите евтино и само след3-4 месеца ще се проклиня за прибързаността си.Говоря за по-дребните инвеститори.Така за кратко време се окрупнява световното богатство и покрай това много балъци отиват в тенджерата.
Аз също ще чакам и ще си взема апартамент след 3години за 600-700евро на кв. във хубав краен квартал.А панелката ще си я пазя защото може да се окаже че след някой трус панелките да поскъпнат десетократно.Шегувам се, но да не забравяме ,че във всеки майтап има 50% истина.
цитирай
25. valsodar - Една криза на имотния пазар продължава от 5 до 7 години
18.11.2008 20:47
А може и повече , както в Япония, но да приемем един оптимистичен петгодишен период.
Какво ще се случи през него, съчетано със световната рецесия в икономиката ?

1. Все повече безработни на улицата и все по-малко свободни работни места.
Миграция на една огромна част от временно заетите в строителството към родните им места - кой ще им плаща наема на безработните строители.
2. Масови фалити на агенции по недвижими имоти
(предвиждат се около 1500 да фалират до година )
3. Масови фалити на сторителни фирми и свързани фирми със строителния бранш - инвеститори, предприемачи и т.н. с последващо разпродаване на имуществото им в т.ч. и построените жилищни сгради, покрай които минаваш вечер и които стоят с неосветени празни стаи.
4. Рязко покачване на броя на необслужваемите ипотечни кредити и разпродажби на жилища от кредиторите им ( банките ) в момента са на ръба на критичния праг от 4%. Очаква се за следващата година да са около 25%.
5. Затегнато кредитиране по време на икономическа криза, т.е. все по-малък брой платежоспособни купувачи.
6. Огромен брой жилища, които през 2009-та ще излязат на пазара, жилища които в момента са на акт 15. Само за София са няколко хиляди.

Всичко това си е един лавинообразен процес, който вече си е започнал.
И аз бях много изненадан, когато прочетох за пръв път че жилищата могат да паднат, под тяхната себестойност ( цена на завършен строеж, без печалба ) , но .. това е тъжната икономическа действителност на свободната пазарна икономика - всичко струва точно толкова, колкото купувачът му е готов да плати за него, а в близките години купувачи просто не се очертават.
Говоря за купувачи като мен и тебе , а не за ония носели мешките с пачките на Доган. (чужденците избягаха в началото на 2008-ма )
Точно тези акули предизвикали надуването на спекулативния имотен балон, сега с възторг наблюдават пукането му, за да могат да изкупят на безценица това, с което баламите са се нагърбили.

Елементарна финансова пирамида, но уви никой не се е поучил от опита ни с финансовите пирамиди от 90-те.
И тогава имаше не по-малко яростни защитници на Лайф-Чойс (като добро място за инвестиция ) рекламиран от Къци Вапцаров по шоуто му Невада, но онези мащаби бледнеят пред днешните - онова си бе просто невинна разгрявка , пред това на което бяхме свидетели за последните 4 години. :)))

Пази си панелката, че то май за теб ще си остане :))
Добрите имоти с добрите цени ще ги има в началото на 2010-та. ;)
цитирай
26. krassko - valsodar - С помощта на една елементарна логика
18.11.2008 22:55
Надничаш в чуждата паница. Любимото занимание на болшинството българи. Построй 100 апартамента и ги продай по 500 евро. Другото са празни приказки.

Лукойл сваля цената на бензина с 3%. Цената на барел петрол тази вечер е 3 ПЪТИ по ниска от най високите котировки през лятото. И какво да седнем с тебе да смятаме колко печели Лукойл. Не ни е работа да гледаме в чуждата паница. По добре да си говорим за поетеси и блондинки.:)))

Току що Слави изтипоса на екрана Йорданка Христова. Нещо за корасон говорят. А ти се разходи утре до Иван Асен ІІ и Светослав Тертер. Магазина за хранителни стоки е на Йорданка Христова. Виж цените и можеш да напишеш нещо, или поне да ги коментираш. Българската икономика не познава сваляне на цените. Вървят само нагоре. И Йорданка си пее...
цитирай
27. анонимен - meir
19.11.2008 09:05
Яснооо Валсодар живее под наем и се опитва да убеди другите, че не го прави по принуда, а защото е много хитър.Валс, признай се, те ще те разберат...
Смехорията как банките смятали имотите на 400 е/м2, защото толкова щели да паднат догодина изби рибите.Валсодар, да не би да искаш да пуснат заем на реалната стойност на имота?Банките нямат предмет на дейност покупко-продажба на недвижими имоти, в момент на рецесия е напълно естествено да се презастраховат.
П.П.Относно панелките си прав.Аз живея във фамилно блокче старовремско с двойни плочи, изолация от перлитени възглавнички/ не са добри колкото стиропора, но давидим кой стиропор може да изкара 50+ годинки!/, високи тавани.Мазилката не е мръднала, тази на новите блокчета падна след първата зима, от време на време пребоядисваме фасадата; имаме и шахта за боклук, но не ги ползваме- въдят се хлебарки.Според брокерите такъв имот струвал по-малко от калпавите нови блокчета, защото бил стар...
цитирай
28. valsodar - Meir - не убеждавам никой
19.11.2008 09:13
Те фактите и събитията си говорят достатъчно красноречиво и без мен.
Чешете си езиците на воля, но това няма да промени хода на събитията , които са започнали и които ще се отразят на цените на недвижимите имоти.
Тази тема е трета по въпроса в блога ми, в предните и се кълняха как цените ще продължат да растат :)))
Нагледал съм се на специалисти, сега само си гледам на живо как протича едно спукване на имотен балон :)))

А ти купувай - сега е момента да си вземеш имот на изгодна цена, че току виж си отървал настоящите им цени и повече не си ги видял в близките 10-15 години ! :)))
цитирай
29. valsodar - krassko не гледам в чуждата , а само в своята
19.11.2008 09:15
И по точно гледам какво ми сипват, преди да платя сметката.
Не може да ми сипват бистра боб-чорбица, а в сметката да пише кило пържоли ! :)))
цитирай
30. анонимен - imot v bg ?!
19.11.2008 12:04
Спмнете си '90-'91 - началото на една от кризите...
Сега нещата до някъде се повтарят. Друго е какво ви заливат от пресата и TV и разни там платени изследователски агенции, обслужващи определени кръгове. Мисля, че няма да имаме пари да си купим тези жилища. Спомнете си какво се случи 90-91 и после 96-97....
Да, цените ще падат. С трепет чакам този момент.
Въпроса е обаче : С КОЛКО ЩЕ ПАДНАТ?
И м/у другото , наистина е възможно цената на 1 апартамент да е колкото 1 автомобил от клас лукс.
Било е и преди така... Сега мисля, че цените се държат надути нарочно, за да не купва ко да е имоти тук, а не защото търсенето е голямо.

Не знам - просто така си мисля...

the Porsche
цитирай
31. valsodar - Куриози
19.11.2008 17:06
Докъде може да стигне човек в ужаса си пред вноските по ипотечния си кредит ??!

"Продавам 3 стаен лукс - София + Бонус лек автомобил!!!
Погледнете тук за какво става дума:
http://bestimot.hit.bg
Бонусът е на стойност 7000 Евро - семеен автомибил без никакви забележки, с платено каско - Ситроен Ксара Пикасо - HDI дизел "

Както е тръгнало скоро време като "бонуси" може да видим освен леки автомобили и оферти от рода на :
- добре поддържано мазе с наличната зимнина в него
- добре запазена жена домакиня , малко употребявана
- тъща пазач
цитирай
32. анонимен - анонимен24 към валсодар
19.11.2008 17:15
Много умело преплиташ общоизвести икономически факти с причинно -следствени връзки и правиш изводи които са наполовина верни.Немога да кажа дали е нарочно с цел манипулация или просто правиш свободни съчинения.
Например, безработицата е следствие на икономическа криза а кризата в пазара на имотите е свързана по скоро с финансова криза, която от своя страна води до икономическа ако не се вземат необходимите фискални мерки къде поради липса на опит или просто от недооценяване на проблемите.
При сегашните възможности за анализ,информиране ,комуникация и натрупан икономически опит едвали ще последва някаква страшна депресия водеща до гореизброените следствия от една икономическа криза.А кризата на имотния пазар ще е по-скоро коректив на самозабравилите се търговци на недвижими имоти и ако 1500 от тях фалират аз лично много ще се радвам.Защо ли?
Защото първо те печелят от комисионни и оборот в най-голяма степен и пренебрежимо малко от цената на имота.Второ те не създават продукт т.е.
с тях и без тях все тая за икономиката. и Трето тези които останат ще знаят много добре реалната цена и състоянието на пазара
За да завърша само искам да добавя че не е задължително кризата на имотния пазар да е свързана с икономическа криза ,това може просто да бъде една логична корекция на надценени имоти.Това е нормално и трябва да сме готови да го приемем като част от икономическите лостове за регулиране на пазарите.
Между другото ,панелката ми е на 26години и ще бъде актуална със сигурност поне още толкова.Честно казано не бих направил замяна за ново строителство със същата чиста жилищна площ поради ред причини ако искаш ще ги споделя но да не се отлонявам от основната тема.Сигурен съм че сега ако ти падне панелка от 1965г за 28000 евро ще я излапаш на един дъх.
А да не дърпаме дявола за опашката но докато не мине една отсяваща вълна от седма степен по рихтер и тогава ще си пишем пак.Земетресението през 1977 което си спомням ного добре беше седма и нещо (Ще проверя точно) - да си чул някаде за разрушена панелка? Аз не съм чул дори и за повредена - с леки козметични пукнатини - да но само това.
цитирай
33. valsodar - За съжаление при нас ще са свързани
19.11.2008 18:10
По една проста причина - чуждестранните инвестиции у нас са основно в строителството, в имоти и във финансови институции.
Търговското ни салдо е отрицателно -17% и е най-високото за ЕС.
Така че, сриването на строителния бранш ще доведе до още по-голямо задълбочаване на рецесията у нас и до по-никса покупателна способност.
Съчетано със затегнатото кредитиране от страна на банките, това съответно води до все по-малко купувачи на пазара на недвижими имоти и до неговия срив към нива, на които ще се появят купувачи.
Пазара ще се стабилизира там където предлагането ще се изравни с търсенето, а на фона на задаващата се криза, това ще се случи най-рано след 2-3 години, когато ще отбележи дъното си, а след това му предстои един много бавен разстеж нагоре, който няма да има нищо общо със спекулативните темпове за периода му 2004-та - 2008-а година.

Съгласен съм с теб, че за да се направи един наистина обективен анализ на ситуацията са необходими много по сериозни данни за състоянието на пазара за недвижими имоти, покупателната способност на населението, задлъжнялостта му както и реална статистика за нивата на реално сключваните сделки, а не за офертните нива ( статстика която би могла да се получи от друго място )

Надявам се в близките месеци да излезе достатъчно актуална и обективна информация по този въпрос ( а не фантазиите на брокерски къщи и предприемачи ) за да може въз основа на тях да се направи една по-правдива и реалистична прогноза за бъдещето състояние на пазара .

Но, колкото и субективно да гледаме на нещата, едно нещо се набива като факт - пазара е в процес на саморгулация и охлаждане , от спекулативни нива, към нива на които купувачи и продавачи отново могат да се срещнат.
При липса на достъп до кредити, тези нива се очертават да са на ниво налични средства в купувачите, което ще свали цените драстично надолу :)))

Моите прогнози са за спад от 50% през 2009 и достигнато дъно на ниво 20% от настоящите офертни цени.
Вода в тая мелница ще налеят рецесията, спрялото кредитиране, разпродажбата на жилища от страна на банки и фалиращи строителни предприемачи.

50% спад не е фантастика, а реалност във ваканционните селища в момента, просто вълната ще се прехвърли и върху пазара на жилища в големите градове :)))
цитирай
34. анонимен - Стискам палци и силно се надявам да ...
19.11.2008 18:47
Стискам палци и силно се надявам да си прав.
Това за което си говорим ще стане само времето ще покаже до каква степен ще бъде корекцията.Достоверните прогнози в икономиката са нещо изключително трудно и прецизно нещо ,изискващи обширна и достоверна статистика както и опитен и обективно мислещ анализатор.
Дай ми една 100% сбъдваема икономическа прогноза и аз ще стана милиардер. :-)))
Жив и здрав да си!
цитирай
35. анонимен - уау
19.11.2008 22:28
към коментар 33
дай да смятаме, без калкулатор, дето му викат елка, че ще е сложно - средна офертна цена в София сега - 1000 евро, 2009 - 500 евро, 2010 - 200 евро - това по твоите сметки.
ще ги продължа - 2011 -наколни жилища, 2012 - пещера, 2013 - качваме се по дърветата))))
не е лошо да си мечтател де, назад към природата му е майката))))
цитирай
36. анонимен - meir
19.11.2008 22:47
Не ми отговори дали си заинтересован от това цените на имотите да паднат?Съдейки от патоса ти приемам, че нямаш жилище т.е си субективен.По дефолт приемаме, че брокерите също са страна и тяхната гледна точка не е обективна, както и твоята.
Вярно че много от имотите са строени със спекулативен капитал, но не съм сигурен, че ще се излее масово, качествено, ново строителство на ниски цени.Инвеститорите просто ще изчакат по-добри времена.Дори сега новите блокове стоят полупразни не виждам това да смущава предприемачите.Готови са да чакат с години, но не и да отстъпят в цената и това при условие, че разходите им на кв/м са 300 $!Включват и общи части платени няколко пъти от други собстветици по етаж и така нататък.
Струва ми се, че ще останеш в ролята на излъганата камила.Икономическата логика в БГ не е нормална- грешиш жестоко ако чакаш имоти на безценица.
Днес видях, че ще искат енергиен паспорт на жилищата, което ще направи напрактика невъзможно продажбите на панелки.Дори да не го приемат или да се намери вратичка това трябва да ти показва, че има политическа воля цените да не падат.Единствено новите сгради след 2003г. имат санация и сертификат.Значи пазарът ще се насочи към какво..?!Към залежалото нова строителство.И други мерки ще се вземат бъди спокоен.
И не се безпокой за мен, Валс.Продадохме два имота края на 2006г.Сега събираме парцели земеделска земя- там ще е следващия "балон".
цитирай
37. karryagain - :) welcome
19.11.2008 23:53
моята лична прогноза е 450 евро средна цена за София в началото на 2010 :) усмихвам се, не защото нямам имот на кредит купен за доста повече пари, а защото не съм спекулант - т.е. купувач, който търси бърза и доходна печалба, а обикновен човек с нов дом, а стойността на дома ми банката не може да я определи
дерзайте, пазарът върви нагоре, надолу, нагоре, надолу, няма нужда да се вълнуваме толкова ;)
цитирай
38. valsodar - karryagain , реалистично
20.11.2008 00:26
Панелките ще се радват и на 200, ако са в добро състояние, доброто и качествено строителство до ключ, може и да стигне 450, дори и 500, защото след голямото падане на цените през следващата година, ще има известно задържане на цените поради предизвикан интерес сред част от малкото оцелели купувачи с налични пари, неразчитащи на банките както бе преди 2003-та година.
Това , което се случва в момента, не се случва за първи път в света, нито за първи път в България.
Случвало се е , случва се и ще продължава да се случва по света, докато има тарикати мечтаещи да станат милионери за един ден .
Ще има и евтини имоти с цена около 300 евро , т.е. пазара вече ще е доста по-пъстър и доста по-реалистичен.
А на опосумите с мнения 35 и 36 един простичък въпрос - предприемачите, ако си държат непродадените имоти извън пазара докато отмине кризата , кой ще им плаща лихвите по кредитите към банките ??!
Задавали ли сте си този въпрос ?
Защото в България има няколко хиляди строителни фирми инвестирали в проектите си изцяло с банкови кредити.
А кредита е нещо гадно, освен че трябва да се връща, ами по него си текат и лихви. :)))
И БСК още през Октомври си каза, че сред тях ще има фалити и то немалко.
А при какви условия фалира една фирма и какво се случва със собствеността й след това ?
Задайте си и тоя въпрос , ако имате сили да му отговорите ?? :)))
Меир не се притеснявай за мен, аз имам един голям недостатък в характера си - не тегля кредити и разчитам изцяло на собствените си възможности.
Имам къде да живея, имам това от което се нуждая и недвижимата собственост не е цел номер едно в живота ми.
Просто имам лошия навик преди да си купя каквото и да е , да преценя доколко се нуждая от него и на каква цена, като функционалността винаги е била на първо място в избора ми.
На последно е желанието да следвам модата и затова не се включих в кредитния поход на лемингите, колкото и демоде да ти изглеждам в очите :)))
цитирай
39. krassko - 33. valsodar
20.11.2008 07:50
Може да има спад в бизнеса с недвижими имоти, разбира се ще има и хора които ще изгорят и това е естествено, но повече от половината които купуват нямат и няма да имат никакви проблеми защото:

1. Заплатите им са над 2 000 евро.
2. Продават 1 и купуват 2 апартамента /съседите ми/
3. Живеят на запад и са ЗАМОЖНИ

А тези които са със заплати под 800 лв и имат ипотеки, лихвите ще ги изядат, ще ги оглозгат до кокал.

И не мога да разбера за какво си подхванал тази тема. Я по добре да направим едно сравнително проучване между депутатите и софийските катаджии, кои са купили повече апартаменти през последните три години.
цитирай
40. valsodar - "С 50%, до 7 милиарда лева, ...
20.11.2008 09:12
"С 50%, до 7 милиарда лева, нараснаха жилищните кредити на годишна база, сочи статистиката на Българската народна банка за юли 2008 г. "
" Над 1.4 млн. физически лица имат кредити от банки и техни дъщерни финансови институции по данни от кредитния регистър на БНБ към края на юни миналата година. "
Краско, колко от тези милион и половина българи са със заплата над 800 лева ?
Колко от тях ще получат увеличение на приходите си през 2009-та , за да могат да компенсират нарастващата лихва по кредитите ?
Колко от тях са депутати и катаджии ?!

цитирай
41. анонимен - valsodar
20.11.2008 10:06
цитат:
А на опосумите с мнения 35 и 36 един простичък въпрос - предприемачите, ако си държат непродадените имоти извън пазара докато отмине кризата , кой ще им плаща лихвите по кредитите към банките ??!
Задавали ли сте си този въпрос ?

отговор:
задаваме го, споко, даже му знаем и отговора))))
за опосум няма да ти отговарям, тъй като очевидно не разбираш точно за какво говориш и какво пишеш))))
а за кредитите - само от началото на годината са платени на ръка 4 милиарда лева - ще връщат хората, не се тормози)))) българинът има някак много специално отношение към имотите си. още повече, че лихвите, ако не стават още трусове, трябва да се успокоят, не казвам намалеят, а поне да останат на това ниво. ще има спад в цените на някои основни стоки, малко ще се посвият разходите за нови телефони и техника , почивка и...
...и няма да можеш да си купиш 3 стаен в иван вазов на цената на голфа, дето го караш))))
цитирай
42. valsodar - Само ще те цитирам :)))
20.11.2008 10:29
"Няма да има и цени от 2000 евро или поне няма да има скоро пак. Ще се движат в рамките на нормалните - 700-900 евро, колкото всъщност и трябва да бъдат." - това ще ти го напомня напролет , когато нормалните цени ще са под тях ! :)))

"Искам да ви дам няколко теми за размисъл, защото вестниците и форумите се набълбукаха с ъпъри и апокалиптици:
1. За щастие банковата ни система в момента е ликвидна, даже по -ликвидна в някои отношения от средноевропейската - виж данните от БНБ и от другите централни банки - сравнението с Унгария е показателно." - сигурен ли си в това ?!
Защото банковото дело се основава основно на доверието - виж какво е казал Джон Лоу по въпроса !
Ако хората догодина тръгнат да си изтеглят парите от банките у нас, не само че банките няма да издържат, ами и държавата няма да може да им помогне с депозитите, дето уж ги гарантира !
В най-тежко състояние в момента са тези банки , които предлагат най-високи лихви по депозитите - защо ли се нуждаят толкова спешно от свежи пари за да стабилизират ликвидността си ?! :)))

Помни само какво си казал, защото много народ се отметна от думите си в последните си месеци, че дори и Хърсев е сред тях ! :)))
цитирай
43. анонимен - 42
20.11.2008 11:24
само да не си изтриеш постинга напролет))))
относно ликвидността на банките - влез в сайта на БНБ, не хапе. И относно доверието - нови депозити над 2 милиарда - егати недоверието,бих казал)))
дай една причина хората да си теглят парите...
ако всички китайци започнат да ядат на ден по 2 пържоли знаеш ли какво ще стане))))
банките се нуждаят от нови пари, защото мамите не дават , а пък за да печелят -трябва да се кредитира.
не казвам, че няма криза, напротив - в някакъв форум даже бях казал какво очаквам, ще се цитирам по памет:
- безработица от 300 000 човека - основно от строителство и свързани дейности+банки+агенции за недвижими имоти+туризъм.
- ниска инфлация , поради намялавена на цени на основни стоки.
- обаче - намален външен дефицит - няма да си сменяме телефоните и телевизорите толкова често))))
- регулиране на пазара на труда - съгласи се, че някак не е нормално общ работник в строителството да има седмична надница по-висока от заплатата на професор в университет.
- пооправяне на инфраструктурата - големите строители ще получат държавни поръчки - щото са от "нашите хора", което в този случай даже е добре, поне ще пооправят пътищата.
ако решиш да купуваш апартамент - казвай, остана ми още един свободен, ще ти го дам на изплащане, не за 200 евро квадрата де)))))
цитирай
44. анонимен - meir
20.11.2008 12:33
...и няма да можеш да си купиш 3 стаен в иван вазов на цената на голфа, дето го караш))))
-------------------------------------------------------------------------------------------
Той кара "KIA".А бе човекът разбира от коли толкова- колкото и от всичко останало... :)
Стискам палци прогнозата му да се окаже вярна, аз, ще съм от първите, които ще се налапат с имоти на безценица.
Валс, българите за всяко нещо имат хубава поговорка, четейки те се сещам за една такава: гладна кокошка просо сънува.
цитирай
45. valsodar - Меир, сега е момента да купуваш !
20.11.2008 12:49
Вложи всичките си пари сега в недвижими имоти, та като станат по 3-4000 евро квадратния метър догодина, да можеш да ги продадеш на балами като мен.

Меирчо, язък че си рода с Мосад - не карам Киа :)))
Пак си в неведение, ама то за да си коментираш като патарок из блога ми не се иска да си в час с това което пиша :)))
цитирай
46. krassko - 42. valsodar
20.11.2008 13:51
Чудя се кай ти праща да ги пишеш тези работи?:)))
Я ела да седнем в сладкарницата срещу Райфайзен банк да си хапнем пастички, че и ти май като мене не употребяваш и да ти обясня връзката между дължината на полата на банковите служителки и ликвидността на банките. Гледката е приятна:)))
цитирай
47. valsodar - O, с удоволствие Краско !
20.11.2008 13:55
Ама нека се постопли, че таман ще има какво да се покаже и хем, ще се спести броя на банките пред които ще правим проучванията ! :)))
цитирай
48. stone - абе радо
20.11.2008 14:11
имат пари хората и купуват, бе. който купил на 1000, наистина май се е прецакал, ама по 500 няма да станат. ето ти цитат от БНБ, актуален:

"В края на септември 2008 г. общият брой на депозитите на нефинансови предприятия и домакинства и НТООД достига 12.57 млн. броя, като отбелязва годишен темп на прираст от 9.1% при 8.6% към юни 2008 г., посочват от Българска народна банка (БНБ).
Размерът им e 35.24 млрд. лв., като нараства с 21.9% на годишна база."

С тези пари ако квадратът стане по 500 евро могат да се купят 32 милиона кв.м. Един апартамент ако е 80 квадрата, това са 400,000 апартамента. Ти знаеш ли по колко се строят годишно - 40,000. Ето ти ги за 10 години напред изкупени. Как да няма кредити - тези депозити нали банките ги дават обратно на хората във вид на кредити?
Ето ти по най-проста сметка, че и една малка част от тези пари да се завъртят обратно като ипотечни кредити, пари за жилища има.
Да не мислиш, че банките ще си ги държат в сейфа? Нали имат да плащат лихва 8% по тях - трябва оборот да става.
цитирай
49. valsodar - Не е чак толкоз просто.
20.11.2008 14:28
Ако питаш населението , колко хора желаят да имат собствено жилище - желаещите ще са над 7 милиона.
Ако пак ги питаш, колко от тях имат вече жилище в което да живеят и се нуждаят от ново, бройката пада под милион.
На третия въпрос, колко от тях биха теглили кредит, бройката ще падне поне на половина.
А от тези, които имат възможност да получат кредит и да го плащат без затруднения + тези които имат средствата - желаещите да купят имот в настоящата ситуация на имотния пазар са ... изключително малко. :)))
Само за следващата година на пазара ще излязат над 50000 нови жилища за които купувачи... мнохо трудно биха се намерили.
Предлагането надвишава в пъти търсенето , т.е. на 3-4 апартамента се пада по един блуждаещ купувач, който в момента е в размисъл, дали си заслужава да купува или да изчака.

Задлъжналостта на домакинствата надхвърля 5 милиарда лева, а междуфирмената задлъжнялост 50 милиарда лева.
В превод, ще има все по-малко и по-малко свободни пари в обръщение, което от своя страна ще ограничи силно пазарите в т.ч. и на недвижимите имоти.
И в един момент ще стане както сега в Банско - жилища много и празни, а купувачи никакви ! :)))
И след като няма купувачи на един пазар изграден на основа банкови кредити, какво им остава като избор на продавачите ??!
цитирай
50. valsodar - Ето и едно мнение , което изчерпва спора :)
20.11.2008 15:07
13. - 19.11 09:21 - За цените - собствени размисли
От: Присмехулник
Спадът в цените на недвижими имоти който се наблюдава в момента неминуемо ще се засили в близките няколко месеца. Няма строител който да не работи с кредити. Поради кризата ще се ограничи търсенето на жилища, луксозни стоки и др. Най-вече на жилища. За да обслужва кредитите строителя ще трябва да продава своята продукция. Тази продукция представляват построените жилища, офиси и др.
При кризата все по-малко хора ще търсят жилища и офиси. Това налага сваляне на цените за да можеш да реализираш продажби.
През това време вноските по лихви и главници по кредитите си вървят. И какво става. За да платиш на банката се принуждаваш да продаваш. Като не става на високите цени намаляваш надолу докато се достигне до продажба.
Първото което ще направят строителните фирми ще бъде да намалят разходите. Част от разходине (сериозен %) са разходи за заплати и осигуровки. Това означава част от заетите в отрасъла да бъдат съкратени (споменават се цифри в порядъка на 50000 души). Следващата стъпка ще бъде да предоговорят кредитите в банките, тъй като банките искат да задържат клиентите, ще направят анекси към договорите за кредит с което да се опитат да дадат възможност на фирмите да си поемат дъх- например намаляване на текущите вноски по главниците в близките няколко месеца и отнасяне основната тежест по вноските на кредитите в бъдещи периоди. През това време клиента да започне да продава.
Банките нямат интерес от принудителни мерки по събиране на обезпечения и т.н., поради факта, че според новият ГПК продажбите тръгват от 50 % от оценката на активите. Т.Е. ако си ипотекирал недвижим имот оценен на 100 000 лв. търгът при продажба от ЧСИ ще започне от 50 000 лв. реално продажбата може да стане на сума много по-ниска от оценката. Поради тази причина банките предпочитат клиента сам да продаде активи отколкото те да се занимават - това отнема време, и струва пари.
Според мен основният проблем ще се прояви до края на зимата.
Да се надяваме тази криза да не продължи дълго.

Същото ще споходи физ. лица теглили кредити на банките. при евентуални съкращения те няма да могат да плащат кредитите си и оттам ще трябва да продават за да върнат парите на банката. Лошото е, че особено при ипотечните кредити сроковете са твърде дълги и банките трудно иха дали сериозни отстъпки на подобни клиенти.
цитирай
51. eien - Тези мнения ще са интересни...
20.11.2008 16:18
до скорошното земетресение. И после...едно строителство...само че без нас.
цитирай
52. valsodar - Да, на 27-ми е новолуние и лудите ще се активизират
20.11.2008 17:29
Според Гюров, новолунието ще ни донесе земетресение 9 по рихтер ?
Навярно и врачката ще се почеше по земетръсната си зона и ... край със София.
Цените ще паднат заедно с имотите и ще има бум в пазара на палатки.
Витошка, от една от най-скъпите търгвоски улици ще стане една от най-евтините, във вида познат ни от пощенските картички отпреди век. :)))

А из цяла София само един трамвай ще може да си пробие път - този от 47-мия конгрес, последният според предсказанието на Ванга :)))
цитирай
53. анонимен - meir
20.11.2008 19:57
Вложи всичките си пари сега в недвижими имоти, та като станат по 3-4000 евро квадратния метър догодина, да можеш да ги продадеш на балами като мен.
---------------------------------------------------------------------------------------
Валсодар, ние купихме на зелено няколко апартамента и както ти казах после ги продадохме края на 2006г.Верно не сме ги шитнали за по 2000-3000 евро, но ги платихме на фирмата по 350 евро кв/м.Сносна печелба, всички по трасето са доволни, ако някой изгърми от крайните купувачи- да се е простирал според чергата си.Животът е жесток Валс- чудя се как си оцелял сам/ да е жива и здрава жена ти/
Относно колата, ти, сам се хвалеше преди време, че си купил "КИА"- забрави ли?
цитирай
54. анонимен - meir
20.11.2008 20:07
46. krassko - 42. valsodar
13:51
Чудя се кай ти праща да ги пишеш тези работи?:)))
Я ела да седнем в сладкарницата срещу Райфайзен банк да си хапнем пастички, че и ти май като мене не употребяваш и да ти обясня връзката между дължината на полата на банковите служителки и ликвидността на банките. Гледката е приятна:)))
-------------------------------------------------------------------------------------
В Райфайзен Банк на "Света Неделя" горе на втория етаж ме обслужи едно прелестно създание с гъста черна коса, дълги мигли, крачета чак до сливиците и чипо носленце.София Лорен на младини.
Ще е много жалко ако я съкратят заради стагнацията....Валсодар, ти си жесток!
цитирай
55. krassko - Сега ще му разваля настроението на valsodar
20.11.2008 22:28
Приготви си 1000 лв за паспорт на сградата. Срока е до края на 2012 г. Ако в София има 1 000 000 апартамента, гадовете ще гушнат 1 милиард за паспорти. Пак ни го сложиха.

А на Света Неделя е Булбанк. На 10-ти пусках платежни.
цитирай
56. valsodar - krassko
21.11.2008 09:08
Ако на един гол баджак се крепи стабилността на една банка, горко и на банката, когато краката сочат нагоре :)))
А за 1000-та лева няма проблеми, ама първо ми трябва сграда за която да ги платя - да не би да са почнали вече да ги раздават безвъздмезно като на партиите ?!
Замислям се вече дали да не си направя една партия - " Будали Сме Прости" - БСП, че да взема и аз нещичко ??! :)))
цитирай
57. valsodar - meir - ставаш смешен
21.11.2008 09:12
Поради липсващи аргументи, се опитваш да изместиш акцента върху личният ми живот, но дори и там информацията ти е погрешна :)))
цитирай
58. анонимен - meir
21.11.2008 14:00
Валсодар, не мога да изместя акцента върху нещо което видимо ти липсва.Пък и нямам никакво желние да се меся в семейните ти дела.
Аудиторията очакваше да чуе някакви аргументи, логично-следствени връзки- задоволихме се с лозунги и prepechat.
Кой колкото си може.
цитирай
59. blast - valsodar
21.11.2008 14:43
"цитат:
А на опосумите с мнения 35 и 36 един простичък въпрос - предприемачите, ако си държат непродадените имоти извън пазара докато отмине кризата , кой ще им плаща лихвите по кредитите към банките ??!
Задавали ли сте си този въпрос ?"

Тук съм склонен да се съглася с отговора, който ти беше даден. Предприемачите не са теглили пари от банките да строят, защото са нямали капитали или нещо такова. Всичко е завеса за пране на пари. Целият този капитал са си го имали в наличност иначе нямаше да бързат сега да връщат кредитите преди да ги ударят по-високите лихви. Сам можеш да се замислиш от къде са капиталите при положение, че не са продали построеното, а връщат кредитите обратно със завидна лекота. В такава алогична държава като Б-я, където властва бандитизмът разумни и оправдани икономически прогнози е неспособно да направиш каквото и да си говорим. Твоите въпроси и допитвания и догадки са основателни и подплатени с разум и логика, но забравяш в кои географски ширини живееш.
цитирай
60. valsodar - blast , ако бе така то
21.11.2008 14:52
blast , ако бе така то сериозни източници като Българската Стопанска Камара не биха се наели да прогнозират фалити в строителния бранш.

Ако бе вярно, нямаше да има нито една обява от рода на "Продавам хотел за 1 евро" , а такива има вече немалко.

Както и да е, времето което предстои да дойде все повече ще говори с факти в полза на казаното от мен.

Не мисля , че съм открил топлата вода в наблюденията си, просто следя внимателно какво се случва и си вадя изводите за себе си.

Който счита че греша, ами нека да инвестира в момента в недвижима собственост - кой го спира ?! :))

А меирчо, ако продължи да спами, без аргументи по тази тема, ще бъде трит :)))
Нямам нищо против спора, стига в него да има аргументи, а не детински заяждания :)))
цитирай
61. blast - Не разбирам...
21.11.2008 15:02
Не разбирам, защо в Б-я трябва винаги, когато се дискутира нещо на дадения опонент на, който му свършат аргументите да започва да се заяжда и да го приема лично. Това е една дискусия в крайна сметка, всеки от нас казва какво мисли и някъде там по средата се ражда истината! ;)

Не бих инвестирал в нищо в Б-я нито сега, нито и преди кризата дори и да имах тази финансова възможност. Докато няма ясно регламентирани и последователно следвани правила, няма перспектива за здравословна инвестиция!

А иначе за цените моето мнение е, че ще спаднат максимум с 35% говоря за жилища да речем в София, иначе поносимото от инвеститорите спадане би било максимум до 400€ на кв. м. с всичките спестявания с които са строили себестойността им идва м/у 250-300€ на кв.м. Та под 400-500€ не вярвам да паднат каквото и да стане!
цитирай
62. valsodar - Къде точно пазара ще удари дъното е трудно да се каже
21.11.2008 15:16
Но за да спадне под ниво себестойност на строеж, фирмите които са ги построили трябва да са с опрян гръб в стената поради липса на ликвидни средства.
Обикновенно тогава се прави разпродажба на загуба.
Също така , нещата са обвързани доста сериозно и с текущото състояние на икономикта ни - ако нямаме здрава, работеща икономика, ако няма средства в хората ипотекирали жилищата си и ако те нямат възможност да си изплащат ипотеките, един огромен брой жилища ще свалят рязко цените на пазара - там търга започва на 50% от оценката на имота.
Т.е. само от излизането на банките на пазара в ролята им на продавачи - цените ще се смъкнат с 50%.

За 2009-та няма абсолютно никакви шансове САЩ да излязат от рецесията в която са влезли от година насам, а ние едва тепърва навлизаме в нея - при нас нещата явно ще протекат със закъснение.

Така че, поне до края на 2009-та жилищата ше бележат спад в цените си, като е силно вероятно спада да продължи и през 2010-та година.

Пак се повтарям, но кризите в имотния пазар са по-продължителни от финансовите кризи, така че в близките десет години не очаквам да се достигнат нива на цени по-високи от тези достигнати за тази година.

Просто си мисля, че ако човек иска да придобие представа как ще се развие кризата на този пазар, трябва да проследи развитието на пазара за ваканционни селища, там сгромолясването е изключително показателно и контрастно.
цитирай
63. blast - Има резон в това, което смяташ!
21.11.2008 15:24
Най-голяма загуба ще претърпят хората купували в последните 2-3 години! Това със сигурност за всичко останало time will tell! ;)))
цитирай
64. valsodar - С това безспорно съм съгласен
21.11.2008 15:41
И загубата им ще се изразява основно в това, че ще плащат висока цена, за имот който не може да я покрие при продажба.
Просто хората паднаха в жертва на мечтите си.

Това което може да се направи , за да не останат хората на улиците може да е в няколко направления с които съм съгласен с предложенията на опозицията към момента.
- разсрочване на плащанията по главниците, докато трае икономическата криза у нас - банките пак ще си ги съберат, но в един по-спокоен период
- намаляне на данък ДДС за да има повече свободни средства в населението и да се запази покупателната му способност, която де факто стимулира икономиката ни.
цитирай
65. blast - Така е,но...
21.11.2008 15:55
Всичко това за съжаление няма да се случи, защото триглавата ламя няма мярка в лакомията, а и слабо я интересува какво се случва с населението!:/
цитирай
66. valsodar - Освен, ако всичко което се случва не е по план
21.11.2008 15:57
По план подобен на този, по който преди фалираха банките, само че сега целта е да се вземат средствата от ръцете на населението и да влязат в ръцете на едрите предприемачи ? :)))
цитирай
67. анонимен - valsodar
21.11.2008 16:30
за да е здравословен спора предлагам да заложим на следното - ако до пролетта - например май 2009 -средната цена на апартамент в софия е 500 и по- ниско евро на квадрат - купувам бутилка уиски на валсодар, ако е отгоре - той на мен)))))
цитирай
68. valsodar - Съгласен съм :)
21.11.2008 16:40
До Септември 2009-та - средна цена на апартамент в София - 500 евро на кв.м.
цитирай
69. valsodar - Вече паднаха под 600 Е/м2 за София
02.12.2008 12:20
Цена/кв.м.: 507 EUR - Малинова Долина
http://www.imoti.net/продажба-Двустаен-апартамент-София-Малинова-Долина--enno-1267893.html

Ново строителство пред акт15 срещу х-л Амбасадор , само за инвестиция, в момента неможе да се живее няма ток , жск за инвестиция за подробности виж на страница ( property-global.911.b g )
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392025
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив