Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2009 20:33 - 20:33
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 794 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 06.01.2009 20:34


А бе, винаги ми е било интересно едно нещо и все то ми се е набивало в очите - говорим си за българският манталитет, все едно че той не е част от нас и ние не сме част от него. Сякаш се срамуваме от това, че сме българи и се опитваме с насмешка да оправдаем , всичко това от което се срамуваме в ежедневието си, приписвайки го на националният ни манталитет.

 И сякаш този манталитет е някаква неотменна даденост, не подлежи на промяна и всички ние сме обречени до гроб да го следваме.

 С лекота оправдавайки с него, нещата за които ни гризе тайничко съвеста и отминавайки другите, за които си заслужава да се спре. И все, кой е яхнал кривата ракета, все космоса му пречи.

Българина бил мързелив ?

Едва ли, не съм чул за германец, французин или американец да буха на тръстиката по седем дни в седмицата и по 12-14 часа в денонощието за тези пари, за които ние не само го правим, ами си търсим и допълнително до пълна изнемога. Защото аз съм минал и през този период, работил съм и по толкова, като с мен са работили редом не по-малко мързеливи хора. Така че, да се обобщава, че българина бил мързелив е опит по-скоро да се прикрие един доста неприятен за мнозина факт, а той е че българина със всеки един ден , започва все повече да си осъзнава личният интерес и когато вижда, че има полза от труда му, да се хвърля в работата си до пълна изнемога и за дни да постига това, за което на други по-цивилизовани и трудолюбиви народи от нас , ще са им нужни седмици.

Българина бил прост ?
Едва ли ? По-скоро все още си падаме хитреци на дребно, но с течение на времето и на уроците , които ни поднася, ще се излекуваме и от това, научавайки се да гледаме на бъдещето в по-дълбока переспектива, полагайки основите на това, около което искаме да е съграден животът ни.

Българина бил злобен и завистлив по душа ?
А не чудя се дали злобен и завистлив човек би те приел в дома си и да чества твоята поява едва ли не като национален празник. Изваждайки на трапезата най-доброто от храната и пиенето си, а ако няма, дори и да няма пари за идния ден, ще отиде и ще купи, само и само да изпита удоволствието от това, че на госта му ще е добре.
 Така ли постъпват злобните и завистливи хора ?! Тези с тясно скроената душа ?!

И ... примери много.
Примери за това, как неусетно сме започнали да робуваме на едни клишета, чиято цел и задача е да обезличат и угасят добродетелите които сме унаследили от предците си, за да ги заместим с тези на консуматорското общество.
 На тези народи, при които е нормална практика, да питаш родителите си няколко дена по-рано дали ще им е удобно да отидеш на гости за да ги види внучето им, а най-добрият ти приятел да е такъв до първият ти проблем.

 Нямам желание да се цивилизовам, ако това ще е моят цивилизационен избор.
Предпочитам да си остана един нецивилизован балкански субект, който в диващината и простотията си е готов да будува до зори, в компанията на скъпи хора, та дори и да липсва финес, на една подобна вечер.

Може да съм безнадежно остарял в мирогледа си, може и неусетно да съм закостенял във вижданията си за живота, но... предпочитам едно Наздраве изречено от приятел, пред най-марковата дреха или друга лъскава придобивка, с която ме изкушват витрините в София нощем.

Просто, някои ще си останем българи от старо време, та дори и това да ни коства добрия имидж.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gothic - А, Радо, това за мързела го измис...
07.01.2009 10:54
А, Радо, това за мързела го измислиха "пичовете" от т. нар. "национално отговорен бизнес". Ама като гледам стандарта на повечето от тях, едва ли работниците им са от най-мързеливите :))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393135
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив