Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2008 10:31 - Колко струва честта на Джордж Буш ?! А нашата ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3744 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2008 10:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Колко струва честта на Джордж Буш ?!
Нима има цена и за това ?
Има.
Оказа се , че има - 100 000 $ - това е цената, определена за обувката , с която бе замерен американския президент, от един млад иракски журналист, наричайки го презрително "Куче".
 Двете неща - да замериш някой с обувката си и да го наречеш куче, се считат за най-обидните форми на презрение, изразявани в арабският свят.
 Честно казано, стъписан съм на смелостта на иракският журналист, по такъв публичен и демонстративен начин да изрази мнението си към политиката водена от американската администрация в началото на нашият век.
 Политика довела до огромни жертви всред цивилното им население, до ограбване на природните им ресурси и до пълен крах, на каквато и да е било форма на самоуправление и държавност в една държава раздирана от гражданска война по време, на чужда окупация.

Представете си сега, една хипотетична ситуация , ситуация в която по нашите земи има огромни нефтени залежи и те станат предпоставка за една война спрямо нас.
 Война, която неиминуемо бихме загубили, поради изостаналостта си във военно отношение, война обречена още със самото и започване.
 И по нашите земи, в нашите села и градове, на всяко едно кръстовище има по един окупационен пропускателен пункт.
 Как бихме се чувствали ние тогава ?!
Бихме ли възприели легендата за световната борба срещу тероризма или бихме си направили сами изводите, виждайки , как чужди компании ограбват безогледно природните ни богатства ?!

 Ето, точно по тази линия на размисъл , не мога да не изразя одобрението си към постъпката на иракският журналист, изразил ясно и категорично, позицията на съгражданите си.
 Постъпка, която е чужда и сквернословна за родната ни журналистика, подминаваща с безразличие и високомерие нашите, националните ни проблеми.
 Готова да се подложи в безпрецедентен слугинаж, на всеки един , който има възможността да се възползва от услугите й.
 Да манипулира общественото мнение според повея на вятъра за деня, да въздигне бандитите на пиедестал и да поругае тези, осмелили се да въздигнат глас в защита на подтиснатите.

Да, пак ме изби на патетика, но това е може би плод, на въжделенията ми за една силна и независима журналистическа гилдия у нас.
 Имаща очи да види случващото се.
 Притежаваща таланта на словото, да го опише ярко и правдиво.
 Носеща в себе си смелостта, да призане Истината за върховен свой Господар и да я следва, независимо от пропуснатите ползи и изгоди.

Една илюзия, която ми се ще да поддържам жива.

Защото ме е срам, да виждам ясна гражданска позиция, в средите на народи, които с насмешка, приемаме за по-изостанали от нас. 



Тагове:   Нашата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - edno vupros4ence...
16.12.2008 11:09
EEE, stiga stozi neft!!!!
O6te vtorata svetovna voina nemcite sa izmislili sinteti4noto gorivo. Naivno i po detski 6te popitam: Za6to ne se pravi sega, sled kato e praveno pri tehnologiite ot 40te na minaliq vek???? Pri tova e napulno suvmestimo i zamenqemo s obiknovennite goriva...
Ako ne be6e nefta , Arabiq i drugi divi mesta 6tqha da sa zabraveni i ot Gospod....
цитирай
2. valsodar - Майтапчия :)
16.12.2008 11:16
А защо след като немците в гениалността си са измислили синттичното гориво, след края на ВСВ масово започнаха да се разработват и експлоатират нефтените находища по света ?! :)))
Ей така, да се намират хората на работа и бедуините да заменят камилите с ролс-ройси ли ?

Целия свят от едната гола филантропия е решил да преработва нефта в продукти и горива, за да подпомогне икономическото развитие на камиларите в пустинята ли ?! :)))

Синтетичните горива са икономически изгодни за получаване, единствено при високи цени на петролните деривати.

А и има една прелюбопитна подробност - след като Европа премина на биодизел, цената на соята в световен мащаб се повиши, а оттам и се влоши положението с глада в световен мащаб !

Така че, решението на проблема за момента е нож с две остриета - трябва да се търси това решение, което да е хем икономически изгодно но и да не не може решението да причини по-големи щети, от проблема за който е изнамерено ! :)))
цитирай
3. vmir - Едва ли използването на обувката не по предназначение
16.12.2008 12:53
е доказателство за "ясна" гражданска позиция, дори и насочена към президент. В такъв случай, атентаторите трябваше да бъдат най-достойните граждани.
Гражданската позиция е израз на визия, а това, че човекът е имал визията, която ние му приписваме, си е наше убеждение или предположение, непотвърдено с никакъв факт до момента.

Да не игнорираме факта, че човека е журналист и следователно не е бил принуден да изразява позиция като неграмотен. А склонността към яростни изблици и необузданост едва ли корелира с яснота на позициите или с аргументиранстта им.
цитирай
4. valsodar - Дай да ги разгледаме едно по едно ! :)))
16.12.2008 14:16
Замерването с обувка, ясно изразен акт на презрение ли е към личността на Джорд Буш, а с това и на държавата/администрацията , която представя ?!
Всяка една визия ли е израз на гражданска позиция ?!
В такъв случай модните дизайнери биха били сред основните стожери на гражданското общество. :)))
Човека е журналист - да така е !
Но журналист , къде ?!
В една свободна държава ?
Без окупационни сили на нейна територия ?!
Без отвлечени нейни граждани от чужди спецслужби, находящи се в неизвестни затвори и военни бази на похитилите ги ?!
Държава , в която не се налага медийна цензура от страна на окупационните сили ?!

Колко спокойно би реагирал човек при подобни обстоятелства ?!

Питам се, защото се опитвам да се поставя на негово място и си задавам въпроса, А ако това се бе случило у нас, би ли се намерил българин да замери виновника за войната разорила държавата му ?!?
цитирай
5. valsodar - Направо му се учидих на светкавичната реакция на Буш, Славунчо :))
16.12.2008 17:17
Издава подготовката на човек, който не замерват за първи път :)))

А за нашите си нрави, ако ще и Сатаната да дойде, и за него ще има слатанати и фанфари, че даже и орденче Стара Планина ще му закичим на ревера.
За заслуги към световния Апокалипсис.

Странно защо се е появил тоя нов бъг на системата - дава ми отговора на мнението на Славунчо, като предшестваща реплика, но явно и това е сред заговорите на световния Ционизъм :)))
цитирай
6. vmir - 4. valsodar ,
16.12.2008 18:15
не бива да приписваме на околните нашия начин на мислене. 1.“Ясно изразен акт на презрение” , 2.“към личността на ...,” 3. “… а с това и на...”. Три твърдения, свързани от популярна трактовка за ситуацията в Ирак и ролята на САЩ за нея. Факта, че там се води гражданска война показва, че тази трактовка не е единствено възможната или патриотичната, за да я приемаме с непоколебима увереност. Не една и две държави са били под продължителна американска окупация и не мога да се сетя това да е станало причина за десетилетни мизерни преходи като нашия на нито една от тези държави.

Разбира се, че не всяка визия е израз на гражданска позиция, но да виждаме гражданска позиция в нееднозначни жестове е начин на хазартно мислене с непредсказуеми изненади.

Нататък пак се връщаш към отправната си визия – несвободна държава, окупация, терор, похищения, цензура... , които логично би трябвало да подтикнат един безстрашен патриот към единствено възможната форма на протест – обувката. И бързаш да сътворяваш необходимия според убеждението ти образ на патриот.

Не одобрявам този начин на пожелателно мислене, защото съм не по-малко убеден от теб в обратното - че всичко това е пързаляне към голямата неизживяна илюзия, че ако сме в състояние да последваме примера на въображаемия патриот, нещата у нас ще се оправят едва ли не в резултат от ясно изразената ни позиция. Нищо подобно! И половината наши журналисти да си хвърлят обувките, останалите ще ги осмеят и в значителна степен - с право! Ще се сдобием с мега-проблем – война в самата четвърта власт, мътилката допълнително ще се разбърква, ще се възцари нов златен век за манипулаторите и мошениците от високите етажи и послушниците им от ниските...

Гнева, яростта, истерията и маймунджулъците могат да бъдат важни инструменти за отстояването на една кауза, но без необходимите усилия да бъдат недвусмислено свързани с нея, същите те могат да доведат същата кауза до пълен провал. А тази свръзка е граждански дълг на грамотните хора и няма защо да очакваме от тях да оставят специфичната си роля и да хвърлят обувки, защото неграмотните не разбирали какво става... Или да “доказват”, че в знак на погнуса, трябвало да отвърнат с безразличие, пък някога апатията им щяла да скокне и тогава... Това не е път към решаване на проблемите, а към затлачването им.
цитирай
7. spasunger - Една корекцийка.
16.12.2008 18:57
Най-висшата форма на презрение в арабския свят е не да замериш някого с обувката - достатъчно е само да му покажеш подметката си. Затова и няма да видиш арабин да седи пред теб с кръстосани крака. А Буш напълно си заслужаваше този жест. Сега журналиста е обявен за национален герой в страната си. Де да имахме такова отношение и ние, българите... сигурно ако се беше случило тук, щяхме да оплюем "простака, който ни изложи пред чужденците"...
цитирай
8. spasunger - 1. анонимен,
16.12.2008 18:58
Ами синтетичното гориво от какво се произвежда? От въздух ли?
цитирай
9. slavuncho - Няма да се намесвам в спора между "доброто" и "злото".
16.12.2008 19:05
Имаме подходяща поговорка: ела зло, да не дойде по-зло! :) За какво ли нямаме подходящи поговорки? Ние сме страна на поговорките! :)))
Питам се аз за друго: защо ги ручаме жабетата? И ние, и във всяка точка на планетата, където американското величие благоволи да се снизходи?!
Щом могат да замерят с обувка, могат да го направят и с каквото и да е друго! Ясно е, че никой не иска да го трепа, а само да го унижи :).
Но пак въпроса е: защо трябва да търпим всичките тези салтанати около неговите посещения?!
Отговорът май е: суета на суетите, всичко е суета!
цитирай
10. vmir - И все пак, не ми харесва някакси демонстрацията срещу един бивш президент,
16.12.2008 19:57
мисля си, че замерянето може да е странна форма на агресивно флиртуване с новия управляващ екип във Вашингтон... По редица причини смятам, че такова отношение е добре дошло и за самия Дж. Буш, но ми се струва, че мисленето по нашите географски ширини е твърде далеч от възприемането на подобни тези. Жалко за всичките ни велики философи, ако единствено аз се окажа прав...
цитирай
11. voinov50 - !!!
17.12.2008 01:31
Поздравления за постинга и коментарите!
цитирай
12. junkhead - за политикантите...
20.12.2008 04:59
Като казваш "ограбване на природните ресурси", какво точно имаш предвид?
Едно нещо не разбирате вие, за които международната политика е написана само в черно и бяло - този акт, според вас най-висшата форма на презрение към някого, бе всъщност възможен в тази страна благодарение на същия този човек, който беше мишената на обежествяваните от вас обувки.
Нека ти задам един въпрос - кой, по времето на Саддам, колкото и да е смел, би си позволил да хвърли обувка по него?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392936
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив