Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2009 12:48 - ...
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 912 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2009 12:51


 Чета си на вид една съвсем напълно невинна новина - Американците се опитват да синтезират изкуствено слънце, някъде си в Калифорния, в някаква си лаборатория и так далее. Дотук нищо ново, периодично се пръкват подобни новини, как човечеството е на прага на епохални открития и амен-амен, от утре сме почнали да бродим сред тучни равнини, пресичани от реки от мед и масло. Лошо няма, нека да си откривателстват хората, пък току-виж, може и да е за добро, може и да се случи така че тврмоядреният синтез да бъде впрегнат и за мирни цели. Чета с интерес подобни новини, най-малкото заради интересната посока, в която може д а ти тръгне мисълта размишлявайки върху това, способни ли са откритията на науката да променят манталитета на човечеството.
 Уви не.
Защото, колкото и пъти да попадна на новини за случващи се или предстоящи епохални открития, все ще се намери някой черногледец храбър, който позовавайки се я на Нострадамус, я на женският му вариант, нашенската си ни Ванга, все ще вземе да включи случващо се, като вече предречено и като сигурен знак за предстоящ Апокалипсис.
 Защо ли наистина някои хора не могат да живеят без лоши новини ?
Наиситина започвам да се чудя вече, какво чак толкоз ще му има на бъдещето ни, ако вземе че тръгне в добра насока, та все се налага да си вгорчаваме очакванията към него с песимистични прогнози?
 Това поведение ми напомня на някои хленчещи събратя, които като видят че нещо не ги бръсне никой за слива, вземат че изреват колко тежки и нерешими проблеми имали или вземат , че тръгнат на кръстоносен поход за спасяване на човечеството.
 Ами ако човечеството не иска да бъде спасявано ?
Ами ако няма нужда, от нашето спасение, а просто иска да продължи по пътя си и само да види, какво има отвъд хоризонта, тогава какво ?
 Ще отречем възможността му да се развива и да се учи от грешките си , обявявайки единствено своята позиция за вярна, а ако това не помогне, ще призовем и пророците на помощ ?!

 А вие няма смисъл да си ме четете, не се уморявайте излишно, аз само си мисля на глас.

Чудя се, кое е това което ни кара да си мислим, че само ние сме правите, а всички други грешат ?!
от една страна това си е добро, качество, ако трябва да минеш оттам, където всички други са се спряли на ръбът му в своята нерешителност, но от друга гледна точка, това качество на мисълта за непогрешимост може да се обърне против теб самият, лишавайки те от тези гледни точки , които могат да обогатят и да доразвият твоя личен мироглед.

 Затова и никога не съм вярвал на пророци, не вярвам и в скоро време да почна да им вярвам.
Независимо от това , колко е модно човек да се позове на Ванга, не считам че нейните думи са критерийй за истинност относно възможността да се случи дадено събитие.
 Както и не вярвам и на останалите апокалиптични прогнози, просто се гледа прекалено опростенчеки на нещата, без да се вземе под вниманието, че самото човечество се развива по пътя си и това, което сме видяли до момента от развитието му, няма гаранции , че ще продължи да се повтаря, за да може на негова база да се правят каквито й да е било прогнози за бъдещето му , като доминиращ вид на планетата ни.

 Хм, пред няколко дена получих съобщение в смисъл как може да съм акъв простак, че да изказвам толкова директно това , което мисля.
 А аз се чудя, как може да съм толкова ограничен от етичните си бариери, че не го правя всеки път ? Тази странна случка е само малък пример, колко е лесно да се размине преценката която имаме за себе си с тази която ни дават, като в случая и двете са грешни, защото всеки в мисленето си е в плен на субективизма си.

 А след като самото мислене си е субективен процес, можем ли да претендираме, че чрез него бихме постигнали обективната истина ?!

Казах ви, че няма смисъл да ме четете и както виждате от прочетеното до момента, съм бил напълно прав :)




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dessykg - Да ти кажа от опит, досадно е да си ...
02.01.2009 21:07
Да ти кажа от опит, досадно е да си прав през цялото време :Р
Съгласна съм с горенаписаното и просто няма какво да добавя. Освен може би, че е по-лесно да повярваш на самия себе си, отколкото да се довериш на друг.
А и между другото, за много години с пожелание за по-ведро настроение :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393833
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив